Šta je novo?

Brzi boot zbog Ram memorije ili procesora?

Luka1

Cenjen
Učlanjen(a)
01.02.2011
Poena
169
Brzi boot zbog Ram memorije ili procesora? Da li neko mozda zna da li mi za brzi boot treba brza Ram memorija ili bolji procesor?
Pod Boot smatram momenat od kad mi pise Welcome do momenta da su mi i najmanje aplikacije spremne za rad.

Hvala unapred

Kolicina RAM memorije.

A i brzina hard diska (velicina buffer-a), mada je to diskutabilno.
Al najbitnije od svega toga je koliko ti je star OS, dal je busan, dal ima virusa, crva, koliko ga odrzavas.

A Boot vreme se ne racuna tako, to je vreme od trenutka ukljucenja racunara (ucitavanja biosa) do trenutka ulaska u OS :).

U principu mi nije bitno odakle racunam Boot, bitnije mi je sta mi treba za njegovo ubrzanje, da li Ram ili Procesor (ne vazno da li imam viruse, koliko mi je star OS)?

Pa izgleda da moram da ti crtam. Najbitnije je u kakvom ti je stanju operativni sistem.
Ako je u stanju raspadanja, onda ce ucitavanje biti dugacko, bez obzira kakav hardware imas.

Dakle, zdrav OS + kolicina memorije.

Znaci zdrav OS + kolicina Ram memorije? Procesor definitvno ne igra ulogu u tome?

Hvala puno

P.S. Dobro crtas ,)

Poslednja izmena:
Pa igra i procesor ulogu, ali epizodnu. Glavnu ulogu nosi memorija :).

Btw, sto je to toliko bitno.
Ima jednostavno resenje, nikad ne gasi racunar :D. Al ozbiljno.

I nije valjda da palis/gasis racunar svakih pola sata :).

Ma u pitanju je rasprava sa drugarom, kaze da je imam quad core porcesor pa mi zato brze bootuje ( tako bar Soluto kaze) a ja mu kazem da tu ram igra glavnu ulogu (to sam nacuo pa rekoh da proverim). Inace obojica imamo savrseno stabilan "zdrav" OS.

Za dizanje sistema najvaznije ako se gleda brzina je SSD. Jer sto pre procita podatke sa SSD-a brze ce se startovati.

Ako ti je bas do brzeg boota, mozes kupiti neki USB flash drive koji je sertifikovan za Windows BoostReady - imao je u Merkatoru Verbatim. Njega ubodes u racunar i Windows kesira ceo boot na njega i dize se za par sekundi...

Ma koji ce mu to, vidis da je u pitanju neka rasprava sa ortakom.
Dzaba archih tastaturu :).

Sve tri komponente (procesor, RAM i ono na cemu je instaliran OS) igraju ulogu, pa ce naravno uvek ona najslabija karika u lancu najvise da koci. A najslabija karika u sistemu je obicno HDD, sto bi znacilo da bi najveci dobitak osetio sa nekim brzim HDD-om (mada danas ne postoje neki toliko "spori" i toliko "brzi" da bi se tu napravila neka veca razlika) ili naravno SSD-om. I procesor i kolicina memorije igraju ulogu, ali kada dodjes do odredjene granice npr. vec imas neki dovoljno brz CPU i dovoljnu kolicine memorije onda ostaje samo HDD (kao najcesci uredjaj "za skladistenje") koji te usporava.

Da,džabe njemu i količina memorije i bri procesor za 4 jezgra,kad je hard disk taj koji najviše koči ceo sistem. Za dosta brže butovanje moraš da kupiš SSD disk, a oni nisu uopšte jeftini...proći će još nekoliko godina dok se njihova cena normalizuje na neki pristojan nivo i dok ne počnu da polako zamenjuju klasične hardove.

Glupo je da se svadjaju kad vec mogu da to naprave da radi vrlo brzo, kad im je vec stalo.

Imam quad core 2.9, 4Gb Ram memorije, znaci najbolje bi bilo da pljunem 200 evra za 128Gb SSD-a i da ga stavim da bude C a ovaj sad da mi bude particija?

Tako je. Ubrzanje je oko 50 %.

Prvo: pokreni "msconfig" - startup, da vidiš koji se sve programi podižu sa Windowsom.
Drugo: što je prošlo više vremena od instalacije Windowsa i broja instalisanih - deinstalisanih programa, on se sve sporije bootuje (hvala Ti Mikrosofte za registre :wall:::crash::smackbum:)

Da,nažalost pdetlic je skroz u pravu. Zato ja moram svakih godinu dana pa i manje da ponovo instaliram Windows, jer nikako da se reši taj problem sa Registry bazom...svaki novi Windows ponovo ima taj problem.

Videćemo kakva će situacija biti sa budućim Windows 8 sistemom...

Dobro pritegnut sistem ce lepo raditi bez obzira na starost. XP sam imao instaliran preko 4 god. bez reinstalla, ovu 7-icu drzim vec skoro 2 godine i sve radi savrseno.
Reinstall OSa je preporucljiv kad:
1. ne znas sta ga je usporilo/ugrozilo
2. ako znas ovo pod jedan, a popravka je previse smorna

Eto ako nista, bar je dosta lakse reinstalirati Win7 pogotovo sa pristupom internet-u... Tako da se najcesce ne isplati traziti uzrok:)

Nije problem reinstalirati Windows nego ga prilagoditi a za to odlaze sati. Dakle svaki programčić stavke i slično a sam reinstalacija manje od pola sata.

Inače ako se izuzme softver tj OS ond aje hard disk na prvom mestu a potom memorija kad je reč o brzini

Što se tiče eksternog USB razni testovi na netu nisu potvrdilu tu microsoft priču o bržem butanju

Imam quad core 2.9, 4Gb Ram memorije, znaci najbolje bi bilo da pljunem 200 evra za 128Gb SSD-a i da ga stavim da bude C a ovaj sad da mi bude particija?

Eto u npr. tvom slucaju ti mozes da stavis jos 4GB memorije, i da uzmes jos jaci quad procesor i boot nece biti prakticno nista brzi, jer je HDD zapravo usko grlo u odnosu na ostale dve komponente.

Poslednja izmena:
Samo SSD ako zelis ubrzanje boot-a.

Dobro pritegnut sistem ce lepo raditi bez obzira na starost. XP sam imao instaliran preko 4 god. bez reinstalla, ovu 7-icu drzim vec skoro 2 godine i sve radi savrseno.
Reinstall OSa je preporucljiv kad:
1. ne znas sta ga je usporilo/ugrozilo
2. ako znas ovo pod jedan, a popravka je previse smorna

kod mene xp gura petu godinu a vista trecu.

Tako i treba, + za tebe, Aco.

Windows inace prati koje programe koristis i kesira ih u Prefetch folder. Tako podizanje sistema vremenom postaje nesto sporije ali startovanje tih programa postaje brze. Ako ti bas treba maksimalno brz boot, obrisi povremeno sadrzaj tog foldera. I naravno vidi sta se sve jos podize od servisa i ostalog kod podizanja sistema pa ugasi ono sta ne treba. Mada recimo ja vrlo retko resetujem racunar - spustam ga samo u sleep ili hibernaciju tako da mi je bitinije brze startovanje aplikacija nego boot Windowsa.

Poslednja izmena:
A ako koristis sleep mode, imaces jos brzi boot :)

Nazad
Vrh Dno