Šta je novo?

Bruji ventilator

Psycho1993

Cenjen
Učlanjen(a)
30.11.2010
Poena
169
E, ovako, imam Blueberry 500W napajanje u kompu, i povremeno, prilikom paljenja, ventilator pocne da bruji. To se pojavilo nakon sto sam ugradio 2x80mm i 1x120mm Xilence ventilatore. Posto sam normalno, pomislio da je do njih problem, izvadio sam ih, ali problem i dalje postoji. Dakle, cim upalim komp, ventilator bruji, ali prestane posle nekih 3-4 minuta, i nakon toga nista. Da li to, mozda, ima veze sto sam komp uglavnom palio rano ujutru (temperatura u sobi mozda bude 4-5 stepeni, dakle, ledeno)? Ima li neko neki predlog? Inace, to brujanje se javlja jednom u 15 paljenja, ali jako smeta, i bojim se da mi nesto ne crkne. I, da, kada pocne da bruji, uopste ne izbacuje vruc vazduh, tj, nista se ne greje preterano, a temperature komponenata su dobre (proc 19-20 stepeni idle, grafika 25 stepeni a hard 15 stepeni)! Dakle, ima neko neki predlog?

Jel si siguran da je do ventilatora, mozda ne bruji on, probaj zaustavi ga pa vidi da li je do njega?? BTW.......19c za proc idle.......:zgran: Kako sedis u u toj sobi:D

Ma ventilator je 100%, bas bruji, kao da kaci nesto, ali nema nista, mozda ima "hladan start" pa se okrece na malom broju obrtaja... A nije to nista, temperatura jezgra na idle cim upalim bude oko 12stepeni, hard disk 8 stepeni, a graficka 25 stepeni, ali ne sedim tu, samo upalim komp i begam :) Ima li nekih predloga? Da li da stavim drugi vent, mada nisam bas zeljan da ga otvaram, ali ako bas moram...? Imam drugi vent, iz starog napajanja, 12 cm, mislim da je bio u MS napajanju...

Ja sam imala isit problem na starom kompu, onda sam skinula napajanje , rasklopila ga i ocistila ga detaljno, vratila ga u komp i posle je radilo jedno 4 meseca bez problema tj bez brujanja, a zatim je pocelo ponovo i onda je naravno zamenjeno drugim, jedan drug mi rekao da je to znak da polako propada, a inace mi je uvek bila zelja da imam chieftec napajanje i tako je zamenjeno! Inace bilo je neko kinesko ne znam koje i trajalo je 3 godine!

otisao je lezaj na ventilatoru, jesi pokusavao da ga lupnes kad pocne da bruji, pa prestane :D? kratkorocno ces resiti problem, tako sto ces skinuti vent i podmazati lezaj, a dogorocna i malo skuplja (ali ako imas vent) promeni ga! :D

Probacu bilo sta, i da ga udaram, i da ga sutiram, samo bih nekako da izbegnem da ga otvaram. Ali ako bude trebalo, ***, sto se mora nije tesko :)

ma nemoj se zezas, odes u prodavnocu kupis slient dvanaesticu ili osmicu sta vec ide, i za 5 min zamenis ventilator..:)

Ma imam vec jedan vent, ali nzm, bojim se da otvorim, da ne zeznem nesto :D Ali kao sto sam rekao, ako vec mora, zamenicu ga, nije mi tesko. Nadam se da ce se vent sam od sebe smiriti, ali ne verujem...

Sve i da zeznes nesto steta nece biti velika, a neces sigurno....:d

Meni je na starom codegen-u takodje nesto vristalo jako iritantno kada se malo optereti, al nije bio vent., mozda zavojnica...

zavojnica..kazu da su neki resili pistanje lakiranjem..
a sto se tice zamene, bukvalno nemas sta da zeznes..otvoris secnes zices, secnes na kuleru, spojis boje, ako imas lemilicu zalemis ako ne, samo zavrnes zice i zunes izolirku..vratis kuciste od napajanja i teras..

Ma 99% ce ti problem resiti da podmazes samo ventilator! Ne moras da ga menjas.
Otvoris napajanje, odvrnes ventilator, skines nalepnicu sa njega i cep i kapnes malo ulja (neko retko industrijsko ulje, moze i ono za sivace masine), i gotovo.
Nemoj nista da se plasis, nema sta da zahebes :D

Poslednja izmena:
Ja sam to radio na 2x 6600gt kada sam ih imao, Obe su probrujale posle 2 godine. Otvorio, kapnuo ulje... medjutim nije ventu bilo pomoci jer su se lezajevi deformisali.

ako kuler ima lezajeve, podmazivanje nije resenje..
ja sam podmazo na grafici i postalo je 3 puta gore..:/

trebalo bi bar jednom godisnje ili pri prvim znacima zujanja da se podmaze fan,a kada pocne vec dosta da zuji i podmazete nece biti mnogo vajde kao i za sve (bolje spreciti nego leciti)

ako kuler ima lezajeve, podmazivanje nije resenje..
ja sam podmazo na grafici i postalo je 3 puta gore..:/

tesko da ce neko jeftino napajanje imati lezajeve
a kada se podmazuje treba i predhodno sve da se ocisti,jer nisu sva ulja ista ili mast zavisi sta fabrika stavi za podmazivanje

za Ivan 91 --jos ti je najgora varijanta da je predhodno bila neka mast a a ti stavis ulje a da nisi ocistio staru i prljavu mast zato se to i desava

E ovako, da sad opet dodam komentar: dakle, otkad je počelo da zuji, nisam često gasio komp, i zujanja i brujanja u radu više nema. Dakle, da rezimiram: ventilator bruji samo kada palim komp pri VEOMA niskoj temperaturi u sobi, i posle 15-20 sati tokom kojih komp nije radio. Zvuk koji pušta prilikom tog starta (dakle, ne bruji uvek prilikom paljenja, već jednom u 20 startovanja) je sličan zvuku kada krilca ventilatora kače neko parče tanke plastike, dakle, zvuk je malo čudan, i prestane posle 5 minuta (dok se napajanje ne zagreje) i više nema takvog zvuka neko vreme. Dakle, sad je pitanje, koliki je to problem, da li da nešto menjam, i šta, ili je možda najbolje da sve ostavim, jer, koliko se ja razumem, s obzirom da se temperature ne povećavaju, napajanje se na zagreva, zvuk nije konstantan, možda i nije toliki problem?!

E ovako, da sad opet dodam komentar: dakle, otkad je počelo da zuji, nisam često gasio komp, i zujanja i brujanja u radu više nema. Dakle, da rezimiram: ventilator bruji samo kada palim komp pri VEOMA niskoj temperaturi u sobi, i posle 15-20 sati tokom kojih komp nije radio. Zvuk koji pušta prilikom tog starta (dakle, ne bruji uvek prilikom paljenja, već jednom u 20 startovanja) je sličan zvuku kada krilca ventilatora kače neko parče tanke plastike, dakle, zvuk je malo čudan, i prestane posle 5 minuta (dok se napajanje ne zagreje) i više nema takvog zvuka neko vreme. Dakle, sad je pitanje, koliki je to problem, da li da nešto menjam, i šta, ili je možda najbolje da sve ostavim, jer, koliko se ja razumem, s obzirom da se temperature ne povećavaju, napajanje se na zagreva, zvuk nije konstantan, možda i nije toliki problem?!
Izgleda kao da ventilator ima kuglicni lezaj koji je propao i povremeno se vise ili manje cuje. Mozes jedino da promenis ventilator jer kuglicne lezajeve nema smisla da podmazujes posto su kuglice zatvorene u samom lezaju i ne mozes im pristupiti. Ima smisla jedino podmazivanje kliznih lezaja i to po mogucnosti grafitnim prahom jer se za njega ne lepi prasina i duze traje i od ulja i od masti.

Ali nije mi jasno zasto se cuje samo pri paljenju. Posle 3-4 minuta staje, i dalje tokom rada se uopste ne cuje...?

zato sto se pali na 100 % pa polako smanjuje na kolko treba..

Ali nije mi jasno zasto se cuje samo pri paljenju. Posle 3-4 minuta staje, i dalje tokom rada se uopste ne cuje...?

Zaboravio sam fiziku tako da ne mogu bas tacno da objasnim pojavu interferencije kod obrtanja, ali uglavnom to je ta pojava. Pri nekim brzinama obrtanja dolazi do mnogo vecih vibracija nego pri drugim jer se slazu jos neke druge vibracije koje su u tom frekventnom opsegu, itd., itd. Proguglaj malo. To je onaj fazon kao sto vojnici ne smeju da idu strojevim korakom preko mosta jer ako se frekvencija njihovog marsiranja poklopi sa oscilacijama mosta moze doci do toga da se most srusi, ili kad masina za ves krece da centrifugira u jednom trenutku pocinje da lupa i to traje kratko, a zatim na vecoj brzini radi normalno. Nadam se da si me bar nesto razumeo.

to se zove rezonancija xD

U ljudi, odoste vi presiroko, manite se fizike :D . Ja verovatno ne umem bas da vam opisem taj zvuk. Slican je zvuku koji ventilator pravi kad udara u neki kabal (najblize sto mogu da opisem). Recite mi samo, da li je moguce da to radi samo zato sto je u sobi u trenutku paljenja veoma hladno (2-3 stepena), i da se, kad se zagreje, prekine brujanje?

@ivan91
Kao sto rekoh zaboravio sam fiziku:p

@Psycho1993
Ne verujem da to sto se ventilator utisa ima veze sa zagrevanjem. Moglo bi da ima veze sa postizanjem odredjene brzine kod hidrodinamickih lezajeva, ali ne verujem da taj ventilator ima takve lezajeve. Ostaje ono sto sam rekao slaganje vibracija na odredjenom broju obrtaja tj. rezonancija (hvala ivane:)). Kad ventilator izadje iz tog kriticnog opsega brzina on se umiri. Verovatno na to da ventilator tise i stabilnije radi utice i to sto se stabilizuje snaga elektromagnetnog polja statora, centrifugalna sila itd. ****ga opet ja odoh u sirinu, ali ako bi ventilator kacio neki kabel on bi ga kacio stalno i taj zvuk ne bi nestao sam od sebe tako da jedino logicno objasnjenje ostaje los lezaj.
Moze da bude jos jedna stvar, koja je opet posledica loseg lezaja, a to je da osovina ventilatora ima lufta i da stalni magnet rotora zapinje za kaleme statora dok se ne postigne puna brzina pri kojoj sama centrifugalna sila obrtanja i magnetno polje drzi propeler u pravom polozaju i zapinjanje nestaje.
U svakom slucaju ja mislim da se problem moze resiti jedino zamenom ventilatora.
Postoji i mogucnost i da ventilator preko kabla prenosi vibracije na kuciste napajanja, sto moze da stvara jako iritantan zvuk. Imao sam jednom takvu situaciju, ali to se stalno culo nije prestajalo samo od sebe.

Poslednja izmena:
Hvala vam svima, znaci, najbolje je da zamenim ventilator, ili da ga ostavim ovako da bruji ako mi ne smeta, ili ako se naviknem :D. U svakom slucaju hvala, moze lock.

Imam ja takav problem, evo sad sam rasklapao i čistio stari komp, menjao ventilator itd... iako nije on bio krivac. Proveri ti prvo šta se događa kada zaustaviš ventilator na kratko, ubaci mu recimo olovku u peraja. Meni to izgleda kao moj problem, gde nije bilo do ventilatora već do krš napajanja (limarije) i kućišta pa se vibracije prenosile i jako je brujalo pri paljenju ali prestane nekad samo ili kad malo pritisnem napajanje ili pomerim kućište.
Prvo vidi zaustavi ventilator da budeš siguran, ležaj je skoro sigurno klizni nema tu nikakvih kuglica, kad bi ga izvadio i priključio na nešto nema šanse da bruji, to ti je sve do limarije. Zatim proveri da li je čvrsto prišrafljen na napajanje da nema lufta, a na kraju proveri da li brujanje prestaje kada pritiskaš limariju napajanja/kućišta.

imam problem da mi je računar počeo da bruji pri paljenju a i u idle režimu(malo tiši je tad). ploča je MSI 970A-G46, fx8320 blago klokovan na štok hlađenju na 4Ghz(default clock 3,5), napajanje LC600H-12 V2.31, 8GB DDR3, ati 7770 1GB DDR5, prikačena 3harda(ispravna 1TB Samsung, 2TB Seageate, +250GB SSD)+dvd rezač. da li promeniti, vidim savetujete u drugim temama hladnjak http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-cosmo-cool-lc-cc-120/comp_comp_cooler/204/1781 za procesor, ali ja nisam siguran da li mi je do napajanja ili do procesora, inače imam jedan 12cm kuler pozadi...da li je potreban mosfet(čipset) hladnjak i kako to izvesti, jer ploča se dosta greje, bar po meni.a glavni hladnjak radi na vrovali ili ne 7000 obrtaja, videti sliku??? hvala unapred

Prilozi

• SCREEN-0000.jpg
    SCREEN-0000.jpg
    207.7 KB · Pregleda: 69
imam problem da mi je računar počeo da bruji pri paljenju a i u idle režimu(malo tiši je tad). ploča je MSI 970A-G46, fx8320 blago klokovan na štok hlađenju na 4Ghz(default clock 3,5), napajanje LC600H-12 V2.31, 8GB DDR3, ati 7770 1GB DDR5, prikačena 3harda(ispravna 1TB Samsung, 2TB Seageate, +250GB SSD)+dvd rezač. da li promeniti, vidim savetujete u drugim temama hladnjak http://www.itsvet.com/proizvod/lc-power-cosmo-cool-lc-cc-120/comp_comp_cooler/204/1781 za procesor, ali ja nisam siguran da li mi je do napajanja ili do procesora, inače imam jedan 12cm kuler pozadi...da li je potreban mosfet(čipset) hladnjak i kako to izvesti, jer ploča se dosta greje, bar po meni.a glavni hladnjak radi na vrovali ili ne 7000 obrtaja, videti sliku??? hvala unapred

hladnjak se ne vrti na 7k, to su losa ocitavanja. otvori stranu kucista, i, dok racunar radi, prstom zaustavi ventilator na kuleru procesora na par sekundi. tako ces videti da li je do njega, ili do napajanja.
samo, ne guraj prst u pera, nego na nosac, po sredini, samo pritisni. ventilator ce stati, a ti ces imati ideju odakle dolazi buka.

I leba ti, stock (stok), štok je od vrata. Moze biti i do graficke. Testiraj sve ventilatore tako sto ces ih zaustavljati na sekund-dva prstom na motor, ovaj 12cm mozes i da iskopcas i da tako vidis na kraju do kog je.

Taj stock ili "štok" kako ti kazes je najveca sramota za AMD sta oni stavljaju uz procesor to nije normalno i ja sam uzeo FX 8320 samo sa "e" oznakom i morao sam uzet LC 120 radi za sve pare u idle je prakticno necujan u loadu ga nadjaca grafika ali generalno odlican odnos temp.buka to smece od Štoka mjenjaj znam kako je kad ode preko 6k RPM

Nazad
Vrh Dno