Šta je novo?

Brujanje u Altec Lansing 151i

Dule13

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
11.04.2006
Poena
409
U kutiji gde se nalaze i subwoofer i valjda napajanje ,cuje dubok ne bas tih zvuk brujanja.Kada se priblizim jasno se cuje kao kada ukljucite neki stari el.uredjaj pa on zuji non stop istim intenzitetom i jacinom.Cini mi se da se zujanje povecava sto su duze ukljuceni.
Zvucnici su stari nedelju dana.Da li je ovo (ne)normalno i jel' moze zbog toga na reklamaciju?

iskopčaj zvučnike iz kompa i uključi ih na nekom drugom mestu same,ako i onda bruje reklamiraj.
ukoliko se to na drugom mestu ne dešava moraš tražiti uzrok kablovi,blizina ispravljača...

Pokusao sam da ga ukljucim na drugom mestu i ista stvar.Definitivno se necuje sub-woofer nego nesto drugo unutar kutije.Sad sam primetio i da se na ostalim zvucnicima cuje zujanje kad se primaknu usima,kad je sve smanjeno na nulu.

Poslednja izmena:
To se i meni desava sa 5.1 sistemom, sto je vise potrosaca u okolini zujanje se vise cuje, tako da ga ne gasim na daljinac nego na prekidac iza subwoofera. Mislim da se ne povecava intenzitet zujanja, vec tebe sve vise iritira. Donekle sam problem resio tako sto sam zvunike ukljucio u uticnicu bez drugih potrosaca pa je zujanje dosta manje, ali se nocu ipak jos pomalo cuje

Nisi me razumeo,kod mene se isto cuje gde god ukljucio i premestio kutiju,cak i u sobi gde nem ni jednog uredjaja.A intenzitet se pojacava zasigurno,nije trip,juce sam ih ceo dan drzao ukljucene i uvece su bili glasni ljudski.Kad ih izgasim,zacuje se jedno jako "POP",a kad ih ukljucim,u roku od mozda 2,3 sekunde zvuk se od tisine popne do brujanja i onda konstantno to radi(znaci bez ikakvog inputa iz kompa i na razlicitim mestima).

Poslednja izmena:
pokušaj kad duže radi dodirnuti zadnju stranicu od woofera da vidiš dali se jako greje pošto su na nju privrnuta izlazna ic kola.
ako je sistem radio pod punim gasom malo duže :-devil-: sigurno je oštećen izlaz.
mogu takođe biti i loši kondezatori za filtraciju napona.
ako imaš mogućnost najbolje reklamiraj.

Vruc je odozdo,sad koliko je normalno nemam pojma.Malo sam ga testirao :smoke: kad sam ga uzeo,custo da vidim koliko moze da se dere,pff...izem ti zvucnike koji crknu kad ih pojacash.U svakom slucaju hvala na savetima.

ja imam model 121i 2.1 i ja sam ih iz prodavnice bacio odma na test:smash:
primetio sam da se pri maksimalnom opterećenju izlaz jako greje :S:
tako da od prženja ništa dok ne kupimo logitech z-5500 ili nešto sl. :D

Brundanje (shum,noise) se cuje verovatno od transformatora. Reklamiraj zvucnike!

Meni ni ne treba neka snaga preterana,zucnici sami po sebi su stvarno ok,cak sta vise da nije bilo ovog incidenta smatrao bi ih poprilicno dobrim.Imam garanciju u PScentru na 12 meseci.Jeste izgleda da je transformator,cek jel se ovo desilo zbog pojacavanja ili je bio trasformator falican sam po sebi?
I ima josh jedna stvar koju sam video u uputstvu,pise kako ne smem da koristim ekvilajzer za pojacavanje nego samo za smanjenje jer to moze ostetiti pojacalo ili zvucnike.Da li to znaci da stvarno moze da se osteti,ili su mislili kad se to pojaca do kraja pa ga ti dodano pojacas preko ekvilazera i on vrisne,ili je to glupost?Prvi put u zivotu vidim nesto ovakvo.

Nosi zvucnike na reklamaciju.... Trafo najverovatnije pravi problem.

Gotovo ni jedni zvucnici nece izdzati "odvrtanje do daske".
Imao sam priliku da koristim AL 151i i nije im smetalo koriscenje ekvilajzera ali sve je bilo umereno pojacano.

Pa nisam ih bash do daske odvrtao,od 100% hoda potenciometra ja sam mozda do 50% max ,ali izgleda da mi je izlaz iz zvucne jaci nego sto treba.Vec sutra idu u PCcentar.

Cisto sumnjam da si ih ti "rastresao"... Pogotovo za tako kartak vremenski period. Imas pravo na reklamaciji, lepo kulturno im odnesi zvucnike i neka provere. Verovatno je u pitanju los fabricki primerak. Ja sam svoj Altec Lancing 4100 przio citavu noc (bila mi je slava pre 5 dana. Zvucnike upste nisam stedeo, bili su na nekih 85-90% volume-a. Svakodnevno ih slusam veoma glasno ~ 70% volume-a). Nije bilo distorzije zvuka, pucketanja..ekvilajzeri u winampu su iskljuceni, te stoga preporucujem da ih i ti drzis iskljucenim. Pre ovih zvucnika imao sam Microlab m222. Njima sam dusu vadio 2 godine, i dan danas rade... Prema tome kod tebe je 100% u pitanju los primerak. Moj dobar ortak ima atp3 vec 3 godine. Svaki dan im dusu vadi, ali i dalje ne pokazuju da su pri izdisaju......

Pre par dana sam napokon resio da odnesem zvucnike u servis "PS centra", pre nego sto mi istekne garancija. Nisam ih nesto koristio, bukvalno su mi stajali bezveze, a i servis je u Malom Mokrom Lug-u :wall:, trebalo mi je 3 sata kolima kroz guzvu do tamo :mad:.

Ali sve bi bilo lepo da su posao zavrsili skroz. Kvar je bio u "elektrolitu u mrezi" tako pise na papiru iz servisa. Problem je sto sad opet bruji, ali dosta manje, isti simptom, posle pola sata pojaca se malkice, ali dovoljno da ga cujem i da me nervira.

E otvorim ja lepo woofer da vidim sta je menjao, iako se ne razumem u elektroniku. I naravno imam sta da vidim, dva velika kondenzatora na uglu stampane ploce stoj labavo. Kad pogledam bolje, jedan je zalemljen za plocu a ovaj drugi selotejpom zalepljen za ovaj prvi, dok je on sam zicama zalemljen za plocu. Kondezatori su 4700 mikroF 35V.

Vidi se iz aviona da mi je skinuo crknuti i stavio drugi, STARI kondenzator, koji je verovatno skinuo sa nekih drugih zvucnika (vide se na njemu ostaci od lepka), sto je najcrnje verovatno ga mrzelo da se muci, pa je zalemio na plocu uz pomoc dve zice :mad:.

Posto mi se ponovo ne ide do Malog Mokrog Luga, mislio sam da kupim oba nova i sam ih zamenim.

Pitanje je da li bilo koja marka moze da se stavi, samo dok je isto 4700 mikroF 35v 85c i jel moze ovaj "ELKO 4700uF/35V, 18x40mm, RM=7,5mm, 20%" ?

Poslednja izmena:
Ja sam slicnu situaciju imao sa DVD plejerom Daewoo DV700s. Otislo napajanje, odneo u servis (bio je u garanciji). Navodno su sve sredili, posle nekog vremena opet pocelo da me zeza. Ja otvorio DVD....imao sam sta da vidim....Odma me je glava zabolela. Ajd sto se vidi da nisu stavili nove elektrolite, vec su ih tako nakaradno zalemili da to zapanjujuce. Steta sto nisam imao mobilni sa kamerom, pa da postujem slike, valjali bi se od smeha!:D

Nije to samo u "PC centru". U svakoj firmi je tako. Zato smo tako i uspesni...:mad:
Zato pamet u glavu, srafciger i lemilicu u ruke....:smackbum: na kraju:crash: i na kraju:bottle::D:D nema druge

@ dule13 moze bilo koji koji ima isti ili veci kapacitet i isti ili veci nazivni napon , pod uslovom da mozes da ga uglavis . Pazi na polaritet prilikom zamene , imas crtu ili - ili nesto slicno sa strane pa zalemi nove isto kao sto su bili .
Pozdrav

Nije to samo u "PC centru". U svakoj firmi je tako. Zato smo tako i uspesni...:mad:
Zato pamet u glavu, srafciger i lemilicu u ruke....:smackbum: na kraju:crash: i na kraju:bottle::D:D nema druge

:D bice tako , ako ga :smash:, bar cu imati cime da gadjam kucice od komsije kad pocnu da laju nocu :D.

@Siki

E dobro mi rece za polaritet, to uopste nisam imao na umu.

Hvala puno. :wave:

Operacija uspela, pacijet peva :D, stavio sam 4700mikroF 105c (po celom kondenzatoru pise HA HA HA ...??? cudan neki brend), ali ne 35v nego 63v, jer nisu imali ove manje od 35v, jedva su stali na plocu. Jeste da su skupi ali ko ga sisa, vazno je da je sada brujanje gotovo izbrisano, cuje se samo kad se prisloni glava uz woofer :D.

Eto, da znate kakve se radnje rade u PC centru.

Operacija uspela, pacijet peva :D, stavio sam 4700mikroF 105c (po celom kondenzatoru pise HA HA HA ...??? cudan neki brend), ali ne 35v nego 63v, jer nisu imali ove manje od 35v, jedva su stali na plocu. Jeste da su skupi ali ko ga sisa, vazno je da je sada brujanje gotovo izbrisano, cuje se samo kad se prisloni glava uz woofer :D.

Eto, da znate kakve se radnje rade u PC centru.

I ja imam identican problem, samo sa ALTEC LANSING FX5051E. Bruje/zuje vec poslednjih godinu dana, ali nisu nesto preterano korisceni, pa nisam ni razmisljao o tome. Ali sada mi postaju primarni zvucnici, tako da moram da resim problem.

Verujem da je problem isto u kondenzatoru, tako da me interesuje gde ima da se kupi nov?, i kolika je cena?(znam da je davno bilo, ali, ako se secas :) )
Takodje, interesuje me kako da prepoznam koji kondenzator pravi problem-nisam jos otvarao kutiju.
Pokusao bih sam da zamenim.:)

Их тај комплет је тежак схит, једино право решење је престанак коришћења, нема шансе да елиминишеш брум то је грешка у дизајну.

Их тај комплет је тежак схит, једино право решење је престанак коришћења, нема шансе да елиминишеш брум то је грешка у дизајну.

Jesi siguran da nista ne moze da se uradi?
Simptomi su isti kao sto si ti imao, prvih 20-30min radi lepo, i onda krece da se pojacava brujanje.

Poslednja izmena:
ja sam na ALTEC LANSING FX5051E resio problem tako sto sam stavio Audigy karticu .... na integrusi je postojao shum .... sad nema nista i zvuci do jaja

@Dule13
Ok, pokusacu.:) Najverovatnije otvaram sutra...

@smarac
Nije meni problem taj tih sum sto se cuje iz zvucnika, vec glasno brujanje\zujanje, koje se cuje iz kucista vufera.

Nazad
Vrh Dno