Šta je novo?

Briketi za loženje

jurodivi

Znamenit
Učlanjen(a)
15.08.2011
Poena
1,105
Može li neko da preporuči dobrog prodavca briketa za loženje koji bi mogao da ih dopremi do mene u Boru?

Imam jednu od onih turskih SUSLER peći sa povećim ložištem i greje k'o zmaj. Problem je što sam zadnje 2 sezone malerozan sa drvima i vremenom pa se nalepilo dosta smole po dimnjaku i čunkovima...

Hteo bih da probam brikete da bih smanjio dim i smolu (i eliminišem cimanje oko pripreme drva) ali nisam našao nikog u bližoj okolini da ih kupim. Znam da ima dosta prodavaca i firmi po Srbiji koje ih prave ali nemam pojma koji su dobri i, još bitnije, ko bi mogao da ih dopremi i po kojoj ceni...ako mi se uopšte isplati zbog cene dopreme.

Imaš u Zaječaru sigurno brikete i paleta može i kombijem da se preveze (oko1000kg) a za nekih 30km ne bi bilo više od 3k din za prevoz a moguće i da neko i isporučuje free na toj relaciji. Ne znam kako tamo klepaju po ušima za prevoz i gledaj da uzmeš bukov sa deklaracijom gde je i kalorična vrednost. Nije poenta u dobrom prodavcu već u dobrom proizvodjaču.
To sa "smolom" je do vlažnosti drva i vrste drveta koje si ložio.

U Zaječaru? Imaš li možda neki podatak - ime, telefon, nešto? Ako imaš, pusti mi na PM...

Smolu imas puno jer su secena drva koja su jos u vegetaciji, kasno u maju ili u septembru pa iste sezone lozena. Najbolje je seci u decembru ili januaru i ostaviti da se susi za sledecu sezonu, jos bolje da odstoji dva leta.
Bukva i cer su najbolji. Tako se i manje zagadjuje inace.

Ne bi znao za prodavca ali bi ti jako preporučio da probaš briket od suncokreta, pre no što nabaviš veću količinu nekog koji ti se sviđa, uzmi 4-5 pakovanja tog suncokretovog i probaj, Po mom iskustvu mnooooooooooooogo je bolji od bilo kog drugog tipa.
A što se isporuke tiče svi će ti bez problema poslati kurirskom službom ili ako baš naručiš više isporučiće oni.

Ima valjda i od soje briketi, ali nisam ih video u Istocnoj Srbiji(Kladovo,Negotin).

Da povampirim temu, da ne bih otvarao novu...

Imam tursku Surel 5119 peć na drva/brikete koju bih zamenio manjom (ova ima baš veliko ložište koje prevazilazi potrebe moje rupe od kuće). Merkao sam manje Surel peći ali sam naleteo i na hrvatske Dora 8 i Dora 10N peći koje nemaju šamot u ložištu već je ono gusano i navodno su jako dobre.

Ima li neko iskustva sa tim pećima ili je bolje da idem na proverene turske sa šamotom?

Ja bi uvek neku Alfu,prosle godine smo uzeli Laru, ali ti je onda mozda opet prejaka, mozda da pogledas Elite, ili neke one vranjanske, dosta lepo greju za sitne pare.

Nazad
Vrh Dno