Šta je novo?

Brendovi i modeli telefona sa najboljim GPS-om

Dark Warrior

Slavan
Učlanjen(a)
15.12.2012
Poena
210
Po vasem iskustvu, koji su brendovi i modeli telefona sa najpreciznijim, najboljim odzivom i najboljim signalom GPS-a?

• Pod najpreciznijim mislim da "Gadjaju u metar"
  • Pod najboljim odzivom mislim na to da svaku promenu lokacije (pa makar i minimalnu) uredno azuriraju u navigaciji i da u slucaju gubitka GPS signala imaju najkraci period ponovnog lock-ovanja satelita
  • Pod najboljim signalom mislim na to da ne gube (ili u sto manjoj meri) signal prilikom prolaska kroz tunele. :)

Koristio sam razne mid i low-end telefone, ali mislim da se nisam susreo ni sa jednim koji ispunjava sva tri prethodno navedena zahteva.

Pa pazi, 99% svih telefona na svetu deli 2-3 čipseta za globalno pozicioniranje. Tj. taj prijemnik je integrisan u SOC. Noviji svi hvataju sve trenutno dostupne mreže, GPS, Glonass, Galileo i BeiDou. A i stariji koji su radili samo na GPS i Glonass nisu imali nikakve probleme. Za nekoliko telefona koje sam koristio, nisam primetio razlike u radu osim onih koje su posledica softvera koji koristi podatke pozicioniranja, a ne samog čipseta za pozicioniranje.

Nije to kao nekada kada je Garmin imao primetno bolji čip u odnosu na konkurenciju.

Već duže vreme, i sam Android osim satelitske navigacije, koristi i druge načine da pomogne telefonu da odredi poziciju. Lokalne WiFi mreže, bazne stanice mobilne telefonije i bla.bla.bla... To ne možeš odvojiti od satelitskog signala, osim namenskim softverom za pozicionoranje.

Obrni okreni, kod telefona, više će zavisiti od softvera koji koristiš nego od samog telefona. Bar za telefone normalne klase.

Sam sistem satelitskog pozicioniranja za široku upotrebu je ograničen na tačnost od oko 2-3m u situacijama savršenog prijema signala (koji je BTW redak u gradu). Za više od toga su potrebni namenski uređaji sa specifičnim i glomaznim antenama. Takve uređaje koriste npr. geometri. Cene su jezive.

Ako ti telefoni ne zadovoljavaju potrebe, moraćeš ići na taj neki specijalniji uređaj. Samo je pitanje koje su ti to tačno potrebe. :p

Poslednja izmena:
Pa nijedan telefon ne može da ispuni tvoje uslove. Nijedan telefon ne može da te pozicionira sa tačnošću od metar već je to negde oko desetak metara što je za potrebe navigacije to dovoljno. Pored toga, kada moje kolege geometri rade sa GPS uređajima imaju problem u gradovima jer se gubi signal uređaja usled toga što signal blokiraju visoke građevine ili krošnje drveta. Kada to uzmeš u obzir, jasno ti je zašto je problem GPS prijemnika u tunelima.

Civilni GPS ne sme da pruža horizontallnu lokacijsku preciznost u radijusu manjem od 4m u intevalu pouzdanosti od 95%. To je ograničenje koje važi u SAD i kojem su proizvođači GPS čipova za telefone najviše prilagođeni.
Qualcoom je prilagođen a koliko znam Mediatek recimo nudi preciznost nešto veću ali opet ne u metar. neki ostvaruju 3m.

GPS pozicioniranje u sam metar sa visokim intervalom pouzdanosti uglavnom se smatra rezervisanim za potrebe koje nadilaze konzumerske, stoga mnoge zemlje imaju takve limite koje sprečavaju da jedan uređaj nudi nečiju apsolutnu preciznost lokacije.

Ono sto sam ja testirao a testirao sam sa znanjem tacne pozicije u centimetar ;) telefon daje tacnost do 10 metara.

Ne treba se nadati da ce biti preciznije uskoro, jer tu nije bitan samo gps cip u telefonu, zna se u koje svrhe se koristi centimetarska preciznost.

Ručni komercijalno dostupni GPS uređaji, i mobilni telefoni, mogu imati tačnost od max +/-3m u idealnim uslovima.

Idealni uslovi su otprilike, na sred si njive u Vojvodini, i vremenske prilike su idealne za prijem radio signala iz svemira (tamo neke gustine atmosfere po slojevima su ujednačene u svim pravcima).

Geometarski GPS uređaji, (ako sam dobro razumeo ono nešto što sam davno čitao), tj. njihova antena, imaju mogućnost da pored doplerovog pomeraja signala sa satelita (na bazi čega "obični" uređaji određuju lokaciju), odrede i pravac odakle dolazi signal sa svakog pojedinačnog satelita, i to je ono što im daje centimetarsku tačnost. Ali za to je potrebna složena antena koja određuje i smer signala. U vojsci smo ih zvali Adcock antene.

Nije geometarski nego geodetski i samo jedan segment je prijem gps-a sa satelita, drugi je sa baznih stanica i onda se dobija ajmo reci centimetarska tacnost sa tim recimo sto se i sam kontinent pomeri za nesto sitno kroz neko vreme.

Nazad
Vrh Dno