Šta je novo?

brand name ili sklapanje?

E moze li negde kod nas da se poruci/kupi/bilo sta...alienware racunar :)?

e bash...

Ma kakav alienware oni su gotivni samo zbog kucishta i misheva koji su istom dezenu sa kucishtem. A u njima su delovi koje mozesh da sklopish ili chak da nadjesh u nekim brand mashinama i to mnogo jeftinije. To ti je za glupu burzujsku decu po evropi i americi koja ne znaju shta znachi rech crack. A o cenama da ne pricham:evo linka
super cene :p. Inche ja volim da chachkam po kucishtu ali ne bi se bunio da mi se nadje na stolu neki dobar dell [prvenstveno zbog grafike, tj. rada i stabilnosti]. Jezim se kad vidim legalni home edition u brand mashinama.
[jel neko gledao reklamu za dell na DSF-u kako lik sa testerom sklapa komp :)]

Poslednja izmena:
fora je sto je ALIENWARE MNOGO DOOOBROOO KUCISTE !!!! i ne moze da se kupi odvojeno :( :smash:

-neko kome razlika u ceni izmadju brend racunara i J*goda*a racunara (slicnih mogucnosti) iznosi <5% mesecnih prihoda obicno ni jednog trenutka ne pomisli sta ce da uzme dok kod nas ta razlika obicno iznosi preko 50% mesecnih prihoda takodje ne razmislja mnogo.

gx-x je napisao(la):
fora je sto je ALIENWARE MNOGO DOOOBROOO KUCISTE !!!! i ne moze da se kupi odvojeno :( :smash:
jeste shteta ali kad opet vidish shta ljudi rade od svojih kucishta tj. kako ih moduju onda alienware pozelish samo zbog onog smrdljivog mirisa nove robe
[gde je pitanje da ga ima :eyebrows: ]

Poslednja izmena:
ne znam kako izgledaju novi dell-ovi i hp-ovi, ali se secam da kada sam jednom otvorio starog dell-a (bio je valjda p2), bash sam se iznenadio nekim tripovima koje su oni tamo koristili - npr. bilo je desktop kuciste, a kartice su bile na nekom "mostu" koji je koliko sam skapirao dell-ov dizajn. Kapiram da brand name ipak nije samo to shto moze da se kupi u bilo kojoj prodavnici nego i neke specijalne zezalice koje ga cine drugacijim od "made in garage"...

Poslednja izmena:
zerbah je napisao(la):
ne znam kako izgledaju novi dell-ovi i hp-ovi, ali se secam da kada sam jednom otvorio starog dell-a (bio je valjda p2), bash sam se iznenadio nekim tripovima koje su oni tamo koristili - npr. bilo je desktop kuciste, a kartice su bile na nekom "mostu" koji je koliko sam skapirao dell-ov dizajn. Kapiram da brand name ipak nije samo to shto moze da se kupi u bilo kojoj prodavnici nego i neke specijalne zezalice koje ga cine drugacijim od "made in garage"...

To se zove Plascibo efekat. Utripovo si da je bolje, ili jednostavno tražiš razloge da je bolje, zato što si platio više.
Ovo "made in garage" je toliko besmisleno, da svako ko iole poznaje kompjutereke komponente, može samo da se nasmeje.

Znam da nije kompjuter, ali pogledaj sličicu dole. To je Aleph Pass 5. Za SVE delove je trebalo je oko 700-750 Evra. Pokušaj nešto tog ranga kvaliteta delova i zvuka da kupiš bilo gde serijsko i za 3X veće pare. Nemoguća misija. Isto tako se AlienWare kompjuteri naplaćuju da to boli. A njih su delovi višestruko manje koštali.
Made in Garage je prednost, za pojedinca koji zna znanje.

Pozdrav!

novi.jpg

@Notax

Jesi li imao vecu i lepsu sliku da stavis ovde, ili bar par komada slicnih kako bi bolje ilustrovao ovde svoje dve recenice ?

@Notax

da se razumemo - sam sebi nikada ne bih kupio brand komp (osim mozda neko chudo tipa sgi kad bi bash bio pun para) i nisam nikada imao takav komp. stvar je u tome da nekim ljudima odgovara da kupe gotov komp iz nekih razloga.
ako smo vec poshli tim putem, svako moze da sastavi muzicki stub iz komponenti, ali mnogi kupuju gotove sisteme - zashto tako ne bi bilo i sa kompovima?!?

zerbah je napisao(la):
@Notax

da se razumemo - sam sebi nikada ne bih kupio brand komp (osim mozda neko chudo tipa sgi kad bi bash bio pun para) i nisam nikada imao takav komp. stvar je u tome da nekim ljudima odgovara da kupe gotov komp iz nekih razloga.
ako smo vec poshli tim putem, svako moze da sastavi muzicki stub iz komponenti, ali mnogi kupuju gotove sisteme - zashto tako ne bi bilo i sa kompovima?!?

Ako si pročitao ceo tread, možeš videti da sam i ja napisao da postoje situacije, razlozi i namene, kada se kupuje brand name konfiguracija. Nisam protiv toga.

Molim vas da ne mesate muziku i racunare!

Retko koji muzicar pravi svoj instrumenat, osim ako se ne radi o najprostijim tipa: suplja tikva, frula, gusle, gajde i slicno.

Zaljubljenici u HiFi su druga kategorija korisnika i treba ih tretirati kao hobiste, dok sa racunarima cesto nije to slucaj.

Neretko hobi preraste u "nesto od cega moze da se zivi", da ne kazem profesionalno bavljenje njima, pa je i potreban drugaciji racunar, a onda nastaju problemi.

Nista ne razumete. Istina je samo jedna i nju znaju svi ozbiljniji korisnici i sve ozbiljnije firme u svetu:

OptiPlex, OptiPlex i samo OptiPlex :smoke: :)

zormanic je napisao(la):
Molim vas da ne mesate muziku i racunare!

Retko koji muzicar pravi svoj instrumenat, osim ako se ne radi o najprostijim tipa: suplja tikva, frula, gusle, gajde i slicno.

Zaljubljenici u HiFi su druga kategorija korisnika i treba ih tretirati kao hobiste, dok sa racunarima cesto nije to slucaj.

Neretko hobi preraste u "nesto od cega moze da se zivi", da ne kazem profesionalno bavljenje njima, pa je i potreban drugaciji racunar, a onda nastaju problemi.

Najkvalitetniji instrumenti (i najskuplji), koje koriste najbolji muzičari, su ručno radjeni.

notax je napisao(la):
To se zove Plascibo efekat. Utripovo si da je bolje, ili jednostavno tražiš razloge da je bolje, zato što si platio više.
Ovo "made in garage" je toliko besmisleno, da svako ko iole poznaje kompjutereke komponente, može samo da se nasmeje.

Znam da nije kompjuter, ali pogledaj sličicu dole. To je Aleph Pass 5. Za SVE delove je trebalo je oko 700-750 Evra. Pokušaj nešto tog ranga kvaliteta delova i zvuka da kupiš bilo gde serijsko i za 3X veće pare. Nemoguća misija. Isto tako se AlienWare kompjuteri naplaćuju da to boli. A njih su delovi višestruko manje koštali.
Made in Garage je prednost, za pojedinca koji zna znanje.

Pozdrav

Notax, najskuplje posudje je isto ruchna izrada, shto nikako ne govori da je industijsko posudje loshije...

Da si seo na duze od 5 minuta za pravu brand mashinu, shvatio bi da si se nalupetao za medalju....

Poshto vidim na nemash bash iskustva sa brand mashinama, nemoj da delish savete, k'o boga te molim ako nisi upucen bash u brand mashine (tvoje iskustvo se, kako vidim, svodi na "video sam na netu"...)

Prvo, zavisi za shta ce mashina da sluzi...Ako ce da sluzi za office, bez pardona bih se uvek opredelio za brand mashinu....Promenio sam x komada i nikada, ponavljam NIKADA ni sa jednom nisam imao problema...Pod brand ne priznajem COMTRADE :wall: ...Svaka brand mashina je pouzdanija od zute, samim tim shto je optimizovanija 20 puta vise i testirana duze nego bilo koja mashina koju ce neko od nas sklopocati...

Ako je game mashina, vec bih malo razmishljao, obzirom na to da bih cepidlachio mnogo sa komponentama, ali nije nemoguce da bih opet uzeo brand...Ti si video Alienware i odmah nabio sebi u glavu da sve brand mashine koshtaju 3000$...

Uostalom, pitaj ljude koji imaju malo vishe iskustva sa brand-ovima od tebe...Pitaj Pecu, Simps-a i ostale da li su ikada kukali zbog brand mashine......

P.S. Izbacio sam tvoju sliku jer nisi uspeo da oslikash ono shto si hteo da kazesh....

Vidi ti ovo... :smash:
posudje.jpg

Poslednja izmena:
Simpson je kukao kao sinji kukavac na brend masine. Kad je iz jednog Della iscupao svoj legendarni primerak P4 [email protected] ghza non-stop je kukao "sto nisam proverio i ostale" :d :)

notax je napisao(la):
Najkvalitetniji instrumenti (i najskuplji), koje koriste najbolji muzičari, su ručno radjeni.

Ali nisu SELF-MADE !!!!!

Poslednja izmena:
mitnick je napisao(la):
Notax, najskuplje posudje je isto ruchna izrada, shto nikako ne govori da je industijsko posudje loshije...

Da si seo na duze od 5 minuta za pravu brand mashinu, shvatio bi da si se nalupetao za medalju....

Poshto vidim na nemash bash iskustva sa brand mashinama, nemoj da delish savete, k'o boga te molim ako nisi upucen bash u brand mashine (tvoje iskustvo se, kako vidim, svodi na "video sam na netu"...)

Prvo, zavisi za shta ce mashina da sluzi...Ako ce da sluzi za office, bez pardona bih se uvek opredelio za brand mashinu....Promenio sam x komada i nikada, ponavljam NIKADA ni sa jednom nisam imao problema...Pod brand ne priznajem COMTRADE :wall: ...Svaka brand mashina je pouzdanija od zute, samim tim shto je optimizovanija 20 puta vise i testirana duze nego bilo koja mashina koju ce neko od nas sklopocati...

Ako je game mashina, vec bih malo razmishljao, obzirom na to da bih cepidlachio mnogo sa komponentama, ali nije nemoguce da bih opet uzeo brand...Ti si video Alienware i odmah nabio sebi u glavu da sve brand mashine koshtaju 3000$...

Uostalom, pitaj ljude koji imaju malo vishe iskustva sa brand-ovima od tebe...Pitaj Pecu, Simps-a i ostale da li su ikada kukali zbog brand mashine......

Preskočiću komentarisanje sadržaja, jer to već spada u lično mišljenje, ali ću komentarisati to što na ovom forumu ima mnogo ljudi koji jednostavno ne dopuštaju da bilo drugi ima svoje mišljenje, već to pretvaraju maltene u lični sukob, u stilu: Ovo je rat! Ili ćeš prihvatiti moje mišljenje, ili ću na tebe osuti drvlje i kamenje."
Hajde, ako si iole svoj u glavi, pročitaj svoj post ponovo, i reci mi čemu takav ton?
Drugo, ja sam već pre napisao da nisam protiv brand mašina, već one imaju svoju namenu, a ove druge svoju, ali ni ti, kao ni jedan drugi član, kome sam već napisao da pročita ceo tread, to niste uradili, već pišete na osnovu poslednjih nekoliko postova.
Ovo se odnosi na još ponekog, da ne imenujem. Pokušajte da prihvatite (nekako) da ima ljudi i sa drugačijim mišljenjem, i da nije neophodno da napišete "ne lupetaj", "pišeš gluposti", "nemaš pojma" i mnogo drugih izraza, zato što se ne poklapa sa vašim mišljenjem.
U krajnjem slučaju nadjite neki hobi, ili se bavite sportom, da biste se malo opustili.

brend masine su odlicne za "end-usere" tipa: sekretarica, premijer, predsednik, moj-cale, strina, dete od 5 godina, lejmer, woona, itd. Ovo sam rekao u pozitivnog kontekstu sa ciljnom grupom u vidu. brand masine su bolje od rucno sklapanih samo onda kada onaj koji sam sklapa masinu zna o hardweru kao ja o kvantnoj fizici i kad te diler zezne i da ti neispravnu robu pa se moras da se cimas. Moj cale ima copmpaq-ov laptop na kome windows svaki put kad klikne shut down izbaci blue screen. Od prvog dana ! Vratio je masinu na reinstal, vratili su mu je nazad i rekli "e ***. opet to radi, gasite ga na dugme..." naravno ovo je jedan slucaj, mozda i jedini, ali cisto sumnjam...

Onaj ko kupuje Brand name masinu kupuje sa njom i softver i tehnicku podrsku. Kao sto je objasnio Silverglider, ne zeli svaka firma, narocito ona koja ima 20-tak racunara da drzi coveka koji ce samo da srafcigerise kompjutere. Ipak, kod nas u Srbiji, vecina privatnika, zaposljava ljude koji rade sve i svasta, od odrzavanja kompjutera do sluzbenickih poslova, preko tezih i laksih fizickih poslova, voznje i dostavke itd....
Tako je u vecini srpskih firmi. Ipak, zapadni nacin poslovnog razmisljanja nalaze da radnik radi ono za sta je specijalizovan, a ne 20 radnji. Tada tehnicka podrska mnogo znaci, a i posao je uglavnom efikasnije i strucnije obavljen nego da tu ceprka neki "priuceni" majstor :d
Na zapadu se brendovi kupuju da se ne bi mislilo o odrzavanju orudja za rad - kompjutera, nego o poslu. Ovde se najmanje misli o poslu, a najvise o svemu ostalom. :d
Isto tako i prosecan korisnik, opredeljuje se za brand zbog celokupnog paketa. Naravno, taj talas ce doci i do Srbije, ali tada ce mnogi domaci "brendovi" morati da nauce nesto vise o kvalitetu komponenata, napajanja, roku za ispostovanje reklamacija, profesionalnoj tehnickoj podrsci itd....
Naravno, entuzijasti ce sami sebi sklapati kompjutere i specijalizovane radne stanice, ali to ce onda biti daleko kvalitetniji racunari od ovih koji se standardno prodaju po firmama. Ipak do tada treba da se i malo popravi standard, da bi vecina koja hoce da sklopi racunar mogla da plati kvalitetan hardver.

Poslednja izmena:
Pa ne zeli ni svaka firma koja je kupila 20 racunara da ceka 5 dana na coveka iz teh. podrske da dodje da im servisira racunar, ili ne daj boze da direktor takve firme mora komp pod misku pa u servis. Zato se i zaposljava jedan lik sa srafcigerom kako bi se problemi sto pre otklonili :D

@mitnick: gledao sam dell-ovu reklamu, snimak iz "fabrike" lik sklapa racunar (u pozadini) stavlja ga u njalon pa u kutiju, lepi, premesta, uzima sklapa sledecu...toliko o testiranju. Burazer je kupio laptop pre pola godine, dell neki sa celleronom 2.4, posle nedelju dana je nosio na reinstalaciju windowsa jer mu se komp zapucavao, posle 3 meseca ga je prodao posto mu je do tada riknuo zvuk, tv-out prestao da radi, hdd nabio 10% bad sektora...
E vec sam rekao, cale je moj kupio compaq armadu 1750 (davno to bese) blucreen je cesta pojava svaki put kad ide na shutdown ga dobije (od dana kad ga je kupio, cak ga je na dve reinstalacije nosio i ista stvar). U firmi imamo 2 compaqa, na oba su riknuli hdd-ovi posle 6 meseci (na jednom posle 3 meseca na drugom posle 6)....Sve masine koje sam ja sklopio do sada rade perfektno i nijednu reklamaciju nisam imao za 2 godine, jesam jednu, WD20gb poceo da pravi bad sektore...

Vrh Dno