Šta je novo?

BoX Kuler

_aKi_

Slavan
Učlanjen(a)
07.09.2005
Poena
310
Da li su oni obicno bucni ili sa mojim neshto nije u redu.Mnogo mi je bucan komp, odnosno cooler.Da li da ga menjam i shta da uzmem i koliko to kosta?Imam Intel Celeron 2.4 BoX ( slabo al shta da se radi, nema se za bolje).Pokusao sam ciscenjem coolera ali nishta ne pomaze.

Koliki ti je broj obrtaja?
Koliki je precnik coolera?
Kolika ti je temperatura procesora?

Cini mi se da je 80 mm.Svi mi je u redu sa kompom jedino sto je bucan!

Sta cujes sitno, ucestalo lupkanje ili zujanje? Da li sigurno potice iz CPU coolera?
Ako je sitno ucetalo lupkanje, onda je dobio luft u lezistu i tu nema neke pomoci. To dobije vremenom iz razloga sto je to pokretni deo. Moze se zameniti samo ventilator.
U slucaju da je piskavi zvuk, onda je frekvencija koja smeta. Cesta pojava. Ali se to ne javlja stalno. Javlja se samo pri odredjenom broju obrtaja.

Ako je to celeron D (533MHz magistrala) onda ništa nije čudno. U zavisnosti od temperature povećava se odnosno smanjuje broj obrtaja. Kada sam zadnji put gledao na Intelovom sajtu postoje tri brzine obrtanja i ove prve dve su podnošljive a ova treća stvara taj neprijatan pomalo piskav zvuk.

evo resenja
uzmi pavlovicevu mast i podmaziga a ako pitas sto pavlovicevu pa zato sto nema vode u njoj i bolje podmazuje nego bilo koja mast za podmazivanje
moji svi kuleri su podmazani i rade a da se necuju

Provalio sam da mi buku ne proizvodi box cooler nego cooler na grafickoj.Skinuo sam ga i ocistio, bilo je prasine na tone, podmazao ga pavlovicevom masti.Samo da pitam : Odlepio sam nalepnicu i stavi mast unutra?Da li je to ispravno?

Provalio sam da mi buku ne proizvodi box cooler nego cooler na grafickoj.Skinuo sam ga i ocistio, bilo je prasine na tone, podmazao ga pavlovicevom masti.Samo da pitam : Odlepio sam nalepnicu i stavi mast unutra?Da li je to ispravno?
kod coolera na grafickoj je malo teze naneti mazivo kao sto je pasta/krema na samu osovinu,zato sto je fan sam po sebi malih dimenzija i ima mali luft, bolje da nadjes neko sredstvo u vidu spreja(ne znam da li bi bas wd40 pomogao)mozda masinsko ulje sa onom pipeta bocicom.

Poslednja izmena:
Tesko da ce WD40 sprej nesto pomoci. To je anti korozivno sretstvo.

U apoteku,pa kupi mali (ili veliki) špric sa iglom koja ce ti služiti kao usmerivač!Treba ti još ulje za šivaće mašine ili motorno ulje......
Kad odlepiš nalepnicu od VGA cooler-a kap ili dve naneseš na osovinu,provrtiš malo ručno da se ulje rasporedi.......sa tim bi trebalo da si miran jedno 6 mesci(zavisi od coolera i stepena oštećenja osovine ili biksne)

nesmeta nista posto mast ne provodi struju a sasitio si i kuler sto se tice prasine tako da ona nemoze unutra

Ako si ocistio cooler na grafickoj, ne bi bilo lose da izduvas prasinu iz celog racunara. Masina ce ti biti zahvalna, radice tise, bolje i brze :D

Nazad
Vrh Dno