Šta je novo?

Booting Linux from USB flash

RazbojNick

Čuven
Učlanjen(a)
05.02.2004
Poena
845
Imam Canyon flash od 128 MB koji hocu da pretvorim u Live USB Linux disk (da je duplo veci, pa da stavim XP). Odabrao sam Damn Small Linux (DSL). Tutorial je jednostavan i lak i na POST ekranu mi se pojavi opcija da butujem sa "USB RMD-FDD" uredjaja. Sve ide lepo do dela kad je potrebno pronaci linux fajl sistem. Tu mi, bez obzira na distribuciju (probao sam jos i Knopper i THLinux) koja je u pitanju, uvek kaze da ne moze da nadje fajl sistem i "ponudi" mi da restartujem komp (kod DSLa mi se doduse pokrene veoma, veoma ogranicena konzola, ali ne pomaze).

Ubih se od pretrazivanja neta, ali sve sto sam nasao je vezano za to da hardver ne podrzava butovanje sa USBa.

Flash je formatiran i kao FAT i kao FAT32, nema promene.

da li radis kao sto pise ovde?
uskoro cu da stavim Ubuntu na 1GB koji dobih juce ;)

@NLO: Slax ne moze da stane na 128MB.

@Moma: Da, s tim sto prvi korak nije isti, jer je HP utility izgleda promenjen, pa ne daje vise odgovarajuce opcije. Svejedno, kol'ko shvatih, on sluzi samo za formatiranje drajva, jer se u drugim tutorijalima ni ne spominje, nego se radi klasican format. Probao sam i ove nacine, ali problem ostaje.

P.S. svaki tutorial ima drugaciji link za download HP utilityja i fajl druge velicine za download na linku?

Ja se nisam puno sretao sa Linuxom ali evo upravo sam podigao Slax Popcorn od 115 mb sa HP utilityjem.

Ne secam se odakle sam skinuo HP utility, bilo je bas davno ...

Uspelo je sa Puppy Linuxom 2.16. Evo uputstva:

Make bootable usb drive with puppy on it from in Windows (with/without CD/DVD drive)

1.format your stick using the Fat16 or Fat32 file system. To do this you can Download and install the HP USB tool.
By running HPUSBFW.EXE with admin rights you can format the usb drive
http://h18023.www1.hp.com/support/files/server/us/download/26504.html

If you can read files on your usb drive you probably won't need to do this.

2.Download the Puppy Linux ISO.

3.Open the ISO using a program that can read iso images such as Izarc, MagicISO or winrar.

Extract the files from the ISO (or CD) to a folder on your harddrive, then to the root of your USB stick. (There will be a single 'boot.images' directory amoung the other files.)

4.Rename isolinux.cfg to syslinux.cfg (not case sensitive)

5.open syslinux.cfg and
change " PMEDIA=idecd
timeout 50"
to
"PMEDIA=usbflash"

6.Download syslinux-3.36.zip and unzip the files to a directory named syslinux on your computer.
http://www.kernel.org/pub/linux/utils/boot/syslinux/syslinux-3.36.zip

7.Go to the win32 directory of the syslinux folder that was created (\syslinux\win32)

8.Type syslinux.exe F: (replace F with your USB drive letter) to make the drive bootable.

9.Reboot your PC, go into your system BIOS and set your boot order to boot from a selectable USB device. (example USB_ZIP or use USB_HDD)

10.Save your BIOS settings. On the next reboot, you should have a successful launch of Puppy Linux from your USB memory stick.

*Tested on Puppy 215CE, PizzaPup3

Ovo uputstvo je 99% identicno ostalim uputstvima koja sam nalazio, s tim sto je razlika u 5. koraku koji se samo ovde pominje. Rekao bih da je on kljucan za uspeh.

Prvi korak nisam odradio iz razloga sto HPova alatka sluzi samo za formatiranje flasha, sto moze da se odradi i bez nje. Za fajl-sistem preporucujem FAT16. To sto nema nikakvog foldera kad se otpakuje ISO ne menja nista, i dalje treba ceo sadrzaj prekopirati na flash.

Mali tip za one koji bi da probaju: Prilikom prvog butovanja mi je ponudio prikaz slike 1280x1024 u 24 bita sto monitor nije mogao da prikaze. Ako ubodete za monitor nemoguc rezim rada, pri sledecem butovanju izaberite "clean" opciju.

Sad jos samo da probam sa Damn small linuxom kako bih imao vise mesta na drajvu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno