Šta je novo?

Boot sa USB diska, valjda je mali problem...

Vukasin ElHik

Slavan
Učlanjen(a)
22.11.2006
Poena
319
Postoji nekoliko istih računara za koje imam potrebu da napravim dodatni HDD sa instaliranim OS-om kako bi sa njega bootovao i radio određene stvari. E sad, sve se lepo podesi, formatira disk, ali - plavac (plavi ekran - critical error stop). Kada ubacim hard u računar - laka i brza instalacija win XP Pro, savršenstvo, kada taj isti instalirani HDD vratim u fioku i nakačim na USB - krene boot, ali opet plavac. Zamenio sam rack, kablove, podesio Bios ali ništa. Ploča je sa novim P45 čipsetom i da napomenem sve radi kako treba, na svim računarima. HDD rack je za S-ATA diskove sa USB 1.1 priključkom, ima li to veze sa njegovim radom? Najbolje bi bilo da se javi neko ko ovo aktivno koristi kako bi malo pomogao ako je moguće...
Hvala.

Neće, jednostavno XP tako ne može da funkcioniše, može samo uz neku vrstu 'pomoći' internog HDD-a ali to ne dolazi u obzir u ovom slučaju jer mora biti 100% nezavistan. Sve sam probao, mnogo pročitao za kratko vreme i naravno našao rešenje - e-Sata fioka, radi savršeno, što se USB bootovanja OS-a 100% nezavisnog - zaboraviti na tu ludu ideju.

Taj nLite, zapravo i verzija samog Windows XP-a se zove nLite, je namenjen za notebook računare. Primenjuje se u slučajevima kad nam običan XP 'ne vidi' hard na notebook-u, posle instalacije ubacujemo malu zakrpicu koja se zove nhelper da sam XP ne bi prijavljivao grešku na startovanu sistema.

@vukasin-coral

Nlite ima mnogo siru funkciju i mnogo vecu funkcionalnost od "u slučajevima kad nam običan XP 'ne vidi' hard na notebook-u".A i u tim slucajevima kada ti ne vidi hard koristi se da pomocu njega ubacis u instalaciju windows-a sata drivere.
Sto se tiche tvog problema ne znam sta nije u redu mada bi trebalo da sve radi.Drugim recima ko zna gde je greska i o cemu se radi.Mozda je do racka..

Poz

@vukasin-coral

Sto se tiche tvog problema ne znam sta nije u redu mada bi trebalo da sve radi.Drugim recima ko zna gde je greska i o cemu se radi.Mozda je do racka..

Poz

Trebalo da radi i radi nije isto, dakle pišeš nešto što nisi probao, a nisi video da sam ukratko objasnio kako to funkcioniše i da mi ne odgovara jer sam probao i to uvideo, ako malo pogledaš po stranim sajtovima o ovoj temi naićićeš na iste odgovore.
U svakom slučaju hvala na interesovanju i dobroj volji.

Poslednja izmena:
@vukasin-coral

Nisam hteo previs da ulazim u tu pricu zato sto realno ne znam kako da ti pomognem osim da sednem za te kompove i da radim sa tim rackom i da instaliram windowse jer to je jedna od onih stvari gde moze da bude zilion stvari od kojih si ti mogao da zahebes zilion i jednu.Da li sam radio to jesam.Da li sam pazljivo citao jesam.Zao mi je sto nemam resenje za tvoj problem ali tako je..
Moj post se vise odnosio na tvoj opis nlite-a kao programa i definicija nlite windows,kada nam obican xp i sl. koje su vise nego (sledece je cenzurisano jer ako napisem naljutices se bezveze).Tako da idi na sajt nlite-a i mozes da prelistas par stranica da vidis sta moze sve da se uradi sa njim i cemu sve koristi.
Nadam se da ces uspeti da resis problem..
Poz

Poslednja izmena:
Pa rešen je problem, i to napisah.
Dakle, samostalno - na USB racku ne možemo imati funkcionalan, bootabilan OS Win XP pro (uz neki interni HDD da, ali nikako bez), koristili mi nLite ili neku drugu verziju ovog OS-a. Ako je nekome potrebno neko eksterno rešenje, to je svakako eSATA rack, sa njime sam 100% rešio problem baš onako kako sam hteo, pa sada i kada u mašini nema HDD-a, ovaj externi ga menja u potpunosti.

Vrh Dno