Šta je novo?

boot menu u Mint 11

joca22

Cenjen
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poena
159
Sinoć sam instalirao Mint 11 x64 na posebno napravljenu particiju (20Gb) i sve je proteklo u najboljem redu e sad bih hteo da kad izađe boot meni da mi na prvom mestu bude Windows 7 (Ultx64) a ne Mint jer na poslu imam Telenorov 3G modem internet a on nema podršku za Linux tako da ću uglavnom koristiti Windows. Da ne davim.

Pokušavao sam gledajući dosta tutorijala sa sajtova specijalizovanih za Linux, ali u svim tutorijalima se pretpostavlja da znam otvoriti "/etc/default/grub" datoteku u ili sa gedit. Samo zadavanje komandi bih možda i savladao samo da mogu da dođem do te liste gde stoji:
timeout= 0 ....... i ostali redovi gde bih mogao da stavim Windows na prvo mesto

Ako neko može (ima nerava) da mi to objasni bio bih zahvalan, jer kao što se vidi , početnik sam.

Mint mi se sviđa kao OS i sve može što meni treba, jedino bi bilo fenomenalno da ovi 3G modemi imaju podršku i za Linux.

Hvala!

Rekao bih da Mint koristi GRUB2, a ne stari GRUB za koji si ti našao uputstva.

Sinoć sam instalirao Mint 11 x64 na posebno napravljenu particiju (20Gb) i sve je proteklo u najboljem redu e sad bih hteo da kad izađe boot meni da mi na prvom mestu bude Windows 7 (Ultx64) a ne Mint jer na poslu imam Telenorov 3G modem internet a on nema podršku za Linux tako da ću uglavnom koristiti Windows. Da ne davim.

Pokušavao sam gledajući dosta tutorijala sa sajtova specijalizovanih za Linux, ali u svim tutorijalima se pretpostavlja da znam otvoriti "/etc/default/grub" datoteku u ili sa gedit. Samo zadavanje komandi bih možda i savladao samo da mogu da dođem do te liste gde stoji:
timeout= 0 ....... i ostali redovi gde bih mogao da stavim Windows na prvo mesto

Ako neko može (ima nerava) da mi to objasni bio bih zahvalan, jer kao što se vidi , početnik sam.

Mint mi se sviđa kao OS i sve može što meni treba, jedino bi bilo fenomenalno da ovi 3G modemi imaju podršku i za Linux.

Hvala!

Prvo ide komada iz terminala
Kod:
sudo gedit  /etc/default/grub

Editovati ovo
Kod:
GRUB_DEFAULT=6  <------ kod tebe je najverovatnije 4
#GRUB_HIDDEN_TIMEOUT=0
GRUB_HIDDEN_TIMEOUT_QUIET=true
GRUB_TIMEOUT=21  <------ 21 je vreme u sekundama koliko je grub vidljiv na 
ekranu

Ako se pitas zasto 4 prve dve linije posto je friska instalacija su normalno podizanje, recovery podizanje minta; onda slede 2 linije memtest to je ukupno 4. Posle toga sledio windows, znaci broji se od 0 (nula) i tako tvoj windows je najverovatnije 4

Kad to sredis onda to zapamti, save.
Onda kucas u terminalu
Kod:
sudo update-grub
Uradis restart masine

Nista se nece promeniti u smislu da ce ti win7 biti prvi na spisku, win7 ce biti selektovan kao default za podizanje, znaci ta linija ce biti selektovana pa ti ako pritisnes enter krece boot win7 i ako ne pritisnes enter posle isteka vremena za vidljivost grub menija opet ce se podici win7. Kada zelis Mint onda strelicom dodjes u grub meniju i izaberes mint i pritisnes enter.

Poslednja izmena od urednika:
Kako bre ne radi telenorov 3g modem? Ja sam koristio na mint-u onaj telenor huawei, ustekao, izabrao operatera iz liste, i to je to.

Btw, da bi windows bio prvi u boot listi potrebno je u /etc/grub.d/ da preimenujes fajl koji sluzi za detekciju butabilne windows particije kako bi skripta prvo pravila boot entry za windows, pa za linux:

Recimo ovako:

# sudo mv /etc/grub.d/30_os-prober /etc/grub.d/05_os-prober

U folderu /etc/grub.d/ moze se videti da postoji fajl 10_linux , pa je zato 30_os-prober prebacen u 05_os-prober (jer je 05 < 10, pa ce windows biti ispred linuxa :) ). Malo uprosceno objasnjenje, ali valjda je dovoljno.

Onda se uradi:

# sudo update-grub

i od sledeceg restarta je windows prvi na listi

Poslednja izmena:
Ne treba ti ni grub, ni terminal... imaš u start meniju "Start Up Manager", namesti da se posle x sekundi podiže defaultno onaj OS koji hoćeš...

Kako bre ne radi telenorov 3g modem? Ja sam koristio na mint-u onaj telenor huawei, ustekao, izabrao operatera iz liste, i to je to.

Btw, da bi windows bio prvi u boot listi potrebno je u /etc/grub.d/ da preimenujes fajl koji sluzi za detekciju butabilne windows particije kako bi skripta prvo pravila boot entry za windows, pa za linux:

Recimo ovako:

# sudo mv /etc/grub.d/30_os-prober /etc/grub.d/05_os-prober

U folderu /etc/grub.d/ moze se videti da postoji fajl 10_linux , pa je zato 30_os-prober prebacen u 05_os-prober (jer je 05 < 10, pa ce windows biti ispred linuxa :) ). Malo uprosceno objasnjenje, ali valjda je dovoljno.

Onda se uradi:

# sudo update-grub

i od sledeceg restarta je windows prvi na listi

05_debian_theme je zauzeto
moze 06_os-prober
Znaci brojcana oznaka u imenu fajla i ispremestas grub, bas su im fore, uzmes ime fajla pa trazis prva dva znaka u imenu fajla koj moraju biti numerici, pa onda slazes grub po rastucem redosledu. E vece ludosti nisam video...

Nije ludost, to se cesto koristi kod ovako 'rasparcanih' setovanja sa mnogo sitnih config fajlova. Razbije se veliki config fajl na mnogo malih, pa onda promenom cifre na pocetku stelujes sta ima prednost. Bas na debian-like distroima su tako oznaceni config fajlovi u apache-u (u delu za virtuelne hoostove), amavisu, dovecotu i sl.

U principu je tako lakse nego da listas veliki textualni config fajl od 10 ekrana. Cak se vidi da je lakse i na primeru gruba 2 - umesto da otvaras glomazni fajl i celu sekciju za windows bacis po sistemu cut&paste ispred sekcije za linux, samo promenis naziv config fajla koji brine za windows boot entry i on po automatici uvek ide iznad entry-ja za linux. U grafickom okruzenju je manje-vise isto, ali u terminalskom prozoru je definitivno bolje da se config fajlovi ovako organizuju.

ps. ne smeta sto je 05 vec zauzeto, skripta ce ionako prvo da procita 05_debian_theme, pa 05_os_prober (mislim da se gledaju i abecedna mesta slova u nazivu, ako su brojke iste). Ali ipak je bolje ovako, da bi bilo potpuno jasno sta se kad startuje.

Poslednja izmena:
Kod mene je i 06_ zauzeto za grub temu koju sam naknadno ubacivao. Ima logike razbijas veliki file na vise malih i kad menjas menjas samo deo malog fajla. Opet to ispitivanje numerka, pa jos kako pises da ako je numerik isti onda ide alfanumerik, nekako mi to nije bas pouzdano. Zadnja verzija gruba ima ima i submenije, maltene oznacavanje kao kod matrica. Sad iako su danas racunari brzi to sklapanje fajla od vise fajlova, razni interpreteri, sve je to trosenje nekog vremena. Jedna skripta, druga skripta, treca itd...
Sta se desava kad se startuje osprober, da li ce on znati da napravi taj file pod novim brojem ili ce njegova skripta praviti pod starim brojem sta se desava kad dodje update i novi kernel, kako se to sve ponasa.

Za novi kernel brine config fajl namenjen linuxu, tj. 10_linux. On ce da napravi novi entry za kernel i taj entry ce biti iza dela za windows.

Nazad
Vrh Dno