- Učlanjen(a)
- 26.05.2006
- Poena
- 510
Da li je zvuk losiji i koliko ukoliko se doticni zvucnici stave na sto u odnosu na to kada bi se koristio zaseban stalak ? Mozda je malo glupo pitanje, ali morao sam da pitam 
Anyone ?
Ne znam ni koliki ti je sto ni kakvi su zvucnici. Mission m72 su bookshelf zvucnici ali da bi takav par stao na radni sto, isti treba da bude bas velik.
Generalno, najbolje je da stoje na stalcima, ali ako nemas mesta onda stoje tamo gde mogu...
za CM1 razmisli o pravom rasporedu, bez kompromisa...
...
Floorstanderi su najcesce (htedoh da stavim uvek, ali nisu uvek) izvor lepseg zvuka (htedoh da kazem boljeg ali ni to nije sasvim tacno) od bookshelf zvucnika. Jednostavno, fizika je na njihovoj strani. Sama kutija daje punocu i dubinu zvuka koju manji zvucnik nema, ne znam o kakvom driveu da se radi - to su dve klase koje ne bi trebalo porediti. Ogradio sam se, jer bih licno uvek uzeo, npr. manje sonus faber a ne vece yamaha (ili pioneer) zvucnike. Pored velicine, ima nesto i u materijalu, a bogami i konstrukciji kutije...
Ali generalno, budzetski podni zvucnici neke firme koja ima odredjen ugled, i bavi se iskljucivo zvucnicima, recimo tannoy, daje zvuk koji se poredi sa nekoliko puta skupljim, audiofilskim manjim zvucnicima.
No, pozicioniranje zvucnika je, po meni, najvaznije za dobar zvuk. manje zvucnike bi trebalo drzati na odgovarajucim stalcima, udaljene oko pola metra od svakog drugog objekta, u uglovima istostranicnog trougla u cijem su temenu tvoje usi. Podni zvucnici naravno stoje na podu, ali vidjao sam ih i na stalcima i nije ni tako blesavo kao sto izgleda, posebno ako muziku slusas stojecke :cigar:
Nije nevazno napomenuti i to da od pre nekog vremena (10 godina a mozda i vise) konstrukcija zvucnika ima i dodatnu rupu (bas reflex) sa prednje ili zadnje strane. Ne upustajuci se u opravdanost ovog resenja, treba reci da se ono apsolutno mora imati u vidu, jer mnogi ljudi drze zvucnike upravo na policama za knjige (bookshelf) montiranim na zid.
@kiza
jesi li ih kacio na lance ili kako ?
Inace, ti strucnjaci koji su promenili puno kutija (nisam ja, da se odmah ogradim) su mi rekli da su wharfedale generalno 'kante'
Kad kazete kante, mislite da su veliki ili da daju los zvuk?
Da li je zvuk losiji i koliko ukoliko se doticni zvucnici stave na sto u odnosu na to kada bi se koristio zaseban stalak ? Mozda je malo glupo pitanje, ali morao sam da pitam![]()
Nije nevazno napomenuti i to da od pre nekog vremena (10 godina a mozda i vise) konstrukcija zvucnika ima i dodatnu rupu (bas reflex) sa prednje ili zadnje strane. Ne upustajuci se u opravdanost ovog resenja, treba reci da se ono apsolutno mora imati u vidu, jer mnogi ljudi drze zvucnike upravo na policama za knjige (bookshelf) montiranim na zid. Staviti dobre zvucnike sa zadnjim reflexom (npr. mission m72) na takve police je zlocin.
Ovo rešenje daje nekih dodatnih 3 Hz u basu
Bas refleks zvučnici postoje više od 60 godina... Bas refleks nema "rupu" nego cev... ....Loše strane bas refleksa su.... ....Zbog toga je 90% bas refleks kutija na tržištu obična marketinška prevara, koja iz manje kutije daje nešto malo jači bas (uz tupe srednje), i to je sve. Oni prosto-naprosto samo koriste dodatnu energiju nekontrolisanog "duvanja" sa zadnje strane membrane kroz "rupu" napravljenu otprilike. Nikome se ne bi isplatilo da bas refleks kutije ispod minimum 1.000$ pravi po gore navedenim principima.
Herca ?!?! Mozda decibela
Dzaba ti zvucnici za 1000 dolara i pojacalo od 2000 ako je source komp na kojem pustas mptrojke iz winampa.
...
@ Paja:
Sta od svega navedenog nije tacno? Ili nista nije tacno...?
...
Ali generalno, budzetski podni zvucnici neke firme koja ima odredjen ugled, i bavi se iskljucivo zvucnicima, recimo tannoy, daje zvuk koji se poredi sa nekoliko puta skupljim, audiofilskim manjim zvucnicima.
...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari