Šta je novo?

Bojler za Kupatilo

Zar nemaš ventil samo za bojler? Na fotografiji je ventil ispod napojnog creva koji služi samo za bojler, tako se radi vodovodna instalacija.
Ako nema poseban ventil za bojler možeš da rešiš problem sa duplim niplom i običnim ventilom, skineš crevo zvekneš dupli nipl na koji našrafiš ventil i na ventil našrafiš crevo ako je sa te strane muški priključak. Ako je ženski prikljčak na crevu trebaće ti još jedan dupli nipl za vezu ventila i creva.

Nemam, jer sve je ovde kod mene ekstremno cudno i neprakticno napravljeno iskreno, bar za mene pocevsi da je baraka u pitanju (montazna kuca pravljena 1950+) nema temelj nego betonske grede pa na njih drvene..

Hvala puno za info, inace ona slika je sa interneta cisto primera radi da vidite nasta mislim, a evo kako to izgleda kod mene (dovod vode u ves masinu i bojler je na jednoj cevi)

Prilozi

• 20240828_171335.jpg
    20240828_171335.jpg
    214 KB · Pregleda: 85
Ukapirao sam da je fotka primer. Na T komadu odviješ crevo (rekao bih da je muški priključak) naviješ dupli nipl, na njega ventil i na kraju crevo. Trebalo bi da može da se okreće samo kućište ventila (skineš virblu sa ventila) a ako to ne prolazi moraš koleno da nabaciš na nipl pa ponovo nipl i onda ventil i zavšiš sa crevom.

IMG_3045.jpeg
Je l imate ideju kako da rešim da kontakti štapnog termostata uðu do kraja ili bar približno u stopice grejača bojlera?
Ovako nije dobar kontakt i nagoreo je termostat iz očiglednih razloga...

Da vidiš ima li da se kupi neka papučica kao neki nastavak ili da odsečeš deo šrafa koji smeta. Stvarno koje gluposti moderni inženjere sada izmisle. Stavi kapilarni termostat i ništa ne smeta, plus praktičniji za korišćenje jer može da se stavi u prednji deo poklopca bojlera.
To li je termorad bojler?

Baš sam i pomlislio da ubacim klasični kapilarni termostat, verovatno je mana jer neće moći spolja da se reguliše temperatura jer je poklopac tako konstruisan da se koristi štapni ali svakako se to nikada ne menja.
U pitanju je Elmac Valjevo.

Da to je problem ima li mesta gde staviti kapilarni termostat.
Imaš razne kapilarne termostate, kada ovaj izbaciš možda će i stati.
Problem je što nećeš imati pred termostat.

Iscitah ovde iskustva pa sam resio da uzmem Elit inox bojler. Videh da postoji i verzija sa elektronskim termostatom, jel ima neko iskustva sa njima, da li je pouzdana ta elektronika?

Elektronika kao elektronika je manje/vise na vecini nizeg cenovnog ranga slicna i svodi se maltane na kakve si srece da ti zapadne. Drugar je proslog meseca kupio Elit Talas D-X80V sa elektronskim termostatom i digitalnim ekrancicem i nakon urednog povezivanja bojler radi (greje vodu) ali ne moze da podesi temperaturu vode, uredno su mu prihvatili reklamaciju. Ja kupio VOX WHD 502 uredno ga ugradio i sve super radi, cevi topla/hladna voda na bojleru suve a vodica povremeno kaplje iz rupice na donjem poklopcu koja nije namenjena za sraf, gledao donji deo bojlera i cevi su van onog pokloplca tako da divota.. Naravno poslao sam im na mail zahtev za reklamaciju

Prilozi

• 20241114_201442.jpg
    20241114_201442.jpg
    89.4 KB · Pregleda: 38
@tomap
Za digitalni termostat ti je problem trajnost, po pravilu krace traje nego bimetalni (klasicni) termostat. Osim toga je digitalni neuporedivo skuplji za servis, kad crkne. A kod bojlera digitalni nema nikakvu upotrebnu vrednost ako nije smart termostat, pa da se uzme da je korisno da mozes da ga isprogramiras da greje samo u odredjeno vreme.

ne bih se slozio ni sa jednom navedenom stavkom.

-Digitalni termostat ima mikro rele koji ce bez problema da traje bar 10 godina, a i da crkne to se lako zameni.
-precizna regulacija temperature u 1 stepen je ogromna usteda energije, neuporedivo sa bimetalnim termostatima, gde nagadjas koja je temperatura
- sve ovo gore vazi cak i da nema mogucnost programiranja, ali posto je vec sve elektronski to ne poskupljuje narocito stvar
-digitalni termostat je verovatno i jeftiniji od klasicnog u nabavci, samo sto ih nema narocito.

Ne crkne rele nego pcb za kontrolu relea. Precizna temperatura u 1C totalni nebitna stavka za akumulacioni bojler… Digitalni termostat kosta najmanje 50evra u nabavci.

I ako cemo precizno, ne moze se dobiti precizna temperatura, jer se temperatura meri u zoni grejaca a ne izlazu.

I kaže se relej...

• Like
Reagovanja: Ira
Pa eto, i ja sam slicno razmisljam, uzeo bih jer kao modernije je nesto a opet koliko je korisno ne znam, i kao i za sve druge stvari uvek imamo utisak da ce to sto je jednostavnije,sa manje elektronike duze da traje.
Imam jos jednu dilemu, da li uzeti od 60 ili 80L , sta je ekonomicnije? Kontam da je veci ekonomicniji ako bih ga recimo gasio u toku dana pa palio nocu? Jedino sto ce me verovatno mrzeti da to radim..

80 litara je svakako bolje rešenje. Ako ništa više, grejaćeš veću količinu vode na nižu temperaturu pa ćeš imati i manje kamenca.

Što veći bojler. Nema šta da te mrzi da pališ i gasiš. Zato postoji tajmer. Nama se prepolovio iznos za grejanje tople vode kada sam namestio da bojler radi od ponoći do 16h. Prva varijanta je bila da radi od ponoći do 6h, ali ponekad, uveče nismo imali dovoljno tople vode kad se deca kupaju u kadi. Tada nam je račun za toplu vodu bio 3-4 puta manji nego do tada. Bojler od 150 litara.
Inače, vodu ne smeš da namestiš na ispod 55°C da ne bi imao problema sa legionelom, tako da to sa kamencem i nije baš tako efikasno.

Jednom u 20 dana podesiš bojler na višu temperaturu i rešiš se problema koga verovatno i nemaš, ako se već plašiš.
Legionela nije karakteristična za naše područje (učestalost je izuzetno mala), a posebno ne za vodu koja je za piće i koja je hlorisana.

Da, da, ima logike, napravicu neki smart prekidac sta me kosta pa cu njega da zaduzim za taj posao :D Mislim da za veci od 80L nemam mesta,moracu da izmerim-mozda moze i od 100L da stane, ali logika je svakako ispravna, to je uredjaj koji moze da napravi razliku u potrosnji struje svakako.

Kako ko, postoje polemike o tome oba naziva su ispravna.

Mi smo u školi učili da se pravilno zove rele a ne relej.
Сву полемику решава речник српског језика.

Сву полемику решава речник српског језика.
Ne znam sta tamo pise ali cisto sumnjam da pise da je pogresno reci rele jer u tehnickim literaturama se itekako koristi termin i rele i relej, oba termina su ispravna.
Mada je ovo totalni OT u ovoj temi.

Ne crkne rele nego pcb za kontrolu relea. Precizna temperatura u 1C totalni nebitna stavka za akumulacioni bojler… Digitalni termostat kosta najmanje 50evra u nabavci.

I ako cemo precizno, ne moze se dobiti precizna temperatura, jer se temperatura meri u zoni grejaca a ne izlazu.
Digitalni termostati u nabavci su par dolara isto koliko i bimetalni, i svakako preciznije kontrolisu temperaturu od bilo kog analognog koji ima veci histerezis,

verovatno gledas programabilni digitalni ili smart a o tome nije rec, u u prilog tome govori primer vox bojlera gde mozete proveriti da on nije 50eur skuplji od onog sa obicnim termostatom.
evo na brzinu prvi koji sam izguglao, sigurno ima i jeftinijih i boljih

Ček ček ček... šta je ovo što si postavio? Baš sam u mukama merenja temperature vode (bojler, bafer i još ponešto). Šta to čudo može da radi? Narčuo sam nešto što bi trebalo da može da se poveže na pametnu kuću. Ali treba mi i neki "glup". Šta ovo može da kontroliše?

Ovo je prvi termostat koji mi je google izbacio, ali vidim da na onom vox bojleru ima jos prostiji.

Ovo je termostat sa relejem znaci moze da radi kao prekidac,
Mislim da bi ovo moglo da se ugradi na neki bojler bez problema samo treba videti kako zavuci sondu sto dublje
To je samo bio primer sta ima da se kupi za 2$

ako ti treba samo za merenje ima obican LCD njih sam vec kupovao ranije oni kostaju oko 1$

Običan LCD za sada... više komada. Ako imaš neki link daj, ako ne googaću.
Nemaš slučajno neki koji je Zigbee?
Da li si probao da "zavučeš" senzor u neki klasičan bojler? Da li ima veze na kojoj poziciji se nalazi zbog stratifikacije vode?

Nemaš slučajno neki koji je Zigbee?

Nemam zigbee
odosmo u neku drugu pricu nije bilo reci o tome:sneaky:
Običan LCD za sada... više komada. Ako imaš neki link daj, ako ne googaću.
To je ovakav tip, samo senzor i displej
najprostiji moguci prikaz temperature i vlaznosti, nisam siguran da je takav upotrebljiv za smart home posto sada vidim sta ciljas

Da li si probao da "zavučeš" senzor u neki klasičan bojler? Da li ima veze na kojoj poziciji se nalazi zbog stratifikacije vode?
Jesam, bas ovakav iznad na mesto fabricke sonde u bojleru pored samog grejaca.
I ne valja nista jer je sonda na ovom kinezu od obicne plastike pa se istopi od toplote grejaca, a vidim da bi isto bio problem i na ovom termostatskom digitalnom jer su im sonda i kabl od materijala koji nije otporan na temperaturu a treba da meri bar 100 stepeni.

Znaci morao bi se senzor upakovati u metalno armirano kuciste kao sto se koristi na klasicnim termostatima za bojler ili pronaci neki koji je namenski bas za bojler da moze duboko u centar bojlera da se zavuce.

Jeftin je onaj prvi sto sam okacio vredi se igrati sa njim, i pruza vise mogucnosti,
ovaj drugi samo moze da procita temperaturu, a razlika u ceni nikakva.

Moze neko da mi kaze kakvi su ovi bojleri. Moj je procureo jutros pa moram neki da kupim. Ovaj sto sam nasao u gigatronu je prohromski bar tako pise. Ako neko ima iskustva sa ovom markom neka mi prenese
1000009789.jpg

Tri pune, usli u cetvrtu godinu. ko da je juce postavljem 😀

Isplatilo se.

1000001638.jpg

Eno ga i moj Termorad od 80 litara radi pa ima možda i 10 godina. Pre dve godine mu ugradio i izmenjivač toplote za etažno grejanje. Sad ga zimi i ne palimo.

Na koliko menjate anodu?
Nisam nikad, a mislim da bi trebalo. 6-ta godina mu je.

Nazad
Vrh Dno