Šta je novo?

Boje na TV programima

Genghis Khan

Čuven
Učlanjen(a)
18.03.2001
Poena
680
Ne znam da li sam samo ja u tripu ali mislim da nisam jer tv gledam bash retko (na kompu sam 24/7) i kad god pogledam vidim ogromnu razliku u bojama! Naime neke TV stanice imaju stvarno OK program (koliko god da je to moguce dok NEKE :d imaju "josh bolji program" ali su im zato boje na nivou!
Konkretni primeri su Pink, BK i B92:

Na BK kako kad ima shta da se gleda (bar koliko sam ja skontao poshto retko gledam TV). Neki fudbal, neki kviz eventualno neki film ali vidim da ih ponavljaju. Znachi "ima shta da se gleda" ali su im boje ochajne! Jednostavno vidim film i pochnem da gledam i bar 10 puta se smorim zbog odvratnih boja :cuss:

O programu Pinka necu govoriti (ne zelim da vredjam druge) ali chinjenica je da imaju par dobrih serija (Simps., ranije Prijatelje..?...) i da daju ponekad super filmove. Npr na Pinku su meni boje super. Znachi za razliku od BK na Pinku mogu da pogledam film bez ikakvih zamerki (naravno ako je film dobar :d)

B92 je neka zlatna sredina. Njih po meni vadi stvarno OK program (poneka serija, edukativne emisije o zivotinjama, ljudsom telu mada kod njih nikada nisam gledao film-sluchajnost) i kod njih su i boje relativno OK.

Mene konkretno zanima shta pravi ovoliku razliku u bojama i kvalitetu slike uopshte? Logichno da je do opreme ali stvarno mislim da je nemoguce da Karici imaju loshu opremu ;P Mislim i da nisam jedini jer sam bash prichao sa ortakom i kaze da i on primecuje ogromnu razliku !

To nista ne treba da te chudi... koliko para = toliko muzike (j. kvalitetne TV opreme). Kada je TV SLika u pitanju, prica je vrlo slicna kao i kod zvuka za audiofile :) ali ipak malo mnogo slozenija :D
-------------------------------------------------------------------------------------
Izuzevsi subjektivne faktore:

- TV aparat (marka/model/godiste)
- TV signal (antena/kabl)
- KDS MREZA (IKOM) (Da, nisam dzabe izdvojio kabl i KDS :) )
- Kompjuterske kartice cu samo ovlas spomenuti (Razlike u boji/kontrastu/ tv shumu su jos drasticnije)

Evo nekih mojih (subjektivnih) zapazanja iz ugla prosecnog gledaoca:
1. Klasican TV aparat
Da se odmah razumemo, Pink, B92, BKTV i TV KOSAVA imaju tehniku na primetno visem nivou od ostalih lokalnih BG stanica.
Cak sta vise, u POJEDINIM* situacijama smatram da TV Kosava iako ima krs program (kako za koga, bez uvrede) ima bolji output od Pinka kada je sveukupni kvalitet slike u pitanju! (zasicenost boja, mali nivo suma).
* Zavino od tipa programa (spotovi...)
Poput razlike izmedju mp3 iz 90-tih i ovih iz 2002-2003 sa nabudzenim studijskim zvukom :D

TV Pink je odlican, ali je nivo shuma ipak primetan ako se covek samo malo "odlepi" :) od tv programa i pogleda kvalitet realne slike!
Da, znam, kablovska je to, ali nije to to >>>

BK TV ima nesto (ali tek nesto) tamniju sliku (manji kontrast/svetlina) ali je slika ponekad prirodnija od TV Pink (Nema one "ruzicaste" drecave boje...)
Medjutim, kada su fudbalski prenosi u pitanju (Evo, veceras i PINK i BK prenose neke utakmice uzivo), BK mi je nekako prirosnija. TV Pink ima malo tamniju sliku, dok je na BK zelena boja malo zasicenija (Ne kazem da je realnija, ali jednostavno je bolja, dinamicnija, mada prica o za nijansu, nijansu, nijansu manjoj osvetljenosti i dalje stoji)

B 92 >>> Na odlicnom putu, imaju odlicna studijska svetla, odlicno montirane i uskladjene (ali skromne) studije, i to zasta fino deluje i prija ocima. Malo ih yebava pleyback tj. izvali se * da pustaju stvari na krs pleyerima (ili im trake ne valjaju) ali nista drasticno u globalu...
* Uglavnom, primeti se samo na TV karticama
(Prikazuju full-pall = 576 skan linija, koje se ne vide na klasicnim TV aparatima)
(kao zanimljivu informaciju, KLOPKA na TV pink ne ide UZIVO, kao i sve talk-show serije kod njih!
Kako znam? Pa vidim linije od pleybacka na monitoru :) )

Studio B
Prica za sebe. Davne '97-'98 su blistali kao vodeca TV stanica, a danas zivi propast... Neverovatno lose podesen kontrast/svetlina, zive emisije u studiju poput pozorisne predstave "Tamna je noc" :mrgreen: itd... Kvalitet prijema na kablu tek iznad nivoa Stankoma i info 24...

Satelitske stanice generalno imaju odlican i manje-vise ujednacen kvalitet, ali se tu ipak izdvajaju RTL, Super RTL, TCM (Standardno dobar, ko ima) i VH1, TV-e i mozda MTV 1.
Ostali satelitski su ok, ali ipak nesto slabiji.

(Edit: da ne dodajem drugi post)
Nisam expert za TV tehniku, ali analogije sa audiom je i te kako ima.
Prvo, glavna razlika je u godistu produkcije neke serije, filma ili emisije koja se pusta. BK TV pusta uglavnom filmove i serije nesto jeftinije produkcije iz 80-tih i 90-tih, sto se direktno odrazava i na kvalitet slike. Ali emisije (Kvizovi, vesti...) su im OK. (Znas i sam kolko je para spiskano na studio Milionera)

Drugo, VRSTA MEDIJA sa kojih se materijal pusta i nacin na koji su oni snimljeni? (digitalna beta, analogni VHS ili hard disk za neke spec. emisije, retko kod nas) ima presudnu ulogu.
Kao sprega je i kvalitet uredjaja sa kojih se isti pusta!

Konacno, post-produkcijska tehnika je od elementarnog znacaja.
Recimo, kao sto kod vecine radio-stanica imas MP3/CD pleyer (= comp + LIVE 5.1 :) ) + (neki) mixer + link + predajnik sa antenom na kraju tog lanca, retko ces pronaci i jos nesto izmedju njega a to "nesto" je ono sto ih cini iznad proseka.
Vecina njih koristi softwareske compresor/limitere, dok npr. TOP FM ima hardwarski (poseban) uredjaj koji doteruje svaki audio signal pre nego sto ga posalje u etar. Takodje, ne treba izuzeti iz vida kvalitet (nivo) produkcije kojom se snimao neki materijal!

Zaboravih da dotaknem nasu Nacionalnu TV u ovoj besedi:

RTS 1
Jako slaba osvetljenost, boje postoje, ali "na default"-u, ako kapirate sta hocu da kazem :mrgreen: .
Na slabijim PCTV karticama se to jos i lepse vidi... Program kao da se pusta sa VHS-a ili SVHS-a, a za BETU jos nisu ni culi a kamoli otkrili :D Jedino sto ljudski valja je Dnevnik! :mrgreen:

RTS2
Generalno, bolji od RTS1 !!!
Lepse boje, malooo manja ostrina (ali malo) i u principu, sve gledam u repriznom terminu na RTS2, i izbegavam premijeru na RTS1 !!! (ziva istina)

TV POLITIKA
Po meni je i ova TV kao "zlatna sredina". Imaju solidnu tehniku, prijem boja je ok, ali dosta serija pustaju sa losijih pleyera (VHS?) tako da to kvari onaj glavni utisak. Inac, ok.

DECIJA TV
Generalno, solidno, samo ima dosta rada sa VHS-om...
BOJE su za divno chudo, ok!

HAPPY TV
Super! Pravi pocetak (i vise nego dobar) za mladu TV stanicu poput ove... STB, info24 i Stankom bi trebalo da se vrate u pelene i krenu putem ove televizije (Kada je kvalitet slike u pitanju!)
------------------------------------------------------------------------------------------
KONACNO, kada bi se radio neki test dozvole emitovanja TV programa kod nas, a koji bi dominantno bio baziran na kvalitetu TV prijema,u BG-u bi JEDVA opstalo 5-6 stanica, ostalo bi sve bilo bez dozvole! (Stankom, Info24, STB, RTS 1...)

2. PCTV Tuneri
Kvalitet slike je generalno isti kao na TV-u, ali se shum kod nekih kartica vise primecuje. U sustini, on je cak u manjem iznosu, ako se priblizite TV-u i uradite poredjenje. (Vazi kod mene, subj. iskustvo)
Nedostatak kvalitetne slike lezi i u MONITORIMA !
Takodje, vecina TV kartica ima "normalizovane" vrednosti kontrasta i BOJA tako da se u vecini programa za gledanje TV-a moraju podesiti njihove vrednosti i do +40% kako bi doterali dinamiku TV slike na monitoru sto vernije ekvivalentnom TV ekranu.
...

Razlike u koloritetu slike i osnovnim parmetrima slike (osvetljenje, kontrast itd...) medju pojedinim stanicama lezi u studijskoj tehnici koju koriste i podesenosti iste.

delimir je napisao(la):
Razlike u koloritetu slike i osnovnim parmetrima slike (osvetljenje, kontrast itd...) medju pojedinim stanicama lezi u studijskoj tehnici koju koriste i podesenosti iste.

Bash me chudi kako se onda stvarno velika televizija (za nashe prostore) kao shto je BK ne potrudi malo oko boja :( NE mogu da verujem da niko od njih to ne vidi!

Da, naši studiji uglavnom su jako bedni sa tehnikom. Stanje se dosta pogoršalo za vreme bombardovanja. Međutim ovde treba dodati i kvalitet samih predajnika i rele stanica. Situacija sa nekim stanicama je upravo tragikomična - TV Košava nema zvuk po 3 dana, bez ikakve napomene ili izvinjenja, zatim gubi boje stalno... Predajnici su dosta slabi - ovde govorim o području Vojvodine. Pink ima najbolje predajnike, bez sumnje.

Nazad
Vrh Dno