Šta je novo?

boja na TV-u kod Geforce2MX?!

Aleksandar

Čuven
Učlanjen(a)
22.04.2000
Poena
650
ma.. vise mi je ovog MX-a..
ASUS-ov Geforce2MX, sa ASUS-ovim drajverima (14.62a).
Nemam boju na TV-izlazu.

Probao sam i sa TVTool-om (5.5.3) i sa TVCC2000, ali nesto ne radi kako treba, hoce i da se smrzne nacisto. ALi boje nema, pa nema.

Koristim 10m S-VHS kabl. Secam se da nisam imao boju ni na G200, ali je zato na Voodoo3 3000 sve pevalo od srece i radilo k'o Bog!! Steta sto imaju samo budzene drajvere za XP, pa puca u fullscreenu cesto.. :(:(

Sta moze da bude? Drajveri? Kabl? Meseceve mene?!

Sto ne kupi lepo onog polovnog ATI-ja sa Rage128..

Odlicno,znaci prodajes graficku!!!
Ako je tako,koliko trazis?(D) Hmm

Imao sam slicnu situaciju.
Problem je u relaciji graficka-kabal-tv tj. nedostaje jedan kondenzator (ili tako nesto:)) koji se koliko sam ukapirao lako stavlja na kabal. Baja sa foruma je svoj kabal prepravio i moj je trenutno kod njega, pa mozes da ga pitas na PM (ako ne vidi ovaj post) koji kondenzator treba....

Pokusaj u TVTool-u da "gurnes" Color Carrier na 10 (TVTool/Adjust/Color Carrier). Meni je to pomoglo sa Chrontel 7007 cipom. U NTSC-u sam imao boju ali je slika bila ocajna. PAL ima boje jedino sa gore_pomenutim podesavanjima.
Pozdrav:)

npetar je napisao(la):
Odlicno,znaci prodajes graficku!!!
Ako je tako,koliko trazis?(D) Hmm

Ahhh, dacu ti je za 500NOK.. (Norveskih kruna)
Vidi Location.. :wave;

PJ je napisao(la):
Imao sam slicnu situaciju.
Problem je u relaciji graficka-kabal-tv tj. nedostaje jedan kondenzator (ili tako nesto:)) koji se koliko sam ukapirao lako stavlja na kabal. Baja sa foruma je svoj kabal prepravio i moj je trenutno kod njega, pa mozes da ga pitas na PM (ako ne vidi ovaj post) koji kondenzator treba....

Nadjoh na tvtool FAQ sledece:
For cards with Chrontel chips this doesn´t work! With these cards it´s not possible to output a VHS signal on the S-VHS connector. Therefore it´ s necessary to recombine the luminance (brightness) and chrominance (color) signals. This is realtive easy made with a condensator
Upotrebljen je kond. od 470pF.

Medjutim, tu se prica o S-VHS -> VHS konverteru. Jel' to znaci da moj TV ne moze da svari S-VHS signal, pa treba uraditi konverziju, koju Conexant rade sami, a Chrontel ne radi?! Zato je na Voodoo3 bilo boje, a na G200 isto nije?!
A ja namerno kupio S-VHS kabl jer je "manji gubitak signala na 10m". AKo stavim 10m kompozitni kabl, trebala bi stvar da rad?!

- Kako da nadjem Baju?

Re: Re: boja na TV-u kod Geforce2MX?!

omnik je napisao(la):
Pokusaj u TVTool-u da "gurnes" Color Carrier na 10 (TVTool/Adjust/Color Carrier).

Gde mogu da nadjem normalnu verziju TvTool-a??
Sa sajta sam skinuo Demo 5.5.3 (za nju imam key, za 6beta nemam), ali ona nece da se registruje?!

AKo neko ima, moze li na mail???
Please?:D

Ja imam philips tv cip, odradio sam konverziju svhs -> kompozitni preko SCART-a i sve puca od kolora. Da, treba staviti kondenzator od 470pF/10V, javi mi se na [email protected] za detalje.

I slika je zaista bolja :)

Ajde da krenemo od početka. :) Prvo i osnovno NE POSTOJI S-VHS KONEKTOR, to o čemu vi pričate se zove S-video, a NE S-VHS. Kod njega se odvojeno prenose luma i hroma signal pa su i rezultati nešto bolji jer nema interferencije kao kod kompozitne konekcije. ( kompozitan -> složen/kompleksan ) Konverzija je vrlo prosta i svodi se na modulaciju i preklapanje ova dva signala u slučaju kompozitne konekcije, a da bi iskoristili prednosti S-video konekcije i predajnik i prijemnik moraju imati odgovarajuće konektore.

Lepo PJ reče: "problem je u relaciji graficka-kabal-tv". :D Al' si mu postavio dijagnozu svaka ti čašt. :D Šalu na stranu, postoji nekoliko mogućih scenarija od čega je defektnost inputa na televizoru ili izlaza na kartici jedan od njih. Očigledno postoji problem sa sinhronizacijom sync burst i subcarrier signala, što ne treba mešati sa nestabilnim drajverima za XP koji izazivaju povremena zamrzavanja kao što si i sam rek'o. Pošto nemaš vektroskop ili osciloskop moraćeš da se osloniš na staru-lošu odokativnu metudu merenja. :D Sa teorijskog aspekta možda bi terminisanje kabla pomoglo, ali je moguće da je tvoj TV-ulaz preosetljiv pošto je već imao problema i sa Matroxom. Ako ti salac ne pomogne javi mi se na [email protected] pa ćemo nešto da vidimo.
:wave;

Terminologiju sam spontano pokupio sa TvTool FAQ-a:

> But mostly this problem occurs when your graphics card has a S-VHS output and your TV has a VHS input only

> For cards with Chrontel chips this doesn´t work! With these cards it´s not possible to output a VHS signal on the S-VHS connector. Therefore it´s necessary to recombine the luminance (brightness) and chrominance (color) signals. This is realtive easy made with a condensator, the schematic looks this way

Mislio sam da bi TV trebao sam da se snadje sa tipom signala, ili je moguce da TV ne kapira *S-Video* signal? Doduse signal ide preko SCARTA i non-S-VHS videa.

Ocigledno sam vrlo zbunjen. Vise ne znam gde ide koji signal i sta radi?! ;) Dzaba studije na ETF-u.. :):):):):)
Najvise me je zbunilo sto je radilo sa istim TV-om i kablom sa Voodoo 3000. Ali izgleda da se na S-VHS konektoru u tom slucaju automatski kreira VHS signal (pardon za terminologiju ;))?

Ih, kako znas da nemam osciloskop? :confused:
Zaista, ostao je u Beogradu, zajedno sa lemilicom i kojestarijama (radih sa mikrokontrolerima, doduse uglavnom firmware, ali pomagalo je.. Pre toga sam i sam pravio neke uredjaje). Sad nemam ni lemilicu..

Ako turim obican, kompozitni kabl od 10m, trebalo bi da se srede problemi??

Ako terminisem S-VHS kabl sa kondenzatorcetom da li bi ta kombinacija imala veci kvalitet od prve??

Prvo reci koji izlaz imas na grafickoj ("s-vhs" ili kompozitni ili oba) i koji prikljucak imas na televizoru (scart ili/i neki drugi).

Oba izlaza. Video (jer idem kroz nega) ima 2 SCART ulaza i napred jedan 3 RCA (komp.) za kameru.

Probah, radi sa kompozitnim kablom, samo je kratak i mislim da je slika slabija(?).

Aleksandar je napisao(la):
Oba izlaza. Video (jer idem kroz nega) ima 2 SCART ulaza i napred jedan 3 RCA (komp.) za kameru.

Probah, radi sa kompozitnim kablom, samo je kratak i mislim da je slika slabija(?).
Format signala za snimanje koji koristi uređaj/medij i tip interkonekcije su dve različite stvari i nisu međusobno zavisni, iako je najoptimalnije da su istog tipa ili da je interkonekcija kvalitetnija.

Što se terminologije tiče, naziv S-VHS je definitivno nepravilan iako će uglavnom svi razumeti na šta se misli. S-VHS je tip uređaja na kome je S-video konekcija debitovala u komercijalnom smislu ( kućni uređaji ) pa se zato često brkaju ove dve inače potpuno različite stvari. Još precizniji naziv za ovaj tip konekcije je Y/C i njega preferiraju video inžinjeri i profesionalci uopšte jer detaljnije opisuje vid konekcije. Kod S-video iliti Y/C konekcije luma i hroma signal se prenose odvojeno, zasebnim paricama, te je rezultat bolji nego kod kompozitne kod koje se oba signala prenose istim kablom, tehnikom modulacije i filtriranja, što nosi izvesne gubitke.

Da bi se ostvarila nekakva veza između uređaja i prijemnik i predajnik signala moraju podržavati isti tip konekcije ili se mora koristiti odgovarajući konvertor. Ako tvoj TV/VCR nema S-video konektor nema nikakvog smisla baviti se ovakvim kerefekama kada kartica ima i kompozitni izlaz. Inače tu i leži suština tvog problema. Postoje dva vida SCART konektora: kompozitni i S-video, ako tvoj video ima dva SCART konektora ( sadrži i ulaz i izlaz ) onda je jedan od njih sigurno S-video. Malo mi je čudna takva konfiguracija za jedan običan VHS rekorder, ali izgleda da tvoj video poseduje i komponentnu konekciju ( ona tri džeka sa prednje strane ), ali ti to zaista ne treba. Prebaci SCART konektor u drugi džek i javi rezultate.

Ako uspeš da ostvariš S-video konekciju između grafičke karte i video rekordera imaćeš bolji kvalitet snimka pri eksportovanju nekog materijala, ali ako je reč o reprodukciji na TV džaba ti sve ako TV ne podržava ovaj tip konekcije. U takvoj konfiguraciji usko grlo je veza između TV-a i videa, a verovatno se radi o klasičnoj RF što je najgora varijanta i opet nisi ništa uradio. Ako TV nema S-video SCART, nećeš mnogo dobiti korišćenjem tog izlaza iako bi trebalo da video generiše kvalitetniji kompozitni signal od grafičke kartice. Probaj pa vidi.
:wave;

Da se nadovezem na magickovu pricu. Naime, postoje 2 SCART standarda, SCART 1 i SCART 2. SCART 2 ima izvedene izlaze za lum i chrom signale, SCART 1 ne. Gro novih tevea zato ima 2 scart-a sa zadnje strane, iz cega direktno sledi da podrzava svhs (ili s-video). Uz to svi proizvodjaci(osim EI Nis) ugradjuju i video/audio in dzekove pa i tamo mozes da dovedes kompozitni signal.
Poenta?
Postoje bar 3 nacina da vezes karticu na TV plus kerefeke sa videom, ja sam isprobao sve i dobijao ful kolor :)

Za imenjaka Aleksandra from Norway pitanje.
Da li si podesio TV izlaz sa programom TVtool?
Posedujem Asus 2MX drajveri Asus 14.62a na windows-u XP. Tvinview u drajverima radi bez problema. Uzeo sam da probam Tvtool 5.3.3. U vecini slucajeva Tvtool mi blokira racunar. Par puta sam dobio prikaz na TV-u. Posto program nema tvinview opciju, ako hocu da se vratim na monitor nema sanse samo restart racunara. Sa tvtoolom slika na TV-u je cistija ali treperi, na monitoru namestim osvezenje na 60Hz a na TV-u je valjda 50 Hz. Da li se Tvtool moze podesiti da ispravno radi i kako?

Imao sam strpljenja da procitam Magickov post... i posto sada znam da covek prica o onome sto zna, samo ga poslusaj, i resio si problem...

Nazad
Vrh Dno