Šta je novo?

Blokra mi komp

chivitli

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.04.2002
Poena
619
Vec vise od godinu dana komp mi povremeno blokira (nekad ne blokira danima, a nekad 3 puta u jednom danu). Potpuni blok je u pitanju, pomaze samo restart button. Stvarno mi nije jasno koji mu je. Nema pravila kad se to desava. Moze naprimer da se desi kad radi samo winamp ili kad sam na netu ili kad prebacim tv u fullscreen ili kad kompajliram nesto ili... nema pravila. Tacno ce mi rogovi nici! U medjuvremenu sam vise puta formatirao disk i instalirao windows (2k), ali komp je i dalje nastavio da zeza. Testirao sam ram pre i nista. Nista nije overklokovano...
Inace konfiguracija je
Duron 1GHz
Shuttle AK12
Maxtor 40gb
Riva TNT2 M64 :d
Onboard sound card
2*128MB SDRAM itd...

Nisam bio siguran u koju sobu ovo da stavim pa molim moderatore da premeste tamo gde misle da treba

Pozdrav!

Update: Sad nesto razmisljam i cini mi se da su problemi poceli bas kad sam presao na windows 2000. U isto vreme sam kupio i dodatnih 128mb rama, ali posto sam to testirao (gold memory), ne bi trebalo da je do njega

Poslednja izmena:
Moguce da ti je jedna od komponenti neispravna ili nekorektno instalirana, probaj da prvo istestiras napajanje tako sto ces upaliti dosta prozora istovremeno, pokreni par aplikacija, ubaci npr. divx nek se cdrom vrti, i jos bolje ako imas rezas stavi nesto na rezanje i ako ti tada ne zablokira idi dalje. Pocupaj sve komponente, formatiraj hdd, i digni sistem ubacujuci karticu jednu po jednu. Iskljuci u bios-u stvari kao sto su WOL, APM, reset configuration data stavi na YES.
Zatim uzmi npr. neki software npr. Sandru pa vidi da li ce blokirati nakon par sati burn in-a!

Uspeva sigurno!

Probaj da izvadis sve komponente bez kojih kompjuter moze da radi.
Polako vracaj jednu po jednu i kad pocne da ti zaglavljuje, neispravna komponenta je ona koju si zadnju ubacio. Ako bude kocilo bez obzira na ovo, onda je najverovatnije memorija ali bi ja rekao da ti je to do zvucne kartice. One umeju da najvise zeznu kompjuter!!!! :zgran:

Meni je na jednoj asusovoj ploci pomogao apdejt biosa, pa probaj i ti. :wave:

Worf je napisao(la):
Probaj da izvadis sve komponente bez kojih kompjuter moze da radi.
Polako vracaj jednu po jednu i kad pocne da ti zaglavljuje, neispravna komponenta je ona koju si zadnju ubacio. Ako bude kocilo bez obzira na ovo, onda je najverovatnije memorija ali bi ja rekao da ti je to do zvucne kartice. One umeju da najvise zeznu kompjuter!!!! :zgran:

ok moze da bude resenje, ali u nekim drugim situacijama. covek je lepo rekao da blokiranja nisu odmah po startu, vec da ne zavisi... jedino ukoliko moze npr. bez zvucne da radi sve dok ne dodje do restarta... mis :wall: lim

Poslednja izmena:
Nazalost Rage je upravu. Nema sanse da vadim jednu po jednu (tj. stavljam jednu po jednu) stvar jer nikad ne znam kada ce doci do blokiranja. Stvarno mi se ne drzi polufunkcionalan racunar nekoliko dana. Update Biosa cu probati, to bar nece biti problem. A mislim da cu probati (kad nadjem prostora na hardu) da instaliram jos jedan os (linux ili xp... verovatno lindza), pa da vidim da li ni onda nece raditi kako treba (jos jednom napominjem da mislim da mi se ovo desava od kad sam presao na 2k). Napajanje mislim da nije problem...

Pozdrav!

Na tvom mestu, prvo bih proverio memoriju, a to što prolazi testove ništa ne znači. Meni se dešavalo da drugu, zbog sličnih stvari, testiram memoriju. Prošla je sve testove (naravno i Gold memory), međutim u praktičnom radu se i dalje dešavalo isto. Zamenio sam njegovu memoriju svojom, i sve je radilo OK, problemi su nestali zajedno sa njom. Posle toga je reklamirao memoriju i sve je u najboljem redu i sada...
P.S. Računar je mnoogo čudna stvar... Ja sam mogao da zamislim sve ali nikako nisam mogao da poverujem, i to do preksinoć u jedno...Ovde sam pisao o problemu i niko nije mogao da mi odgovori. Imao sam problema sa pločom jer obavezno ako je toplije vreme ja moram posle Power On, da pritisnem i Reset dugme da bi se ona pobudila. nakon toga sve radi OK, osim što mi ploča još prijavljuje Unknown Flash Type, u procesu boot-ovanja, ali ne zaustavlja se na toj poruci tako da mi nije smetala (naravno da nisam bio ni ravnodušan zbog takve poruke, ali...)..Tek...preksinoć mi crkne napajanje, ja stavim drugo, i...Sve radi perfektno...Ajd sad nek mi neko objasni...Razumem ja onda ono zašto moram da pritisnem restart, ali kakve to ima veze sa pločom da mi i ona izbacuje Unknown Flash Type ?! (nemoj neko da mi kaže da neki kontakt nije bio u redu, jer sam od tada mali milion puta čerupao ploču i opet je sastavljao,sa reznoraznim hardverom, sticajem okolnosti, a nikada mi nije palo na pamet da menjam napajanje zbog takve stvari ,) )

Poslednja izmena:
Apdejtovo sam bios, a ako ni to ne pomogne iscupacu jedan cip od 128mb rama, pa onda drugi...

@aksa
Ponekad mi se cini da mi duhovi opsedaju racunar. Nekad se desi neka tako nebulozna stvar, da se ozbiljno zapitam ima li nekih 'malih ljudi' unutra koji sve to pokrecu, pa naprave neki party i ode sve u aut. Turururu turururu turururu (Twighlight Zone) :)

Marko, mislim da je problem do memorije. U principu nju je lako testirati - Memtest86 u ruke i za pola sata znas na cemu si. Ili je memorija ili napajanje.

Nesto mi sve to lici na klasicno ponasanje napajanja konkretno +5V koji pada ispod 4,7 i sl.

Jeli bre kutijo, ko je tebi dozvolio da obznanis kako se zovem ;) Ajde skinucu i memtest da probam sa njim, a ako nista videcu za to napajanje (al' to mi je cimanjeeee...)

Pozdrav!

Well, update biosa nije pomogao. Skinuo sam memtest, stavio da testira svu memoriju i prodje sve testove (i legao da spavam), ali i to je proslo ok. Videcu za to napajanje, al' to ce morati malo da priceka...

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno