Šta je novo?

blokira pa krene?!?!?!?!!

bukva

Slavan
Učlanjen(a)
05.05.2004
Poena
304
problem je u sledecem.....
desava mi se da se komp zakuca pa krene tj.......
zamrzne se ekran ( u raznim situacijama ,nisam primetio shemu) ,i dok ja tu pokusavam da kliknem nesto ili "crtl+alt+del" nista se ne desava....ali ako sacekam minut odmrzne se i sve ono sto sam kliknuo ili uradio se izvrsi.....
e sad ako neko moze da pomogne.....

XP SP1,ASUSP4P8X SE, radeon 9200,256 MB RAM....

zahvaljujem ,jer sam i ovako nasao dosta korisnih thread-ova.. ,,:)

Zavisi koliko imas aktivnih programa(obrati paznju u donjem desnom uglu) neki od njih moraju da budu aktivni a neki ne. Isto tako obrati paznju na hard da li radi u takvim trenucima ili ne-moguce je da neki od tih programa(najcesce antivirusni) skeniraju hd

Zanci kada se zamrzne, i kada pritisnes CTRL+ALT+Delete Task Manager nece da iskoci ???

To sto opisujes hoce da se desava ako ti neki proces nesto radi na racunaru i zauzima 100% procesorskih resursa.

Koji anitvirus skener imas i da li ti je on startovan kada se ovo desava.

Hajde napisi sta tacno radis u momentu kada se to desi.

Napisi spisak startovanih programa i exportuj spisak programa iz Task Managaera pa da vidimo sta te zeza.

hvala puno!!!
gledao sam procese i mislim da sam skontao da mi Borland c++ builder 5 kada pravi neki projekat da tu napravi neko ******........
rakabencmark voleo bih da ti posaljem listu procesa da vidis koje bih mogao da pogasim ,samonemogu danadjem kakoda exportujem listu procesa???
i dalimozes dami kazes ,ili neku adresu, oko gasenja nepotrebnih servisa u win XP posto mi ovako zauzima oko 100mb (ili je to normalno???)....

Start>run> pa ukucaj msconfig i "lupi" enter...U sekciji startup videces sve procese pa nepotrebne iskljuci.
Kako da exprotujes?
Kada uradis gore napisano, pritisni ctrl(i drzi)+printscreen pa otvori npr. paint i u njemu paste.Dobices sliku(izaberi format), pa podigni attachment ovde...
Poz!

bukva je napisao(la):
hvala puno!!!
gledao sam procese i mislim da sam skontao da mi Borland c++ builder 5 kada pravi neki projekat da tu napravi neko ******........
rakabencmark voleo bih da ti posaljem listu procesa da vidis koje bih mogao da pogasim ,samonemogu danadjem kakoda exportujem listu procesa???
i dalimozes dami kazes ,ili neku adresu, oko gasenja nepotrebnih servisa u win XP posto mi ovako zauzima oko 100mb (ili je to normalno???)....

Da ti dam jedan mali HINT tj. malu pomoć....Pogledaj potpis.

I iskoristi Windows Update, pa instaliraj predlozene critical updates. Prvo to (da izmedju ostalog ne bi fasovao zooloski vrt virusa, kakav moze da se nakaci na racunar koji ima samo SP1 instaliran), pa onda gledaj ostalo.

Poslednja izmena:
zahvaljujem na pomoci.....
poiskljucivao sam par stvari i za sad radi ok, pa ako opet krene znam koji je najboljiofrum da potrazim pomoc!
odgovorio bih vam i ranije da cika nije odeskao mrezni kabel u zgradi jer zraci :))).....
pozdrav

@DS9

Nisi u pravu. Evo ja imam samo SP1 instaliran. Can nemam ni SP1a i nisam fasovao ni jedan virus. Sve sigurnosne popravke sam stavljao 2 meseca posle pojavljivanja virusa a nekad i kasnije i nista. Samo treba biti pazljiv i konstantno proveravati sve sto se skine sa neta ili sto se donese kuci.

Oko cega nisam pravu?
Jel` oko mogucnosti da covek koriscenjem interneta sa WinXP+sp1 bez poslednjih critical updates moze da dobije mydooom, netsky, sassy, .? Naravno da prisustvo sp1 i kasnijih petceva ne znaci potpunu zastitu od ovakvog maltretmana, ali se time prilicno smanjuje verovatnoca kod odredjenih konfiguracija. Ovo "odredjenih" je kljucna stavka. Jer, naravno, da covek moze bez problema da koristi racunar i bez sigurnosnih zakrpa, a da ne primi nikakav virus - ako npr. nije u rizicnijem mreznom okruzenju i ako npr. koristi racunar da bi npr. samo slusao muziku.
Neko rece da ni pet prstiju na ruci nisu isti, a kamo li ljudi - i njihove sklonosti i navike da rade nesto, nekako, kao sto je npr. upotreba racunara.
To sto ja imam neko manje/vece iskustvo koje mi omogucava da i na winXP racunaru bez skorijih sigurnosnih zakrpa npr. smanjim verovatnocu za fasovanjem maltretirajucih programa sa neta - ne znaci nuzno da bih neinstaliranje kriticnih zakrpa trebao da preporucim i drugim ljudima. Jer, ako proizvodjac operativnog sistema preporucuje update - onda mislim da je, za najveci broj slucajeva, to uputno uraditi.

Dakle, ne rekoh da ce se bez poslednjeg updejta virusi sigurno dobiti ili da nikako ne bismo smeli da koristimo takav winXP. Vec da je bolje instalirati (a i ostale petceve koji su izasli posle njega) u problematicnim slucajevima kakva je ona koju je bukva opisao otvarajuci tread.
Jer, rekoh "da izmedju ostalog ne bi fasovao zoloski vrt virusa", sto je znacilo da zakrpe koje cine SP1 ne resavaju samo sigurnosne rupe, vec i probleme koje se na nekim konfiguracijama mogu manifestovati kao npr. privremeno zamrzavanje.

U vreme od pre koju godinu, kada je podela na profesionalne i kucne (ili npr. igracke) windowse bila mogo uocljivija, time sto su postojali samo win95/98/me vs. nt4/win2000, ljudima koji su odrzavali potonji nije bitno smetalo da proprate svaki novoizasli service pack. Najverovatnije je i zbog toga w2k dugo smatran, a verovatno je za neke i sada tako, za mozda najstabilniji windows. Verujem da niko sada ko ima ozbiljnu potrebu i nameru da instalira win2000 i ne razmatra situaciju da ga instalira i ostavi ne zakrpljenog bez service pakova koji su izasli za njega (SP3,SP4). Iako bi i na njemu vecina stvari mogla da funkcionise korektno - uz, kako vec rece, pazljivost i proveravanje svega sto se skine sa neta ili donese kuci.

U sustini, imao sam na umu ovo
http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;327979
ili npr ovo http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;EN-US;327979
kao i ovo, od juce!!! http://www.microsoft.com/technet/security/bulletin/ms04-015.mspx

Poslednja izmena:
DS9 je napisao(la):
I iskoristi Windows Update, pa instaliraj predlozene critical updates. Prvo to (da izmedju ostalog ne bi fasovao zooloski vrt virusa, kakav moze da se nakaci na racunar koji ima samo SP1 instaliran), pa onda gledaj ostalo.

Au bre... nisam mislio da se raspravljam. sorry.

Ali rekao si samo SP1 sto bi znacilo da se sa sp1a smanjuje mogucnost dobijanja virusa do prakticne nemogucnosti zaraze. To tvoje je licilo na nako nemas sp1a onda mozes da zaradis svasta a ako imas sp1a onda si siguran.

Ja sam samo napomenuo da nisi u pravu oko ovoga jer ja imam samo sp1 i nisam fasovao nista od tih opasnih virusa a cak nemam ni rezidentan antivirus a nisam ni nistalirao updateove i zakrpe odmah kada izadju.

Slazem se sa tobom da sve zavisi od toga kako se racunar koristi.

Hteo sam samo da skrenem paznju, kao sto si i sam rekao, da se uvek moraju instalirati najnovije zakrpe bez obzira da li se ima samo sp1 ili se ima sp1a ili neki kasniji dodaci ali i da se bez njih moze preziveti. Kao sto si rekao i totalno si u pravu, nije najpametnije ali se moze preziveti. Cisto da te dopunim. Nadam se da se ne ljutis. ,)

Naravno da se ne ljutim, sve je ok. Ponekad pisana rec dobije drugaciji ton u necijim mislima od onog koji smo imali u sopstvenim. Vazno je da smo razjasnili ko je sta zaista imao na umu, a i da se slazemo oko sustine problema&resenja.

&pozdrav!

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno