Šta je novo?

Blizi se kraj Linux distribucija

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
Malo senzacionalan naslov ali nije daleko od istine. Sve su prilike da ce doci do razvoda korporativnog Linuks sveta od zajednice korisnika Linuksa. Predvodnik promene je Red Hat a iza ledja imaju sve bitne aktere kao i samog Linusa.

Teznja je da se trenutni modularni OS (kernel je monolitni, naginje ka hibridnom a sam OS je modularan) zameni necim manje modularnim, standardizovanim i modernim. To ukljucuje forsiranje BTRFS-a koji bi mogao postati defacto LInux fajl sistem i neophodan deo. Drugi neophodan deo bi bio systemd koji bi zajedno sa BTRFS-om nudio neke prednosti, po cenu modularnosti i jednostavnosti. Cilj je promeniti nacin na koji Linuks distribucije funkcionise, standardizovati osnovne alate i nacin na koji se paketi distribuiraju.

Mislim da ne rade to sto vole nego sto moraju, Microsoft snazno steze sa njihovim novim resenjima i mora mu se odupreti. Korporacije upumpavaju vise nego ikada love u Linuks da bi ga zadrzale na povrsini tj. da ne bi morali da zavise od Microsofta i njemu placaju harac. Na gubitku su old-school linux admini i FSF puristi ali su oni manje bitni od para koje Linuks vrti.

jel može neki izvor da se detaljno vidi situacija?

Nemam bas jedan izvor, tema je rezultat pracenja situacije. Mada je ovo neki razlog za pokretanje: http://0pointer.net/blog/revisiting-how-we-put-together-linux-systems.html

Lika bas ne mirisem posto je njegov pulseaudio raspad sistema ali ovo sto prica ima smisla. Iza njega stoji Red Hat a oni su glavni kontributor i nosilac promene u Linuks svetu. Imaju podrsku svih relevantnih vendora.

U sustini zele da distanciraju Linux od KISS filozofije i Unix nasledja. Ako ovo prodje, POSIX kombatibilnost ce biti narusena. Sve sto su do sada radili GNU alati bi moglo postati posao systemd-a.

Edit: Mozda sam trebao bolje da formulisem naslov. Ne mora da znaci kraj svih Linuks distribucija ali ce one izgubiti poentu. Sve distribucije koje zele da se oslanjaju na moderni Linuks ce biti kao centos ili scientific linux. Razlikovace se po imenu.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno