Šta je novo?

Blago treperenje monitora Samsung 943NW

Chokky

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Kada stavim refresh na 60Hz i bilo koju drugu rezoluciju, blago mi treperi ekran, tj, tamniji delovi ekrana. Graficka je ATI Radeon 4670 i XP SP3. Na 75Hz slika je potpuno mirna. Koristim njegovu nativnu rezoluciju 1440x900. Problem je u sledecem - trenutno koristim stare drajvere 9.7 ali kad hocu da stavim neke druge novije iz 2011.god. , ne postoji mogucnost da na mojoj rezoluciji 1440x900 postavim isto 75Hz, nego samo 60Hz a onda mi opet treperi slika! Znaci, novi drajveri nemaju 75Hz !!! Tako sam osudjen da koristim ove matore drajvere od pre 3 godine! 75Hz ima na nizim rezolucijama i onda ne treperi slika! Da li neko zna u cemu je problem? Radi probe sta povezao laptop (Win7) na monitor i onda ne treperi slika ni na 60Hz! Jel moguce da graficka pravi problem na 60 Hz i kako to da novi drajveri nemaju refresh od 75 Hz na 1440x900 rezoluciji?
Trenutno je monitor vezan preko VGA kabla, a probao sam i da koristim DVI izlas graficke preko DVI-VGA adaptera ali se nista ne menja. Povezan mi je i TV preko HDMI kabla i tamo je slika perfektna! Jel ima neko neku ideju?

Poslednja izmena:
I ja sam imao slican problem do pre neki dan,i meni stoji na 60Hz nece da prebaci na 75..I uzas me nerviralo treperenje..Isto sam koristio preko DVI-VGA adaptera..Onda sam kupio na Limundu za 150 din(u radnju 1000+din:wall:)dvi-dvi kabl(posto mi i graficka i monitor imaju dvi prikljucak) i trepernje je prestalo

Moj monitor nema DVI ulaz tako da moram da koristim VGA-VGA kabl. Nego, sinoc sam pozajmio od drugara monitor i na njegov monitor treperi isto kao i moj, takoda je izgleda nesto sa grafickom!! Sto je jos cudnije, kad sam njegov podesio na 1920x1080, ( posto je njegov 22" a moj 19" pa je meni max 1440x900), trepereo je na SVAKOM refreshu - od 60 pa sve do 120 Hz! S druge strane, kad sam povezao moj monitor na njegov komp, sve je lepo radilo, na svim frekvencijama i rezolucijama!
Kod mene sam probao da okrecem kabl o napajanja u uticnici i da menjam celo napajanje, ali se nista nije promenilo. Neki se zale da ima kablovski modem koji je vezan preko USB-a pravi problem, ali to nije moj slucaj, jer imam ADSL.
Jel ovo sve znaci da je graficka za reklamaciju, jer je jos u garanciji?

Jesi probao sa drugim driverima za graficku? Definitivno ti ona pravi problem, ali za svaki slucaj probaj da reinstaliraj drivere, probaj neke novijeg ili starijeg datuma pa onda vidi. Ako i dalje problem bude prisutan onda pravac reklamacija!

Probao sam sam novijim drajverima - i iz 2010, i 2011...i ni jedan nema varijantu 1440x900@75Hz, samo 60Hz. A ovi stari iz 2009 imaju tu kombinaciju - vrlo cudno!

Jeste da je matoro, ali ipad kazem da sam resio problem! Problem je pravila kablovska TV koju sam imao nakacenu na TV kartu. Kada otkacim antenski od kablovske, slika vise ne treperi :) Razlog tome je sto kablovska ima jedno uzemljenje, a komp drugo i ta dva nisu na istom potencijalu nego idu neke struje koje stvaraju smetnje od 50 Hz. Resenje je da se napravi galvansko odvajanje ta dva uzemljenje na sledeci nacin: od materijala su potrebna dva malo kondenzatora, recimo 15 nF i onda se presece koaksijalac na zgodnom mestu i izmedju centralnih provodnika i izmedju dve pletenice zaleme ta dva konenzatora i na taj nacin se "ubija" jednosmerna komponenta koja pravi smetnje. Nadam se da ce nekom pomoci.

Mogao si i da dobro uzemljiš kabl i to pomaže, u nekim zemljama je to mandatorno, inače kablovska ima potencijal od nekih 75v ali više frekvencije.

Imam isti monitor pa samo da pitam,a zašto ti je bitno da refresh rate bude 60Hz umesto 75? Jel 60 bolje iz nekog razloga? Na win xp mi je uvek bilo 60hz a od kad sam se prebacio na win7 automatski je 75

Nazad
Vrh Dno