Šta je novo?

Blackle.com

Dorry

Čuven
Učlanjen(a)
13.07.2004
Poena
710
Kada je ekran beo - prazna strana u Wordu ili Google page,vash kompjuter (odnosno monitor) troshi 74 W (watts) ali kad je pozadina crna troshi samo 59 W.Mark Ontkush ja napisao chlanak o ushtedi energije koja bi se ostvarila kada bi Google imao crnu pozadinu.Uzevshi u obzir posecenost googla,prema njegovim prorachunima ovako bi se ushtedelo 750 megavat/sati godishnje.Proizvodnja tolike kolichine energije,ukoliko se koriste fosilna goriva ima veliki negativni uticaj na okolinu...Google je reagovao i napravio crnu verziju svog pretrazivacha nazvavshi ga Blackle i opremio ga sa svim funkcijama koje ima i "bela" verzija...Sve je isto samo je potroshnja energije manja.

www.blackle.com

:d

Bilo je price o ovoj temi, generalno ima smisla, ali kada se pogleda ko sve i kako trosi mnogo vece kolicine energije - promena pozadine je smesna stvar. Druga bitna stavka je da je to podatak za CRT monitore koji cak i kod nas pocinju da imaju sve manje udela u konfiguracijama 'internet pismene' populacije.

Josh je i simpatichniji ovako crno-diskretan :)

Google je reagovao i napravio crnu verziju svog pretrazivacha

hm... "Blackle was created by Heap Media to remind us all of the need to take small steps in our everyday lives to save energy."
http://www.blackle.com/about/

uostalom, ne verujem da puno IT obrazovanih ljudi uopšte otvara početnu stranu Googla, danas kad svi browseri omogućavaju direktnu pretragu iz svog GUI-a

u svakom slučaju, ovakava preterivanja često služe da zaklone prave ekološke i energetske probleme!

A na koji to tačno način ovo zaklanja prave ekološke i energetske probleme?

npr, da napajanja dosta energije potrose u prazno (Google se pozalio na to)

Koliko je koristan ne znam,ali mi se svidja ovako crn,vecj sam ga ubacio kao default search engine u firefoxu.

hm... "Blackle was created by Heap Media to remind us all of the need to take small steps in our everyday lives to save energy."
http://www.blackle.com/about/

uostalom, ne verujem da puno IT obrazovanih ljudi uopšte otvara početnu stranu Googla, danas kad svi browseri omogućavaju direktnu pretragu iz svog GUI-a

u svakom slučaju, ovakava preterivanja često služe da zaklone prave ekološke i energetske probleme!
Ma da... Svetska zavera... :S:

Pametna ideja. :)

ja sam sklonio i wallpaper sa desktopa i stavio samo crnu boju - sad imam crno/beli racunar :d

koja glupost. Svaki energetski sistem jedne zemlje se sastoji iz 2 dela (Ako izuzmemo nuklearne elektrane). Elektrane na fosilna foriva i ostalo. E kada padne potrosnja struje prvo se iskljucuje ove ostale (Hidroelektrane) a ako jos mnogo padne potrosnja onda se ukljucuje reverzibilne hidroelektrane koje akumuliraju vodu. Dakle elektrane na fosilna goriba se NIKADA ne iskljucuju (Sem ako je remont u pitanju). Dakle ovo nema veze sa ekologijom.

interesantno, hvala Stator-e :wave:

1. http://fusioned.gat.com/starpower_overview.html

2. Odavno koristim Ninja-u :D , link je Avijon vec dao.

3. Struja koja se ne potrosi se izvozi i prodaje. Kao sto Stator rece, elektrane na fosilna goriva se nikada ne gase, a verovatno ni ove druge, sto bi kad mogu da zarade. Tu dolazimo do onoga sto je Silverglider pomenuo :)

4.ni Blackle ni Ninja nemaju "Image search" koji ja recimo neretko koristim :( da imaju na google.com nikada ne bi ni isao.

3. Struja koja se ne potrosi se izvozi i prodaje. Kao sto Stator rece, elektrane na fosilna goriva se nikada ne gase, a verovatno ni ove druge, sto bi kad mogu da zarade. Tu dolazimo do onoga sto je Silverglider pomenuo :)

Ne, Silver je pitao na koji način ovo zaklanja stvarne probleme? Ako je neko svestan ekoloških problema, ta osoba će nakon prebacivanja googla na crno sve te probleme zaboraviti, jer će pomisliti "eto, ja sam svoj deo uradio"? Takva osoba bi trebalo da je retard prve kategorije sa ordenom za retardiranost sa zvezdom i srebrnim mačevima i prosto ne može odgovarati početnom uslovu ("da je svestan ekoloških problema").

Ne, Silver je pitao na koji način ovo zaklanja stvarne probleme? Ako je neko svestan ekoloških problema, ta osoba će nakon prebacivanja googla na crno sve te probleme zaboraviti, jer će pomisliti "eto, ja sam svoj deo uradio"? Takva osoba bi trebalo da je retard prve kategorije sa ordenom za retardiranost sa zvezdom i srebrnim mačevima i prosto ne može odgovarati početnom uslovu ("da je svestan ekoloških problema").

aha, jasno ! :) Pazi, to o cemu pricas generalno vazi za svaki "global issue", ono tipa, das glas stranki zelenih i cista ti savest :p

Nazad
Vrh Dno