Šta je novo?

BlackBerry Bold 9700 ili Nokia E72?

• Začetnik teme Začetnik teme mawius
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Blackberry ima smisla uzimati samo ako ti bas treba push mail jer je to otprilike glavni feature tog telefona
Treba da imas u vidu da je Blackberry telefon zamisljen da funkcionise u sprezi sa BIS-om (Blackberry Internet Service koji se kod npr VIP-a naplacuje 1000din mesecno i dodatno uz regularni racun) i koji omogucava protok kompresovanih podataka preko Blackberry servisa radi ustede protoka i kao takav omogucava real time mail koji ti stize istog momenta od slanja istog
Bez BIS-a telefon gubi jedno 50% svojih funkcija (nece ti raditi pre svega ugradjeni browser i mail klijent koji cine okosnicu telefona 😉) i nema bas preteranog smisla koristiti ga tj postaje kao i bilo koji drugi telefon - moze da se namesti telefon da radi i bez toga i preko nekih 3rd party aplikacija ali moraces da se iscimas da bi to namestio, po meni to jednostavno nije vredno truda za uredjaj koji kosta lepe pare a na kraju krajeva nije ni predvidjen za tako nesto
U sustini, sve ostalo (citaj - softver tj RIM OS) na Blackberry-ju izuzev dobro odradjenog hardvera (mada sam i ovde cuo razne price, tipa ogulila se plastika tj farba od iste sama od sebe posle godinu dana) je prosecno pa mozda cak i gore nego kod ostalih telefona, opet stoga sto je glavni feature tog telefona odlicno implementiran mail kao sto rekoh
Krace receno - telefon za poslovne korisnike a ne igracka i za ljude koji znaju sta im treba kada kupuju isti
Dakle ako ti BIS i mail nisu preko potrebni moj savet je da uzmes E72 i da uzivas
Druga stvar sto je Blackberry postao trend pa ga u Bg ima skoro svaka susa i fensi riba koji ih uzimaju bez neke posebne potrebe i kojima se svideo telefon sa fensi izgledom i tastaturom za pokazivanje u drustvu :eyebrows:

Poslednja izmena:
Zahvaljujem na finom obrazlozenju. Telefon sam vec pazario, i nikako ga ne bih menjao za Nokiu e72, cak iako gubi polovinu funkcija zbog ****nog BIS-a 🙂 Odusevljen sam njime, od uprostenog interfejsa SMS poruka do mogucnosti da se modifiuje broj vibracija kad ti stigne poruka itd itd.

Push mail mi ne treba svakako, ali mi trebaju najosnovnije aplikacije tipa BB Maps koje nemam. Cak sam instalirao preko Desktop Software-a ali mi ih ne prikazuje u telefonu. Da li mozda znas sto? Je li i za to potrebna BIS pretplata.

Brower mi radi fino, koliko na GRPS-u, toliko i na Wi-Fi mrezama.

Takodje, preko Btootha mogu samo slati fajlove, ne i primati. To sam pokusao posle pair-ovanja i nece. Izbacuje Failed, try again? na drugim telefonima.

Idem za Rumuniju, posto tamo inace studiram pa se nadam da cu tamo moci da iskoristim vise njegovih mogucnosti, s obzirom da su Rumunima telefonske mreze mnogo naprednije od nasih

Dakle, pomoc oko GPS-a i Btootha mi treba 🙂

pa da si sacekao jos malo i poslusao ljude na forumu uzeo bi 72 i pevao
za BB nemas ni jedan gps program da radi kako treba,dok na nokii imas Garmin koji je fantastican...
BT na nokii je normalan...znaci sve radi fantasticno...

sve sto imas na BB imas i na nokii i jos malo bolje...od kamere pa preko svega ostalog

mislim da si pogresio jer bi ti 72 bila korisnija...i bolja kamera i sve ostalo...

sto rece mladenius samo za pokazivanje u drustvu i poziranje

Ja sam imao istu dilemu i kupio E72 i nisam zadovoljan. Nova regularna, kupljena u Telenoru
radi generalno lose, desi se da zabaguje, maltretira me sa izborom wi-fi mreza, ima mali milion nekih gluposti. Mozda se to moze resiti nekim dodatnim programima ali je sigurno sporija od BB. Takodje i kamera nije nesto, jedino mi je video OK. Mislim da nije dobar poslovni telefon, jer se od njega ocekuje da radi a ne da maltretira.

Zahvaljujem na finom obrazlozenju. Telefon sam vec pazario, i nikako ga ne bih menjao za Nokiu e72, cak iako gubi polovinu funkcija zbog ****nog BIS-a 🙂 Odusevljen sam njime, od uprostenog interfejsa SMS poruka do mogucnosti da se modifiuje broj vibracija kad ti stigne poruka itd itd.

Push mail mi ne treba svakako, ali mi trebaju najosnovnije aplikacije tipa BB Maps koje nemam. Cak sam instalirao preko Desktop Software-a ali mi ih ne prikazuje u telefonu. Da li mozda znas sto? Je li i za to potrebna BIS pretplata.

Brower mi radi fino, koliko na GRPS-u, toliko i na Wi-Fi mrezama.

Takodje, preko Btootha mogu samo slati fajlove, ne i primati. To sam pokusao posle pair-ovanja i nece. Izbacuje Failed, try again? na drugim telefonima.

Idem za Rumuniju, posto tamo inace studiram pa se nadam da cu tamo moci da iskoristim vise njegovih mogucnosti, s obzirom da su Rumunima telefonske mreze mnogo naprednije od nasih

Telefon je super ali ne za ono sto tebi treba! Naravoucenije: sa nokiom bi bio miran :wave:

Ako želiš da primaš fajlove na Blackberry-u preko bluetooth-a, ti moraš da iniciraš transfer...
Npr,kad hoćeš da ti neko pošalje sliku ideš na:

Media-Pictures-Receive using bluetooth

i telefon je spreman da primi sliku!Isti postupak je za audio i video fajlove.

jedno malo uputstvo i to na srpskom, dje ces bolje 🙂 LINK Takodje imas i oficijalnu gmail aplikaciju (mozes da skines sa google-a) ali nije push (ako ti je uopste bitno) - ali prodji ipak ovaj tutorial 😉

IMam bb 9105, i sto se tice gmail-a, fora je u sledecem... aktiviras ga ujutro kad dodjem na posao npr(ja tako uradim), uradis refresh da bi ti evenutalno primio nove mail-ove, i aplikacija ce ostati aktivna u pozadini i normalno ce primati mejlove, dok ne uradis close. Nemam BIS, sta ce mi... radi mi internet sa OPEROM, preko 3G ili WiFi.

meni sa ovim tweak-om koji sam gore postavio, radi email client i fabricki browser perfektno 🙂 inace BB 9780 je u pitanju

Nazad
Vrh Dno