Šta je novo?

Biostar 965 i pata diskovi

shpajz

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2006
Poena
330
Blesav problem:
biostar 965, pata maxtor 200gb i pioneer 109.
Posto ploca ima samo jednu ide granu, oba drajva moraju zajedno. Problem je sto u svim mogucim kombinacijama (master/slave/cs itd) posle restarta makina ne vidi dvd drajv. Znaci kada se upali sve je ok, sve radi savrseno, a posle restarta dvd samo nestane. Ako se ugasi pa ponovo upali sve je opet normalno. Probano i sa i bez drajvera za via ide kontroler, i jos svasta sto mi je palo na pamet, sto je najgore sta god mu radio uvek sve radi savrseno do restarta i onda nista.
Svaki predlog koji ne ukljucuje finansije (tipa prodaj pata i uzmi sata disk) vredi !
:wave:

spajz, ja imam maxtora 120GB na ide liniji sa lg-h10n, radi bez problema. pada mi na pamet da probas sa drugim kablom, ili da napravis menjazu dvd-a.

da li ti dvd radi ok kada je ustekan sam na ide liniju? druga mogucnost je da dokupis pci ide kontroler. koju verziju biosa imas na ploci?

probaj da deinstaliras ata drajver koji dodje uz plocu ostavi windows default drajver to je pomagalo kod rezaca jer nisu htali da rezu sa tim drajverima nego samo sa windowsovim aj probaj pa javi

Najbolja varijanta je prodaja ide hdd-a, i mozda kupovina serial diska.

Biostar nema jmicron vec via cip za kontrolu ide grane, kod mene je radio sasvim dobro sa dvd rezacem i maxtor pata diskom dok maxtora nisam prodao.

E *** nisam znao, ali vecina ima jmicron pa sam mislio da on pravi problem.
No opet nevolim te dodatne kontrolere,mogli su lepo ko NV da provuku jedan ide kanal kroz chipset :)

Da nisi mozda instalirao onaj IDE drajver sto stize uz plocu? Ako jesi pokusaj sa nekim starijim (sa VIA-sajta), pa ako ne pomaze, samo ih ukloni i radice.

Prvo, hvala svima na trudu.
Drugo, sto se tice predloga:
@LowRadiation da, kada je dvd sam na liniji sasvim normalno se vidi i posle restarta. bios 'out of box'.
@FXGT kao sto rekoh, probano i pre instalacije drajvera i posle i posle deinstalacije i reinstalacije...
@GoranM jesam, ali to se desavalo i pre instalacije drajvera
@svi predlozi 'kupi to i to', znam da je najbolje uzeti sata disk i da bi radilo sa pci ide kontrolerom, ali sve sto podrazumeva finansije ce morati da priceka par nedelja a nadao sam se da ima neko resenje u medjuvremenu.

Ne znam da li smo se razumeli, ovo vrlo verovatno nije do drajvera posto je pocelo odmah cim sam nakacio plocu, prazan hard i dvd. Znaci ploca, proc, mem, prazan hd, dvd - upalim makinu sve ok, resetujem, dvd-a nema ni u biosu, ne pomaze autodetekt, nista, ko da je otkacen. Ugasim na dugme, upalim ponovo sve ok. Sve to davno pre bilo kakvih drajvera, cak i pre windowsa. Nadao sam se da ce drajveri to resiti, ali nista.

flashuj bios (ne samo zbog DVD-a), pa vidi kako ce da se ponasa. koristi live updater koji imas na cd-u od ploce, moguce da ce ti to resiti problem.

Poslednja izmena:
Da li si probao sve moguce kombinacije master/slave, na oba uredjaja, mozda cak i cable select...verovatno jesi, ako nisi probaj, mozda pomogne.

Da li si probao sve moguce kombinacije master/slave, na oba uredjaja, mozda cak i cable select...verovatno jesi, ako nisi probaj, mozda pomogne.

Jesam. Pod sve moguce mislim ZAISTA sve, iako sam nekako naslucivao da slave/slave nece raditi :d .

flashuj bios (ne samo zbog DVD-a), pa vidi kako ce da se ponasa. koristi live updater koji imas na cd-u od ploce, moguce da ce ti to resiti problem.

bah, ta makina sa biostarom mi je trenutno na lokaciji na kojoj nemam net :S: , ali bi trebalo da se taj nedostatak ispravi danas/sutra pa cu svakako probati sa biosom.

Nazad
Vrh Dno