Šta je novo?

Bios Update

• Začetnik teme Začetnik teme dussan
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na to pitanje ti verovatno niko nece odgovoriti jer niko i ne zna!!! 😡
Ali ako se nadje neko pametan cekam i ja odgovor jer mi neprekidno dolazi do pucanja Win. i uvek pri ucitavanju mi se pojavljuje Plug & Play Bios Extension....mada cisto sumljam da ce se neko javiti...
:crash:

PoZ

Da se razumemo rizichno je i ustati iz kreveta neki put, a shto se ovoga tiche ako nemash pozajmi ups i postupi po uputstvu na sajtu proizvodjacha ploche sa kojeg cesh jelte da skinesh novi bios. Procedura se svodi na podizanje rachunara sa sistemskom disketom i pokretanje programa za flashovanje. Podrazumeva se da si skinuo i snimio bios koji hocesh da flashujesh na disketu (zajedno sa samim programchicem za flashovanje), tako je najzgodnije pogotovo ako ti je ntfs fajl sistem na disku. Ups nije neophodan, mada ima rizika u sluchaju da nestane struje bash u tih 30-ak sekundi dok traje proces upisivanja novog biosa... i u tom sluchaju ima pomoci ali...

Potrazi na forumu ima milion postova o ovome (hint: idi na stari forum dok je josh otvoren pa tamo trazi), ili shto je josh bolje dovedi drugara koji ovo vec radio pa nek ti on uradi i pritom ti naravno pokaze da znash za sledeci put..
pozdrav

Poslednja izmena:
E ovo sa UPS-om je najace, mozda i pentagon da pozove pre nego sto ...
Ne stoji da moze da nestane struje i sigurno se nekome nekada negde to i dogodilo ali je verovatnoca 0.01% ako je i tolika.

Pa stoji da niko od nas ne zna da update-je bios, ali smo ipak vecina nas bar videli od nasinih strucnjaka kako to oni rade.

Skines noviji BIOS sa sajta proizvodjaca tvoje ploca za tvoj model ploce, udjes u BIOS i vratis sva podesavanja na normalna tj da ti masina nebude o/c, onda raspakujes i to snimis u neki direktorijum na hdd (ukoliko je fat32 tj. ako hdd particiju vidis iz dos-a), ako ne onda na disketu (sistemsku) i dignes dos sa sistemske diskete ili ako imas win98/95/me kada krene da se dize pritiskaj F8 i kada ti izbaci meni odaberi command promt only.E onda ulazis u direktorijum gde si raspakovao bios i tu pokreces program za flashovanje bios-a i dalje sledis tu instrukcije da li zelis da backup-ujes stari ili ne i onda upises ime novog (verovatno:"_______.bin") i onda ti on radi nesto i nakraju ti kaze da je uspesno zavrsio posao.E i jos nesto u nekim bios-ima imas zastitu protiv flashovanja iskljuci je u bios-u pre nego sto pocnes da radis ovo.Naravno ovako rade nasini strucnjaci jednog dana ce to znati i neko u srbiji do tada je mozda i bolje resenje poslati nasi svoju plocu da to oni obave za nekih tricavih 10.000.000$ 🙂

Milan82bh je napisao(la):
Na to pitanje ti verovatno niko nece odgovoriti jer niko i ne zna!!! 😡

😛 Pazi kad si upravu... Update BIOS-a zahteva odlično poznavanje arhitekture računara i odlično poznavanje mašinskog jezika... 😛 Ali na svu sreću update BIOS-a odradi neko drugi, pa mi taj BIOS skinemo sa neta i stavimo na svoju ploču... 😛 😀

Milan82bh je napisao(la):
Ali ako se nadje neko pametan cekam i ja odgovor jer mi neprekidno dolazi do pucanja Win. i uvek pri ucitavanju mi se pojavljuje Plug & Play Bios Extension....mada cisto sumljam da ce se neko javiti...
:crash:

Pogledaj u device manager-u da nemaš uređaje koji dele isti IRQ. Ako ih ima - pokušaj da ih razdvojiš (ako je moguće).

A moguće je i da ti je ploča neispravna.

@kjgkreek: nema potrebe da prosipash pamet, napisao sam da ups nije neophodan...

Gle,ipak postoji i pametnih ljudi na forumu!!! 😛
Hvala svima....

PoZ

@nickname: Izvini nisam imao nameru da te uvredim nego mi je bilo simpaticno i jace od mene da prokomentarisem, a kao sto si i sam video i sam sam ispod dodao da ima rezona u tvojoj prici sa ups-om ...

P.S.
A pamet ne prosipam, em je nemam dovoljno ni za sebe a jos cu i da prosipam 🙂

Pa pochetni ton je bio kao da se je rech o najmanje modovanju grafichke za odvrtanje napona preko potenciometra, pa je velika shansa da se neshto sprzi ili upropasti ako to ne radi neko ko je bash expert. Jedino shto moze da izazove neprijatnost je da nestane struje bash u tih 30-ak sekundi, shto svi znamo kolika je verovatnoca, tako sam i napisao. Za 100% sigurnost nabavi se ups i to je to. Mada i ako nestane struje bash tad i za to ima leka...

E, da sad sam se setio, bio je neki lik koji je bio u sosu jer je sam iskljuchio mashinu kad je flashovao BIOS u trenutku kad je blinkovalo na ekranu: DO NOT POWER OFF YOUR COMPUTER!
Protiv toga nema osiguranja...

@kjgkreek: naravno da NHF

Nazad
Vrh Dno