Šta je novo?

BIOS se ne startuje.... :(

PINHEAD

Čuven
Učlanjen(a)
07.07.2002
Poena
620
Pre jedno mesec dana pojavio se sledeci problem:

Kada startujem mashinu, prodje jedno 1,2 minuta pa se tek onda chuje *beep* i startuje BIOS. Nakon sto procita periferije izbaci mi "CPU settings have changed, please enter BIOS and save....bla bla". Kao kad vadim procesor iz socketa pa ga vratim nazad.

E onda je interval poceo da raste, tako da je u poslednjih par navrata trebalo jedno 5-6-7 minuta da se pokrene.

Takodje, nakon ulaska u BIOS i save-a podesavanja, restart mashine i pojavi se , ponekad na duze ponekad na krace poruka u crvenom boxu "Flashing BIOS do not turn off or reset your computer". Nekad potraje samo sekundu a nekad po desetak. Nakon toga se opet resetuje i startuje sve normalno.

Sve do sinoc kada je jednostavno ispustio dusu i nije hteo nikako da ucita BIOS, bez obzira na cekanje.

Ploca je EPOX 8rda+, CPU je athlon XP2100. Inace, proverio sam kondenze na ploci, ok su.

Preliminarne dijagnoze/brza resenja ? Hvala unapred!

probaj to sto kaze nanoman0
i ako uspe flashuj bios obavezno, a ako ne uspes sa baterijom nosi bios kod nekog ko ima programator

Moguci uzrok su lose napajanje ili losi elektroliti.
Moguca posledica je zamena bios chip-a, a onda i uzroka.
Svakako je potreban servis.
pozdrav.

Hvala najlepse na strucnim odgovorima!

Inace, sto se uzroka tice - ne verujem da je do napajanja (ali ko zna mozda i jeste).
U pitanju je LC Power 6550G staro 6 meseci. Dosad je radilo stabilno i nisam imao nikakvih problema. Na njega su prikljuceni samo hdd i dvd.

Izbacuje mi C1h gresku sto bi trebalo da se tice memorijskih modula.

Probao sledece:
promenio bateriju, cupao/stavljao RAM module, ostale kartice...
Na kraju se upalio, utrcao brze bolje u windows i flashovao BIOS. Resetovao, sve radilo kul.
Poceo da kacim jedno po jedno i nakon desetak minuta upalio ponovo. I ista stvar.
Skinuo sve opet i zagledao malo bolje plocu. I onda provalim da su oko lezista za RAM kondenzatori onako poprilicno naduti na vrhu, njih jedno 5-6, a neki su cak poceli i da curkaju malo na vrhu.

E sad, obzirom da je takva situacija i da mi ploca javlja c1 gresku i da nekad hoce a nekad nece da se ucita BIOS u zavisnosti od vremenskog intervala koji se ceka - neminovno dovodi sve ovo u vezu sa kondenzatorima, te sam skontao da mi je resenje zamena kondenza. :D

Da li mi neko moze reci gde mogu da odradim ovaj servis i koliko ce me otprilike izaci?

kondezatori su jeftini.vidi samo koji je kapacitet kondezatora ,radni napon i svakako radna temperatura.možeš ih naći po prodavnicama el. komponenti.
za zamenu pokušaj neki tv servis pošto za skidanje nije loše imati vakum lemilicu zbog duple štampe sa koje je malo teže skinuti stare kao i očistiti rupe da bi ubacio nove.

konsultovao sam se sa jednim drugom, on mi kaze da su elektroliti na plocama jedno 2 klase bolji od ovih klasicnih.....tolerancija treba da je shto manja. Jel moze neko preciznu informaciju gde da uzmem kondenze? Radio klub, BGElektronik, MaliPrinc?

Nazad
Vrh Dno