Šta je novo?

BIOS se ne odaziva

NjegovaWisost

Slavan
Učlanjen(a)
08.06.2008
Poena
395
Jutros sam vršio mali upgrade starog kompjutera. Udario sam novi thermaltakeov cooler na Intel E4400 (radi na defaultu), stavio još 2Gb rama i novu grafičku AMD 7750, novi monitor (onaj flipis 221S povezan na DVI)
prvo se pojavio problem da mi komp prepoznaje 2.94 gb rama od 4. Međutim, to sam riješio tako što sam uključio opciju uBIOSU Remap memory.
Posle toga sam reinstalirao sistem. Sve radi savršeno, instalirao sam i igre (Heores of Newerth mi leti na 1920x1080). Temperatura proc u idle - 34C, posle prime 95 nekih 55-56 stepeni.
Sve radi savršeno stabilno. Ipak, kada uđem u BIOS, on radi (sat ide). Međutim, čim pomjerim strelicu na bilo koju stranu, on se zamrzne i ne odaziva. Na desno neće nikako, odmah se zamrzne, na dolje pređe u idući red i zamrzne se. KAda sam dodao RAM i grafičku, primjetio sam da je sporije reagovao (ali sam se ipak mogao kretati po meniju), međutim i tu se zamrzavao ako sam probao da uđem u hardware monitor.

Nisam siguran šta može biti problem i kako da oživim BIOS.

Probaj da resetujes CMOS. Izvadi strujni kabl iz kompa i izvadi bateriju sa ploce

Izvadio i vratio bateriju, resetovalo me, i sad opet isto :( prvo je htio da se preaci na desne tabove ali ukocio. I sad mi se vratilo ono 2.94 rama, ne mogu da uđem u opciju na biosu da napravim -_-

vidi, probaj da vratis samo staru ram memoriju
pa resetuj cmos, i onda vidi da li ce ti raditi. verujem da je zbog memorije.

Ako nemas 64-bitni OS problem prepoznavanja samo 3GB rama ces otkloniti instalacijom istog. 32-bitni OS imaju 4GB memorijskog limita. 64-bitni OS imaju daleko veci limit (do 192GB).

Sto se tice BIOSa, kao sto vec rekose, probaj sa resetom CMOSa. Ako ne pomogne (sto iskreno mislim da nece) fleshuj ga i to bi trebalo da ti otkloni sve probleme.

EDIT: Stvarno se izvinjavam, tek sad videh da si vec resetovao CMOS. Fleshuj BIOS najnovijom verzijom.

Poslednja izmena:
Ovako. 64bitna sedmica je. Neće reset cmosa. Neće da radi ni sa starim ramom, ni sa jednim stickom, ni sa novim, nikako :( Probaću sa biosom. da ako ne ubijem ploču...

Čudno je da sve radi sjajno osim BIOSA -_-

Poslednja izmena:
Koja 2 modula od po 2GB RAMa imas?

Fleshovao sam BIOS. Isto. kada resetujem CMOS, onda i mogu da idem po opcijama BIOSA, ali samo par sekundi - momenalno zamrzne onda - vidi se po satu. Doduše, onaj loading screen na vrhu i daljet reperi (AMI BIOS).
Take MS 2x2gb 800mhz i dva OCZ 1066, ali su mi radila na 800. NApominjem, komp je savršeno radio, testirao ga, igrao igre. I onda sam ušao u BIOS - zamrzne. Resetujem CMOS - opet BIOS i dalje zamrzava pa ne mogu da dođem do opcije za remap memory. Koliko treba da držim bateriju van? Držao sam 30tak sekundi, valjda je dovljno (sat se resetovao, znači da je bio reset).
Gledam po googlu, ljudima se mrzne BIOS, ali tada i Win. Meni ne.
Tastatura naravno tada zaledi, ne radi kaps, num, ništa. NA PS/2 je spojena kao i miš.
Dalje, primjetio sam, kad resetujem pc preko windowsa, da se on u stvari ugasi, sačeka sekund, i počinje da pali o_O To mi nije bilo ranije.
Isto, šta god da pritisnem u biosu, momentalno zablokira. Sad sumnjam na tastaturu :/

Poslednja izmena:
Da, 30ak sekundi je i vise nego dovoljno. Isto tako mozes i manuelno da resetujes premestanjem dzampera, cisto da budes siguran.

Kako se ponasa sa 2 ista RAM modula ubodena? Probaj isto da bodes recimo Take MS u prvi i treci, a OCZ u drugi i cetvrti slot, ili obrnuto. Mada ti, s druge strane, opet sve lepo radi sem BIOSa.. Cudno.

EDIT: Koliko sam razumeo, ubadao si svaki modul pojedinacno u razlicite slotove i nije htelo?

Poslednja izmena:
Riješio sam problem! Ovo je stvarno nevjerovatno kako kompjuter može na hiljadu načina da zabaguje i da nikad ne možemo sve naučiti. Prerovio sam google i ništa. Uglavnom, otkačio sam SATA rezač i HDD. Tada sam uspio da uđem u BIOS. Malo je sporiji odaziv nego obično aali je radilo. Uključio sam remaping (sasvim drugi problem u odnosu na ov osa biosom), snimio, isključio komp, vratio SATA konektore i sad je sve normalno -_-

Kontam ako budem klokovao ovaj Core2Duo moraću isto da radim. Užas. NAdam se da će ovo nekome biti od pomoći.

Sto samo otvara nova pitanja...

Problem je i dalje prisutan kad ubodes konektore? Jel ti windows (posto u biosu ne mozes ni da vidis sad) prepoznaju rezac?

Jedino sto mi pada na pamet je da BIOS nesto brljavi jer ti mozda oba (HDD i DVR) stoje na automatik pa tu baguje, iako to nikad nisam video.. Mogao bi da probas malo da izmenjas dzampere na optici i hardu kad si se vec toliko iscimao. Stvarno ne znam sta je u pitanju.

Pa i nije neko resenja jel te ne interesuje zbog cega se to desava? Jel imas i dalje te OCZ ramove, ako imas zameni ih sa tim Take MS mozda ti oni prave problem.

Nema više problema. Samo BIOS nije radio sa uključenim sata uređajima. Tj radio je, ali se zamrzavao. Ram je sto posto ispravan. Sad sve radi, samo BIOS neće. Probao sam sa šaltanjem svega i svačega. BIOS radi samo kad izvadim SATA konektore =)

Poslednja izmena:
Dalje, primjetio sam, kad resetujem pc preko windowsa, da se on u stvari ugasi, sačeka sekund, i počinje da pali o_O To mi nije bilo ranije.
Baratao sam nedavno sa jednom Asus i945 pločom i E21xx na njoj.
Redovno se ponašala tako doklegod je bio neki OC.Ručno ili biranjem nekog od OC profila u BIOSu.Kad podešavanja vratim na def. onda i reset ide redovno,bez gašenja i paljenja.

Što se tiče problema koji imaš(si imao) sa S-ATA uređajima,proveri stanje kablova za podatke.Bolje reći,stanje viljuškica/konektora na krajevima kablova.Već više puta (na više mašina) mi se desilo da plastika prsne u uglu utikača i kabal počne da gubi kontakt.Onda komp počinje da se koči,mrzne i ... U jednom od slučajeva sam došao dotle da ni HDD nisam mogao da formatiram!
Nije nemoguće da je i kod tebe neki kablić popustio :trust: .
Detaljno pregledaj jer su prskotine vrlo tanke i fine pa se ne uoče na prvi pogled.

Baratao sam nedavno sa jednom Asus i945 pločom i E21xx na njoj.
Redovno se ponašala tako doklegod je bio neki OC.Ručno ili biranjem nekog od OC profila u BIOSu.Kad podešavanja vratim na def. onda i reset ide redovno,bez gašenja i paljenja.

Što se tiče problema koji imaš(si imao) sa S-ATA uređajima,proveri stanje kablova za podatke.Bolje reći,stanje viljuškica/konektora na krajevima kablova.Već više puta (na više mašina) mi se desilo da plastika prsne u uglu utikača i kabal počne da gubi kontakt.Onda komp počinje da se koči,mrzne i ... U jednom od slučajeva sam došao dotle da ni HDD nisam mogao da formatiram!
Nije nemoguće da je i kod tebe neki kablić popustio :trust: .
Detaljno pregledaj jer su prskotine vrlo tanke i fine pa se ne uoče na prvi pogled.

Pogledaću... Sad mi restart radi normalno. Nema overclocka niti ga je bilo. E sad, moguće je da je do sata konektora, ali to neobjašnjava kako BIOS radi usporeno kada uđem u njega (a jedino je moguće kada iščupam oba sata uređaja). Dakle on radi, ali sa pola sekunde kašnjenja...

U par situacija mi se desilo, čak i na mojoj X48-DQ6 ploči da ordređeni USB uređaji blokiraju rad BIOS-a, tj. da ga jako uspore. U te uređaje spadaju razni džojtici i volani, a i USB WiFi adapter.

Jeste! U ovom slučaju hama hub na koga je nakačena logitech web kamera -_-

Nazad
Vrh Dno