Šta je novo?

Bios Rom Checksum Error

aleksm

Čuven
Učlanjen(a)
16.11.2002
Poena
604
Posedujem MB Epox 8rda+ i u poslednje vreme mi se prilikom uključivanja računara pojavljuje poruka:

AWARD BOOTBLOCK BIOS V1.0
COPY...

BIOS ROM CHECKSUM ERROR

...
Probao sam clear CMOS, takođe sam uradio i flash BIOSa, ali se dotična poruka opet pojavljuje.
Ovo se dešava ako uključim kompjuter koji je neko vreme ( par sati ) bio isključen. Kad ga resetujem normalno radi i ako probam Shut Down pa ga ponovo uključim radi sasvim normalno. Inace, da napomenem, ovo je počelo da se događa od kada sam instalirao Magic Screen program sa CDa koji sam dobio uz ploču.
Da li neko zna u čemu bi mogao biti problem i kako da isti prevaziđem? Hvala.

Pre nego sto sam otpoceo ovaj thread pretražio sam forum nebi li našao rešenje za moj problem. Probao sam sve (sem vađenja baterije, ali probaću i to) bez većeg uspeha. Jednostavno kada komp radi sve je ok, kada ga ugasim i nakon 5 min. upalim radi normalno, ali ako ga držim ugašenog nekih pola sata i upalim dobijam "poznatu" poruku. U svakom trenutku je moguće flash-ovati BIOS- to sam uradio i sa Alt+F2 i pomoću bootabilne diskete sa awdflashom i iz WinXP (Winflash). Ne znam da li je moguće da je Magic Screen na neki način oštetio BIOS? Da li bi valjalo da se uradi full flash BIOSa ( Boot block, DMI block, Main block) jer kada sam update-ovao BIOS DMI block nije dirao?

Probaj i to , meni je pomoglo, mada sam imao malo drugaciji problem (nije hteo da se upali uopshte :D )

Probao sam sve: vise puta flashovao BIOS, clear CMOS, vadio bateriju sa ploče, kratkospajao + i -, ... Takođe redom sam testirao da nije do neke komponente ( sve sem procesora sam vadio i ponovo vraćao) ali... nista. Zatim sam uzeo štopericu i uradio sledeće:
pošto je komp bio ugašen duži period uključio sam ga i pojavila se poruka BIOS ROM CH... Zatim sam ga resetovao i naravno, kao i uvek kada to uradim, sve se podiglo bez problema. U WinXP uradio sam shut down i sačekao 20 min pa ponovo uključio komp i opet ista poruka. Potom sam vreme, kada je komp ugašen, kratio i došao do toga da AKO JE KOMP UGAŠEN MANJE OD 5 MINUTA KADA GA UKLJUČIM RADI OK, AKO JE ISKLJUČEN DUŽE OD 5 MINUTA PRI UKLJ. POJAVI SE BIOS ROM CHECKSUM ERROR (ili se monitor ne uključi, samo ventilatori se vrte)???!!! Poneki put mi, kada ga resetujem, sam promeni vrednosti u BIOSu. Ne znam više šta da radim. Pomagajte ako znate! Da li može biti nešto do napajanja?
Inače da napomenem da je konfiguracija Epox 8RDA+, Barton 2500+, 256MB DDR 400, Sapphire Radeon 9600, kučište i napajanje Eurocase 300W.

POMOĆ!

Jel ti u BIOS-u ukljuceno Reset BIOS Configuration data (ili slicno tome...)??
Ako jeste,iskljuci tu opciju,pa probaj....

Reset configuration data- Disabled po defaultu. Ima li osnova da reklamiram ploču?

aleksm je napisao(la):
Probao sam sve: vise puta flashovao BIOS, clear CMOS, vadio bateriju sa ploče, kratkospajao + i -, ... POMOĆ!

Jesi li probao da zamenis bateriju? Sve mi lici na to.
To je 50-tak dinara, model CR-2032, imas i po pijacama.
I meni se desavalo da na potpuno novoj ploci (GA) bude budjava bakterija.

Danas kupujem novu bateriju i videcu sta ce biti. Nego, da li moze napajanje da pravi takav problem, mada mi je poruka BIOS ROM CHECKSUM ERROR sumnjiva? Plocu, proc, mem i kuciste sa napajanjem sam uzeo pre 20 tak dana, graficku pre 10 dana i do prosle nedelje je sve radilo kako treba, a onda iz cista mira poceo da prijavljuje gresku.
Ako nije ni baterija u pitanju onda mi ostaje jos jedino da probam sa drugim napajanjem. Pratio sam napone prilikom rada racunara i oni su dosta stabilni, tacnije vrlo su male varijacije (posmatrao sam dok radi Prime) jedino je standby napon ispod 5V oko 4,8x-4,9x. Procesor ne verujem da je krivac jer kada komp radi to je sve ok.
Da li je mozda BIOS chip ostecen? Ne znam kakvi su simptomi neispravnog chipa?

Ja sam imao slican problem koji sam resio update-om bios-a!

Da li je CPU Barton BOX ili je tray ? Ako je tray moze da se desi da je do njega, jer je bilo dosta felericnih Bartona, remarkiranih koji su radili lose. Ako nije, moze da se desi da ti je BIOS chip los. Sto se tice baterije, ploca mora da ti radi i bez nje, samo sto kada iskljucis struju sa napajanja setovanja BIOSa se resetuju. Ponekad, kada je losa baterija, ploca nece da se probudi.
Usput, premeri unimerom napajanje, +5V i +12V. Ako nema vecih odstupanja onda ne bi trebalo da je to problem.

Proveri na kraju virus Chernobil. Aktivirao se mislim 26 aprila, a napada bios. Mislim da ne pomaze fles, ali Norton da.

aleksm je napisao(la):
BIOS update vise od 5 puta i nista!!!
Da li si mozda OC procesor. Ovo sam ja dozivljavao pre jedno godinu dana.
Sve lepo radi kada se OC, ali prilikom ukljucivanja dobijao sam bas tu poruku, onda sam ga spustio sa 2100 na 2066 i sve je prestalo.

Nova baterija nije pomogla. Procesor je BOX varijanta koji radi na defaultu. Ostaje mi jos da proverim napajanje, a to ću valjda u narednih nekoliko dana. Proveriću da nije virus, mada čisto sumnjam jer mi je uglavnom bio aktivan zone alarm.Ne verujem ni da je memorija uzrok ovoga mada sam od tehničke podrške sa Epoxovog sajta dobio odgovor da proverim memoriju i napajanje.
Mislim da polako ali sigurno dobijam fobiju od uključivanja računara.

drfedja je napisao(la):
Usput, premeri unimerom napajanje, +5V i +12V. Ako nema vecih odstupanja onda ne bi trebalo da je to problem.

Upravo sam unimerom izmerio napone na jednom slobodnom kraju kabla koji ide iz napajanja:
12V = 12.5V
5V = 5.05V
Da li je to dobro?

Skoro idealno, dakle, nije do napajanja. Ako je BOX CPU, tesko da je do njega, ako ti memorija prolazi memtest86 i sl. znaci nije ni do nje, onda je ploca, t.j. BIOS cip ili virus koji napada BIOS, chernobil ili CIH. Usput Zone Alarm ne stiti komp od virusa, to radi antivirus. Virus si mogao da dobijes putem e-maila, preko CD-a zarazenog virusom itd....
Firewall ce onemoguciti upad sa strane i otvaranje portova.

drfedja je napisao(la):
Skoro idealno, dakle, nije do napajanja. Ako je BOX CPU, tesko da je do njega, ako ti memorija prolazi memtest86 i sl. znaci nije ni do nje, onda je ploca, t.j. BIOS cip ili virus koji napada BIOS, chernobil ili CIH. Usput Zone Alarm ne stiti komp od virusa, to radi antivirus. Virus si mogao da dobijes putem e-maila, preko CD-a zarazenog virusom itd....
Firewall ce onemoguciti upad sa strane i otvaranje portova.

Chernobil i CIH ne rade suptilnu *******ciju korisnika, vec lepo utepaju BIOS (video vise komada puta :d , na srecu ne kod sebe).

Ako je covek fleshovao kompletan BIOS chip (BBlock i ostalo) onda vrlo tesko da mu je ostao virus.

@alexm

Probaj da fleshujes ceo BIOS. Podesi BIOS i ugasi komp bez ulazenja u Windows. Pusti ga da se oladi 10-tak minuta (izvuci napajanje iz struje) pa ga onda upali i ne.

Ako i dalje prijavljuje isto onda sigurno nije virus.

A inace thread si poceo tako sto si izjavio da si upotrebljavao program Magic Screen :D
Nekako imam osecaj da taj program ima neke veze sa BIOS-om :d :d

ovo je počelo da se događa od kada sam instalirao Magic Screen program sa CDa koji sam dobio uz ploču.

To ti je to.

@ Stojcha
Kada odstoji 10 min posle flashovanja dešava se opet isto.

Magic Screen sam instalirao, ali kada sam hteo da promenim Boot up screen video sam da nijedna sličica ne može da se izabere (ispod svake je crveni x) pa mi je bilo čudno zašto sam dobio program koji ne mogu da koristim? Prilikom startovanja programa on uradi čitanje BIOS ROMa da bi verovatno proverio slobodan prostor što znači da nema dovoljno mesta da se sličica ubaci u bios.

Virus nije pošto sam skenirao hard sa Nortonom.

Memorija prolazi Memtest (pustio sam da se izvrti više od tri puta).

Naponi iz USDMa: VDD 1.600V
VCore 1.664V
VDimm 2.704V
+5V 4.945V
+12V 12.464V
-5V -5.049V
-12V -12.116V
VBat 3.024-3.078V
5VSB 4.848V
Naponi koje sam izmerio unimerom :
5V 5.05V
12V 12.5V
Probaću još i drugo napajanje.

Jedino me buni Magic screen. Da li je neko ko poseduje 8RDA+ uspeo da nesto uradi sa ovim programom? Da li je moguće iskoristiti neku od slika iz programa (da li je zeleno štiklirano ispod slike)?

Ja sam imao identican problem sa tim "Magic Screen" programom. Nisam uspeo da provalim do cega je to... Ali mi sve ostalo radi normalno, tako da tebi problem nije direktno vezan za to...

aleksm je napisao(la):
@ Stojcha
Kada odstoji 10 min posle flashovanja dešava se opet isto.

Magic Screen sam instalirao, ali kada sam hteo da promenim Boot up screen video sam da nijedna sličica ne može da se izabere (ispod svake je crveni x) pa mi je bilo čudno zašto sam dobio program koji ne mogu da koristim? Prilikom startovanja programa on uradi čitanje BIOS ROMa da bi verovatno proverio slobodan prostor što znači da nema dovoljno mesta da se sličica ubaci u bios.

Virus nije pošto sam skenirao hard sa Nortonom.

Memorija prolazi Memtest (pustio sam da se izvrti više od tri puta).

Kazi mi jel si BIOS flesovao sa svim svicevima (bas ne mogu da ih se setim, ali ispise ti ih u DOS-u kad otkucas AWDFLASH /?), da obrise kompletan chip i isprogramira ga od nule ?

Mozda da probas drugo napajanje. Tih +5V StandBy je mnogo nisko. Ne bi trebalo da smeta ali pri prvoj inicijalizaciji ploce lako moze da se desi da zasmeta pri chitanju BIOS-a.

Postoji (vrlo mala) verovatnoca da je Magic Screen uspeo da delimicno osteti BIOS chip, ali takve stvari se desavaju mnogo retko.

Za dalju dijagnozu najbolje da navatas nekog iz komsiluka ko se razume u hardver ili da nosis u neki (provereno dobar) servis. Malo je nezgodno ovako kad ne vidim racunar ispred sebe :d

Stojcha je napisao(la):
Mozda da probas drugo napajanje. Tih +5V StandBy je mnogo nisko. Ne bi trebalo da smeta ali pri prvoj inicijalizaciji ploce lako moze da se desi da zasmeta pri chitanju BIOS-a.

:d
Proc, ploca, mem kuciste kupljeno 24.04.2004., grafička 07.05.2004. Do nekog 9.-10. maja sve radilo kako treba i onda odjednom počela da se prikazuje dotična poruka.

Moje je mišljenje da je nešto uspelo da ošteti BIOS čip i da je sad delimično ispravan (mada pitanje je da li je uopste bio ispravan kada sam kupio ploču?). Kada radi sve radi kako treba.
Razgovarao sam o ovom problemu sa jednim poznanikom i njegovo mišljenje je da je 99% krivac chip.

Ploca ima 2 godine garanciju tako da mi ne preostaje ništa drugo nego da je reklamiram.

Hvala svima vama na ukazanoj pomoći.

P.S. Da li postoji neki program koji bi mogao da ispita ispravnost BIOS chipa?

A da ti ipak zamenis bateriju?
Tih 5 minuta koje pominjes, elektroliti "drze" , a onda se isprazne i imas problem sa BIOS-om.

Sto se mucis kada ti je ploca u garanciji,reklamiraj to tamo gde si kupio i gotova stvar.

Ledeni je napisao(la):
Sto se mucis kada ti je ploca u garanciji,reklamiraj to tamo gde si kupio i gotova stvar.

I hoću, samo još da proverim da ipak nije do napajanja. Merio sam unimerom napon 5VSB i unimer pokazuje 4,96V, a BIOS 4,84V! Jedino ako ovaj napon nije dovoljan da pokrene komp, ali zašto bih onda dobijao poruku BIOS ROM... zar se u tom slučaju ne bi desilo da se samo ventilatori zavrte a komp ostane u standbyu? Ne znam, poludeću više...

Pera Kojot je napisao(la):
A da ti ipak zamenis bateriju?
Tih 5 minuta koje pominjes, elektroliti "drze" , a onda se isprazne i imas problem sa BIOS-om.

A da ti ipak ponovo procitas sta covek kaze ? :d

A ta baterija na koju ce elektroliti da "drze" 5 minuta, mora da bude 'malo' jaca od one za BIOS, a i malo drugacije vezana na plocu :D :D

Evo upravo sam probao i drugo napajanje- ista stvar. Dakle definitivno nije napajanje krivo. Kako sam za ovih par dana ispitao sve moguće solucije ostaje mi da pozovem firmu od koje sam kupio ploču i istu reklamiram (vala me je koštala živaca :wall: ). Još jednom HVALA SVIM ČLANOVIMA FORUMA NA POMOĆI.

Uzroci problema mogu biti CPU, memorija ili ploca.
BIOS Rom checksum error nastaje usled razlike duzine BIOS-a koja treba da bude (nalazi se zapisana u BIOS-u) i one koja nastane posle "iscitavanja" istog. Razlog moze biti CPU koji "brlja", redje memorija, a jos redje ploca. To je u odnosu npr 10:2:1 sto se procenata u praksi tice. Ajd proveri lepo prvo CPU i mem ( pozajmi od nekog drugu) pa pali i gasi komp vise puta. Ako se i dalje javlja problem izvadi plocu i odnesi je na reklamaciju.

Nazad
Vrh Dno