Šta je novo?

BIOS problem

AcaFCRS

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2008
Poena
320
Moja oprema  
Tablet
Xiaomi Pad 5
Mobilni telefon
S9 plus
Steam
coa1983
Pristup internetu
  1. ADSL
  2. Kablovski internet
  3. Mobilni internet
Pozdrav svima, ako moze mala pomoc, slucajno sam pozadi na kucistu pritisnuo dugme CLR_CMOS, ne razumem se bas najbolje ali je to valjda resetovanje biosa, od tada komp nece uopste da se upali, probao sam ponovo da pritisnem isto dugme, da gasim komp iz struje i iz ko zna kog puta uspem da ga upalim, ali cim ga ponovo ugasim nece da se upali. Jumpere za bios nisam dirao, niti sam vadio bateriju, ali sam primetio da led dioda pored bios jumpera uopste ne svetli (kada uspem da ga upalim). Ploca je Asus Maximus II Formula, pomagajte dok nisam nesto spalio. Hvala

Upali kompjuter i drzi DEL dugme. Kad udjes u bios, pronadji stavku First Boot Device. Verovatno stoji na Floppy, sto znaci da se sistem dize sa flopi diska, a posto flopi nemas sistem ne moze da se podigne. Potrebno je da podesis da First Boot Device bude hard disk. Verovatno ce pisati HDD-0 ili tako nesto slicno. Kad to uradis imas opciju Save And Exit, izaberi je kako bi sacuvao podesavanja i to je to.

to sto si stisnuo nazad na kucistu najverovatnije je prekidac na napajanju
ne znam koliko je stara ploca ali je najverovatnije baterija za bios oslabila(citaj crkla) pa ne pamti podatke
ako se ne razumes nadji nekog drugara ili servis da zameni bateriju i nakon toga podesi bios( frst boot i vreme,jako bitno, i tako dalje)

Ako mozes da uslikas to kuciste koje ima dugme CLR_CMOS, ubi me znatizelja? I prebaci hard u BIOS-u sa IDE na AHCI.

Sad sam sve video, ne treba vise nista :D Vrlo korisna stvar, kao sto vidimo iz prilozenog.

kakve price... au.
iskopcaj komp iz struje. drzi "power" na kucistu dugme nekoliko sekundi. otvori stranicu, i prebaci jumper. ako nikad nisi radio sa jumperom, izvadi bateriju i ostavi je van racunara pola sata-sat. vrati sve na staro i pokusaj da ukljucis. ako ne moze ni onda- otisla je ploca ili bios.
Price za medalju, kao i uvek! :)

Ne moras pola sata-sat, i minut je dovoljan da zavrsi posao. :)

sta je tu cudno? novije i ozbiljnije ploce imaju. ima i moja. a dok sam bio na z68v-pro, kupio sam eksterni clrcmos. 'oces da ti ja uslikam? ili je samo link dovoljan?
Uuuups, ovi me pretekose, kod mene nema ClearCmos na ploci pa sam ustekao dvopinac na ploci a prekidac od reset dugmeta na plocicu nazad na kutiji i imam isto to besplatno.
To moze lako da se napravi samo ti treba prekidac za paljenje ili reset sa neke stare kutije.

Poslednja izmena od urednika:
^ja imam predvidjeno mesto na kucistu za to, pa nisam hteo da nista budzim. i lepo izgleda. kod mene ne dodje pozadi, nego gore.
Eto sve bolje i bolje !!! Sve to dodje zgodno za nas koji se igramo sa namestanjima u biosu. Pa one Mem OK , gomile diagnostickih lampica, dupli biosi, sve sto sam pre zeleo.

Lepo se ispricaste oko clear cmos-a, al AcaFCRS se ne javlja :)

Sad da se vratimo na prvobitni problem. Pitanje za Acu, kad kazes da nece da upali jel uopste nece da butuje (ne baca uopste sliku na monitor) ili butuje pa tu stane?

Vrh Dno