Šta je novo?

Bios ne vidi CD

Budimir

Čuven
Učlanjen(a)
17.12.2001
Poena
609
Comp mi u biosu ne vidi CD. Probao sam da ga postavim i kao primary slave i kao secondary i master i slave ali nista. Prilikom podizanja win-a mi ispisuje: ”CPU is unworhable or has been changed. Please recheck – CPU SOFT MENU”. i moram da kliknem F-1 (sto me uzasno nervira) da bi nastavio dalje da se podize. Kad se Win podigne sve je OK, odnosno CD je tu. Neposredno pre toga sam menjao napajanje jer mi je crklo a usput sam promenio i HDD pa ne zna dali i to ima nekog uticaja. Unapred se zahvaljujem na pomoci.

Ajde napisi malo vise podataka o toj konfiguraciji.

Sorry, to je svastikin comp. Radi se o P2 racunaru. Ploca je Abit ZM6, Cel 366, sdram 256, vga TNT...hard je neki mali ~3GB. Comp je pre toga radio savrseno na ~480mhz a sada prihvati taj takt ali ga posle 1-2 restarta vrati na default. Dali moze napajanje da ga tako zeza, ja najvise sumnjam na njega ali nemam neko drugo pri ruci da probam

Poslednja izmena:
U bios-u ima opcija Delay IDE initial (tako nesto otprilike) ....
a odredjuje se u sec.Stavi na to na najvecu vrednost , trebalo bi
da pomogne ....
Dalje , Celeron 366 @ 480 bi trebalo da radi (ako je mnozilac zakljucan)
na nekoj ludackoj magistrali od 87MHz po racunici (5.5 x 87)...
Na toj magistrali PCI kartice rade na na ~43 MHz
To je previse ....
Stavi lepo taj celeron na njegovu pravu brzinu , pa onda vidi
da li se masina tripuje.....
Inace ona gore poruka , "CPU is unwo....." je vezana bas za
overclock procesora

Pozdrav

Kod mene je taj comp radio na 480 par godina (5.5 x 87) a sada i na 366 isto prijavljuje, znaci ne verujem da je do clocka

Pa ako se isto ponasa i na 366MHz , onda je verovatno procesor odlepio

ili

ako na defaultu prijavljuje onu gresku . mozes eventualno
pogledati kondenzatore na ploci ,ako su naduveni
(nisu idealno ravni - gornja povrsina)
mogu oni da prave probleme vezano za POST poruku koju si gore naveo

Pozdrav

Uradi CCMOS i stavi u IDE sekciji sve na AUTO, pa probaj da li vidi CD.
Iskljuci struju pre ClearCMOS-a.

Hvala na odgovorima, probacu to kad odem do nje pa cu da javim sta se desilo.

U Abitovom soft meniju imas opciju CPU speed eror control ili tako nesto, to stavi na disable i onda mozes bez problema da ga OC ujes, vise ti pri bootu nece praviti problema, sve je tada do primerka tvog procesora (ako ti treba imam ja celye 366 i 400 koji idu na 450 tj 500 bez problema).

Bateriju sam merio i ona je OK. sve mi se to desava posle crkavanja napajanja, najvise sumnjam na to. Comp mi nije vise u bgd-u pa necu moci ovih dana da probam sve to ali javljam ako sredim...

Nazad
Vrh Dno