Šta je novo?

Bio bih zahvalan za pravu pomoc...

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Moj dobar prijatelj bi zeleo da napravi wireless mrezu u kuci...
Dobio je adsl modem, a ima 3 notebooka i jedan fixni racunar u kuci, Zeleo bi da svi izlaze na net, ali bez da je jedan racunar stalno ukljucen.
Savetovao sam mu da uzme Adsl router ( umesto modema ). Sta dalje?
Da li da uzme:
1. Adsl klasnicni router i jedan wireless ap, kojeg bi utp kablom povezao sa adsl ruterom ili
2. Da uzme Wireless ruter ( sa vise utp portova) ili
3. Neko trece resenje.

Vrlo bih bio srecan, ako moze detaljnije uputstvo za upotrebu...

Hvala.

Ovako po meni je najjednostavnije resenje da se uzme wireless adsl modem ruter,na taj nacin preko samo jednog uredjaja ima i adsl i wireless mogucnost.Na taj nacin se izbegava postavljanje vise uredjaja i dodatne komplikacije,takodje ni jedan racunar naravno ne treba da bude ukljucen da bi to radilo posto je ruter nezavisna masina.Topla preporuka za neki TP-Link wi-fi ruter posto po meni imaju najbolji odnos cena-kvalitet..... :)

E da. On ima notebookove sa bluetootom. Znaci li to da mi za svaki NB treba jos i pcmcia wireless card ?
Video sam da u Netiksu imaju Adsl WL ruter TP 8900 za 50€ + pdv.

Ne mora pcmcia moze i USB, imas u WinWin-u TP-Link TD-W8910G za 4650 a verovatno moze da se nadje i jeftinije. Uglavnom pogledaj malo cene, mislim da Netiks nije najjeftiniji.

Totalno mi je čudno da ima bluetooth na notebook-u, a da nema wireless...

Ja sam to resio kod sebe na sledeci nacin. U stanu imam 4 racunara (3 NB + 1 PC)
U PC i u NB koristim AirLive WT-2000USB to je USB kartica jednostavno se instalira. Ne moras da otvaras kuciste samo je ubodes u USB port na racunaru. Svi racunari izlaze na internet preko AirLive WT-2000ARM Wireless Rutera. Preko istog rutera svi racunari su povezani u mrezu. Na PC imam nakacen stampac i sa svih racunara mogu da stampam. Ovu opremu koristim vec 6 meseci
sve radi bez problema. Ruter poseduje dobar softver koji u sebi sadrzi vise nacina da zastitis svoju ADSL liniju da je neko drugi krisom nebi koristio. Sa NB mozes da se setas po stanu i uvek si na netu jednostavno mrezni kablovi ti nisu potrebni. Bezicna mreza je super !
Da za Ruter sam se odlucio na osnovu teksta u SK
http://www.sk.co.yu/2007/08/sktd14.html
Ruter sam platio ~ 65 Eura. Jedino sto uz Ruter treba kupiti jos filter kosta 4 Eura. Mogao sam da resim ovo i na malo jeftini nacin recimo da na Ruter zicni koji sam dobio od provajdera nakacim Wireless ruter ili Access point ali onda ti treba ju dve uticnice za napajanje dva uredjaja. Ovako instaliras samo jedan uredjaj i vodis racuna samo o njemu. Ono sto je bitno ovaj Ruter ima u sebi ugradjenu zastitu od grmljavine sto napr TP Link nema.

Vrh Dno