Šta je novo?

Bil Gejts otkriva u kom dobu detetu treba dati prvi mobilni telefon

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Bil-Gejts-i-mobilni-telefon.webp

Bil Gejts otkriva u kom dobu detetu treba dati prvi mobilni telefon​

Bil Gejts otkriva kako je ograničavao upotrebu tehnologije kod svoje dece, uključujući zabranu mobilnih telefona, ističući važnost odgovornosti i zrelosti u digitalnom dobu

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...-dobu-detetu-treba-dati-prvi-mobilni-telefon/

Nikad, nek' kupi sam, tada može.

Bil bi bio idealan da komentarise bench vesti ( a mozda i da ih pise) :ROFLMAO:

I idemo besmislena zamjena teza, 3, 2, 1...

Ajmo onda smisleno. Imam troje dece. Nijedno nema ogranićenje korišćenja telefona. Ćerka gimanzijalka, odlična učenica. Skoro svako veče izlazi (tu već ima ograničenje do kada može). U osnovnoj školi položila A2 francuski, plus neke nagrade na takmičenjima. Bavila se i plesom. Stariji sin takođe odličan đak. Često napolju, vozi biciklu ili neka druga aktivnost sa drugarima (sada je aktualen badminton). Svira gitaru i trenira streljaštvo. Prošle godine mu falilo 3 poena da ode na republičko takmičenje iz biologije. Najmlađi još uvek ne ide u školu, pa ne znam jeli zombi?
Glupost je da telefoni kvare decu. Ako roditelji sa njim provode dovoljno vremena svakog dana, nijedan telefon ne može da uništi dobro vaspitanje. Deca će sama da ostave telefon kada im dosadi i odrade svoje obaveze, pa pre ili posle toga nači i vreme za izlazak.
Danas uskraćivati informacije i online interakciju deci je ludost.

Srećom, zombija nije bilo pre telefona. Svi su se super družili, nije bilo vršanjačkog nasilja, a deca su imala više vremena za učenje i svi su postajali inženjeri, advokati, doktori...
Kako god da je bilo u tom periodu, nije bilo ovako. To je jedan od najozbiljnijih problema 21. veka.

Osamdesetih si mogao da buljiš u TV, VCR, komp po ceo dan. Sećam se da smo gledali filmove i igrali igre na atarijima i komodorima koliko god smo mogli. Pa smo se opet družili, odrasli, zaposlili se, oženili itd. Isto rade deca i danas, samo na telefonima i tabletima. Varijacija na temu.

Ja nisam nikad imao ni VCR ni Atari ni Commodore, uvijek sam morao da idem kod nekoga da bih provodio vrijeme s tim stvarima. Korelacija s mobilnim telefonima današnjice je marginalna.
Ajmo onda smisleno. Imam troje dece. Nijedno nema ogranićenje korišćenja telefona. Ćerka gimanzijalka, odlična učenica. Skoro svako veče izlazi (tu već ima ograničenje do kada može). U osnovnoj školi položila A2 francuski, plus neke nagrade na takmičenjima. Bavila se i plesom. Stariji sin takođe odličan đak. Često napolju, vozi biciklu ili neka druga aktivnost sa drugarima (sada je aktualen badminton). Svira gitaru i trenira streljaštvo. Prošle godine mu falilo 3 poena da ode na republičko takmičenje iz biologije. Najmlađi još uvek ne ide u školu, pa ne znam jeli zombi?
Glupost je da telefoni kvare decu. Ako roditelji sa njim provode dovoljno vremena svakog dana, nijedan telefon ne može da uništi dobro vaspitanje. Deca će sama da ostave telefon kada im dosadi i odrade svoje obaveze, pa pre ili posle toga nači i vreme za izlazak.
Danas uskraćivati informacije i online interakciju deci je ludost.
1. svaka čast na klincima
2. analiza na uzorku jedan nema smisla niti išta dokazuje
3. vaspitanje je samo jedan od mnogo promjenjivih koji utiču na to kakav efekat ima korišćenje mobilnih uređaja kod djece
4. danas je posebna ludost ignorisati korupciju (dez)informacija dostupnih na internetu, i rapidno pogoršanje stanja u online interakcijama, za sve nas a posebno za djecu. Stanje nije alarmantno, ali sve ukazuje na to da će u najskorije vrijeme biti mnogo gore. Glava u pijesku je luksuz.

Ljudi, nije sve tako crno kako vama igleda. To što neko bulji u telefon od današnje omladine nije razlog zašto se ne druže. Tu je problem mnogo dublji od telefona i igrica. Školski sistem je uništen i to ih je odaljilo od ljudi, a onda posao od 9 do 17h gde kada dođeš kući budeš mrzovoljan. Ja radim od 7 do 15h i imaš vremena za sve, a da je do 17h sigurno bih promenio razmišljanje i višao bi se za vikend. Telefoni su tu najmanji problem. Umesto da pale tv, video rekorder i da čitaju novine, oni to obavljaju na telefonu što je sasvim normalno. Problem je što nemaju svest kada su na istom i vreme proleti. Skoro je bilo neko istraživanje šta bi radili da nestane internet na godinu dana. Svi su odgovorili da bi krizirali par dana, ali da bi se posle odmorili od svega. Tako da, ukinuti internet i eto vam druženja. :D

Ovo je znaci drugi deo teme o klimatskim promenama :)

Nema univerzalnog resenja za decu, sve zavisi od psiholoskog uzrasta deteta, njegovog razumevanja stvari, kao i od toga koliki autoritet roditelji imaju.

Ne postoji dete koje samo stane kad krene algoritam da ga bombarduje šortsevima i rilovima. Kada bi telefon bio korišćen koliko je koristan, a za dokolicu da postoji kočnica, onda je ok. Ozbiljni psiholozi rade na algoritmima instant zadovoljstva, ne može od toga nijedno dete da se odbrani bez pomoći, ne budite u iluziji.

Osamdesetih si mogao da buljiš u TV, VCR, komp po ceo dan. Sećam se da smo gledali filmove i igrali igre na atarijima i komodorima koliko god smo mogli. Pa smo se opet družili, odrasli, zaposlili se, oženili itd. Isto rade deca i danas, samo na telefonima i tabletima. Varijacija na temu.
Da, ali nismo bili ni blizu bombardovani informacijama kao danas.

Pa upravo je u svemu tome stvar. Nemoguće je zabraniti, i na dosta načina štetno, ali mora da postoji bar pokušaj da se ograniči. Jezivo mi je kad vidim malog komšiju, unosi bajs u lift a u desnoj ruci, uz volan, mu je telefon, na TikToku, i konstantno samo svajpuje nagore. Ili ljetos, klinci od različitih prijatelja, dva osnovca, odu s roditeljima na Dunav, sjede u kafiću, i ne dižu pogled s Robloxa ili Minecrafta ili šta već igraju trenutno. Ne gledaju se u oči, jedva su se i pozdravili, svaka interakcija im je vezana za igre. Ako im kažeš nešto, pružiš ruku, nema podizanja pogleda. Jezive stvari. Mogu da budu okej u školi, da nisu problematični, ali već u tom uzrastu taj nivo navučenosti mi je jeziv.

Dva kanala koji su skoro trecinu vremena emitovali sneg, VCR je bio luksuz, o kompjuteru da ne pricamo tek... Nije varijacija na temu vec je apsolutno neuporedivo.

Decu treba pustiti da koriste telefon i sve čemu on koristi bez ikakvog nadgledanja, deca najbolje znaju.
Evo moja mala komšinica, 2 godine, po ceo dan viši na YT i TikTok, algoritam joj servira Desingericu, tako da sluša kako on drogiran i pijan baulja i ćarlija.

Dva kanala koji su skoro trecinu vremena emitovali sneg, VCR je bio luksuz, o kompjuteru da ne pricamo tek... Nije varijacija na temu vec je apsolutno neuporedivo.
Mi smo išli u krevet poslije Crtanog u Sedam™️ jer je to bilo to što se tiče dana, kad sam prvi put kao klinac ostao do ponoći djelovalo mi je kao da sam otputovao u neku drugu dimenziju.

Ne zaboravite da smo živeli pod sankcijama i da smo bili beda i sirotinja. To je doprinelo da zaostanemo, a da nije bilo toga imali bi i mi u našem detinjstvu telefone i sve te drangulije. Šta se čudite? Sve u svoje vreme... Znate kako kažu. Sve je to normalno, pa i detetu od 2 godine. Daj nekoj baki telefon u ruke od 90 godina, ima da ga zagleda sa svih strana ceo dan. Kada zazvoni, ima da ga ispusti, a kada zavibrira, e onda će da kaže: ,,U što je ovo moćna stvar,, I, eto ti njena telefonu za mesec dana kako gleda vesti i sluša radio. Sve je to normalno.

Zombije najčešće spominju u zemlji koja je imala "dizelaše" modu i sl. Samo onaj ko nije živeo u Srbiji u to vreme, zna kakav je to bio kulturni šok i tuga.
Što se tiče mobilnih, sve je do vaspitanja i porodice.
Priče: mi smo išli na spavanje posle crtaća ne piju vodu. Niste imali rođaci, zato ste spavali kad i kokoške. Da je u to vreme bilo ovih sprava, sve bi isto bilo kao i danas.
Ne vidim da smo toliko pametniji od današnjih klinaca, mi što smo jurili lopte, igrali žmurke...

Dete do dve godine nikako ne bi trebalo da bude izlozeno bilo kakvom ekranu, preporucljivo do 3. Posle toga moze, ali umereno i iskljucivo uz nadzor odraslih, nikako ostaviti telefon detetu u ruke da bi roditelj imao vremena za nesto drugo (najcesce da i sam gleda u telefon). Tesko je, ali izvodljivo.

Kod nas deca sa 10-11 godina vec imaju profile na drustvenim mrezama, to je vec pogubno.

Neverovatno je da odrasli i pametni ljudi ovoliko maše poentu. Čuj poređenje sa dizel fazom i ostalim trash supkulturama, sankcijama itd.

Ovo je globalni problem i nikako nije za zezanje, poređenja sa sirotinjom iz 80-ih/90-ih i slično. To što ne bi bilo mnogo drugačije da smo i mi od rođenja bili izloženi silnim ekranima, aplikacijama, i ostalim dopaminskim busterima, ne znači da ozbiljan problem treba ignorisati, porediti sa našim igranjem Sege/PS/Nintenda jednom u mesec dana itd.
https://www.mojpedijatar.co.rs/ekra...etove-koji-su-nezavisni-od-onoge-u-kome-zive/

Kod nas deca sa 10-11 godina vec imaju profile na drustvenim mrezama, to je vec pogubno.
Čak ni to nije toliki problem, uz strogu kontrolu. Problem je što su deca već sa 5-6-7 godina pretvorena u autistične robote, totalno očišćene od bilo kakvih emocija i interesovanja za stvaran svet oko sebe. Što su novije generacije, to je gora situacija. Ko ne veruje, neka popriča malo sa ljudima koji su se obrazovali za taj posao.

Poslednja izmena:
Klimatske promene su uticale na duže vreme korišćenja telefona na dnevnom nivou ali ne za primarnu namenu uredjaja. :ROFLMAO:
Kultura od kuće kreće a dovoljno je pogledati u gradskom prevozu kako osobe od 40+ pa nadalje trče da smeste guzu i odmah kreće igrica ili trač vesti ala kako su radili kočevi, ko je koga na spavanju ili raznorazni rijaliti i šta očekivati od dece.

Svakako ne pre nego primi sve moguće vakcine.

Nemate predstavu koliko je bitno za razvoj mozga kod dece to skakanje, igranje žmurki, padanje, itd. Nije telefon toliki problem koliko uskraćivanje drugih razvojnih aktivnosti usled njegove preterane upotrebe.

Ja sam detetu na tabletu koji povremeno koristi izbrisao YT klasičan, zbog AI generisanih klipova sa mačkama, Ane i Else od 10 godina, koje zakopavaju svoje umrlo novorodjeno dete itd isl. U suštini nisam za zabrane, ali za kontrolu da. Instalirao sam YT kids, i izabrao šta može da gleda.

Ja sam detetu na tabletu koji povremeno koristi izbrisao YT klasičan, zbog AI generisanih klipova sa mačkama, Ane i Else od 10 godina, koje zakopavaju svoje umrlo novorodjeno dete itd isl. U suštini nisam za zabrane, ali za kontrolu da. Instalirao sam YT kids, i izabrao šta može da gleda.
Možeš da zabraniš, ali kada ode kod druga ili drugarice videće to isto što si ti zabranio. Znaš ono, jesi gledao ovo? Koje? Daj da vidim i zabrana gubi efekat. Dete kada nešto hoće ne možeš ga zaustaviti. Dok je malo možeš da sankcionišeš, ali kada odraste onda će krenuti da te ucenjuje. Sve pamti, veruj mi. Bolje da si ostavio klasičan YT, ali da si pričao sa njim. Sa decom treba pričati i skretati im pažnju. Za ruku i uvek ima neka zanimacija. Šetnja, komšiluk, da ti pomaže u svakodnevnom radu...

Sve se to obavlja naravno.

I taj deciji sadrzaj je umnogome losiji nego nekada. Uporedite samo strukturu pesama Dragana Lakovica i Minje Subote sa ovim novokomponovanim Pilicima, Mama voli bebu i ostalim glupostima od 3 reci 2 takta. Na sve to ide naravno neki hipnotisuci vizual sa 1000 boja kao na losoj tehno zurci.

Sto neko rece, ni odrasli nisu nista bolji: Cesto ovde vidjam SS gde je screen time u proseku 6+ sati dnevno, u prevodu apsolutna odsutnost jednu trecinu dana

Nazad
Vrh Dno