Šta je novo?

Big Dilema ??? Tv???

petarst

Čuven
Učlanjen(a)
24.05.2002
Poena
619
Zeleo bih da za svoju drugu sobu uzmem neki TV boljeg kvalita od mog sadasnjeg Sony-ja 72cm 100hz.

Da li uzeti Plazmu (ima neka LG plazma za 1500 E kazu na review-ovima da je strava za tu lovu), da li uzeti Samsunga LCD TV (made in S.Korea), Projection TV itd, neki DLP projektor?

Sta daje najbolji odnos cena i performansi i uopste koja tehnologija ima najbolje izrazen taj odnos?
U velikoj sam dilemi a da nekazem da nikad nevidoh sliku sa Projection TV-a ,a niti sa LCD TV-a.

pomoc ;)

Uuu, pazi burzuja :)

Moje misljenje, a video sam sliku sa svega toga: ne znam :) Kako koji model.

Jedino za projektor, koji sam imao, doduse ne neki high-end model, ali to nije bitno, mogu da kazem da nije za neku svakodnevnu upotrebu. Pre svega zbog svetla koje smeta (dnevno svetlo, osvetljenje nocu). To je za ono, odgledas film i palis svetlo. Nije sada kao TV da ti radi stalno...

LCD ni jedan koji sam do sada video nije bio spasen od onog efekta koji se javlja zbog sporog odziva. Sigurno ima i boljih modela, sta ja znam, meni ni jedan koji sam video nije izgledao lepo.

Rear Projection TV su nekada imali problem sto su jedino gledani spreda imali normalnu sliku, to se sada promenilo, tako uz dovoljno veliku sobu to izgleda fino. Ali ako nema mesta za udaljavanje na neku distancu, PAL rezolucija na velikom ekranu izgleda grozno. Postoje i HDTV modeli.. kao i svega pomenutog.

Plazma, izgleda mi lepo, a sada sto kazu da gubi, ne secam se, nesto 50% intenziteta ili cega vec posle 3 godine, verovatno sve koje vidimo su novi, pa.. to treba proveriti..

A mislim da sta god da uzimas obavezno uzmes neki model koji podrzava HDTV. PAL sistem je prevazidjen, vec krajem ove godine svi evropski satelitski TV provajderi krecu sa HDTV ponudom, tako da ce veoma brzo to postati standard.
Mozda ne preko noci.. ali ako se sada kupuje nesto od par 1000 eura, mislim da je besmisleno da nema HDTV rezoluciju.
Ko je jednom video razliku izmedju HDTV-a i PAL-a zna o cemu pricam. PAL ima oko 400.000 pixela, a HDTV oko 2Mpixela.

:type:

vecina plasmi su HD ready.Znaci ovako i ja sada gledam kako se krecu plasme,pre svega sto u buducnosti (godinu-dve dana) planiram da je uzmemo,za nov porodicni stan(ustvari planiramo da uzmemo stan pa za stan plasmu).
Prvo ovako.Kod nas su cene bezobrazno skupe u svim prodavnicama.Nisam video nigde gde je cena kao u EU.Tako da kada bi sada uzimao tv ne bih znao sta da radim,morao bih da trazim neku jeftiniju kombinaciju.Da nastavim,kada bih sada uzimao plasmu uzeo bih Pioneer 435 HDE.To je plasma 43" sa svim sto ti trenutno treba.Postoje i jos 2 modela Pioneer-a u klasi 43" to su 435FDE osiromasena verzija,i 435 XDE identican HDE samo sto ima tuner koji podrzava i DVB-T(digitalnu zemaljsku tv).Rezolucija sva 3 modela je 1024X768,znaci ne podrzava onu maksimalnu HDTV rezoluciju,ali koliko sam video ni jedan plasma tv te diagonale(a i LCD) ne podrzavaju trenutno vecu rezoluciju.
Isao sam i da je gledam u Tehnomaniji,stvarno izgleda super,mislim slika i ceo utisak.Uopste se (bar ja) ne primecuje zrnast prikaz(koji je karakteristika plasma displeja).Imao sam priliku 2004 da gledam HD1 na Pioneer 434 HDE plasmi,to je bilo prvi put da gledam HDTV program,i ono sto sam video je na mene ostavilo krajnje pozitivan utisak.
Dakle taj Plasma o kom pricam Pioneer 435 HDE je na zapadu 2700 eur(moze da se nadje i za manje) a kod nas ogromnih 4 soma(bar je bio).
Postoje i jeftinije Plasme medju kojima je i taj tvoj LG verovatno,a to su modeli koji imaju rezoluciju 840X480...sta ce ti to da imas plasmu a da ne osetis kako izgleda HDTV...jos pretpostavljam da je ta LG manje diagonale(37-38"),mada ni to nije toliko bitno(nije ni to malo) ali odsustvo mogucnosti prikaza HDTV signala u pribliznoj original rezoluciji je glupost.

Da uporedim plasmu i LCD.Naime u Metro CC sam detaljno posmatrao,uporedjivao onu njihovu Philips plasmu 42" i Samsung LCD TV.Posto je isti program(film ili sta li je) na oba tv-a.Svakako se na plasmi primecuje malo zrnast prikaz,ali samo kad gledas iz maksimalne blizine,kad se gleda sa 5 m udaljenosti slike su identicnog kvaliteta.Nisam obracao paznju na ugao posmatranja,u svakom slucaju na oba je odlican cim mi to nije skrenulo paznju.A da ni problem sa odzivom nisam primetio na tom samsung lcd.
U svakom slucaju ja bih uzeo plasmu,ipak je to zrelija tehnologija koja je prebrodila sve decije bolesti.

Poslednja izmena:
Pogresio sam na zapadu je Pioneer 435 HDE oko 3500 eur a kod nas je 4500 eur(sto je mnogo mnogo je)

al od ovih samozvanih experata me glava zabole...

@Stefan1

Prvo, vecina plazmi nije HDTV ready, vec samo moze da podrzi input HDTV signala i da ga down convertuje, ali ne i da prikaze full HDTV rezoluciju!!!

Zatim 1024 x 768 nema veze sa HDTV-om. To su plazme koje su prvo bile namenjene za vezivanje na racunar radi prezentacije i kada se gleda DVD/TV, moraju da interpoliraju PAL signal na gore, sto nije bas neko zadovoljstvo.

HD rezolucije su 1920 x 1080 i 1280 x 720 i mogu da budu "i" ili "p"!

Najbitnije, za HDTV je vazan digitalni satelit ili kabl, preko koga mogu da se prate takvi programi. Sve ostalo cak je i u evropi besmisleno, jer jos uvek nema mnogo HDTV signala, a pogotovo u srbiji, gde ne da nemas HD stanica, nego vecina TV stanica emituje sa SVHS-a ili sa DV-a.

Bete i DVCPRO imaju RTS, Karici i Pink i mozda B92.

Svi ostali emituju sa cega stignu.
Razlog, BetaSP ~ 10.000 Eura
Racunar ili DV player ~1-2.000 Eura pa to pomnozite sa 3-4 rekordera koliko je potrebno da budu u reziji plus oni u montazama!

Prvo, vecina plazmi nije HDTV ready, vec samo moze da podrzi input HDTV signala i da ga down convertuje, ali ne i da prikaze full HDTV rezoluciju!!!
Pa sta je to nego spreman za HDTV.Vecini je to sasvim dovoljno za gledanje HDTV-a.

dobro uvazavam tvoje misljenje samo bez vredjanja posto ja nisam expert za plasme.

U svakom slucaju po meni je bolje ici na 1024X768 nego na 840X480,kako god okrenes bolje je veca rezolucija.A so se tice konvertovanja u visu rezoluciju obicnog pal signala,slozices se da se to i ne primeti toliko kad se plasma gleda sa neke normalne udaljenosti.

Sto se mene tice mozemo nastaviti diskusiju samo bez vredjanja

Poslednja izmena:
btw: zanima me da li neko zna koliki je zivotni vek plazma ekrana?

pa ne znam tacno koliko sati,ali kada se to preracuna u normalno gledanje tv-a nekoliko sati dnevno ispadne oko 15-18 godina...svakako da ce ljudi koji se zanimaju za tehniku svaki tv pa makar bio i plasma menjati svakih 6-7-8 godina.

vaistinu ma ni 3god nece svezati a kamoli 6-7-8
Kod nas ima da se nadje Panasonic TH-42PA50
i Gericom GTV4260
ima i Samsung i secam se da je bio ko Panasonic po ceni.
Da, oba modela su oko 2300-2500e, 42" velicina

mada ima na trzistu imaju i neki "vreli" da se nadju

Poslednja izmena:
Samo da prokomentarisem da i mnoge manje TV kuce emituju sa bete jer bas kao i one vece radije rentiraju opremu nego sto je kupuju, otuda je i vecina TV kuca u dugovima, u vlasnistvu se nadje po neki repetiror i desetak polovnih racunara...

testthenext je napisao(la):

Zatim 1024 x 768 nema veze sa HDTV-om. To su plazme koje su prvo bile namenjene za vezivanje na racunar radi prezentacije i kada se gleda DVD/TV, moraju da interpoliraju PAL signal na gore, sto nije bas neko zadovoljstvo.

1024x768 plasme jesu HDTV. Kao i svi uredjaji koji nose HDTV Ready oznaku. Zbog tehonlogije izrade, plasme nemoraju imati uniformne piksele vec mogu imati malo "razvucene" pixele tako da se dobija 16:9 odnos.

Inace HDTV standard nigde ni ne propisuje koja sirina mora biti, vec ima samo zahtev za 720 pixela visine. Pored toga moraju prihvatati analogni componentni ulaz, i digitalni DMI/HDMI, ulaz signala 720p i 1080i, kao i HDCP podrsku za DVI/HDMI

testthenext je napisao(la):
Najbitnije, za HDTV je vazan digitalni satelit ili kabl, preko koga mogu da se prate takvi programi. Sve ostalo cak je i u evropi besmisleno, jer jos uvek nema mnogo HDTV signala, a pogotovo u srbiji, gde ne da nemas HD stanica, nego vecina TV stanica emituje sa SVHS-a ili sa DV-a.

A i premium satelitski kanali su kodirani, osim par koji pustaju promo materijal. Tako da HDTV kod nas nece skoro i prakticno je suludo investirati u to. Jedini pomak mogu biti HD DVD-i ali ne znam da li su se jos usaglasili oko standarda. I kad se usaglase i budu nama dostupni, onda ni HDTV nece biti tako daleko.

Jedini razlog moze biti XBOX 360, koji podrzava HDTV signal.

Vrh Dno