Šta je novo?

Bezicni (wireless) zvucnici za kucnu varijantu

miltan

Cenjen
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poena
180
Ne pratim bas tehnologiju zvucnika pa nisam siguran da li je pravi naziv za ono sto mi treba.
Kad kazem bezicni mislim na to da ne postoji kabl koji ih povezuje sa izvorom zvuka (a ne na kabal za napajanje).
Dakle hocu da pustam muziku sa telefona, tableta, laptopa bezicno bez da moram da ih povezujem kablom sa zvucnicima.
Takodje nekad bih ga prikljucio na TV zbog filmova pa kabal treba da postoji kao opcija.
Cuo sam za bluetooth zvucnike ali ne znam da li mogu da koristim sa ios/android/windows OS? (znam da je ios bluetooth ranije bio samo za spajanje sa apple uredjajima). Da li postoji neki sistem da se zvucnici kace u wifi LAN pa da imaju neki interfejs preko koga mogu da saljem zvuk?

Elem, ono sto mi je vazno:
- wireless pustanje muzike
- kvalitetan zvuk (mada nisam zaludjenik audiofil)
- dubok neizoblicen masan bass
- 2.0 ili 2.1 sistem

Ono sto mi je manje bitno
- portabilnost (ne planiram da ga nosim van kuce)
- mnogo W snage (ne planiram zurke ali planiram da nekad odvrnem jace pa da se oseti malo gruvanje)
- cena ~300e ali sam fleksibilan

Poslednja izmena:
A sto ne bi kupio neke kvalitetne 2.1 zvucnike sa par prikljucaka i na jedan ulaz nakacio bluetooth receiver? Ja imam 5.1 sa 4 ulaza i na jednom mi stoji receiver na koji kacim sta mi se prohte telefone, tablete, laptop... Na ostalo mi je nakacen komp, tv i digitalni set top box.

Bose Soundlink Mini sam gledao malo na netu ali ih nisam slusao uzivo. Cini se da su najbolje sto se moze naci kod nas u klasi portabilnih wireless zvucnika. Ipak to je samo jedan zvucnik iako kvalitetan dosta ogranicen. Ja bih ipak nesto ozbiljnije za kucnu varijantu, stereo sistem malo jace snage. Ovaj bose mi vise deluje da ga nosam po potrebi gde mi treba.

@Lazaboj, nisam znao da moze ta kombinacija, svidja mi se ideja. Kao sto rekoh nisam u toku sa ovim tehnologijama pa nisam znao da postoje sistemi sa vise ulaza niti bluetooth receiveri. Koji bluetooth receiver preporucujes da pogledam? Koji 5.1 sistem imas? Sta se desava ako u isto vreme pustis 2 razlicita izvora zvuka (npr pustas muziku sa telefona preko bluetootha i pustis TV)?

Imam Genius sw 5000 i ima im 7+ godina. Izaberes jedan od 4 ulaza i slusas, ne postoji mogucnost dva istovremeno. Pokusavas da nadjes sto kvalitetniji bluetooth receiver, za to ces morati da dobijes odgovor od nekpg drugog. Ja imam Motorola DC800. Izguglas po forumima za neki kvalitetan receiver od oko 20-40e i miran si. Mada ako si neko ko ima istancan sluh mozda traziti kvalitetne receivere ili iz zaobici. Ali definitivno kbvalitetan set zvucnika a na njega bluetooth.

Baci pogled i na ovo
http://www.whathifi.com/sony/ht-xt1/review

250 evra u Segedinu, meni radi posao za zvuk sa TVa. Isprobavao sam bezicno i sa ipada i sve je ok. Iako ne slusam kod kuce glasno, prodavac u mediamarktu mi je pojacavao do daske i mogu ti reci da ima dovoljno snage. Nije zvuk za poredjenje sa hifi spravama, ali mi vise prija od logitech z906 koji sam koristio pre.

Cuo sam za bluetooth zvucnike ali ne znam da li mogu da koristim sa ios/android/windows OS? (znam da je ios bluetooth ranije bio samo za spajanje sa apple uredjajima). Da li postoji neki sistem da se zvucnici kace u wifi LAN pa da imaju neki interfejs preko koga mogu da saljem zvuk?

Elem, ono sto mi je vazno:
- wireless pustanje muzike
- kvalitetan zvuk (mada nisam zaludjenik audiofil)
- dubok neizoblicen masan bass
- 2.0 ili 2.1 sistem

Ono sto mi je manje bitno
- portabilnost (ne planiram da ga nosim van kuce)
- mnogo W snage (ne planiram zurke ali planiram da nekad odvrnem jace pa da se oseti malo gruvanje)
- cena ~300e ali sam fleksibilan
Koliko sam razumeo iz do sad iznesenog, ti zelis pre svega kvalitetan zvuk a ne mobilnost.

Znaci da tebi ne trebaju nikakvi BT zvucnici, niti BT risiver jer su to obicno skromne spravice ogranicenih mogucnosti.

Ja bih preporucio da to bude neko pojacalo sa 2 podnostojeca zvucnika i na njega spojen apple TV ili neki android box, i sve to umrezeno i povezano sa TV.

Tako sebi bukvalno otvaras neogranicene mogucnosti sa cega, na cega i preko cega ces nesto da pustas, a takodje sistem mozes i da nadogradis.

btw,
ovo sto ja predlazem mozda vise spada u HI-FI nego u ovaj forum :)

Poslednja izmena:
Malo sam istrazivao na ovu temu i nasao ovaj Logitech Bluetooth adapter
1318856524-logitech-wireless-speaker-adapter-for-bluetooth-audio-devices-1.jpg
Ima dobre ocene na amazonu: http://www.amazon.com/Logitech-Wireless-Speaker-Adapter-Bluetooth/dp/B004VM1T5S
A ima da se kupi i kod nas: http://www.itsvet.com/proizvod/logi...bluetooth-audio-devices/cableadapters/31/2675

Ovim bih onda resio remote control sto se tice pustanja muzike sa vise uredjaja pa mi sad vise i ne trebaju wireless zvucnici vec mogu i neki klasicni 2.1, solidnog kvaliteta i dobrog basa, pa predlozite sa cime da uparim ovaj adapter :)

Poslednja izmena:
Da, sto? Nisam toliko upucen u audio tehniku kao sto rekoh, sta fali ovoj stvarcici?
Znaci meni treba neki solidan audio sistem za sobnu/kucnu varijantu, dobar kvalitet zvuka + da mogu da pustam muziku sa telefona/tableta/laptopa.
To mogu da postignem onim wireless zvucnicima koji su skupi u odnosu na kvalitet na zicane zvucnike.
A drugi nacin je kombinacijom ovog adaptera i klasicnih zicanih zvucnika sto mi trenutno deluje primamljivije.
Nisam audiofil niti apsolutni sluhista tako da moj kriterijum za "dobar zvuk" je verovatno ispod tvog :) ali me zanima zasto mislis da je ovo losa ideja?

Nisam audiofil niti apsolutni sluhista tako da moj kriterijum za "dobar zvuk" je verovatno ispod tvog :) ali me zanima zasto mislis da je ovo losa ideja?
Nije samo zvuk problem...ta sprava je igracka, a mogucnosti za povezivanje... nikakve.

Mislim ako tebe zadovoljava da mozes da pustis jedino muziku i samo muziku i jedino i samo putem bluetootha i trosis tako bateriju na svom mobilnom uredjaju, onda je ovaj uredjaj pravi izbor za tebe.

Ali ukoliko zelis bilo sta vise od toga, to sa ovim uredjajem neces moci.
(Hoces da spojis TV, telefon, da slusas radio...ne moze. Da spojis komp...ne moze)

I za tvoju informaciju muzika se bar poslednjih deset godina bezicnu pusta putem wifi mreze a ne putem BT.

Sa BT konekcijom imaces prekide ako uredjaj sa koga pustas odneses u drugu sobu.

Dosta toga sam objasnio u prethodnom postu, pa najbolje da ga procitas ponovo.
Treba da kupis uredjaj koji pre svega ima mrezu, i digitalne AV/IO.

Poslednja izmena:
Nije samo zvuk problem...ta sprava je igracka, a mogucnosti za povezivanje... nikakve.

Mislim ako tebe zadovoljava da mozes da pustis jedino muziku i samo muziku i jedino i samo putem bluetootha i trosis tako bateriju na svom mobilnom uredjaju, onda je ovaj uredjaj pravi izbor za tebe.

Ali ukoliko zelis bilo sta vise od toga, to sa ovim uredjajem neces moci.
(Hoces da spojis TV, telefon, da slusas radio...ne moze. Da spojis komp...ne moze)

I za tvoju informaciju muzika se bar poslednjih deset godina bezicnu pusta putem wifi mreze a ne putem BT.

Sa BT konekcijom imaces prekide ako uredjaj sa koga pustas odneses u drugu sobu.

Dosta toga sam objasnio u prethodnom postu, pa najbolje da ga procitas ponovo.
Treba da kupis uredjaj koji pre svega ima mrezu, i digitalne AV/IO.

To bi mene zanimalo - wifi povezivanje uređaja sa zvučnicima (Creative 5.1) koji su kablovima povezani na komp, a koje i ne palim jer uglavnom na glavi imam sluške sa mikrofonom. Ali bi mi svakako značilo da ukoliko postoji kakav wifi uređaj koji bi povezao kabelom preko aux out sa zvučnicima i tako preko tog uređaja (prijemnika) puštao mjuzu sa na pr. uparenog telefona ili tableta.

To bi mene zanimalo - wifi povezivanje uređaja sa zvučnicima (Creative 5.1) koji su kablovima povezani na komp, a koje i ne palim jer uglavnom na glavi imam sluške sa mikrofonom. Ali bi mi svakako značilo da ukoliko postoji kakav wifi uređaj koji bi povezao kabelom preko aux out sa zvučnicima i tako preko tog uređaja (prijemnika) puštao mjuzu sa na pr. uparenog telefona ili tableta.
pa ako su ti zvucnici vec povezani na komp, onda ti samo treba softver (tj. ne treba dodatni uredjaj) kojim ces pustati zvuk putem wifi na te zvucnike, cak verovatno mozes da ubodes i obican BT adapter i da dobijes nesto kao ovaj logitech gore.

@bakara, Procitao sam tvoje postove jos jednom. Nije mi bio bas jasan koncept apple TV a za android box sam prvi put cuo pa sam zato prvi put samo preleteo.

Apple nesto ne mirisem jer forsiraju svoj ekosistem... pa u vezi sa tim:
- jel mogu da pustam preko njega sa android telefona?
- kako se povezuje AppleTV sa zvucnicima bez TV?
- da li mogu da pustam muziku/filmove sa laptopa bez iTunes-a?

Jel imas da preporucis neki android box kao alternativu appleTV (a da moze da se kupi kod nas)?

Ili ajde ovako, da ti dobar prijatelj da 300-500e da mu sklopis ovo sto meni treba sta bi mu ti uzeo trenutno da ima u ponudi?

@bakara, Procitao sam tvoje postove jos jednom. Nije mi bio bas jasan koncept apple TV a za android box sam prvi put cuo pa sam zato prvi put samo preleteo.

Apple nesto ne mirisem jer forsiraju svoj ekosistem...
Nema tu sta da mirise ili ne...oni su jednostavno prvi napravili spravu koja to radi (cak sta vise imaju ih nekoliko) i to su napravili jako davno.

pa u vezi sa tim:
- jel mogu da pustam preko njega sa android telefona?
Naravno da mozes, sa androida, windowsa, linuxa ili cega drugo zamislis.

- kako se povezuje AppleTV sa zvucnicima bez TV?
Nemoj da te zbuni ovo "TV" u nazivu, jer to TV nema mnogo veze sa televizijom.
Postoji ATV 1. generacije, i oni su dolazili sa ugradjenim HDD, oni imaju sve analogne i digitalne izlaze, tako da ga mozes spojiti bukvalno kako hoces i sa zvucnicima i sa TV (znaci i analogno i digitalno)
Problem je sto je ATV1 vec jako matora sprava.
Posle njega je izasao ATV 2. generacije, on ima samo digitalni (SPDIF) opticki, i HDMI izlaz pa prema tome trazi neko savremenije pojacalo na koje ce biti spojeno.
On nema HDD.
Takodje je problem sto je i to takodje matora sprava, a oba su oglasima retki i vrlo trazeni pa postizu visoke cene s` obzirom na starost (ATV star 5 godina je skuplji nego kad je bio nov)

Postoji i ATV 3gen. ali on ne moze da se jailbrejkuje i samim tim ima ogranicene mogucnosti, tako da on nije za preporuku i ako je nov jeftiniji od ova prva dva.

- da li mogu da pustam muziku/filmove sa laptopa bez iTunes-a?
Naravno.
Uredjaj se pojavi kao uredjaj za reprodukciju na mrezi i posaljes zvuk na njega.
I to tako radis sa bilo kog uredjaja u lokalnoj mrezi (zicno - bezzicno nema veze)

Jel imas da preporucis neki android box kao alternativu appleTV (a da moze da se kupi kod nas)?
Ti u stvari i nemas neke preterane zahteve...
Ono sto tebi treba je da uredjaj ima:
-wi-fi i ethernet,
-RCA analogne izlaze,
-bluetooth
-HDMI, Spdif digitalne izlaze

A to konkretno ima svaki malo bolji ATV klon...
Ja konkretno nakon ATV2g trenutno koristim android box MXQ S85.
http://www.gearbest.com/tv-box/pp_80704.html

Uz ovo ti treba neki noviji AV risiver (treba da ima spdif i hdmi ulaze) i par zvucnika, a to vec izaberi prema trenutnoj ponudi i mogucnostima.

Sa ovim mozes posle sve da pustis i na sve da se spojis.

Vrh Dno