Šta je novo?

Bezicni vs ADSL vs kablovski internet?

ikiM

Slavan
Učlanjen(a)
17.03.2005
Poena
319
Trenutno sam na bezicnom internetu. Zadovoljavajuca brzina downloada, ali za 600Mb down/upl mesecno dajem 900din, za vise, proporcionalno i vise para...

Posto sem surfovanja hocu da skidam i neke serije i albume sa neta (preko torrenta), kakva je situacija sa ostale dve mogucnosti - adsl i kablovskim internetom?
Sta je najisplatljivije, buduci da tamo, gde mi treba, nemam kablovsku TV?

Da li adsl i kablovski internet imaju neka ogranicenja za download (video sam da se neki zale na odredjene provajdere)?

Predlazete li nekog provajdera (iz licnog iskustva)?

Hvala!:wave:

Poslednja izmena:
Ja takođe razmišljam o ADSL-u... čini mi se da je NEOBEE trenutno najjevtiniji...

Trenutno sam na "bežičnom internetu" brzine "DO" 1024k, međutim, realno ne prelazi 650k pri skidanju...

Bio sam na SBB kablovskoj i imao sam brzinu koju sam platio... Dakle, bio sam time zadovoljan... Sad nemam uslova za kablovski internet (mada bih njega birao da mogu) pa me interesuje može li neko da napiše svoje iskustvo sa ADSL (još ako je neobee...)
Dakle, ako se kupi određeni paket, da li se dobija ta brzina skidanja ili je i ovde ključna reč DO kao kod ovih prevaranata kod nas?

Da li ima problema u zavisnosti od vremenskih uslova? :D tipa, duva vetar, nema interneta i slično.... :-devil-:

Sto se tice izbora provajdera kada je ADSL u pitanju, o Neobee-ju ne treba razmisljati... Korisnik sam ptt ADSL vec vise od godinu dana i nisam imao neke vece probleme sa njim. Nema ogranicenja downloada. Maksimalna brzina koju ostvarujem sa torrentima je 109kB/s prosecno (od teoretskih 128) i mesecno pravim umereni protok, ~100GB od teoretskih 269GB.

Sto se tice kabla, o tome ce neko drugi morati da napise posto ja nemam iskustva sa tim vidom interneta.

Nisi naveo kod kog provajdera si sada. Da li si razmisljao o nekoj flat varijanti?
Ako je wireless odradjen kako treba i ako si kod nekog normalnog provajdera onda ne vidim razlog da prelazis na ADSL.

Za sada sam kod Absolut OK, a razlog prelaska je ekonomski...

Za Gandolfa... koliko sam primetio, SezamPro je najjeftiniji (ako poredimo 512/64 flat)... ali zavisi i od usluge...

mLaki

zašto kažeš: "o Neobee-ju ne treba razmisljati... "???
Zato što su pouzdani, ili zato što su katastrofalni?

ikiM

Sezam pro:
512/64 kbps, bez merenja saobraćaja Modem - Besplatno 1.423.08 din
ako uzmeš minimum 6 meseci 1.309 din

Neobee:
512/64 kbps, bez merenja saobraćaja Modem - Besplatno 1.350.00 din

Ali meni je i dalje pitanje, da li je to i realna brzina kod ADSL-a ili je to samo "nazivna" brzina kao kod bežičnog interneta???

ikiM

Sezam pro:
512/64 kbps, bez merenja saobraćaja Modem - Besplatno 1.423.08 din
ako uzmeš minimum 6 meseci 1.309 din

Neobee:
512/64 kbps, bez merenja saobraćaja Modem - Besplatno 1.350.00 din

Ali meni je i dalje pitanje, da li je to i realna brzina kod ADSL-a ili je to samo "nazivna" brzina kao kod bežičnog interneta???

http://www.sezampro.yu/public/page/padsl.asp

ali opet nije to bitno, nego da li ima razlike u ruterima koji se dobijaju?

Zasto mislis da su brzine wirelessa samo "nazivne" brzine?
Okacio sam slicicu da vidis kaka radi wireless paket 640/512. BTW malo sam editovao slicicu jer ne zelim da reklamiram provajdera (zbog eventualnih prozivki :)).
Inace isti provajder ima paket 512/64 za 1450 din (flat)...realnih 512/64.

Prilozi

• untitled.jpg
    untitled.jpg
    9.1 KB · Pregleda: 114
@Gandolf_NS

Neobee je generalno jako los, imaju dosta variranja protoka tokom dana, neki sumnja se da filtriraju P2P saobracaj, tehnicka podrska im je olosh, odgovori na pitanja oko problema tipa "do telekoma je", "nije do nas", "telekom nesto radi"... i jos su slali preteca pisma (ne znam kakva je sad situacija) ako te uvate da nesto skidas, kao Paramount ili DreamWorks im je poslao dopis da si skino neki film, bla, bla, bla, pa ti naredjuju da obustavi sve aktivnosti vezane za P2P ili si ga nagrebo. Mada neki veruju da je to prljav nacin smanjivanja P2P saobracaja, kako bi omogucili "zagarantovani" protok svojim musterijama.

Sto se tice cena, pogledaj ovaj link, http://www3.ptt.yu/usluge/index.php?id=adsl

Prva 4 meseca 512/64 paket kosta 1400din, posle ta 4 meseca dobijes popust od 10%, posle 6 meseci jos 10% i na kraju posle godinu dana imas ukupan popust od 30%, sto nije zanemarljivo. Ja sam korisnik vise od godinu dana i 1024/128 paket placam 1680din. Ako planiras da ostanes duze na ADSL-u, mislim da je ovo dobar izbor.

Sto se tice realne brzine ADSL-a, u vecini slucaja ona je oko 15% manja od navedene (cast izuzecima), kod mene FTP/HTTP DL ide do 112kB/s, sto ti dodje oko 87.5%, dok sam imao 512 paket DL je bio oko 56kB/s max.

Poslednja izmena:
Ja sam korisnik Neobee-a vec godinama. Izuzimajuci ADSL koji sam isto kod njih uzeo cim mi se tel. centrala opremila ADSL prikljuckom. Sto se njih tice ja ti mogu reci sledece. Sa Euneta sa mdavnih dana otisao jos dok nije postojao ni wireless a kamoli ADSL. Nije se ni znalo o njemu. Bile su veze obicnim modemom. Danas opet gledam da predjem kod drugog provajdera. Sam surfing po netu radi punom brzinom. Imam paket 512/64 i u svako doba dana internet radi pun gas. Naravno ako sufujes ili nesto skidas direktno sa interneta. Meni kod njih smeta druga stvar. Bilo koji torrent klijent uopste nemoze da radi kako bi trebalo. Ako ti kazem da za celu noc svuce ukupno 100mb sve ce ti biti jasno. Trebao bi da svuce skoro 1gb. Sam download je uglavnom na 2-3kb/s sto je smesno. Dali oni limitiraju ili je nesto drugo u pitanju, ne znam. Znam samo da sam popizdeo i da cu preci ili na ptt ili na eunet i to mozda vec danas. Taman mi je istekao racun kod neobee-a :) Ko ih j.... Izgubice musterije sto se tako ponasaju. Ja ako sam uzeo flat paket sta njih boli k. sta ja skidam i preko kog programa to radim. Ako je placeno 512 ja mozda zelim da takav download bude uvek a ne da me oni ogranicavaju sta ja kao smem a sta ne smem da koristim za download.

@Overkill
ne mislim... znam iz prakse!!!

Definitivno je brzina mnogo, mnogo manja... bar preko dana kada internet najviše i koristim!

OK...
Sad ste dali već, bar meni, mnogo više informacija!
Hvala vam na tome... Međutim sad mi se logički pojavilo sledeće pitanje:

SA KOJIM PROVAJDEROM DA SE PODPIŠE ADSL USLUGA?

Net mi treba za surfovanje, skidanje "torrent" fajlova i eventualno gledanje TV prenosa nekih utakmica na internetu...
I naravno, da konekcija ne zavisi od vremenskih uslova!!!

Ozbiljno?
I mene ovo zanima, u PA sam odlučio da uzmem ADSL, ali ne znam koji...
Zar nije fora da Telekom traži da se potpiše ugovorna obaveza od 1 godine, gde se u slučaju raskida plaća "setup" od 5000 din? Uz to, zar nije nezgodno što ne daju usser i pass (ok, čitao sam da može nekako da se dobije... valjda :) )?
Nemam pojma, pitam samo... od drugara u PA, samo jedan ima ADSL i to na Sezamu, a meni se nešto ne sviđaju te njihove AnalognoDigitalneSezamproLinije :p ... možda gešim?

Niko nema neki konkretniji savet?

Nazad
Vrh Dno