Šta je novo?

Bezicni Internet?

cvijovic

Čuven
Učlanjen(a)
22.01.2002
Poena
619
radi li neko negde gde ima da se nabavi oprema za provajdere bezicnog interneta, ili ako neko zna nesto o tome na nasim prostorima.

Ima kod mene... Planet, D-link, Cisco, Andrew.... Wap-ovi, antene, kablovi, konektori,...

jel bi mogao malo da mi pojasnis sta bi sve trebalo da ima jedan provajder da bi se bavio time.

nije bas da se skroz razumem u temu ali da pokusam... dakle, prvo oprema i link do uplinka, to valjda znas. zatim tu baznu stanicu povezes sa nekoliko Access pointa (antene koje se moraju razgranati po gradu, zavisi gde hoces da dajes uslugu) i to je to! :D naravno, neki dobar zastitini sistem kako bi eliminisao neke hakere da pokusaju da se ubace na bezobrazno...

i onda mene kontaktiras kao coveka koji bi sigurno uzeo ovo :D

btw, daj ljudi da se skupimo da naparavimo nasu mrezu po beogradu... nista internet, samo mi medjusobno

preseli se kod bloka 70 mi dizemo mrezu za nedelju dve....

a da turim jedan access point, iliti antenu na krov? jel bi dobacili signal? :) nemoj da se selim kod kineza, strah me od sarsa :D

Stator je napisao(la):
preseli se kod bloka 70 mi dizemo mrezu za nedelju dve....

Jel moze malo vise INFO o ovome?
Ja sam u Zemunu, ali sam na brdu u odnosu na vas....samo ne znam sta ima od objekata izmedju....

Pj, izmedju tebe i mene verovatno nista, ljudi bre, aj se umrezavamo na nbg-u

U toku narednih meseci bi trebalo ovde da se spojim sa jednom zgradom na taj nacin (ako ne izadje preskupo), a imam i jednu problematicnu (u rupi), pa mi treba neko resenje...

dakle treba ti opticka vidljivos sa trznim centrom (zelenim ) u bloku 70 jer je zgrada na kojoj je glavna antena tu pazi vatamo do bloka 30 koji se isto mrezi sa nama i bloka 44 e sada ne garantujem da ce i tebe da dovati...

PS: ovo jes nije gotovo (mreza) i bice tek za jedno 2-3 nedelje tako da nema zurbe kada sve bude proradilo okacicu ovde topik u kome ce sve biti objasneno

ajde daj neki link ili kontakt gde da se nabavi oprema...

Pazi tebi kao klientu treba samo
wap ili neki pci ap sa antenom ali nemoj da zuris ovo jos nije gotovo a kada bude objavicu workgroop i kako cemo da rasporedimo IP-ove a pricao sam i sa ljudima iz verata i verovatno cemo moci da idemo wireless na net preko njih 128 kbs za 6000 mesecno dakle ono svi damo kintu pa onda ko duze izdrzi

ako te nesto posebno zanima cimni me na pm....

Sto ne sacekate juli, kada treba zvanicno da se obelodani 802.11g, da vidimo sta ce biti sa tih 54Mbps? Mislim, mesec dana nije mnogo.

Stator je napisao(la):
Pazi tebi kao klientu treba samo
wap ili neki pci ap sa antenom ali nemoj da zuris ovo jos nije gotovo a kada bude objavicu workgroop i kako cemo da rasporedimo IP-ove a pricao sam i sa ljudima iz verata i verovatno cemo moci da idemo wireless na net preko njih 128 kbs za 6000 mesecno dakle ono svi damo kintu pa onda ko duze izdrzi

ako te nesto posebno zanima cimni me na pm....

U and your combinations :D
Sto se tice tog wireless-a u bloku70, tek je skoro postavljena antena i primarno je da se prvo rasiri mreza po nbg-u.
Ja se trenutno dogovaram sa likovima iz 70og i sa Bezanije o umrezavanju, sve je u fazi dogovora, jer ja cekam da mi vrate neke pare kako bih uzeo opremu.
Prvo ce se ici na to da se sto vise ljudi umrezi, a tek kasnije da se uzme internet.
To sto verat nudi je preskupo, jer na tih 6000din treba dodati i 20% poreza. Ja sam imao neku kombinaciju da se povezem na Tehnicom, tj jos uvek je imam, ali u principu nista dok se ne popnem na vrh zgrade i ne vidim kakva mi je vidljivost.

silverglider je napisao(la):
Sto ne sacekate juli, kada treba zvanicno da se obelodani 802.11g, da vidimo sta ce biti sa tih 54Mbps? Mislim, mesec dana nije mnogo.

Da u svetu u julu a kod nas u decembru :mrgreen:
Plus nema se kesa i ovo je skupo a ne smem ni da zamislim koliko ce kostati to sokocalo

Tri-mode dual-band karte a/b/g i AccessPoint uredjaji su samo malcice skuplji od kombinovanih a/b uredjaja; Netgearova pcmcia karta kosta cirka 60-tak €, dok AP kosta nekih 120-tak. Znaci 10-20€ vise, a mogu da rade i u 802.11a i 802.11b modu. U ovom slucaju se radi o uredjajima koji imaju sw po draftu g-standarda, a kada izadje finalna verzija (vidim da su je na sajtu IEEE vec najavili) samo se fleshuje firmware. Znaci, oprema vec postoji i nije mnogo skuplja.
Najlepsa stvar je u tome sto se vec sada (po draft reviziji bese 8.1) sasvim lepo snalaze u mesovitoj mrezi, gde imas i a i b i g uredjaje, a to je dobar faktor kada imas ovakav tip mreze u jednom regionu tipa NBG, gde ne mozes svakom (neukom) komsiji da objasnjavas koju wifi kartu da kupi.

Nova oprema (802.11a i g) nije skuplja mnogo u odnosu na staru (802.11b). G modeli su 10ak % skuplji, ako i toliko, od B modela, A modeli su vec oko 30ak % skuplji. To je opravdano posto A modeli, u principu, podrzavaju i B i G mreze, sto je veliki + za kasnije umrezavanje, a i korsinik moze da bira, u zavisnosti od budzeta, koju ce karticu da uzme.

Vocko je napisao(la):
To je opravdano posto A modeli, u principu, podrzavaju i B i G mreze, sto je veliki + za kasnije umrezavanje,

Vocko, malcice si se zajabunio.

...

Vocko, malcice si se zajabunio.

link DI-764 AirPro Multimode 2.4/5GHz Wireless Router - RETAIL
The DI-764 combines the latest advancements in 802.11b silicon chip design from Texas Instruments, utilizing their patented Digital Signal Processing technology along with impressive high-speed performance and features of the Atheros 802
Features:
54Mbps(5GHz) and Up to 22Mbps(2.4GHz)
Share Internet with Built-In 4 port Switch p
Device Management: Web-Based – Internet Explorer v5 or later; Netscape Navigator v4 or later
Diagnostic LEDs: Power (Green), 10/100M Link/Act (Green), 11a WLAN(Green), 11b WLAN (Green)
Available Channels: 11 non-overlapping channels(2.4GHz), 8 non-overlapping channels(5GHz)
Advanced Firewall & Parental Control
802.11a & 802.11b compatible More... Model#: DI-764

Jesam, tek sam sada video da ne podrzavaju A+B+G, vec samo A+B.
Ubedjen sam da sam negde video uredjaj koji podrzava sva 3 standarda, ali sam formatirao hdd, tako da mi je sav history otisao u *beep*

Ipak se nisam zeznuo i dobro sam video :) Samo sto u preletu nisam primetio

Dlink DI-774 Tri-Mode Dualband (2.4/5GHz) 4-Port Wireless Router - RETAIL Provides the most expanded user bandwidth available in a router. Hundreds of wireless clients can connect to this router using any one of its 11 non-overlapping channels to transfer data at speeds up to 5 times faster than previous wireless devices.
Features:
Operates seamlessly & simultaneously in both the 2.4GHz & 5GHz frequency spectrums supporting the 802.11b & the newer, faster 802.11a & 802.11g wireless standards

Eto :)
Doduse cena mu je 230$

Ima i Linksys WAP55AG, kome se iz imena vidi da je A+G, podrzava i B standard

Samo nigde nisam video da li ti modeli koji podrzavaju sva tri standarda, mogu da rade sa njima u isto vreme ?
Svugde pise da podrzavaju, ali nigde ne pise da mogu da rade sa sva 3 u isto vreme...
To je ono sto me najvise buni

Pogresio si u onoj prvoj "A modeli, u principu, podrzavaju i B i G mreze". Dobro razlikuj kada pricas o a, b ili g standardu i uredjajima koji implementiraju jedan ili vise tih standarda.

1. 802.11b -> prvi standard, radi na 2.4GHz i ima tri slobodna kanala; najzastupljeniji do sada
  2. 802.11a -> drugi standard, radi na 5GHz i ima slobodnih trinaes kanala; zbog frekvencije od 5GHz ima generalno manju probojnost kroz gradjevinske strukture i time manji domet od "b" standarda - mada su uredjaji druge "a" generacije to malo popravili; ima drugu vrstu modulacije i nije kompatibilan sa b uredjajima; teoretska granica 54Mbps; noviji uredjaji imaju tzv. 'turbo' mod koji moze da izvuce do 30Mbps, ali taj mod je relativno nefexibilan kod AP-a - ili moraju svi da ukljuce ili svi da iskljuce.
  3. 802.11g -> treci standard; trebao da objedini dobre stvari iz "a" i "b" standarda; radi na 2.4GHz, ima tri kanala (kao kod "b"), ali koristi modulaciju koji i "a" standard, samim tim je i tu teoretska granica 54MBps.
    [/list:eek:]

Dakle, A nije kompatibilan sa B i G.

Ovo o cemu ti pricas jesu uredjaji koji u sebi implementiraju vise standarda - prema izboru samog proizvodjaca. Ovi uredjaji koji implementiraju G standard, najcesce imaju i A i B implementaciju - obratno ne vazi - ako ima A, niko ne garantuje da ce imati i B i G implementaciju. Dakle, postoje oni koji imaju A/B, ali i solo A i B.
    Generalno vazi pravilo da su kartice do sada bile korak ispred AccessPointa i WiFi rutera. Tj. uvek izadju karte pre takvih 'stacionarnih' uredjaja. Sto ce reci da ima vec solidan izbor karti A+B+G, ali routeri i AP uglavnom jos uvek voze A+B ili B+G. Zato sam i mislio da je dobro sacekati jos malcice i imati izbor opreme koja je kompatibilna sa svime sta se uzme.

Da li ce ovakav router (mada ne znam sta ce ti router) raditi istovremeno sa mesovitim A, B i G zavisi od samog uredjaja, tj, njegovog softvera (firmwareta). Dobar deo njih moraju fixno da se setuju na jedan od modova, a trebalo bi da se pojavljuju polako i autodetect uredjaji.
    Generalno vazi da je to sa kompatibilnoscu jos uvek u povoju, a ako hoce da se ide na sigurno i bira samo jedan standard, onda je to do sada bio B, a od skora ce biti G. Videcemo sta ce biti sa A kada izadje 802.11h kao njegova extenzija.

Tacno je da sam pogresio odnosno pogresno sam se izrazio. Ti AP koji podrzavaju vise standarda imaju 2 chipa.

I ja sam za to da se uzme B+G uredjaj, jer je provereniji pogotovo sto su sada zavrsili tacnu spec G standarda, a B standard duze postoji.
Ovo sa A standardom me je povuklo zbog toga sto ortak prelazi na A mrezu, a ja bih trebao da se kacim preko njih na net (mada od toga za sada nista). Ali najveca mana A standarda je slab domet.
Za taj 802.11h nisam ni cuo, ali jedva cekam da se pojavi :)

Sertifikacija G standarda treba da bude gotova do kraja jula meseca.

Bilo na anandu da je gotova... Ili sam ja tako makar registrovao

Jedno je specifikacija, a drugo sertifikacija.

Dosadasnji 802.11g uredjaji su radili na draft G specifikaciji, ali su se medjusobno dobrano razlikovali u zavisnosti od toga koju reviziju G drafta implementiraju - 4.0 ili 5.0 ili nesto trece.

Sad kada je specifikacija gotova, pojedini proizvodjaci i proizvodi moraju da se sertifikuju, da se zna da li proizvod prolazi samo sa firmware apgrejdom ili mora da se vrati na doradu.

Tri-mode dual-band karte a/b/g i AccessPoint uredjaji su samo malcice skuplji od kombinovanih a/b uredjaja; Netgearova pcmcia karta kosta cirka 60-tak €, dok AP kosta nekih 120-tak.

Neki kontakt ili informacija gde to moze da se nabavi ? Moze i na pm. :)

anime_freak je napisao(la):
...

Neki kontakt ili informacija gde to moze da se nabavi ? Moze i na pm. :)

Shvabija :), kod nas neki lik 'kao' radi to, ali kada sam ga kontaktirao dobio sam firmu koja radi refill ketridza i tonera...

vocko,

cuo sam da je neka firma (distributer kablovske) tu kod tebe to jest od 61 do 64 bloka pre neki dan razvlacila opticke kablove za kablovski internet , da li znas nesto o tome,

da li si razmisljao da se postavi po jedan komp sa wireless karticom u zgradu (kao ruter) pa da se onda, razvlace kablovi

evo link za pitanje sa pocetka teme

http://www.mikrotik.com/3index.html

Nazad
Vrh Dno