Šta je novo?

Bezicne mrezne kartice + domet ?

pocetnik

Čuven
Učlanjen(a)
13.01.2002
Poena
604
Koliki je domet bezicnih mreznih kartica?

Da li je moguce pomocu nekakvog pojacivaca ili nekako drugacije povecati domet i na koliko otprilike?

WiFi ide do 300m, a u zatvorenim zgradama (sa puuuno zidova) u praksi do cirka 120m. Signali idu i dalje, ali kartice ne hvataju zbog slabljenja signala. Mala je to povrsina na kartici da bi se uradila neka ozbiljnija elektronika. Osim toga, namena WiFi-ja nije da "umrezi sve u zgradi" pa da ima veliki domet, nego da dozvoli wireless u okviru odeljenja u zgradi, recimo na spratu i slicno, u smislu slobode kretanja. Kao neki hub, samo sto nije zamena, jer su hubovi/switchevi i dalje mnogo brzi (100Mbit ili gigabit; WiFi je 11Mbit).

Ako si mislio vezanje medju zgradama ili slicno, onda je to jedan-na-jedan link, pa tu ima i drugih resenja; gde je nosac signala recimo radio talas ili laserski snop. Takav uredjaj bi trebao da se klasifikuje kao bridge, a ne hub (nije isto).

Da, mislio sam na povezivanje izmedju zgrada. Koji nacin bi bio najbolji (najjeftiniji). To bi koristio radi igranja multiplayer igara tako da mi velika brzina i nije potrebna. Takodje sta bi bilo potrebno ako bi hteo da npr. povezem nekoliko kompjutera u nekoliko zgrada, takodje radi igranja?

Ja imam slicno pitanje:
Znaci treba a povezem dva kompjutera koja se nalaze u bloku zgrada koje su povezane (istim krovom) obliku slova L. Kompjuteri su na samim krajevima. Razdaljina preko krova je oko 170m... vazdusnom linijom oko 70m.
Nije narocito bitna brzina (koristila bi se za igranje, eventualno neki trasfer fajlova) mada bi bilo pozeljno da mreza bude 100mbit.
Trenutno sam pokusao dve stvari: kablom preko krova - za to su mi rekli da je ne moguce, a meni se ne uzima za DZ 200m kabla, i radio vezom za koju mi je receno da bi me kostala oko 300 eura sto je preskupo...

Ako neko ima neko resenje u cenovnom rangu do 100eura (vec imam mrezne kartice 10\100mbit) neka javi...
Hvala unapred

Nazad
Vrh Dno