Šta je novo?

Bezicne mreze i WiFi

Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
604
Interesuje me par stvari.

Potrebno mi je da povezem laptop i desktop kompjuter.
Od opreme sam video da se uglavnom reklamira D-link-ova oprema.

Kako da sracunam na koliki domet ima da hvata bezicna mreza. (Kokretno posto treba da se povezem izmedju dve kuce postoje 4 zida izmedju i vazdusna linija od nekih 20m-tara.)

Koja oprema je najbolja cena nije bitna.

Hvala

WiFi sa malo prepreka 'hvata' do 300m, a sa preprekama u vidu zidova kancelarija i slicno vozi do nekih 120m korektno. Treba ti jedan access point uredjaj (sto bi rekli "bezicni hub") i na drugoj strani jedna WiFi mrezna karta. Mislim da ne mozes da uradis mrezu samo sa WiFi kartama, kao u slucaju cross-over kabla i obicnih mreznih karti. Iskreno receno, nisam nikada probao, ali ne verujem. Access point uredjaj moze imati razlicite uloge, zavisno od primene. Znaci, najcesce je to tacka na kojoj spajas WiFi mrezu i klasicnu "ozicenu" mrezu - dakle, ponasa se kao hub/switch i ti tu mozes da ubodes utp kablom jedan racunar, dok se drugi povezuje bezicnom mreznom kartom. Po nekoj logici, tu se access point koristi kao obican utp-wireless tranciever. Ima i raznih modifikacija, da se access point uredjaj ujedno ponasa kao router, na primer. Tako da mozes da bezicno umrezis sve racunare u kuci, pa od access pointa imas isdn-om ili dsl-om izlaz na internet, jer od te tacke mora da ide kabliranje. E sad, bezicne karte i nisu toliko mnogo skupe, ali access point uredjaji kostaju ranga nekih dvestotinak eura (ukoliko bas nije neki multi-talenat uredjaj). Posto nisam nikada probao da zavrsim stvar samo sa bezicnim kartama (uvek je bilo za nekog drugog, pa nema igranja sa tudjim parama), sam odluci da li bi da rizikujes i uzmes samo karte, pa ako ne radi, da uzimas access point uredjaj - posto si u tom slucaju bacio pare za jednu bezicnu mreznu kartu (a mogao si uzeti klasicnu).

Koja je brzina tih mrzeza? 10 ili 100mbit?

Mozes da koristis dve bezicne karte - isto kao obicne sa crossover kablom.
Pokusaj samo da kupis obe od istog proizvodjaca:)

Da li je to dovoljno brzo za igranje multiplayer igara?

Nazad
Vrh Dno