Zavisi za koji tip posla ti se radi provera. Nije isto da li ces biti higijenicar u nekoj sluzbi ili ces mozda kroz posao imati pristup ko zna kakvim osetljivim podacima. Imas delimicnu i potpunu proveru. Delimicna valjda ukljucuje proveru po raznim vrstama evidencija MUPa i sudova tebe i tvoje uze porodice a potpuna ukljucuje tvoje skolovanje kroz srednju skolu, fax, provera uze i sire porodice, evidencije MUPa i sudova, izlazak ljudstva na teren gde se raspituju o tebi u komsiluku, kod profesora, kod bilo kod predjasnjeg poslodavca ako si negde radio itd, o tvojoj porodici, o tebi i navikama i verovatno se proveravaju i listinzi ali bez ulazenja u sadrzaj tih komunikacija. Valjda im je zakon do skoro, ako ne i dalje, omogucavao da mogu da gledaju listinge i lokacije tvojih kretanja preko baznih stanica operatera. Facebook ti gleda i privatnik a kamoli neka ozbiljna sluzba. To su ipak javni izvori informisanja i za to si sam odgovoran sta kacis od slika i statusa. A i vec je neko napisao da i sam potpisujes da se slazes da izvrse provere nad tobom tako da mislim da si tim dao svoj dobrovolji pristanak da idu u sitna crevca koliko god oni zele da idu. Ipak te provere ne znace nista ako imas neku jaku vezu negde jer to onda postaje formalnost. I sam si svestan koliko ima kriminalaca i lopova u svim nivoima drzave pa ni sluzbe nisu imute tako da te provere imaju pozitivnog ili negativnog efekta kod obicnih smrtnika.
Naravno moguce je i da ulaze u sadrzaj tvojim komunikacija sto preko mobilne i fiksne telefonije tako i preko Interneta samo ne znam da li to zaista smeju bez odobrenja suda. Mozda i pogledaju bez odobrenja i ti to ionako nikad ne mozes da saznas.
Edit:
I ako ne prodjes proveru ne ocekuj da ce ti javiti zasto nisi prosao proveru. Jednostavno te nece ni kontaktirati uopste. A i ako je prodjes nece te kontaktirati osim ako ne odluce tebe da zaposle.
Good luck sa zaposljavanjem u svakom slucaju. :-D