Šta je novo?

bestbuy ploca za Core2Quad procesore

Spade

Slavan
Učlanjen(a)
24.07.2008
Poena
301
Interesuje me vase misljenje, koja ploca je bestbuy za c2quad procesore trenutno na trzistu? Dobro bi doslo i po koje obrazlozenje. Hvala

Poslednja izmena:
Ajde prvo ti obrazlozi sta i kako.
Koji Quad? Da li bi klokovao i koliko? Kolikom sumom raspolazes?

Za Quad bih gledao da ima dobru naponsku i pripremi se da se otvoris i za napajanje. Asus 8-phaze je neki standard i put kojim se najcesce krene.

P5Q-E > P5Q Pro > P5Q > P5QL-E (P43 chipset, nisam siguran da je za jaci OC)

P5Q Pro je najcesci izbor, ali joj je cena sada malo jaca.

Tu su i jos neka resenja tipa Biostar T-Power I45, neki Gigabyte. Radi Quad bez problema i na starijem P35 BloodIronu. Pred kraj godine je doslo do znatnog setanja cena, a sad su jos i praznici, pa pola firmi ni ne radi. Tesko je reci sta je BestBuy...

Poslednja izmena:
dupli post mitarus-e;)

ja bih uzeo gigabyte p45-ud3r (ili p ako hoces crossfire). ali neka ploca sa p45 cipsetom svakako. ovaj ud3 ima dobru naponsku sekciju, nije preterano skup i dobro se clockuje. mada razmisli o dfi plocama ako hoces dobar oc, oni su majstori za to...

Pa bitno mi je da se dobro clockuje, da ima solidnu naponsku sekcjiu, generalno- da neke 2-3 godine budem miran sa njom.
Inace najverovatnije uzimam q6600 ili q9550, a moj licni favorit je biostar I45, ali bi voleo da cujem i vase misljenje.

Taman tema za mene, može li mi neko preporučiti ploču ili par ploča za Q9550 pa da odaberem jednu od njih?

Da bi izbor bio lakši odmah da kažem da ne planiram praviti SLI/Crossfire. Mada kad smo kod toga da samo kratko pitam da li je bolja 4870x2 ili dve 4870 u SLI? Pretpostavljam da je bolja 4870x2 i uopšte takva neka varijanta pa ako bih i išao nekad na tako skupu grafičku SLI mi ne treba. Ako nisam u pravu slobodno mi ukažite, ovo i pitam zato što ne znam.

Druga stvar, overklokom se ne bavim. Bar se do sada nisam bavio a ni ne privlači me posebno. Mada bih možda mogao probati i to samo onoliko koliko bi moglo na vazdušnom hlađenju na default naponima, da radi potpuno stabilno 24/7. Zna li neko na koliko bi mogao Q9550 da se digne pod tim uslovima?

Dakle treba mi neka dobra ploča ali ne neka pretjerano skupa, mislim da mi SLI ne bi trebao, a ni neki posebni overklok potencijal, već neka kvalitetna i stabilna ploča koja bi imala sve osnovno što mi moglo zatrebati, i možda neki osnovni overklok potencijal ali da radi stabilno.

Da li se Asus P5Q uklapa u to? Mada je nešto skuplja nego što sam mislio da bi bila ploča za Q9550, i ako se ne varam to je ploča za SLI. Vidim da ima raznih derivata te ploče, sa raznim oznakama iza P5Q, da li bi neka od njih odgovarala? Uostalom koji chipset predlažete? P45?

Ako nešto znači od grafičkih bih vjerovatno uzeo 4870, trebaću onda valjda i neko bolje napajanje.

Taman tema za mene, može li mi neko preporučiti ploču ili par ploča za Q9550 pa da odaberem jednu od njih?

Da bi izbor bio lakši odmah da kažem da ne planiram praviti SLI/Crossfire. Mada kad smo kod toga da samo kratko pitam da li je bolja 4870x2 ili dve 4870 u SLI? Pretpostavljam da je bolja 4870x2 i uopšte takva neka varijanta pa ako bih i išao nekad na tako skupu grafičku SLI mi ne treba. Ako nisam u pravu slobodno mi ukažite, ovo i pitam zato što ne znam.

Druga stvar, overklokom se ne bavim. Bar se do sada nisam bavio a ni ne privlači me posebno. Mada bih možda mogao probati i to samo onoliko koliko bi moglo na vazdušnom hlađenju na default naponima, da radi potpuno stabilno 24/7. Zna li neko na koliko bi mogao Q9550 da se digne pod tim uslovima?

Dakle treba mi neka dobra ploča ali ne neka pretjerano skupa, mislim da mi SLI ne bi trebao, a ni neki posebni overklok potencijal, već neka kvalitetna i stabilna ploča koja bi imala sve osnovno što mi moglo zatrebati, i možda neki osnovni overklok potencijal ali da radi stabilno.

Da li se Asus P5Q uklapa u to? Mada je nešto skuplja nego što sam mislio da bi bila ploča za Q9550, i ako se ne varam to je ploča za SLI. Vidim da ima raznih derivata te ploče, sa raznim oznakama iza P5Q, da li bi neka od njih odgovarala? Uostalom koji chipset predlažete? P45?

Ako nešto znači od grafičkih bih vjerovatno uzeo 4870, trebaću onda valjda i neko bolje napajanje.

Sam P45 uglavnom ide sa 2 PCIe slota. To ne znaci da je SLI ploca, SLI nije podrzan za sada na Intel cipsetovima. Mozes da pravis Crossfire sa ATI grafickim. To sto ima 2 slota ne utice na cenu.

P45 cipset je uobicajen i verovatno najbolji izbor trenutno za tvoje potrebe i opisanu namenu. Samo uzmi neki model sa dobrom naponskom i to je to.

P5QPro, Biostar TPower I45, mozda neki Gigabyte...

Hvala na odgovoru. Na šta si mislio pod "dobrom naponskom"? Na šta da obratim pažnju? Recimo za neke ploče piše "ASUS 8-phase Power Design"? Jel' to to?

Da, to je to, što bolja filtracija napona (npr. ovo đubre moje ima 3-phase i šampionski vdroop), to bolje... 8-phase je taman kako treba za taj Quad :)

Hvala na odgovoru. Na šta si mislio pod "dobrom naponskom"? Na šta da obratim pažnju? Recimo za neke ploče piše "ASUS 8-phase Power Design"? Jel' to to?

Bas to 8-phase. Nemoj pogresno da shvatis, radice to i na nekoj 3-phase, nije to uslov. Ali od viska glava ne boli. :)

Bas sam gledao za ortaka ovih dana i dobro jeftinije resenje za nekog ko se nece baviti ozbiljnijim overklokom je Asus P5QL-E. To je P43 cipset, imas samo jedan PCIe slot. Imas test na linku.
http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_p5qle/

Ali kao sto rekoh, uglavnom se ide na P45 cipset, P5QPro je neki standard, primila se u narodu. Ukoliko kinta nije problem idi na nju :wave:

Hvala na uputama za konkretne modele ploča, to mi treba, da ih onda razgledam i da vidim šta bih od toga i po kojoj cijeni ovde mogao nabaviti.

Koja je razlika između P43 i P45 chipseta?

Gledao sam tu Asus P5QL-E (P43) na koju si me uputio, a onda sam gledao i ASUS P5Q SE, ona je P45 i jeftinija je nekih 35 € od P5Q Pro a ista po cijeni sa P5QL-E. Ima i neka P5Q SE/R koja je nešto skuplja od P5Q SE.

Ovde kod mene P5Q Pro je negdje oko 150 €, vjerujem da je dosta dobra, ali ne znam da li bi mi nekad zatrebao taj drugi PCIe 2.0 x16, koliko vidim 4870x2 je bolje i elegantnije rješenje od 4870 CF, zasad bih uzeo 4870 a ako bi kasnije zatrebalo nešto jače uzeo bih radije 4870x2 sve i da imam dodatni PCIe x16. Koliko dodatni PCIe 2.0 x16 inače utiče na cijenu ploče? Da li je zato P5Q Pro skuplja od ovih ostalih?

Za šta se inače mogu iskoristiti ovi PCIe x1? Šta ide u njiih?

Šta je ovaj 8-pin CPU power cable?

Koja je razlika između P43 i P45 chipseta?

P45 ima dva PCIe slota, P43 samo jedan.
P45 se bolje overkolkuje, P43 prebaci 400 i ponekad mu je to max. Za umeren overklok sasvim dovoljno.
Isti je proizvodni proces, ista tehnologija, samo je P43 malo ogranicen i zato jeftiniji.

Gledao sam tu Asus P5QL-E (P43) na koju si me uputio, a onda sam gledao i ASUS P5Q SE, ona je P45 i jeftinija je nekih 35 € od P5Q Pro a ista po cijeni sa P5QL-E. Ima i neka P5Q SE/R koja je nešto skuplja od P5Q SE.

Ovde kod mene P5Q Pro je negdje oko 150 €, vjerujem da je dosta dobra, ali ne znam da li bi mi nekad zatrebao taj drugi PCIe 2.0 x16, koliko vidim 4870x2 je bolje i elegantnije rješenje od 4870 CF, zasad bih uzeo 4870 a ako bi kasnije zatrebalo nešto jače uzeo bih radije 4870x2 sve i da imam dodatni PCIe x16. Koliko dodatni PCIe 2.0 x16 inače utiče na cijenu ploče? Da li je zato P5Q Pro skuplja od ovih ostalih?

Nikad ne uzimam u obzir SE modele. Precesti problemi u proslosti, uglavnom je SE negde sakat. "Pro" modeli su dobri, "E" jos bolji. Ono "R" je verovatno oznaka za RAID. Obican P5Q je dobra ploca, vidi cenu za nju.

P5QL-E ima 8-phase naponsku i RAID.
P5Q SE ima 4-Phase naponsku i nema RAID.
To je ono sto sam na prvu zapazio, za isti novac izbor je ocigledan.

Vec sam napisao da dodatni PCIe slot ne utice bitno na cenu.

Za šta se inače mogu iskoristiti ovi PCIe x1? Šta ide u njiih?

Šta je ovaj 8-pin CPU power cable?

Vidjao sam PCIe x1 zvucne npr.
8-pin CPU konektor je konektor na ploci za dodatno napajanje procesora. Novija napajanja imaju i takav kabl. Starije ploce imaju 4pin za napajanje procesora. Kod mene je npr. 4pin kabl iz napajanja (nemam 8pin, staro napajanje) utaknut u 8pin na ploci. Moze tako da radi bez problema, ali za Quad nije preporucljivo.

Koliko sam vidio P45 može da ima 2 PCIe slota ali ne mora, na primjer P5Q i P5QC imaju po 1 x PCIe x16 a imaju P45.

U pravu si, P5QL-E ima 8-phase naponsku i RAID a P5QSE 4-phase i nema RAID.

Ovde sam sada našao tabelu sa lijepim prikazom razlika između raznih P5Q xxx ploča. Bar po podacima koji su tu P5Q i P5Q Pro se razlikuju u tom dodatnom PCIe i razlika je $20, ali nije to strašno. Na ITsvet sam pročitao komentar da P5Q ima neki problem da Line-out zuji na zvučnicima kad je komp isključen, a mislim da sam i ovde tako nešto pročitao na forumu, ne znam za koju od tih P5Q ploča, možda baš za nju. Da li tako?

Ova P5Q-E ima čak 3 x PCIe x16 i 2x Gigabit LAN, hm...mogla bi možda doći u obzir samo ako ne bi bila previše skuplja od drugih, koliko vidim cijene dosta zavise od firme do firme.

P5QC vidim da može da radi i sa DDR3, ali ne znam koliko bi valjalo ići na tu varijantu, ne privlači me pretjerano, čak sam i gledao neke testove gdje su imali Q9550 i sa DDR2 i sa DDR3, razlika ima ali nije ne znam ni ja šta, a DDR3 je još uvijek solidno skuplji.

Zasad mi P5Q i P5Q Pro djeluju najpribližnije izboru. Samo da nema tog nekog zujanja koji sam pomenuo tj. koje su drugi pomenuli.

Za šta se koristi onaj 1 eSATA 3Gb/s (Bracket)?

Taj 8-pin CPU konektor za dodatno napajanje procesora, da li ga sve ploče imaju? Da li je obavezno da se koristi, bez obzira da li je na ploči dualcore ili quadcore?

Sve u svemu hvala, izbor se smanjuje :)

Nazad
Vrh Dno