"baness" Ja sam se odlucio za laser jer sam prostom racunicom dosao da me po A3 papiru toner izadje 1€ + cena papira ako stampam na 100% pokrivenosti. Rekao sam da je lose resenje za fotografije (da zameni inkjet stampac). nama (mojoj porodici) sluzi za preview (gde mi nije toliko bitan kvalitet kolor otiska) da vidim kako ce izgledati pre nego pustim isto na inkjet stampacu (skupli papir i stampa) i kao glavni crno beli stampac.
Primer koriscenja lasera

ustim katalog od 24 strane ne da bi se divio boji vec da vidim kako ce izgledati dali je sve "selo na mesto". Ako se pitas sta je sa kvalitetom stampe ne znam kako da objasnim ja stamparijama pustam pdf ili ps fajlove (direktno na server) a sva priprema je u njihovoj ton skali ili pantone tako da mi nije bitno da 100% vidim kvalitet boje na papiru vec da vidim kompoziciju itd. Ja sam ona generacija (starija) koja voli da drzi papir a ne gleda na monitoru.
Nazalost kad smo birali kolor stampac cene nisu bile ovako niske kao sad i tad se bas pojavio ili pojavljivao HP 1600.. a nama se zurilo tako da smo kupili HP 5500n. Ja nisam rekao da je neisplativ nego sam naveo svoje iskustvo i sa cime se ja susrecem u svom radu, neko moze da priusti zamenu tonera..neko reciklazu a neko ne i koliko ce se to odraziti na budzet.. Gledajuci neke jeftinije modele kolor lasera sam dosao do zakljucka da je kod nekih toneri skuplji od stampaca, a reciklaza ide do 60% cene novih tonera.
Imao sam da vidim reciklirane tonere za HP1600 i to je bila katastrofa...
Rekao sam da je za onog koji malo kolora stampa a bitno mu je da kolori budu dobri ide na kombinaciju BW (black-white) laser za tekst a inkjet za kolore.
"baness" kazes da ti treba jeftin laser za kancelkariju kupis kolor laser od 200€ i svatis da te toneri kostaju 300€ pa onda objasnjavas kako ne trebaju na njemu da stampaju slike sa mora itd i tad svatis da si vec potrosio toner. Znam jednu firmu koja ima 12 zaposlenih i otprilike dva puta godisnje uzima tonere za HP 1600n (ovo uzmi kao primer broja odstampanih strana) ista firma ima jos 3 laser stampaca mislim da su HP 1012...
Pozdrav