Šta je novo?

BestBuy Color Laser A4

misk0

Slavan
Učlanjen(a)
31.01.2005
Poena
309
Htio bih kupiti color-laser za kucnu upotrebu . Treba mi obicno kucno stampanje, fotke ne mislim izradjivati. Bitno mi je da ima mrezni adapter, da ga ne vezem ni za jedan comp. Imam vishe nekih ideja pa mi je potrebna pomoc:
- Samsung CLP-320N
- XEROX Phaser 6125V/N
- HP Color LaserJet CP1515N

I bilo bi fino da moze odstampati sto vishe listova, nekako mi onih 800-1000 djeluje malo. I cijena tonera je vazna :) Naravno i drugi prijedlozi su dobrodosli.

Poslednja izmena:
Nema dobrog color lasera za male pare ili da prodjes jeftinije. evo pokusacu da to prikazem iz licnog iskustva i iz iskustva par mojih dobrih prijatelja (kuma..etc) koji s krenuli da kazem onom logikom videla zaba da se koji kuju...
Ja sam za kucu uzeo HP 5500dn Color laser A3, 600x600 , sa foto ret tehnologijom..itd itd. Sam laser je robusna i skupa masina (placena 4000€) kad je kupljena i dolazi sa print serverom, Fast Ethernet 10/100Base-TX, mogucnoscu obostranog printanja i u startu je prosirena na 224Mb RAM (96+128) Ako se pitas zasto sam isao na ovako nesto pe evo razloga kako se zena bavi fotografijom profesionalno (odskora i starija cerka upisala fotografiju) a ja industrijskim dizajnom trazili smo masinu koju cemo staviti u kucni studio i koja bi nam sluzila kao osnovni stampac za stampanje u kuci i naravno za brze prikaze (stampu) kolora (citaj skice - Preview). Utisci su sledeci. Iako je stampac deklarisan da moze sa setom tonera da ostampa 12000 strana to jednostavno nije istina jer svi navode broj strana pri 5~8% pokrivenosti a to je standardni tekst sa jednom max dve bedne grafikice (grafikoni, ne fotografije) ako smo morali da radimo probne otiske za casopis..katalog i trazilo se da se stampa pun kolor na celoj strani broj ostampanih strana se smanjio na oko ~1000. kako toneri kostaju 1000€ za njega novi a nemam poverenja u recikliranje ispada da me jedna full kolor strana kosta oko 1€. (proceni koliko je to isplativo) Sam laser ima rezoluciju 600x600 (ekvivalent 1200x1200 inkjet) i nijedan ret II III ili IV koji bi trebao da kao poboljsa drasticno sliku nije mi dao neki rezultat u odnosu kad je ova funkcija iskljucena jedva primetna razlika se primeti na glossy papiru ali to cenu stampe ostampanog A4 podize zavisno od papira za 0.2~1€ (cene svati orjentaciono zavise od proizvodjaca papira itd itd). Ako ocu nekog da zadivim color printom tu je jos uvek ink jet nenadmasan.
Sad moj kum kad je bio kod mene i video masinu cim se vratio u Beograd uzeo je HP 1600n za sebe mada sma ga odgovarao od toga i rekao da ako nem potrebe da ide na kombinaciju BW Laser i Color ink jet ne on nije hteo ....Nakraju je ispalo da je dva puta skupio pare da reciklira toere ali nije dobio zadovoljavijec kvalitet otiska a pare za nove tonere nema jer je set novih tonera skuplji od same vrednosti stampaca. Drugo njegov stampac je deklarisan na 3000 otisaka jedva da je uspeo da izvede 120~150 punih kolora a kako su novi toneri 300€ ispade da je otisak ~2€ po A4 sad mu laser vrist vise od 6meseci promeni mi tonere promeni..... Nemoj misliti da te obeshrabrujem naposletku pare su tvoje i ja nemogu da uticem nasta ces ih potrositi..I sam sam zainteresovan za neko jeftino resenje Color Lasera Samsung, HP...Canon cisto da rasteretim veliku masinu i da osamostalim cerke (dam im laser pa nek stampaju sta oce ogranicim ih na dva seta tonera godisnje da nebi stampale gluposti da cena istih bude sto jeftinija) ali sve sto sam video jednostavno je bilo daleko losijeg kvaliteta kolor otiska od najeftinijeg inkjeta sa jako malim kapacitetom kolor stampe...Jedostavno dobio bi kao i sa 5500 odlican crnobeli laser sa zadovoljavajucim kolor pandanom uz napomenu da zbog rezolucije kolor stampe 600x600 u istoj rezoluciji je i crno bela stampa...laseri koji stampaju 1200X1200 i kolor i crnobelo su skupi kao jedan dobar automobil...Ako te nesto konkretno interesuje pitaj pokusacu da odgovorim najbolje sto mogu
Pozdrav

Poslednja izmena:
nisam bas razumeo kazes da jeftini laserski nisu dobri a onda navodis primer svog neisplativog stampaca koji si platio 4000eura?

mene zanima ista stvar. prvo sam hteo da kupim inkjet medjutim buduci da stampam samo fotografije niskog kvaliteta i da ih stampam mozda 20 nedeljno(nekad ne stampan nista i po 7 dana) ipak sam se odlucio za laser jer svi pricaju da je inkjet za svakodnevnu stampu ili ne valja. pomenuo si taj hp1600 njega sam imao i katastrofa je jer nisam se mogao naplacati tonera. Za hp1600 si rekao da je to kombinacija b&w i inkjet ili sam ja nesto lose razumeo? sve u svemu meni je potreban neki stampac koji ne trosi puno tonera i jeftin je za odrzavanje jer je za kancelarijsku upotrebu, nije previse bitno i necu da o njemu razmisljam narednih par godina. Ne planiram da potrosim vise od 400-500e

poz

Hvala na odgovoru.

Meni ne treba neki poseban kvalitet stampe. Fotografije da bih stampao i na inkketu, treba mi skuplji papir tako da stampa nema nekog racuna. Za mnogo manje para narucim fotke na fotopapiru iz lab-a i dobijem ih sutra postom.
Toneri jesu skoro kao i stampac (koliko mogu da vidim), mozda 80% od cijene ali tako je i sa inkjet-om. Ni kertridzi nisu jeftini samo mislim da ipak se vishe listova moze odstampati na laseru nego na inkjetu, naravno ako izuzmemo kvalitet potreban za fotke.

"baness" Ja sam se odlucio za laser jer sam prostom racunicom dosao da me po A3 papiru toner izadje 1€ + cena papira ako stampam na 100% pokrivenosti. Rekao sam da je lose resenje za fotografije (da zameni inkjet stampac). nama (mojoj porodici) sluzi za preview (gde mi nije toliko bitan kvalitet kolor otiska) da vidim kako ce izgledati pre nego pustim isto na inkjet stampacu (skupli papir i stampa) i kao glavni crno beli stampac.

Primer koriscenja lasera :pustim katalog od 24 strane ne da bi se divio boji vec da vidim kako ce izgledati dali je sve "selo na mesto". Ako se pitas sta je sa kvalitetom stampe ne znam kako da objasnim ja stamparijama pustam pdf ili ps fajlove (direktno na server) a sva priprema je u njihovoj ton skali ili pantone tako da mi nije bitno da 100% vidim kvalitet boje na papiru vec da vidim kompoziciju itd. Ja sam ona generacija (starija) koja voli da drzi papir a ne gleda na monitoru.

Nazalost kad smo birali kolor stampac cene nisu bile ovako niske kao sad i tad se bas pojavio ili pojavljivao HP 1600.. a nama se zurilo tako da smo kupili HP 5500n. Ja nisam rekao da je neisplativ nego sam naveo svoje iskustvo i sa cime se ja susrecem u svom radu, neko moze da priusti zamenu tonera..neko reciklazu a neko ne i koliko ce se to odraziti na budzet.. Gledajuci neke jeftinije modele kolor lasera sam dosao do zakljucka da je kod nekih toneri skuplji od stampaca, a reciklaza ide do 60% cene novih tonera.

Imao sam da vidim reciklirane tonere za HP1600 i to je bila katastrofa...

Rekao sam da je za onog koji malo kolora stampa a bitno mu je da kolori budu dobri ide na kombinaciju BW (black-white) laser za tekst a inkjet za kolore.

"baness" kazes da ti treba jeftin laser za kancelkariju kupis kolor laser od 200€ i svatis da te toneri kostaju 300€ pa onda objasnjavas kako ne trebaju na njemu da stampaju slike sa mora itd i tad svatis da si vec potrosio toner. Znam jednu firmu koja ima 12 zaposlenih i otprilike dva puta godisnje uzima tonere za HP 1600n (ovo uzmi kao primer broja odstampanih strana) ista firma ima jos 3 laser stampaca mislim da su HP 1012...

Pozdrav

Poslednja izmena:
"baness" Ja sam se odlucio za laser jer sam prostom racunicom dosao da me po A3 papiru toner izadje 1€ + cena papira ako stampam na 100% pokrivenosti. Rekao sam da je lose resenje za fotografije (da zameni inkjet stampac). nama (mojoj porodici) sluzi za preview (gde mi nije toliko bitan kvalitet kolor otiska) da vidim kako ce izgledati pre nego pustim isto na inkjet stampacu (skupli papir i stampa) i kao glavni crno beli stampac.

Primer koriscenja lasera :pustim katalog od 24 strane ne da bi se divio boji vec da vidim kako ce izgledati dali je sve "selo na mesto". Ako se pitas sta je sa kvalitetom stampe ne znam kako da objasnim ja stamparijama pustam pdf ili ps fajlove (direktno na server) a sva priprema je u njihovoj ton skali ili pantone tako da mi nije bitno da 100% vidim kvalitet boje na papiru vec da vidim kompoziciju itd. Ja sam ona generacija (starija) koja voli da drzi papir a ne gleda na monitoru.

Nazalost kad smo birali kolor stampac cene nisu bile ovako niske kao sad i tad se bas pojavio ili pojavljivao HP 1600.. a nama se zurilo tako da smo kupili HP 5500n. Ja nisam rekao da je neisplativ nego sam naveo svoje iskustvo i sa cime se ja susrecem u svom radu, neko moze da priusti zamenu tonera..neko reciklazu a neko ne i koliko ce se to odraziti na budzet.. Gledajuci neke jeftinije modele kolor lasera sam dosao do zakljucka da je kod nekih toneri skuplji od stampaca, a reciklaza ide do 60% cene novih tonera.

Imao sam da vidim reciklirane tonere za HP1600 i to je bila katastrofa...

Rekao sam da je za onog koji malo kolora stampa a bitno mu je da kolori budu dobri ide na kombinaciju BW (black-white) laser za tekst a inkjet za kolore.

"baness" kazes da ti treba jeftin laser za kancelkariju kupis kolor laser od 200€ i svatis da te toneri kostaju 300€ pa onda objasnjavas kako ne trebaju na njemu da stampaju slike sa mora itd i tad svatis da si vec potrosio toner. Znam jednu firmu koja ima 12 zaposlenih i otprilike dva puta godisnje uzima tonere za HP 1600n (ovo uzmi kao primer broja odstampanih strana) ista firma ima jos 3 laser stampaca mislim da su HP 1012...

Pozdrav

mozda je dobilo pogresnu konotaciju, nisam bio ironican u prethodnom citatu nego me stvarno zanima sta da kupim. kazes ne valja jeftin laser, a onda kao primer navodis svoj skup laser :) ovako imam crno beli stampac koji planiram da koristim za sve crno-bele kopije a hocu da kupim canon 5050n color laser deluje pristojno samo sto je toner za 1500 fotografija sa 5% pokrivenosti sto mu dodje nekih 200-300 fotografrija (tako kaze prodavac bar) i novi toneri 4 komada kostaju po 50 eura (ubedio me je da se ne isplati reciklirati) medjutim kopija ispadne skoro euro. ima skupljih stampaca kojima toner traje vise. nemam pojma sta da radim. ne treba mi nikakav kvalitet stampe to su neki grubi crtezi tako da mi je glupo da ovako skupo placam kopiju !

Ma nisam sujetan mozda se malo tesko izrazavam ipak sam dugooooo van Srbije..Naveo sam svoj skup laser jer ga imam i jedino sam imao priliku da vidim kako radi HP 1600 od kolor lasera (mislim da se igram sa postavkama) imao sam priliku da vidim otiske na lexmark i minolti ali su to visoka klasa >7000€.
Svoj laser sam dao za poredjenje, na njemu kolor otisak nije nista bolji od HP 1600 a samim tim verujem ni od canona 5050. jedno sam izneo svoj stav o kolor laserima. Drugo moji toneri koji su deklarisani 12000 strana A3 (sa 5%) pokrivenosti odradi 1000 strana kolora + par stotna crno belih (uz neizbeznu marginu) a Kumov 1600 koj je bio nemoj me drzati za rec imao deklarisanih x strana na 3% pokrivenosti jedva je izvlacio 150 strana iz nekog licnog iskustva tih 1500 stana podeli sa 8~10 i to je odprillike broj strana koje mozes da ostampas...full color
Ovo zavisi i od kolora same fotografije neke ce vise trositi zute plave crvene boje....obrati paznju da neki laseri nece da rade ako su im kolor patrone prazne a crna puna bez obzira sto u setingu stvais da stampa crnobelo.
Vidi i ja razmisljam o tom Canon 5050 n verziji stampaca da ga stavim kod cerki u sobu pa da na njemu stampaju stvari za fakultet itd..i da rasteretim veliki stampac..ali stalno odlazem. Bas iz razloga kao sto je tvoj koliko ja znam bar ovde u Portugalu averujem i drugde osnovni toneri koji dolaze u stampac su deklarisani na 800 strana a oni koje kupujes kasnije su deklarisani na 1500 a crna 2300 strana (kolori kostaju 57€ - po toneru, a crni 61€) stampac sam nasao za 162€ (to me je i privuklo Canon laser za 162€) pa sad ispade da su toneri skupli od njega...
Kazes da ti treba za grube crteze (recimo skice)...najdobronamernije ako zivis od toga uzmi ako ne idi na inkjet (imas dobre setove za punjenje boja pa cena otiska drasticno pada)
Licno iskustvo u prakticnom radu primenjeno na Canon 5050 bazni toneri 800 listova ~ 100 kolora znaci 3~4 meseca ako svaki dan odstampas 1 stranu. Ja zivim od dizajna i puno puta sam morao da ostampam 20 strana kolora na obicnom papiru to je ona faza kad musterija nez na stace pa se jos necka nije joj jasno..greota trositi skup papir na to da nekzem inkjet kad on nezna ni sta oce..e tu mo je laser odlican odnesem musteriji brdo grubih crteza skica sa lasera i on se zanima kad odabere finalno e onda ide kvalitetna stampa...dvd..cd...koricenje i sta sve ne.
I jos nesto color laser ima bolju stampu na obicno kucacem papiru od inkjeta na kvalitetnom papiru gubi trku.
Nemoj pogresno da me razumes. puno puta nisam imao nekog da mi kaze sta da radim pa sam se zaletio kupio i svatio da sam se zaj...- pogresio. Ja pokusavam da ti predocim svoja zapazanja a ti odluci sta je dobro za tebe.
Pozdrav

Ma nisam sujetan mozda se malo tesko izrazavam ipak sam dugooooo van Srbije..Naveo sam svoj skup laser jer ga imam i jedino sam imao priliku da vidim kako radi HP 1600 od kolor lasera (mislim da se igram sa postavkama) imao sam priliku da vidim otiske na lexmark i minolti ali su to visoka klasa >7000€.
Svoj laser sam dao za poredjenje, na njemu kolor otisak nije nista bolji od HP 1600 a samim tim verujem ni od canona 5050. jedno sam izneo svoj stav o kolor laserima. Drugo moji toneri koji su deklarisani 12000 strana A3 (sa 5%) pokrivenosti odradi 1000 strana kolora + par stotna crno belih (uz neizbeznu marginu) a Kumov 1600 koj je bio nemoj me drzati za rec imao deklarisanih x strana na 3% pokrivenosti jedva je izvlacio 150 strana iz nekog licnog iskustva tih 1500 stana podeli sa 8~10 i to je odprillike broj strana koje mozes da ostampas...full color
Ovo zavisi i od kolora same fotografije neke ce vise trositi zute plave crvene boje....obrati paznju da neki laseri nece da rade ako su im kolor patrone prazne a crna puna bez obzira sto u setingu stvais da stampa crnobelo.
Vidi i ja razmisljam o tom Canon 5050 n verziji stampaca da ga stavim kod cerki u sobu pa da na njemu stampaju stvari za fakultet itd..i da rasteretim veliki stampac..ali stalno odlazem. Bas iz razloga kao sto je tvoj koliko ja znam bar ovde u Portugalu averujem i drugde osnovni toneri koji dolaze u stampac su deklarisani na 800 strana a oni koje kupujes kasnije su deklarisani na 1500 a crna 2300 strana (kolori kostaju 57€ - po toneru, a crni 61€) stampac sam nasao za 162€ (to me je i privuklo Canon laser za 162€) pa sad ispade da su toneri skupli od njega...
Kazes da ti treba za grube crteze (recimo skice)...najdobronamernije ako zivis od toga uzmi ako ne idi na inkjet (imas dobre setove za punjenje boja pa cena otiska drasticno pada)
Licno iskustvo u prakticnom radu primenjeno na Canon 5050 bazni toneri 800 listova ~ 100 kolora znaci 3~4 meseca ako svaki dan odstampas 1 stranu. Ja zivim od dizajna i puno puta sam morao da ostampam 20 strana kolora na obicnom papiru to je ona faza kad musterija nez na stace pa se jos necka nije joj jasno..greota trositi skup papir na to da nekzem inkjet kad on nezna ni sta oce..e tu mo je laser odlican odnesem musteriji brdo grubih crteza skica sa lasera i on se zanima kad odabere finalno e onda ide kvalitetna stampa...dvd..cd...koricenje i sta sve ne.
I jos nesto color laser ima bolju stampu na obicno kucacem papiru od inkjeta na kvalitetnom papiru gubi trku.
Nemoj pogresno da me razumes. puno puta nisam imao nekog da mi kaze sta da radim pa sam se zaletio kupio i svatio da sam se zaj...- pogresio. Ja pokusavam da ti predocim svoja zapazanja a ti odluci sta je dobro za tebe.
Pozdrav

hvala hvala ! videcu sta cu. meni je to potrebno za posao jer se bavim proizvodnjom namestaja i onda pripremim skice u nekom softveru koji sam po sebi pravi 2d slike i onda mi samo to treba da odstampam i da musterija koliko toliko moze da vidi sta dobija. probacu da nadjem neki stampac kome toner nije toliko skup a opet vise staje to mi je nekako malo 150 strana samo jer ja imam oko 20 strana nedeljno da stampam sto znaci 8 nedelja sa setom tonera = 2 meseca = 1200e godisnje previse !! bolje da kupim neki skuplji odmah raspitacu se malo pa cu napisati.

Ma nema na cemu...ja sam razbijo glavu stalno, nisam sebe zeleo da zakopam da dam pare pa posle da mi ta stvar (stampac) skuplja prasinu. Za to sam dugo racunao i svatio da moj "skupi" stampac ima taj blesavi odnos da su mu toneri 4x jeftiniji od njega :) tako da se tesim :) Nazalost osim velikog mesecnog ciklusa stampe i tonera koji mogu da relativno dugo stampaju, nisam dobio nista bolji kvalitet kolora u odnosu na ove jeftinije stampace. Danas sam malo sa zenom racunao da otprilike smo potrosili u dve godine 3 seta tonera...uz stalo onaj grc da li da ostampam nesto za svoju dusu (stare stripove skinute sa neta).S ta god da uradis gledaj da podelis utiske sa drugima na bencu

Pozdrav

PS: stripove stampam kad niko negleda ;) jednostavno za mene je strip kad ga drzis u ruci...nikako ne mogu da se naviknem da ih citam s monitora...bas sam mator :)))

Au al ste se smorili sa cenama i taj rad.
Aj jedan kratak osvrt na celokupnu pricu.
Kod laserskih stampaca ide ovako :
sto je stampac skuplji to kertridzi vise stranica isteraju. Cene kertridza su poprilicno slicne. Kvalitet je tu negde pa kupio ti ono ****** od hp 1215 od 200 eura ili kyocery od milion dinara. Razlika je shto ovaj skuplj radi brze i za iste pare u kertridzima tera 20x vise.
Takodje racunaj da 1500 stranica sa 5% pokrivenosti su 75 stranica punog kolora.
Ukoliko ne naplacujete svaku odstampanu stranu ne isplati se.
Sto se tice reciklaze istih koju ja radim, koliko para toliko muzike pa je tako kod mene cena 2x veca od prosecne u gradu al dajem zato min 90% od originala.
Najbolja preporuka za kolor stampanje je neki epson sa ciss sistemom, kupis flase od litar, turis creva i udri dok ne crkne glava. Bar je mastilo jeftino.

Vrh Dno