Šta je novo?

Best buy compact do 400 evra

SretenBG

Slavan
Učlanjen(a)
19.09.2008
Poena
445
Sta predlazete u ovom rangu? Dobio sam par preporuka za Canon s110, vidim da sada ima i noviji model s120, ali je skuplji 150 evra.

Zavisi šta smatraš kompaktom i šta tražiš od aparata. Ovo su preporuke prema internetu i rekla-kazala stoga ako neko sa više ličnog iskustva zna drugačije, samo napred. Takođe ovo nisu super zumovi već sam se bazirao na kvalitetu rezultata.

Najveće-nabolje
Za malo više para možeš uzeti Nex3 sa 16-50 OSS Power zoom ali to je ipak malo veći aparat. Veliki senzor namenjen prvenstveno auto i predefinisanim modovima. Neće stati ni u svaki kaput.

Dosta manje i dosta lošije ali i dalje odlično
U tu cifru se uklapa i Canon g15. Odlična slika ali je to u stvari polukompakt za napredno korišćenje.
Ili Fujifilm XF1, koji je uz to i fenseraj od kamere koji daje veoma dobre rezultate.

Najmanje-najlošije od OVA tri
Canon S110-120

To je za naše radnje. Ako kupuješ negde preko potraži Sony RX100 sa malim popustom i nema dalje priče. Dosta veći od S110/120 ali nije katastrofa a i manji je od G15 sa neuporedivom boljom slikom.

Poslednja izmena:
Sony rx100 mi je zapao za oko jos od ranije, ali nisam gledao dugo cene, vidim da je sad dosta pristupacniji jer je izasao i mk2 model. Samo cene kod nas su i dalje bezobrazno velike. Gde preko da kupim, madjarska?

Po meni i dalje s110 best buy ako se iole razumes u fotografiju i ne nameravas da skljocas iskljucivo u auto modu (u dnevnim uslovima auto je skroz ok,ali nocu brljavi prilicno)...da uzmes nesto za 400e daces skoro duplo vise para,a neces dobiti nista posebno u kvalitetu fotke. Kod S120 su ispravili nakvecu manu s110ke po meni,male i flat dugmice...vratili su se vise kvalitetu sa s100 i cak ih unapredili.

Those who prefer a degree of manual control can apply exposure compensation, lock the exposure, or set the focus manually prior to filming, but there's no manual control over the exposure itself. Furthermore, rather disappointingly, the touch screen can't be used to change the focus during shooting.

http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_PowerShot_S110/

Ali nisi naveo jednu bitnu stvar. Da li si Auto shooter ili Manual mode geek, i ako još nsi želiš li tu kontrolu i obavezu pri pravljenju fotografija i videa.

U zadnje vreme od kako sam imao Nokiu 808 i Nokiu 1020, samo manual i koristim. Automode koristim jedino kada sam na nekim rodjendanima i proslavama gde nemam vremena da se zezam sa manual modovima.

Koristim s100 vec godinu ipo, ne znam kako se sad krecu cene, ali mogu da dam toplu preporuku za njega ili njegove naslednike. Veoma mocan za svoje dimenzije, nema dzepa u koji ne moze da stane, a sasvim upotrebljiv. Mozda bih ponekad pozeleo jaci blic, ali ne treba sitnicariti za aparat ovih dimenzija :)
I sta bih jos pozeleo, vise dugmica za manuelna podesavanja (manje podmenija), ali to je vise ograniceno dimenzijama/klasom aparata nego sto je funkcionalni nedostatak.

Nazad
Vrh Dno