Šta je novo?

Beotel ADSL modem router povezivanjena dva PC?

Milos13

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2003
Poena
619
Imam Beotelov modem router i hocu da nakacim LapTop, pored vec prikacenog PC. Kupio sam switch. Koji mi kabl treba za povezivanje sa LapTop/om jel crossover ili ne. Da li bi mogao neko da mi kaze podesavanja za drugi komp, IP adrese ili sta vec treba.

Hvala unapred
Milos

Treba ti obican kabl, ne crossover. Ne znam kakav je to ruter, ja sam od Sezama dobio ruter sa 4 LAN porta, tako da mi uz njega ni ne treba switch. Ako kacis switch na njega, imaj u vidu da bi trebalo da ga vezes na uplink port switch-a.
Sto se IP adresa tice, ako je ruter konfigurisan da se ponasa kao DHCP, onda bi trebalo da sve radi na automatskom podesavanju sto se TCP/IP-a tice. U stvari, posto vec imas desktop racunar na kome sve vec radi, jednostavno podesi isto tako i na laptopu.

Poslednja izmena:
F300 sam uzeo.
Jos jedno pitanje (mada mozda glupo) jel mrezni kabl koji ide od modema do switcha moze da bude crossover?

Milos13 je napisao(la):
F300 sam uzeo.
Jos jedno pitanje (mada mozda glupo) jel mrezni kabl koji ide od modema do switcha moze da bude crossover?
Trebalo bi da moze, ali onda ga ne ubadas u uplink port na switch-u, nego u jedan od obicnih.

Crossover kabl ti treba jedino u slucaju da povezujes dva racunara bez switcha, ako imash switch u ovoj kombinaciji crossover ti ne igra nikakvu ulogu, sto znaci sa switchem samo strejt kabl.

tw1sted je napisao(la):
Crossover kabl ti treba jedino u slucaju da povezujes dva racunara bez switcha, ako imash switch u ovoj kombinaciji crossover ti ne igra nikakvu ulogu, sto znaci sa switchem samo strejt kabl.
I beg to differ... tj. ne bih rekao da si sasvim u pravu.
Poenta je da kod vezivanja dva switch-a (u ovom slucaju rutera i switch-a), po pravilu kod jednog kabl ide u uplink port, a kod drugog u obican. E sad, taj uplink port ustvari radi uvrtanje kontakata na isti nacin kao i crossover kabl, tako da mozes isti efekat da postignes i ako ubodes crossover na oba switch-a u standardni port.
E sad, postoje i autosense switch-evi, koji odmah znaju da li treba da prebace port u uplink mod ili ne... ali to je vec druga prica.

Uspeo sam sa obicnim kablovima, treba samo da se unese DNS od beotela i to je to!

Pozdrav

Vrh Dno