U Beogridu imaš (kako ih oni sami zovu) "srećnike'' i ostale (nesrećnike?).
''Srećnici'' se nalaze u novobeogradskim blokovima 45,70, 70a, 71, 72, 61, 62, 63, 64 i slično, i oni su povezani preko optičkih kablova i u lokalu imaju 5/5 mbita i odlične pingove na raspolaganju, dok ostali idu preko wireless-a i imaju 1/1 mbit.
Što se tiče samog interneta, meni radi dobro (ali ja sam među ''srećnicima''

), tako da ne mogu da govorim o tome kako radi wireless.
Ali ima par problema.
Prvi su cene. 1/1 mbit flat košta 2430 dinara. Neko bi možda i pomislio da to nije mnogo, ali kad se doda obavezna pretplata od 470 dinara mesečno, dođe se na 2900 dinara. A kod njih ne važi ''ne treba mi lokal i ostalo, nego samo net''. Moraš sve da uzmeš. Ruku na srce, u toj pretplati dobijaš e-mail, DC++, gaming i ostale servere. Eto problema, ako si na wireless-u. Imaš 1 mbit na raspolaganju ukupno, a platiš, na primer, flat od 1 mbita. Znači nećeš moći da koristiš i DC i flat istovremeno punom brzinom, iako si ih platio odvojeno.
Drugi problem (bar meni, jer preko privatnih trekera skidam torente) je taj što svi korisnici idu preko jedne ili dve IP adrese na net. To možda i ne bi bilo toliko strašno da nisu svi portovi zatarabljeni! Znači, nema ni dinamičkih IP adresa za izlaz za net, ni otvorenih portova. Drug u susednoj zgradi koristi SBB internet, i ja volim da odem ponekad kod njega, da se divim svim tim otvorenim portovima, koja god da je adresa u pitanju.
E, sad, ako hoćeš otvorene portove, moraš da zakupiš javnu IP adresu, što ti je još 270 dinara, i to mu sve ukupno dođe na 3170 dinara.
Dakle, da sumiram. Ja (kao ''srećnik'') sam prilično zadovoljan Beogridovom uslugom, ali što jeste, jeste, za onaj net koji nude (sa sve zatvorenim portovima, itd), cene su previsoke.
Evo i testa sa speedtesta. Imam uplaćeno 512/512.