Šta je novo?

Benchmark test: Dell Inspiron Duo 1090

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: Dell Inspiron Duo 1090

Inovativni koncepti korišćenja mobilnih uređaja očito su u trendu. Nakon ASUS Eee Pad Transformer tableta, na red dolazi Dell Inspiron Duo 1090 uređaj, koji je ipak nešto drugačiji od kreacije sa Tajvana. Usudićemo se da upotrebimo potpuno novi izraz – tabletbuk, a verujemo da ćete uskoro shvatiti i zašto. Inspiron Duo 1090 predstavlja još direktniju simbiozu između tableta i netbuka u odnosu na Transformer, ali da li to znači da je uspelija? To ćemo tek videti...jedno je sigurno, uređaj je sasvim poseban i to mu se svakako mora priznati. Kakav je on, međutim, u svakodnevnom radu i koliko je upotrebljiv? Ispitujemo najnoviji koncept koji stiže iz kompanije Dell...

dell04_s.jpg

Za razliku od, recimo, ASUS Transforemer uređaja, tom prilikom se ne odvaja ekran od postolja, već se isti kombinuju, samo na drugačiji način, po principu sličnom onom koji smo viđali na convertible tabletima. Na taj način od klasičnog netbuka možete dobiti “debeli” tablet i po potrebi prelaziti iz jednog moda u drugi. Iako je ova opcija zgodna, već vidimo problem u praksi – tablet je ništa manje debljine od netbuka jer su samo komponente poslagane na drugačiji način. Stoga se zadržava apsolutno sve od komponenti u obe forme. To ne mora biti tako loše a priori, jer eliminiše potrebu za nošenjem pojedinih delova ili komponenti uređaja, ali u režimu rada u formi tableta nikako nije podjednako udobno koristiti Inspiron Duo i klasične tablete, koji su dosta lakši i tanji, a posebno nije lako držati uređaj jednom rukom.

http://mobile.benchmark.rs/netbookovi/test_dell_inspiron_duo_1090/

Malo sam gledao testove raznih "smartbook" uređaja i došao sam do zaključka da bi smartbook (Android 2.2 ili noviji + neki dual core ARM procesor sa 512MB ili 1GB) u ovakvom formatu za moje potrebe bio pun pogodak :)

Tastatura je samim tim uvek tu, ali se jednim okretom uređaj pretvara u tablet koji bi bio mnogo lakši od ovog čuda zbog ARM platforme i nepostojanja mehaničkog HDDa pa bi i držanje u tablet modu bilo daleko lakše. U toliko bi se kućište mogla smestiti velika baterija, a pošto Android u standby modu troši jako malo ta bi kombinacija pobeđivala svaki netbook što se tiče korišćenja "direktno iz torbe".

Nazad
Vrh Dno