Šta je novo?

Benchmark test: ASUS B53S, biznis notebook nove generacije

Bench admin

Administrator
Administrator
Učlanjen(a)
01.07.2000
Poena
619
Test: ASUS B53S, biznis notebook nove generacije

Prošlo je dosta od našeg poslednjeg susreta sa laptopovima jasno orijentisanim ka biznis korisnicima. Multimedijalni laptopovi opšte namene jesu interesantni za takozvanu neobaveznu upotrebu, ali se u poslovnom okruženju traže dodatne funkcije i veća pouzdanost. ASUS je izašao na tržište sa novim modelom serije B, koji ispunjava takve uslove. U današnje vreme su modeli poslovnih računara veoma interesantni ne za kompanije, već i za širu publiku. Često oni koji traže nešto više od svojih laptopova u poslovnim računarima pronađu nešto što im je blisko - ojačanu konstrukciju, mat ekran, kvalitetniju izradu i slično. U današnje vreme, više ni razlika u ceni nije tako izražena kao što je nekada bila...

award_s.jpg

Podesetimo se, ASUS-ova serija B predstavlja biznis laptopove, uslovno rečeno, manjih gabarita. To konkretno znači da ćete ove modele bez problema spakovati u torbu koju ionako svakodnevno nosite sa sobom, odnosno da se ne radi o klasičnim zamenama za desktop računare čija je mobilnost često pod znakom pitanja. Hardverske specifikacije modela B53S obećavaju dobre performanse, a naročito je interesantan grafički podsistem. Za biznis laptopove praktično je postao standard da se koristi samo integrisano grafičko jezgro (u čipsetu ili procesoru), ali ovaj model pored Intel HD grafike poseduje i odvojeni čip Radeon HD 6470M uz mogućnost prebacivanja između njih bez restarta računara. Tako se korisniku ostavlja mogućnost da ima tih i hladan laptop za posao, ali i da može da pokrene neku igru u trenucima kada oseti potrebu za takvom aktivnošću.

http://mobile.benchmark.rs/notebookovi/test_asus_b53s_biznis_notebook_nove_generacije

Deluje zanimljivo.....
Kako se kotira u poredjenju sa recimo Lenovo ThinkPad T420 serijom?

Eh, kad bi bio malo jeftiniji...

Cena je toliko naduvana da to nije normalno. Jedina zaista vredna stvar na ovom laptopu i novina je baterija. Sve ostalo je standard a ovakvi testovi gde se kritikuju neke osobine a onda na kraju iznese zaključak koji baš i neodgovara onome što je prethodno izneto u tekstu opravdavaju kritike koje ovde na forumu iznose pojedini članovi da se testovi naručuju i plaćaju kako bi se pospešila prodaja pogotovu onih modela kojima ona i neide ili neće ići. Iako se ja nikako neslažem sa takvim stavom ovakav test liči na to liči

Ovakve neodmerene i neutemeljene izjave su uvredljive i za autora i za kompaniju ciji se proizvod testira. Bilo bi lepo da se daju neki dokazi ili da se prekine sa blacenjem. Ako se ne slazete sa takvim stavom, zasto ga iznosite? Odgovorno mogu da tvrdim da niko iz ASUS-a nije, niti ce placati za testove laptopova. Ne znam da li je korisnik Kritika poslovni covek, ali ako nije onda tesko da moze da shvati koliko njima znace sigurnosni mehanizmi u laptopu. Yugic je duplo sporiji od dobrog Volvoa ili Mercedesa, ali tesko da ce neko reci kako je njihova cena naduvana, narocito onaj ko je izvukao zivu glavu iz udesa zahvaljujuci kvalitetu vozila u kome se nasao.
Poslovni ljudi ce platiti da bi zastiti svoje podatke koji vrede neuporedivo vise. Uostalom, da nije tako ne bi ni postojala klasa poslovnih laptopova.

^^ Cudi me da to mislis... Ja sam bas pomislio kako je cena prilicno niska, posebno u poredjenju sa skoro svim ostalim poslovnim racunarima sa tim stepenom zastite...

Jedino sto je po mom misljenju bas veliki minus je ta rezolucija. Iskreno, meni ona odgovara, i licno se ne bih bunio protiv nje, ali gledam ostale racunare te klase, i stvarno je najmanja, cak uzevsi u obzir i racunare monitora od 14".

Pa cena je slicna, 7k razlike (sto u tom slucaju izadje 10%), a ASUS ima nesto vise RAMa, USB 3.0, bolju bateriju, i to mu izadje to... A koji je bolji u smislu tih poslovnih karakteristika, to vec ne znam.

HP ima 1600 x 900 što mislim da će mnogima biti ključna prednost s obzirom na namenu, upgrade RAMa je sitna para. Jedina realna prednost ASUSa (bar na papiru) je ta nova baterija. Izrada i estetika je blago na strani HPa, plus tu je tradicija ProBook modela. ASUS se probija i morao bi da ponudi bolji proizvod po nižoj ceni, a ovo što oni nude baš i ne pije vodu po mom mišljenju. :) Naručito kada se uzme u obzir da HP sa 4530s pokriva jako lepo i donji segmet biznis tržišta. Kome HD+ rezolucija nije must, ova mašina za 45k je sasvim OK kupovina: http://www.laptopovi.rs/proizvodi/hp/probook-4530s-lh430ea-7049 Šta B53S nudi više, a što je od esencijalnog značaja za biznis korisnika, a košta 400e više, odnosno 300e ako uračunamo cenu Windowsa.

Poslednja izmena:
Robusniju izradu, tj. metalno kuciste. HP, taj konkretni model ja all-plastic. I bolje hladjenje, mnogo bolje. Moj drug ima 4520s, ako se ne varam u vezi oznake, uglavnom prethodnika te kategorije (tj. imao je), i pre tacno 4 dana mu je crkao posle 2 godine i neki mesec, zbog crkavanja graficke na ploci, usled stalnog pregrevanja. Da ne pomislis da je bio nemaran, najduzi period bez ciscenja lapa bio je 5mes, i to je naravno bilo onih prvih 5mes posle kupovine. Pred kraj ga je nosio na ciscenje na manje od mesec dana, i cistili su ga bez naknade iako je garancija prosla, jer im je bio poznat od pre, naravno...

Sem toga, nismo isprobavali, mada cisto sumnjam da bi izdrzao pad sa 80cm... :) Naravno, ni za ASUS to nije sigurno, ali ljudi tvrde da je tako.

I da ne posmislis da nesto srcano branim testirani model, jednostavno hocu da kazem da ne mislim da je skup, uzevsi u obzir sta nudi, a to je pre svega visok stepen sigurnosti podataka i pouzdanost u radu. A primetices gore da sam i ja istakao rezoluciju kao najveci problem tog modela, i nesto sto zaista ne shvatam zasto je uradjeno kako je uradjeno...

Inace, u pravu si - ASUS je na biznis polju jos u pocetnickom polozaju, i slazem se da treba atraktivnom cenom da osvajaju trziste. Mislim da kvalitetan proizvod vec imaju, a cena se moze jos spustiti, iako ni ova sad svakako nije previsoka. Mada, nije ni jeftin da sad (poslovni) covek kaze - "Uu, vid' ovaj sto je povoljan i dobar, uzecu njega pre ThinkPad-a ili ProBook-a"...

Nema naručito robusniju izradu, ali lošiju tastaturu ima. :) Takođe, 4530s nije "all-plastic", ima alu kućište, a i hlađenje mu je čak natprosečno dobro:
http://www.youtube.com/watch?v=A9SS7H4D0B4
http://www.notebookcheck.net/Review-HP-ProBook-4530s-Notebook.56747.0.html

dok 6560b ima dodano ojačano kućište magnezijumom:
http://www.notebookcheck.net/Review-HP-ProBook-6560b-Notebook.57262.0.html

4520s koji pominješ je stari model, napredovalo se od tad, a kako će se ASUS laptopvi pokazati posle 2+ godine tek ćemo videti jer su tek nedavno počeli masovnije da se prodaju. :)

Što se tiče pouzdanosti u radu, sumnjam da HP zaostaje za ASUSom, razlike nisu drastične svakako, u pitanju je plus-minus par procenata između proizvođača. Sigurnost podataka najviše zavisi od vlasnika, odnosno načina rukovanja laptopom i pravljenja backupa. U svakom od tih laptopva je sasvim običan hard disk koji može da izdahne u svakom trenutku, a ujedno je i najranjivija komponenta. O kakvoj onda sigurnosti uopšte vredi da pričamo? :)

Poslednja izmena:
Koristim ProBook 6440b, teško da je nepouzdan, još je teže da zaostaje za Asus-om. Razumem sponzorisane tekstove i teme.... ali ASUS se ne može porediti sa HP-om, naročito sa ProBook ili ne daj bože EliteBook serijom.

ASUS laptopovi se kod nas masovnije prodaju od nedavno, pretodno su se lagano mogli naci u Evropi, jedino naravno u manjim kolicinama od HP-a. A ti stariji modeli su im prakticno neunistivi - moj kolega je nedavno ASUS laptop od valjda 7 godina, za koji sam imao priliku da posvedocim da je u savrsenom stanju (inace, na njemu je Win98, i mislim da ima 128MB RAMa :D - u ono vreme to je bilo odlicno) dao cerki na koristenje, posto je njoj za slusanje muzike sasvim dovoljan... Valjda... :D

Ne znam, nemam licno pravo da govorim lose o HP-u, nijedan nisam bas posedovao, ali stvarno u mom okruzenju ima dosta ljudi koji imaju modele iz mnogih serija, kako all-round tipa, tako i poslovnih, i jako je malo zadovoljnih, a zagrevanje je problem na sve jednom. Daj Boze da su se uozbiljili i poceli malo ozbiljnije da adresiraju i resavaju taj problem.

@marko_n - citat iz teksta koji si okacio, o 4530s:
On the other hand the case is primarily composed of simple plastic, which is not very robust in comparison. Business notebooks in the upper price segments are able to lift the standard with high quality metal alloys, and other qualitative materials. With respect to stability there are no grounds for criticism.
Dakle, aluminijum je spolja, a nema metalnog okvira koji je osnova kucista. Naravno, kaze i sam test, i ovako je to ok, ali sumnjam da bi podnelo neke vece stresne situacije - padove, pritisak, ili tako nesto. To bi ASUS B serije TREBALO da podnese. Ne znam da li ce, ali bi trebalo, imajuci u vidu da ima to unutrasnje metalno ojacanje, koje je bilo prisutno i u prethodnoj generaciji, tj. u B52. Sto je jako smesno ime za laptop imajuci u vidu da se i bombarder americke avijacije tako zove... :d

I takodje, da, hard je najranjiviji. E sad, kod ThinkPad-a on lezi u posebnom metalnom kucistu, i ima automatsko iskljucivanje pri brzem pomeraju laptopa, ima ugradjen senzor koji to prati (dakle, ako "skonta" da lap pada, odmah gasi hard, i eventualno sprecava gubitak veceg broja podataka usled tezeg fizickog ostecenja). To bi, po mom misljenju, trebalo da bude deo "serijske opreme" u svakom poslovnom lapu. Ne znam sta ASUS i HP rade po tom pitanju...

Dell XPS, iako nije biznis, ima senzor koji detektuje padanje laptopa i parkira glavu diska, mada nisam probao kako to radi u praksi. :D Iskreno, meni kada bi laptop pao, ali ono baš da rokne na pod, ja ga više ne bih gledao istim očima, bio on Thinkpad ili najjeftiniji MSI.

Prosto, nemam nameru da ispuštam, bacam ili gazim laptop, tako da mi je dovoljno da se on prilikom normalne upotrebe ili nošenja u rancu ne ugiba i ne krcka, što verujem da 4530s zadovoljava, a 6560b pogotovo. Na kraju krajeva, upitno je koliko znači to magnezijumsko ili kakvo već ojačanje koje skuplji modeli imaju jer će prilikom pada prvo displej da pukne, drugo hard da se pokvari i na kraju će svakako vizuelno da se ošteti i to više neće biti to. :(

Neko ko gleda da prođe što jeftinije, a to je u Srbiji 95% ljudi, će pre kupiti 4530s za 450e i staviti mu OS za kakav se snađe, nego da palati B53S 850e i suštinski dobije istu stvar. Pričam potpuno iz ugla korisnika kojem je ovakav računar namenjen. Neki dodaci kao što su USB3, malo više rama ili Windows su dobrodošli ako neće podići cenu previše.

Poslednja izmena:
Koliko si ti lično otvorio HP ProBook-ova??? Pošto je to moj 'lebac', uradio sam to ko zna koliko puta do sada, te shodno tome - obriši sam taj post i pričaj o vrlinama ASUS-a i ne navodi ne proverene mane drugih brandova.

Otvorio sam jedan, i nisam primetio metal. Tj. video sam ga otvorenog, taj drugarov, pre neki dan. A drugo, mnogi ovde nemaju iskustvo koje ti imas, pa svoje informacije potkrepljuju citatima sa notebookcheck-a i slicnih sajtova, kojima se veruje. Stoga, smanji broj upitnika, i smiri se covece... :) Nista ne brisem, i kad pogresim, neka se vidi da sam to uradio. A svakako mi nije zao ako je zaista ojacana konstrukcija, daj Boze da je svakom lapu takva. Niti pricam o vrlinama ASUSa, jer ni njih ne znam. Primetices da sam velikim slovima pisao "trebalo bi" i slicno, o cemu ne mogu sa sigurnoscu da posvedocim. Pritom, ASUS i nisam naveo kao "vodeceg" u toj biznis klasi, nego ThinkPad. ASUS mi se samo svideo nakon citanja testa.

Doci ce on dogodine na rasprodaju...:)

Iskreno, i ja imam utisak da testovi na Benchmark-u teze da se pre svega ne zamere proizvodjacu HW kog testiraju. I ja sam (zadovoljni) vlasnik Asus N53 laptopa, ali kada sam pocetkom godine kupovao navedeni laptop, testove tog modela na Benchmark-u uopste nisam uzimao kao relevantne.

Slicno je i sa ostalim testovima. Sve je kao super, a i kada se nesto navede kao mana, uz to uvek ide i " ali i drugi u toj kategoriji nisu bolji" ili "to i nije neka velika mana" i sl. Ako nesto ne valja onda ne valja i tacka. Moze i MORA bolje. Bez ali.
Ne secam se kad je u nekom testu "opleten" neki hardver. Da li je moguce da je sve sto dodje na testiranje dobro, ili u najmanju ruku zadovoljavajuce.

Inace, da ne bude zabune, ne mislim da su testovi placeni. Daleko od toga. Ali mislim da se izbegava direktna i otvorena kritika, da se ne bi zamerili proizvodjacima. Sve nesto "okruglo pa na cose". I tu onda od pravog i profesionalnog testa nema nista.

U svakom slucaju, voleo bih da nisam u pravu i da je to samo moj utisak. Svidja mi se ovaj sajt, ali testove na njemu ne shvatam previse ozbiljno.

Poslednja izmena:
Ma dobro ljudi nema potrebe za nekim daljim prepucavanjem, uostalom svi su zakljucili da je cena, blago receno, veca nego sto bi trebala, ali uvek postoje druge opcije za kupovinu kome ne odgovara. :)

Teško je uopšte reći da li je cena viša ili nije, jer tog modela nema u prodaji nigde, baš nigde, i koliko sam shvatio pitanje je da li će biti. A to je sasvim druga tema - kako se uopšte porede cene i modeli na ovom i drugim sajtovima. Moja pretpostavka je da je ASUS kad je dao uredjan na test verovatno rekao neku "preporučenu" cenu. A u Srbiji se ništa ne prodaje po preporučenim cenama, već uvek, znatno ispod njih. Tako da je ceo, ali baš ceo ovaj hate i flame nepotreban.

Kad nadjete taj uredjaj u prodaji, pogledajte koja je cena pa ocenite da li vam se svidja ili ne - izbor je opet vaš pri kupovini.

Otvorio sam jedan, i nisam primetio metal. Tj. video sam ga otvorenog, taj drugarov, pre neki dan. A drugo, mnogi ovde nemaju iskustvo koje ti imas, pa svoje informacije potkrepljuju citatima sa notebookcheck-a i slicnih sajtova, kojima se veruje. Stoga, smanji broj upitnika, i smiri se covece... :) Nista ne brisem, i kad pogresim, neka se vidi da sam to uradio. A svakako mi nije zao ako je zaista ojacana konstrukcija, daj Boze da je svakom lapu takva. Niti pricam o vrlinama ASUSa, jer ni njih ne znam. Primetices da sam velikim slovima pisao "trebalo bi" i slicno, o cemu ne mogu sa sigurnoscu da posvedocim. Pritom, ASUS i nisam naveo kao "vodeceg" u toj biznis klasi, nego ThinkPad. ASUS mi se samo svideo nakon citanja testa.

Samo htedoh da vrnem temu na ASUS iz naslova. Otišli smo u poređenje cena, kvaliteta i svega nepotrebnog. Nema razloga za komentare prema HP-u, DELL-u, Lenovo-u, ako već smatraš taj ASUS dobrim, piši o njegovim dobrim stvarima (loše preskoči :) ).

Mislim da bi Asus trebao da prvenstveno poradi na kvalitetu ekrana, tastatura i celokupnog kvaliteta izrade svojih laptopova, pogotovo ako želi da se probije u business segmentu, gde su jednostavno neprikosnovena 3 proizvođača i njihovih 5 modela. Uostalom, na sajtu notebookcheck, koji je po meni najbolji sajt za testove laptopova(i najobjektivniji) ima listu za top10 business laptopova. Neko je pitao, kako je ovaj laptop u poređenju sa Thinkpad T420. Zaista?

Takođe, ako pogledate, na istom sajtu, listu 10 najboljih multimedia laptopova, opet nećete naći Asus laptopove. Uostalom, dokaz tome je marko_n koji je zamenio N seriju sa Dell XPS modelom. A N serija je najbolje što Asus ima da ponudi u tom segmentu.

Međutim, u kategoriji Desktop Replacement, nalaze se 2, koja su defakto gaming mašine. I veoma su dobro ocenjene.

Lično, ne volim asus proizvode ali da umeju da naprave dobar gaming laptop, svakako umeju... i ono što mene čudi, je kako je moguće da su nesposobni da naprave išta što valja u drugim klasama?!
Drugar je imao K53sv, kupio ga je pre samo 3 meseca i posle mesec dana korišćenja sam ga pitao "kako mu se čini?", odgovor je bio jednostavan... "slegnuo je ramenima". Ne znam za ostale ali za mene je to ravnodušnost, što je gore od kritike, jer kritike, one osnovane, zahtevaju da se posveti pažnja istom.

Što bi Ameri rekli... just my two cents.

Poslednja izmena:
Asus definitivno treba da poradi na kvalitetu ekrana i tastature. Stavimo na stranu ljude kao ja kojima je eto ok ovako kako je, ali mislim da 90% testova kao i kojekakvih threadova po forumima istice upravo to kao osnovne probleme. Ako na sve to odluce da ostanu gluvi (ili mozda ne primete, u sta realno ne verujem, mislim da su svi proizvodjaci svesni kritika prema svojim proizvodima) onda nesto s njima nije u redu...

S druge strane, mislim da im je kvalitet izrade dobar, i da uz malo truda i jaku trzisnu kampanju sa agresivnim cenama mogu sa sledecim generacijama all-round, multimedija i biznis lapova da se uvuku medju vodece. Mislim da se lako da primetiti moja simpatija prema Asusu pa bih voleo da se to desi, ali ista lako moze da iscezne ili bude premasena budu li ostali brendovi pokazivali vise, tj. davali vise.

@Vukasin
Ma sve je jasno, nemas brige, u sustini kod prvog posta nisam ni mislio da cemo doci do pominjanja drugih racunara, ali prica me tu nanela... :) A losih stvari, ako ih vec ima, necemo se klanjati, koji god brend bio u pitanju. Bar ja necu... :D

Optimus One Tapatalking

Nazad
Vrh Dno