Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Pozdrav, može mala pomoć, uspeo sam nekako da pokvarim prebacivanje brzina. Bajs ima novu kasetu 8 brzina, nov lanac, podešen sa park tool snimka h,l,b, i indeksiranje brzina, sve je to radilo mesecima perfektno. Sinoć volina (ja) ubacim zadnji točak za stalak za biciklove da ga vežem, kada sam krenuo kao da mi je preskočio lanac, kad sam krenuo brzine da prebacujem imam šta da vidim, na 8 brzinskoj kaseti sad imam 2-9. Znači nikako ne može da nabaci na najveći lančanik, na šifteru stoji 1 na lančaniku je 2, isto tako na šifteru stoji 8, lančanik ode u 9 nepostojeću brzinu i zaglavi. Kontam da sam nekako mašinicu na zadnjem točku pokvario, na prvi pregled sve stoji na svom mestu nije ništa pokrivljeno. Pitanje je da li se šifter nešto utripovao pa mogu to jednostavno da napravim, ili ne gine ponovno štelovanje H,B,L šrafova i indeksiranje brzina, ili je nešto treće. Internet nema odgovor na ovaj konkretan problem, bar ja nisam uspeo da nadjem. Nadam se da nisam udavio, hvala

Da se nije iskrivila kuka koja drži zadnji menjač?
Brzim pregledom sinoć nisam primetio, deluje sve pravo, u petak ću imati više vremena pa ću se posvetiti detaljno, reko možda je neko imao sličnu situaciju pa da ima neki quick fix, javim šta sam uradio, hvala

Valja li ovaj katanac pazariti za 600 din? valja li takva brava koju ima?

Prilozi

• 11111.jpg
    11111.jpg
    104.2 KB · Pregleda: 105
  • Untitled.png
    Untitled.png
    874.2 KB · Pregleda: 61
Ne valja, za 5 sec. i manje ode bajs...

Bespotrebno robusna, jedino ako mozda da zaplasi lopova sa svojoj masivnoscu, ali cisto sumnjam, kedino nekog neiskusnog.

Aiihh... a neki predlog?

Neka od ove dve...?

Prilozi

• Untitled.png
    Untitled.png
    149.9 KB · Pregleda: 72
Ne.
Sve je to brendirana Kina koja se sece hobi secicama/kljestima za par sekundi i to treba izbegavati u sirokom luku.
Ako hoces kvalitetnu zastitu, kod nas mozes naci Abus u radnjama i ponekad po oglasima naleti KryptoniteLock ali retko.
Ako vozis neki jeftin bajk, onda mozes i Kinu ali za neki iole skuplji bajk, Kina ni pod stavkom razno.

Pozdrav, može mala pomoć, uspeo sam nekako da pokvarim prebacivanje brzina. Bajs ima novu kasetu 8 brzina, nov lanac, podešen sa park tool snimka h,l,b, i indeksiranje brzina, sve je to radilo mesecima perfektno. Sinoć volina (ja) ubacim zadnji točak za stalak za biciklove da ga vežem, kada sam krenuo kao da mi je preskočio lanac, kad sam krenuo brzine da prebacujem imam šta da vidim, na 8 brzinskoj kaseti sad imam 2-9. Znači nikako ne može da nabaci na najveći lančanik, na šifteru stoji 1 na lančaniku je 2, isto tako na šifteru stoji 8, lančanik ode u 9 nepostojeću brzinu i zaglavi. Kontam da sam nekako mašinicu na zadnjem točku pokvario, na prvi pregled sve stoji na svom mestu nije ništa pokrivljeno. Pitanje je da li se šifter nešto utripovao pa mogu to jednostavno da napravim, ili ne gine ponovno štelovanje H,B,L šrafova i indeksiranje brzina, ili je nešto treće. Internet nema odgovor na ovaj konkretan problem, bar ja nisam uspeo da nadjem. Nadam se da nisam udavio, hvala

Da se nije iskrivila kuka koja drži zadnji menjač?

Hvala kolegi @r!sc!, kuka zadnjeg menjaca se iskrivila, nekih 2mm ka spolja, skinuo zadnji menjac, ispravio kuku, vratio, proradilo sve kao sto je i bilo, malo fine tuning-a i sve super.​

Dobra neka kuka čim se to tako lako iskrivilo i sam si je ispravio🤭

Valja li ovaj katanac pazariti za 600 din? valja li takva brava koju ima?
Ovakve brave se same od sebe raspadnu, imao sam ih nekoliko i sve su krs, nemoj bacati pare, kao sto su gore spomenuli, abus kod nas za skuplje biciklove, licno koristim ovakve brave sa slike, neke lancuge u crnom slivu, znam da su i one neka kina, na izgled deluju ozbiljnije, koristim 3 ovakve brave za jedan bajs, cisto da onaj ko i bude hteo da obije razmisli jer mora da potraje malo duze.

Prilozi

• 0-02-05-c8e514b1e7f53536790908a8d1f3a65011a8e49fc9c61f5cd8d64f780a730965_bb6cd65e83258c43.jpg
    0-02-05-c8e514b1e7f53536790908a8d1f3a65011a8e49fc9c61f5cd8d64f780a730965_bb6cd65e83258c43.jpg
    163.3 KB · Pregleda: 71
Nema on skuplji bicikl.
Morate razumeti da nema smisla ni skupa brava na jeftin bicikl.
Najpametnije ne ostavljati bez nadzora

Prilozi

• 0-02-05-d742de68a9166785ec75bab75b2248936fbb315b498bed4118f5ed7e63e8aa55_b6c9851b061e5363.jpg
    0-02-05-d742de68a9166785ec75bab75b2248936fbb315b498bed4118f5ed7e63e8aa55_b6c9851b061e5363.jpg
    149.5 KB · Pregleda: 67
  • 0-02-05-e3ae82eecb0b72ba996fbf6dc67bb6c26991a83fc4af358984ed52e375b49aeb_96f236dfc049b5b3.jpg
    0-02-05-e3ae82eecb0b72ba996fbf6dc67bb6c26991a83fc4af358984ed52e375b49aeb_96f236dfc049b5b3.jpg
    173.4 KB · Pregleda: 75
Ta kuka je za zamjenu, rizikuješ da ostaneš bez prenosa. Ne pitaj kako znam.

Ona je od aluminijuma koji nije previše fleksibilan po pitanju krivljenja i vraćanja na staro. Pojavljuju se mikro pukotine. 2mm nije mnogo za tu debljinu, ali svakako nije loše zameniti. Ona je odradila svoj posao, spasila menjač. Imaš ih na AE za smešne pare, kupiš par komada.

Bolji i taj Abus x5 nego onaj kinez....

Gledao sam par puta kako te brave obijaju, jednom zamalo i uživo, da me nike skontao taj narkoman, bukvalno zavuce malo deblju drvenu sipku i samo cimne jace i otvori sa lanac... Ima snimakama bukvalno povuku bajs vezan za banderu i otrgnu, nikakvo secenje i te price, jednostavno brave takve da onajbdeo sto ulazi u bravu iscupas...

Te jeftine sajle su namijenene da odvrate one koji su na granici poštenja ;)

Ja imam Abus sajlu, treba alat da se preseče, ali je teška i tvrda (nezgodna za postavljanje) u PM. Retko je nosim i ne ostavljam bajs bez nadzora.

Imam Cube HybridReaction pro 625 star vec dve godine. Presao je preko 30k km,menjao sa 4-5 puta kasetu, lanac ali nijednom nisam promenio zupcanike na zanjem menjacu i prednji lancanik iako im je odavno vreme za zamenu. Hteo sam da zamenim prednji lancanik, kasetu, lanac i zadnji menjac, sve komplet ali ne znam koji prednji lancanik mi treba, originalni ne mogu da pronadjem nigde, i da li je moguce da prilikom zamene kasete i menjaca stavim kasetu sa 8spd umesto 11spd jer nikada ne koristim cetiri najveca zupcanika i nema mi mnogo smisla da placam 11spd kasete jer ih trosim cesto. Pozeljno je da bude shimano ili kompatibilno sa simanom jer imam i novu xt nablu koju planiram da promenim posto i one stradaju na 6 meseci pa imam rezervne, ali moze i sram, kupicu nablu. Pa mi sada treba pomoc oko odabira kompatibilnih komponenti pozeljno sa bike discount.de, ili nekog drugog prodavca iz de ali moze i kod nasih prodavaca mada nisam primetio da oni uopste imaju pogone za el.bicikle. Ili preporuka za servis bosch el. bicikli koji mogu da daju savet vezano za ovo iznad i izvrse zamenu delova.

Poslednja izmena:
Mozda nesto ovako?!

Prilozi

• IMG_20241130_150904.jpg
    IMG_20241130_150904.jpg
    201.4 KB · Pregleda: 49
I pošto ti je na točkovima QR koliko vidim, prođe lik i skine prednji točak za 5 sekundi :)
Ako već mora da noći u hodniku, možda je bolje rešenje duži jak lanac i dobar katanac, pa da se proplete :)
A taj za po gradu...

Imam Cube HybridReaction pro 625 star vec dve godine. Presao je preko 30k km,menjao sa 4-5 puta kasetu, lanac ali nijednom nisam promenio zupcanike na zanjem menjacu i prednji lancanik iako im je odavno vreme za zamenu. Hteo sam da zamenim prednji lancanik, kasetu, lanac i zadnji menjac, sve komplet ali ne znam koji prednji lancanik mi treba, originalni ne mogu da pronadjem nigde, i da li je moguce da prilikom zamene kasete i menjaca stavim kasetu sa 8spd umesto 11spd jer nikada ne koristim cetiri najveca zupcanika i nema mi mnogo smisla da placam 11spd kasete jer ih trosim cesto.
Gledam kako neko sa takvom vrstom bicikla moze da predje za 2 godine vise od 30k, i tek sada vidim da je to e-bike:sneaky:

Prodao sam dosta lanaca ljudima sa e-bajkovima i tako nekako kroz iskustvo drugih sam saznao da oni prosto trose lance i kasete, ili te kasete i lanci jednostavno nisu predvidjeni za taj nivo snage.
Plus sada cesto nema prednjeg menjaca kao u tvom slucaju pa je zadnja kaseta i prednji lancanik jos vise opterecena i trosi se.

LM, mnogo gresis kada mislis da ces sa 8 speed kasetom nesto ustedeti jer neces.
8 speed kasete spada u nizi segment za nezahteveno koriscenje pravi se od jeftinijih materijala i stvalja na jeftinije bicikle.
11 speed ide od klase 105 i vise, i cenovno se razlikuju, razlika u ceni je bukvalno dupla i bukvalno duze i traje

Znaci sve su izracunali i optimizovali, platis manje, vozis manje, platis vise i tacno ce toliko duze da traje.
nema sanse da sa altus kasetom predjes koliko i sa ultegrom, ta matematika je nemoguca.

Mozes da zapises kada si koju kasetu i lanac stavio i da pratis kilometre i videces da je istina ovo sto pisem.

I na kraju uvek volim da napomenem, sve sto si sam potrosio nije nikad skupo.
Stavi novi deo i teraj dalje.

Uzimam stalno deore 5100 jer zadnji menjac podrzava samo nju ali sad menjam i njega. Realno i nije neka razlika u ceni. Sad me samo zanima koji prednji lancanik mogu da uzmem i sa cim mogu da ga uklopim. Shimano nema lancanike, Sram ima ali tu bi morao da promenim i zadnju nablu. Ovaj acid sto je sad na biciklu ne moze vise da se kupi. Ne znam sta je sa cim kompatibilno a nemam slobodnog vremena da to fino istrazim. A kasete trosim brzo jer ih uopste ne odrzavam, menjam kad lanac krene da spada ili da cangrlja.

Poslednja izmena:
Pa promeni i ceo pogon i stavi nešto što lako možeš da servisiras.

Realno delovi na ebike se intenzivnije troše nego na klasičnim bajkovima.

Zaboravio da napišem da 8 speed kaseta neće biti ni kompatibilna sa točkom tj da free wheelom na nabli, ma zaboravi na tu ideju.

Takodje i kineski delovi nisu dobra ideja ako ti je bitna izdržljivost na habanje.

Pa promeni i ceo pogon i stavi nešto što lako možeš da servisiras.

Realno delovi na ebike se intenzivnije troše nego na klasičnim bajkovima.

Zaboravio da napišem da 8 speed kaseta neće biti ni kompatibilna sa točkom tj da free wheelom na nabli, ma zaboravi na tu ideju.

Takodje i kineski delovi nisu dobra ideja ako ti je bitna izdržljivost na habanje.
Pa ne znam koji prednji lancanik je kompatibilan. Je l moze ovaj https://www.bike-discount.de/en/e-thirteen-e-spec-dm-52mm-bosch-sx/cx-cx-gen4-chainring-34t da ide sa ovim https://www.bike-discount.de/en/shimano-deore-cn-hg601-cs-m5100-11-speed-wear-and-tear-set-11-51 I posto menjac radi okej jel mogu samo da zamenim tockice ( https://www.bike-discount.de/en/shimano-deore-rd-m5100-pully-set ) ?

Ako je 15k km godišnje, teško da je neko zezanje u pitanju, već je posao, tako da delovi nisu trošak, već ulaganje u pouzdan prevoz.

Koliko si guma potrošio za 2 godine/30k km?

Nazad
Vrh Dno