Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

Pa.. ajde sad...Kod mene je sve zategnuto, svaki sraf i nema lufta nigde... Moze da se desi da disk nije ravan?

onda neki deo nije ispravan. ne moze warped disc da uzrokuje vibracije, moze samo da se cuje kako cese ok klip

zamisli spustas se niz brdo, treba da kocis, a znas da se bicikl trese i vibrira kad kocis?

onda neki deo nije ispravan. ne moze warped disc da uzrokuje vibracije, moze samo da se cuje kako cese ok klip

zamisli spustas se niz brdo, treba da kocis, a znas da se bicikl trese i vibrira kad kocis?
To je tacno. Ne kocim samo prednjom kocnicum, kombinujem obe pa se onda to vibriranje skoro ne oseca. Ali kada kocim samo prednjom ima vibracije... Sta predlazes?

Pimetio sam kada pritisnem prednju i zadnju kocnicu, kada plocice stegnu disk, disk se malo pomeri u jednu stranu, verovatno plocice ne bi smele da pomeraju pri stezanju disk?
Ako su kocnice mehanicke onda je to normalno jer one imaju samo jedan klip koji se pomera (osim bb7 i slicnih). Ako su hidraulične onda se disk ne pomera jer su oba klipa pomicna.

Ako su kocnice mehanicke onda je to normalno jer one imaju samo jedan klip koji se pomera (osim bb7 i slicnih). Ako su hidraulične onda se disk ne pomera jer su oba klipa pomicna.
Pa jesu mehanicke. A ovo sa mrdanje i vibriranje prednjeg tocka pri kocenju samo prednjom kocnicom na nizbrdici, sve mi lici da je zbog toga sto prednji tocak ima amortizer, koji mozda sam po sebi uzrokuje tu vibraciju. Sto vise delova , to veca sansa za vibraciju. Zadnji tocak nema amortizer pa zato nema viibracija. Mozda je hod amortizera kratak, pa kada je amortizer u prirodnom polozaju, odnosno nije uvucen ili vrlo malo uvucen, ne moze da bude stabilan... Ne znam kako da objasnim, evo nacrtao sam na sta mislim. amortizer.jpg

Pazi ne znam o kolikim vibracijama je reč, ali ako su to neki najjeftiniji onda je moguće da se klimaju. Ni moji nisu ništa posebno ali ne osetim da ista vibrira. Što tanji amortizer to je fleksibilniji.

sumnjam da imas tako kvalitetan prednji amortizer koji ima toliki sag da se pomera toliko pri kocenju da osetis pomeranje vile. ako su mehanicke kocnice onda je i amort sigurno coil nemaju one tu snagu da pomeraju toliku oprugu unutar amortizera.

Pa imam Polar Mirage... Bajs je nov. Ne razumem se u amortizere za bicikle.
Jedino ako bi se stavio neki drugi amortizer, tj cela vila, da u neutralnom polozaju amortizer bude vise uvucen, i ima vrlo mali hod. Onda bi bio stabilniji. Pretpostavljam...

Interesantno objasnjenje ovog vibriranja, podrazumeva se da je sve zategnto, i nema lufta:

1. It’s a resonance that build up for a number of reasons. Easiest way to get it stop is knees to the top tube, lift your butt up a bit, use only the rear brakes to slow down a bit. If it happens a lot, maybe need a stiffer frame or wheels.

2. It is the front forks vibrating. They act like a musical tuning fork, the right pitch causes them to vibrate which echoes through the frame. Putting your knee on the top bar stops the vibration.

Ima puno ljudi oko 500 komentara na youtubu za ovaj problem... Izgleda da nije redak problem...

IMG_20220328_105907.jpg
Recite mi šta da radim sa ovim? Novi bajs je u pitanju ali ova sajlica kači gumu.

Uvij je u O :)

sajla je potrosni materijal, nema nikakve veze sa garancijom :)
mozes i da je privuces i pricvrstis uz deo koji ulazi u sraf

Ne znam koliko si ga vec vozio, ali ako je nov bajs, a majstor je ovako ostavio sajlu - ja bih proverio zategnutost svih bitnih srafova itd.

Ako skratis sajlu treba ti ovaj vrh novi, da spreci "cvetanje" sajle... ne znam moze li se stari uspesno iskoristiti za to.
Ja bih je samo proturio negde u kontra stranu, uglavi negde u rupu neku gde moze da stoji.

Treba da vremena na vreme proveriti da li je sve zategnuto.
Uzmi kombinirke i savij taj kraj sajle da ne kači gumu. Bezveze se bakčeš oko te sitnice.

1000 dinara je servis... nego ako dok motam tandrce ili preskace jeRi ti do menjaca ili je do loseg kvaliteta zubaca i lanca...?

^ Nova bicikla, kinez

Ako je nov bicikl moze biti do menjaca, moze biti da kaseta nije dovoljno zategnuta moze biti sta znam. Nekada treba rovariti da se utvrdi problem.

Ako tandrce onda verovatno lanac cese ili nisu dobro indeksirane brzine. Pitanje je kako su i limiti podešeni.

Trazim da kupim polovan bajs izmedju 200-300 evra, problematika je u tome sto sam visok 198cm i prilicno krupan, ako neko ima neko mesto da me uputi ko ima dobru ponudu a nije previse skup zamolio bih da mi pusti u DM! Takodje bi mi dosta znacile neke smernice na sta da obratim paznju pri kupovini, vidim na cikloberzi da je ogromna ponuda, ali iskreno ne znam ni kako bih izabrao velicinu, sve mi je prilicno konfuzno a ja sam amater u celom polju, pa da me neko ne "prevesla", Hvala!

ako imas preko 100 kg razmisli o fatbike, koliko znam duplozdini tockovi su predvidjeni do 100 kg a obicni do 75

Težina nije bitna. Mnogo manje nego što se obično misli, osim ako točkovi nisu baš težak šit, tj karton..

Kao referenca, ovo je pre neki dan kupio moj drugar koji je 198cm i ima 132kg (na moju preporuku)
Pogledaj dobro specifikaciju dok još nije uklonjen oglas, pa potraži nešto slično. Odlično mu odgovara.
Malo se iscenjkao, naravno (i to na mokju preporuku ;) ), i uzeo ga jeftinije.

Poslednja izmena:
barem 10% vrednosti bicikla, ali ne preporucujem te na sajlu, otezaj im malo, da ne bude tvoj ukraden jer se najbrze oslobodi

Prvo proveri imbusom dal su celjusti zategnute, proveri dal je rotor zategnut (ako je 6 bolt onda je torx ako je center lock onda je ili za kasetu ili za hollowtech kljuc sve zavisi od matice, mada ga protresi rukom ako se ne mrda nije do njega), proveri dal se trese tu oko lule i kormana, ako je venac unutra to ume da se raspadne i da se dobije luft.
Reseno.
Kad sam zavrtao volan zavrnuo sam prvo dva srafa sa strane, a onda sraf odgore i ostalo je lufta. Mora prvo gornji sraf da se zavrne, pa srafovi sa strane.

Moras prvo taj gore pa tek onda stem. Zato sto kada zategnes stem prvo onda taj zvezdasti "sraf" koji je u sipku amortizera nabijen ne moze da napravi kompresiju. Bitno da je reseno 👍

Nazad
Vrh Dno