To je samo za traku na kolovozu (član 89). Da ako postoji traka, da moraš nju da koristiš. Za staze nema ništa.
A to što ima ko zna koliko stotina hiljada, ako ne i miliona gladne dece u Africi?Ne mora ni da stoji, ne znam koliki *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* treba da budes da teras mtb preko mosta na adi kolovozom pored onolike staze?
To sto nema staze ka Topcideru, sto mora tih 600-700m duze da se ide preko Ade je glup izgovor, voznja biciklom tuda je za mene ruski rulet a svakodnevno vidjam bicikliste na njemu, i to mahom bez kacige i opreme.
Sent from my LM-G710 using Tapatalk
Član 40. ZOBS-a stav 1. kaže:
Član 40
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.
Ovim je jasno propisano da bicikl ne sme da se vozi kolovozom tamo gde postoji posebna, tj. biciklistička staza.
Kako perete biciklo?
Probao sam sunđerom i krpom, ali nisam baš zadovoljan.
Slobodno pošaljite zahtev za davanje mišljenja o tumačenju tog člana ZOBS-a nadležnom ministarstvu, dobićete identičan odgovor.
Propisi se ne pišu i ne tumače tako kako vi mislite da bi trebalo i moglo.
Постоји и код градског супа, улица Браће Јовандић. Него људи немојте тумачити закон, држите се закона и мирна Бачка. Рекао сам пре, ево сад ћу опет. Ако вас, не дај Боже, неко покупи на коловозу, а имате бици стазу, ако преживите платићете и оправку на ауту што сте направили. Судију не интересује ваше мишљење, они су слепи на то. Закон каже, смете се возити на коловозу ако не постоји бици стаза, немојте измишљати глупости.da, ta biciklisticka traka postoji recimo u Maksima Gorkog u Novom Sadu, sigurno zna salekojot gde je to i kako izgleda da traka
Gde to zakon kaže? Samo mi nađi gde piše to što tvrdiš. Ne može sudija da izmišlja zakone i da po izmišljenim stavkama deluje. Mislim može, ali to onda nije pravno važeće i po ako bi se time vodili, džabe da mi išta pričamo dalje kad će svaki sudija po sopstvenom nahođenju da deluje. Onda 'beš zakone, ćemo vozimo i bez vozačke auto kad nam se tako ćefne.
To što ti radiš je upravo ono što meni kažeš da radim - tumačiš na svoju ruku.

Član 334 stav 1 tačka 7 ZOBS.Ja doduse ne nadjoh kaznu, ko zna na sta su mislili kada su pisali ovo, isto kao i voznja uz desnu ivicu puta (1m) a zutom trakom smeju samo autobusi... ispada da npr Bul vojvode Misica ne smes da vozis bicikl (moras uz desnu ivicu a tamo je zuta traka kojom opet ne smes)
sve je to ok, samo sto u Srbiji tih posebnih biciklistickih staza odnosno traka ima jako malo i ovo sve sto pisemo nije primenjivo na slucaju koji se ovde desio, jer na tom delu puta nema te trake. samim tim biciklista ima pravo da vozi uz desnu ivicu puta i samim tim nije na njemu da se sklanja autobusu i kolima.Jedini ko proizvoljno tumači i izmišlja nešto što ne postoji u ZOBS-u si ti. Kao što je već rečeno više puta, član 40. je potpuno jasan i vrlo precizno propisuje kada kolovoz sme da se koristi za vožnju bicikla, a to je jedino kada ne postoji posebna biciklistička staza, odnosno traka.
Pošto je očigledno da nisi pravnik, čim ti padaju na pamet te ideje koje pišeš, pročitaj i ovaj materijal sa sajta Pravnog fakulteta, biće ti korisno. Pre svega te interesuju argumentum a contrario i argumentum ab absurdo (to treba da pročita i čovek koji je zaključio da norma može da se tumači i tako da u situaciji kada postoji posebna biciklistička staza, odnosno traka, bicikl kolovozom može da se vozi i u širini od više od 1 metra od desne ivice kolovoza).
http://ius.bg.ac.rs/prof/Materijali/jovmio/Dokumenti/Metode tumacenja prava II.htm
Fakat je da ne možeš preko ograde ali da li će tada reći da si morao ranije da se uključiš na biciklističku stazu, nemam pojma.A kako tumačiti sledeću situaciju?
Krecem se iz pravca Tosinog Bunara i penjem se na most ka Adi, nemam mogucnost da se prebacim na bici stazu koja je pored posto je izmedju ograda visa od 1.2m.
Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari