Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

To je samo za traku na kolovozu (član 89). Da ako postoji traka, da moraš nju da koristiš. Za staze nema ništa.

Pročitao, nigde se ne pominje to što si ti naveo.

Bolji mi reci koji član to obavezuje nego da se jurim u krug. :)

Ne mora ni da stoji, ne znam koliki *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* treba da budes da teras mtb preko mosta na adi kolovozom pored onolike staze?
To sto nema staze ka Topcideru, sto mora tih 600-700m duze da se ide preko Ade je glup izgovor, voznja biciklom tuda je za mene ruski rulet a svakodnevno vidjam bicikliste na njemu, i to mahom bez kacige i opreme.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Ja se jednom prevario pa krenuo od Sajma gore ka mostu na Adi. Vetar je tako šibao na kolovozu, da sam se sve vreme borio da me ne gurne u levu traku.

gledao sam neka yt videa... ok su, ali ako ti zapadne los primerak.... vecina tih ramova se pravi za Scott, Canyon i ostale velike brendove. ovo je samo bez njihovih QC pa samim tim i mala cena (neki kazu realna cena).
ako planiras carbon ram, pa imas novca za recimo dva ova (u slucaju da jedan bude falican) isplati se. cak i dva ova su jeftiniji od nekog Scott, Canyon, Giant, Cube i sl

tu recimo moze biti problem oko BB i headseta, koliko su rupe prave (vidi Hambini na yt :D)

https://www.youtube.com/watch?v=TKPiAG5SwnI
https://www.youtube.com/watch?v=FVKzUHCl3_A
https://www.youtube.com/watch?v=kiHJTwINTIg

Poslednja izmena:
Ne mora ni da stoji, ne znam koliki *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau* treba da budes da teras mtb preko mosta na adi kolovozom pored onolike staze?
To sto nema staze ka Topcideru, sto mora tih 600-700m duze da se ide preko Ade je glup izgovor, voznja biciklom tuda je za mene ruski rulet a svakodnevno vidjam bicikliste na njemu, i to mahom bez kacige i opreme.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk
A to što ima ko zna koliko stotina hiljada, ako ne i miliona gladne dece u Africi?

Član 40. ZOBS-a stav 1. kaže:

Član 40
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

Ovim je jasno propisano da bicikl ne sme da se vozi kolovozom tamo gde postoji posebna, tj. biciklistička staza.

Što me *****avate ljudi? :)

Ili ste ozbiljni? E onda, što sebe zavaravate. :)

Nigde ne piše izričita zabrana onoga što pričate.

Član 40. ZOBS-a stav 1. kaže:

Član 40
Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

Ovim je jasno propisano da bicikl ne sme da se vozi kolovozom tamo gde postoji posebna, tj. biciklistička staza.

Time sto je nesto dozvoljeno pod jednm uslovom, ne znaci da je nedozvoljeno u suprotnom.
Ovo mozes da shvatis i na drugi nacin. Ukoliko postoji staza, smes da vozis 1m od ivicnjaka, u suprotnom (ako nema staze) mozes da vozis i vise.
E sad, sta je logicno nama i nekome ko je pisao zakon i da li je to normalno...

da, ta biciklisticka traka postoji recimo u Maksima Gorkog u Novom Sadu, sigurno zna salekojot gde je to i kako izgleda da traka

Slobodno pošaljite zahtev za davanje mišljenja o tumačenju tog člana ZOBS-a nadležnom ministarstvu, dobićete identičan odgovor.

Propisi se ne pišu i ne tumače tako kako vi mislite da bi trebalo i moglo.

Kako perete biciklo?
Probao sam sunđerom i krpom, ali nisam baš zadovoljan.

probaj sa vodom
salim se :D

voda, neki sampon za pranje kola, motora ili bicikla sa sundjerom (za pranje kola), smrkom pre i posle sampona. za lanac, kasetu, prednji pogon mozes neku cetku, sundjer ce se pokidati
ram se posle moze mikrofiber krpom obrisati

Kako perete biciklo?
Probao sam sunđerom i krpom, ali nisam baš zadovoljan.

na sundjer i cetkicom nikada ne mozes bas da ga skroz ocistis. Puskiranje u samousluznoj perionici je prava stvar. samo moras da pazis da ne prksas pod punim pritiskom na lezajeve. Tockove mozes da skines pa glave nisu problem, ali patronu i soljicu moras da pripazis. Samo da nije direktan mlaz

Slobodno pošaljite zahtev za davanje mišljenja o tumačenju tog člana ZOBS-a nadležnom ministarstvu, dobićete identičan odgovor.

Propisi se ne pišu i ne tumače tako kako vi mislite da bi trebalo i moglo.

Ja bih se s ovim složio.
Nemam pri ruci ZOBS (nezgodno s mobilnog).

I tumačenje u praksi jeste takvo.

I u slučaju udesa - biciklisti se vodi kao nepropisno kretanje (ne sećam se tačnog izraza), čak i ako nije kriv za udes. Tipa plaća i on neku kaznu koliko sam shvatio.

Svakak je moguće i vredi proveriti.
Em u slučaju promene, a svakako radi tumačenja.

Sudska praksa, zakoni, moral, i zdrava logika su često u priličnom raskoraku.

da, ta biciklisticka traka postoji recimo u Maksima Gorkog u Novom Sadu, sigurno zna salekojot gde je to i kako izgleda da traka
Постоји и код градског супа, улица Браће Јовандић. Него људи немојте тумачити закон, држите се закона и мирна Бачка. Рекао сам пре, ево сад ћу опет. Ако вас, не дај Боже, неко покупи на коловозу, а имате бици стазу, ако преживите платићете и оправку на ауту што сте направили. Судију не интересује ваше мишљење, они су слепи на то. Закон каже, смете се возити на коловозу ако не постоји бици стаза, немојте измишљати глупости.

Послато са Mi A2 Lite уз помоћ Тапатока

Gde to zakon kaže? Samo mi nađi gde piše to što tvrdiš. Ne može sudija da izmišlja zakone i da po izmišljenim stavkama deluje. Mislim može, ali to onda nije pravno važeće i po ako bi se time vodili, džabe da mi išta pričamo dalje kad će svaki sudija po sopstvenom nahođenju da deluje. Onda 'beš zakone, ćemo vozimo i bez vozačke auto kad nam se tako ćefne.

To što ti radiš je upravo ono što meni kažeš da radim - tumačiš na svoju ruku.

Poslednja izmena:
Gde to zakon kaže? Samo mi nađi gde piše to što tvrdiš. Ne može sudija da izmišlja zakone i da po izmišljenim stavkama deluje. Mislim može, ali to onda nije pravno važeće i po ako bi se time vodili, džabe da mi išta pričamo dalje kad će svaki sudija po sopstvenom nahođenju da deluje. Onda 'beš zakone, ćemo vozimo i bez vozačke auto kad nam se tako ćefne.

To što ti radiš je upravo ono što meni kažeš da radim - tumačiš na svoju ruku.

Sta gde kaze? Kuda sme da se vozi bicikl? Pa kacio je covek ranije danas i nemojte da padate u trans, pravo je kao matematika, ako-onda... dese se greske u pisanju naravno ali se i tada pridrzava onoga sta je napisano a ne onoga na sta pretpostavljamo da je ili je zakonodavac mislio. Npr *mjau**mjau**mjau**mjau**mjau*itet da mogu da ti pisu kaznu ako guras bicikl pored sebe u pesackoj zoni (Pešačka zona je deo puta, ulice ili deo naselja koji je prvenstveno namenjen saobraćaju pešaka. Ovo "prvenstveno" je tu zbog opcije da se u nekom vremenskom periodu u toku dana dozvoli saobracaj određenih vozila brzinom kretanja pešaka, tako da ne ugrožavaju pešake)

Znaci pise kada sme, sve ostalo ne sme.
Screenshot_225.png
analogno tome, gde ima biciklisticke staze, tu ne sme po kolovozu... sad tu mozes da ih hvatas na "posebnu stazu ili traku". Ako je mesovita onda nije "posebna". Meni, sa MTB, 35 je dovoljno na posebnoj (vozač bicikla ne sme da se kreće biciklističkom stazom brzinom većom od 35 km/h) ali vecini sa brzinkama pretpostavljam nije.
Screenshot_226.png
Ja doduse ne nadjoh kaznu, ko zna na sta su mislili kada su pisali ovo, isto kao i voznja uz desnu ivicu puta (1m) a zutom trakom smeju samo autobusi... ispada da npr Bul vojvode Misica ne smes da vozis bicikl (moras uz desnu ivicu a tamo je zuta traka kojom opet ne smes)

Da ne ispadnem totalni Mile Kontras, prvi se, naravno, ne pridrzavam jer vozim brze od 10kmh, koliko je max na mesovitim stazama a na NBGD 99% su mesovite (koliko znam samo u Dolini gladi i od Juge do usca je solo biciklisticka). Cepam kolovozom i gdegod mogu bezbedno, probijam semafore.

Poslednja izmena:
Sad već izmišljaš, posebno ovo za pešačku zonu i guranje bicikle pored sebe. Ne može ti niko pisati nikakvu kaznu za tu tvoju tvrdnju - guranje bicikle kroz pešačku zonu. Mislim, može, može i da ti napiše da izgledaš kao vanzemaljac, pa se ti zezaj posle sa sudijom i objašnjavaj tamo da imaš 10 prstiju kao i svi ostali ljudi. Ali je npr. ZOBS jasan za tu tvoju tvrdnju. Pešak (član 7, stavka 69) po definiciji može da gura ili vuče vozilo sopstvenom snagom (bicikl je inače vozilo po ZOBS-u, član 7, stavka 32). Pešačka zona je prevashodno namenjena za pešake, koji opet po navedenoj definiciji mogu da guraju ili vuku vozilo, kolica, vozi rolere, itd. Sve ovo piše u ZOBS-u, ne znam zašto moram da pišem bez potrebe.

I opet ponavljaš isto kao i čovek pre tebe po sistemu "ako piše da ovo sme, onda automatski sve ostalo ne sme". Nigde veze, već proizvoljno sam određuješ kako će neki član zakona da se posmatra. Ne može se izvlačiti iz tekstova kako ko poželi.

Očigledno sami procenjujete ZOBS po sopstvenom nahođenju i izvlačite zaključke bez ikakvog upoznavanja sa odredbama pomenutog zakona. Nemam nameru da nastavljam da vas ubeđujem u suprotno, jer niti jednom mi nije direktno odgovoreno na pitanje sa potkrepljenom tvrdnjom, već samo sa proizvoljnim mišljenjima.

Jedini ko proizvoljno tumači i izmišlja nešto što ne postoji u ZOBS-u si ti. Kao što je već rečeno više puta, član 40. je potpuno jasan i vrlo precizno propisuje kada kolovoz sme da se koristi za vožnju bicikla, a to je jedino kada ne postoji posebna biciklistička staza, odnosno traka.

Pošto je očigledno da nisi pravnik, čim ti padaju na pamet te ideje koje pišeš, pročitaj i ovaj materijal sa sajta Pravnog fakulteta, biće ti korisno. Pre svega te interesuju argumentum a contrario i argumentum ab absurdo (to treba da pročita i čovek koji je zaključio da norma može da se tumači i tako da u situaciji kada postoji posebna biciklistička staza, odnosno traka, bicikl kolovozom može da se vozi i u širini od više od 1 metra od desne ivice kolovoza).
http://ius.bg.ac.rs/prof/Materijali/jovmio/Dokumenti/Metode tumacenja prava II.htm

Ja doduse ne nadjoh kaznu, ko zna na sta su mislili kada su pisali ovo, isto kao i voznja uz desnu ivicu puta (1m) a zutom trakom smeju samo autobusi... ispada da npr Bul vojvode Misica ne smes da vozis bicikl (moras uz desnu ivicu a tamo je zuta traka kojom opet ne smes)
Član 334 stav 1 tačka 7 ZOBS.

Baš tako, hvala.
9374df87e5a4b97d41527334c5d8b30f.jpg

Dzonihsv, ovde na temi neko je pisao (mrzi me da tražim) da se šetao Knezom sa prijateljem i gurao bicikl pred sebe i hteli komunalci da mu pišu kaznu.
Na njegovu opasku da u istoj ulici prodaju bicikle, šta da je kupio baš tu i bilo je nešto tipa, možeš da ga nosiš. I lik digne bajs na rame i to je kao ok!? Znam da je glupost i da bi verovatno palo na sudu (još jednom, verovatno) ali tehnički, iako ga guraš, bicikl je prevozno sredstvo a u članu piše namenjen saobraćaju pešaka (da ne poredim sa situacijom da guraš auto kroz Knez ali u suštini, što se slova zakona tiče, nema razlike).
To ti je kao u starom zakonu nedovoljno objašnjeno nošenje kacige za motoriste. Sećaš se da su je nosili na laktu a ne na glavi? Policija im je pisala kazne ali je to posle padalo na sudu. U zakonu je pisalo samo da mora da nosi kacigu i ono su je nosili. Na laktu ali nosili... Zato sada piše na način kako je predvideo proizvođač.

Poslednja izmena:
Jedini ko proizvoljno tumači i izmišlja nešto što ne postoji u ZOBS-u si ti. Kao što je već rečeno više puta, član 40. je potpuno jasan i vrlo precizno propisuje kada kolovoz sme da se koristi za vožnju bicikla, a to je jedino kada ne postoji posebna biciklistička staza, odnosno traka.

Pošto je očigledno da nisi pravnik, čim ti padaju na pamet te ideje koje pišeš, pročitaj i ovaj materijal sa sajta Pravnog fakulteta, biće ti korisno. Pre svega te interesuju argumentum a contrario i argumentum ab absurdo (to treba da pročita i čovek koji je zaključio da norma može da se tumači i tako da u situaciji kada postoji posebna biciklistička staza, odnosno traka, bicikl kolovozom može da se vozi i u širini od više od 1 metra od desne ivice kolovoza).
http://ius.bg.ac.rs/prof/Materijali/jovmio/Dokumenti/Metode tumacenja prava II.htm
sve je to ok, samo sto u Srbiji tih posebnih biciklistickih staza odnosno traka ima jako malo i ovo sve sto pisemo nije primenjivo na slucaju koji se ovde desio, jer na tom delu puta nema te trake. samim tim biciklista ima pravo da vozi uz desnu ivicu puta i samim tim nije na njemu da se sklanja autobusu i kolima.

A kako tumačiti sledeću situaciju?
Krecem se iz pravca Tosinog Bunara i penjem se na most ka Adi, nemam mogucnost da se prebacim na bici stazu koja je pored posto je izmedju ograda visa od 1.2m.

Послато са SM-G965F помоћу Тапатока
Fakat je da ne možeš preko ograde ali da li će tada reći da si morao ranije da se uključiš na biciklističku stazu, nemam pojma.
Svakako nisi dužan da znaš napamet položaj staza po gradu... valjda.

Najbolje je kada krenu da ti sviraju ovi što se uključuju na most iz pravca Gagarinove. Još te pitaju šta ćeš tu i teraju u peršun.

I jedan osvrt na ovu raspravu oko staza koja se ponavlja. Da li ima staza ili ne je za neku drugu priču. Štos je u reakciji vozača busa koji odjednom kreće u traku kojom ide salekojot što znači da vozač busa uopšte nije obratio pažnju na vozila sa leve strane(ako postoji više traka).

pa lakse je kriviti bicikliste :)

nego mene vise interesuje tema oko kineskih carbon ramova :)

Guranjem bicikla si pravno&tehnički pešak. Cimanje komunalca pada na sudu ako ne dokažu (ili im sudija poveruje) da si vozio.

Što ne znači da nećeš gubiti živce i vreme.

Guranje bajsa kolovozom ipak ide desnom stranom, dok pešak treba da se kreće levom stranom, kad ide kolovozom (nema trotoara). Kolona pešaka - opet desnom stranom. Jedino nisam siguran kako se računa šetanje psa - ako su stoka/domaće životinje, onda opet desna strana. :)

Nazad
Vrh Dno