Šta je novo?

[Benchfikcija] Potencijalna Apple gejming platforma

ABET

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
26.03.2007
Poena
720
Ovaj post je teška naučna fantastika i verovatno će ga moderatori okarakterisati kao nekonstruktivan i samim tim obrisati ali ne mogu da ne kažem nešto što mi se već duže vreme mota po glavi (razne glupave misli se tu roje, nije ova najgora :)). I pored svih razloga protiv bih ipak molio moderatore da dopuste temu iako je u pitanju prosipanje iz šupljeg u prazno.

Elem, tiče se fiktivne budućnosti AMD-a. Ja sam za to da AMD pređe pod okrilje Apple i da Apple na bazi AMD proizvoda kreira novu gejming platformu koja bi bila orijentisana ka onim korisnicima koji cene kompleksne i napredne igre (na konzolama naprednih ima u određenom broju ali kompleksnih ne što je sasvim opravdano kada se uzme u obzir priroda konzola). Postoji više razloga zašto smatram da bi ovo bila dobra ideja:

- AMD bi na taj način osigurao svoju budućnost. Iz nekog mog ugla gledanja AMD i nVidija se danas nalaze u jako nezavidnom položaju zahvaljujući Microsoft-u koji iz dana u dana sve više guši PC gejming. Moja neka procena je da će PC gejming podvesti pod statističku grešku nedugo po pojavljivanju nove generacije konzola (2014.) Radeći u okviru Apple oni bi se isključili iz PC/MS priče i propast gejminga na Windows platformi ih ne bi zakačila.

- Dobro je za Apple i to iz više razloga. Prvi razlog, bolje rečeno pitanje je: zašto baš AMD a ne nVidija ili Intel? Pa odgovor je jako jednostavan, AMD jedini ima konkuretne proizvode koji čine jezgro gejming računara. Mislim da je daleko trenutak kada će se igre ili OS izvršavati samo pomoću jedne grafičke kartice pomoću CUDA/OpenCL. AMD ima jedini ima zaokruženu platformu i nedostatak u performansama je moguće nadoknaditi kombinacijom CPU+GPU. Znači Apple-ova uloga u celoj priči bi bila guranje OpenCL-a napred (pozitivni efektivi na celu IT zajednicu, OSS zajednicu itd.) i razvijanje softvera tj. nadoknađivanje softverskog zaostatka koji AMD ima u odnosu na nVidiju. Prednost koju Intel ima zahvaljujući bržim procesorima bi se mogla lako neutralisati Apple-ovim dogovorom sa softverskim kućama oko OpenCL podrške. Mislim da Intel nije u stanju da napravi ono što je toliko najavljivao tj. Larabee iz prostog razloga što nikada nisu napravili poštenu grafičku karticu. Znači AMD CPU+GPU (ili u budućnosti Fusion koji je jedini verovatan kod AMD-a) i nema tog Extreme procesora koji će moči da im se približi (ovo važi profi aplikacije). Još jedan razlog za AMD jeste cena kompanije koja je stvarno smešna u odnosu na njen potencijal.

- Pozitivni efekti na gejming industriju se sastoje u tome što bi dobili jednu novu gejming platformu koja bi promovisala kvalitet. Apple bi po mom mišljenju trebao potpuno zatvoriti platformu kao što to najbolje od svih i ume. To uključuje i razvojne timove koji bi trebali biti pažljivo birani iz grupe talentovanih i željnih dokazivanja. Pet. šest timova vezanih za Apple bi bili dovoljni za početak. Takođe serije računara bi bile osvežavane svakih dve godine i sklapane od kvalitetnih komponenti (cenu računara ostavljam Apple-u da formira :p). Takav pristup bi osigurao kvalitet igara, napredak igara u globalu kao i njihovo savršeno glatko izvršavanje. Jedna takva igra bi bila najnaprednija moguća igra, zahvaljujući poznatom hardveru i njegovom tempu osvežavanja (3-4 puta brže od konzola) igre bi u svakom trenutku bile grafikči najnaprednije na celom tržištu i imale bi savršeno stabilan frejm rejt. Zahvaljujući prirodi platforme i talentovanim programerima igre bi bile više od pukih splačina koje služe brzoj zabavi (kao što je slučaj sa većinom multi platform naslova), jednostavno bi nastavile da guraju staru PC priču napred (igre kao System Shock, Deus Ex, stari Interplay RPG, kompeksne simulacije letenja, vožnje itd.)

- Dobro bi bilo za potencijalne korisnike. Ja sam siguran da bi uprkos ceni jednog takvog računara ipak bilo dovoljno kupaca takvih kompjutera i igara. Ako se svaka od konzola može prodati u 60 miliona (PS2 duplo više) primeraka onda sigurno ima par miliona kupaca Apple iGame kompjutera (Apple je to, marketing+zilote ne treba zaboraviti). Korisnik jednog takvog kompjutera koji uz to ima slične prefernsije bi bio jako zadovoljan. Mnogo je nezadovoljnih trenutnom polikom MS-a (koja je za jedno suđenje imo, tipa korisnici vs MS) i sigurno se više nikada ne bi vratili na Windows posle prelaska na Apple igre. Nisu konzole rešenje za sve ljude iako se nameću kao takve.

Takođe Apple konačno više ne bi imao izgovor da kuka kako svi koriste Windows zbog igrica. Eto im prilike pa nek naprave svoje igrice, ne košta puno ali svakako ne donosi profit kao fensi gedžeti kojima su se okrenuli. Kada bi ovako nešto uradili ja bih konačno priznao njihov pozitivan uticaj na IT industriju. Sve dok proizvode nepotrebne spravice i na njima mlate lovu mogu da zaborave na to :)

Poslednja izmena:
Ovo je bas veliki what-if :).
Odakle ti ideja da bi video nesto poput System Shock ili Deus Ex?
Koliko ja vidim Apple je zainteresovan za casual korisnike, pre bih od njih ocekivao nesto na fazon wii-a.

Drago mi je da ima zainteresovanih za ćaskanje :)

Ovo je bas veliki what-if :).
Odakle ti ideja da bi video nesto poput System Shock ili Deus Ex?
Koliko ja vidim Apple je zainteresovan za casual korisnike, pre bih od njih ocekivao nesto na fazon wii-a.

Da, tačno je da Apple danas odaje takav utisak. Ali ovo bi im bila super šansa da pokažu kako ih napredak interesuje (pa neka su i video igre u pitanju) a ne samo mlaćenje love na prodaji multimedijalnog sadržaja, reklamiranju i gedžetima koji pokreću celi sistem.

Wii je interantna platforma ali je isuviše casual, tačnije oni su pronašli tržišnu nišu koju niko pre njih nije iskoristio i na osnovu toga mlate lovu. Slično radi i Apple. Međutim takvim pristupom nijedna kompanije neće dobiti na značaju niti će ući u istoriju. Pa više će se pričati o MS-ovim "podvizima". Mislim da je vreme da počnu da razmišljaju i u tom smeru, postali su dovoljno veliki za tako nešto. to što svaki prolaznik zna o iPad, iPhone i ostalim gedžetima je manje bitno od mišljenja ljudi iz branše. Vreme će pokazati da je tako.

Naravno možeš ti dati one brojke za Troikine igre, Deus Ex i SS2 što je neko ranije postovao (max 70k kopija) i reći da to niko neće kupiti. Ali zaboravljaš da su to male firme na razuđenom tržištu kakvo je PC gejming tržište iza kojih niko ne stoji. Iza ovoga bi stojao Apple u svom sjaju i fenomenalnosti :D. Evo ti primer PS3 ekskluzive, ja nešto sumnjam da svi oni ljudi koji kupe neku od ekskluziva su baš zagrejani za nju. Sigurno tu ima i kupovine po automatizmu na osnovu poznatog kvaliteta tih igara i slično. Tako može i u ovom fiktivnom slučaju da se desi da na recimo, 3 mil prodatih iGame proda se 2 miliona neke DeusEx-olike igre.

Oni vec imaju svoju gaming platformu na iPhone/iPad-u. Drugo takve konfiguracije bi nadmasile po ceni cak i Alianware...

Ne nužno. To zavisi od Apple-a i onoga što on želi da postigne. Nije neophodno trpati najbrže komponente, bitno je imati vrhunsku optimizaciju i igre prilagoditi platformi 100%. A tu razni EA, Activision-i i ostala korporativna bagra nemaju šta da traže. Može taj PC koštati i samo 1k$ ako Apple tako želi, nije nužno da moraju prodavati hardver ispod cene kao što Sony radi.

iPhone gejming je u nedostatku boljeg izraza, neozbiljan i neme veze sa mojom idejom koja uključuje napredak igara.

Poslednja izmena:
Pc gaming nece umreti. Barem ne u narednih 20tak godina..

Da, tačno je da Apple danas odaje takav utisak. Ali ovo bi im bila super šansa da pokažu kako ih napredak interesuje (pa neka su i video igre u pitanju) a ne samo mlaćenje love na prodaji multimedijalnog sadržaja, reklamiranju i gedžetima koji pokreću celi sistem.

Naravno da njih napredak ne interesuje, posebno ne u sferi igara.
Evo i Pachter se slaze sa mnom :D
http://www.tuaw.com/2010/03/02/pachter-apple-will-have-a-game-console-soon/

Tako može i u ovom fiktivnom slučaju da se desi da na recimo, 3 mil prodatih iGame proda se 2 miliona neke DeusEx-olike igre.
Na 300 miliona iGame-a bi mozda i prodao 2 miliona takve igre :).

iPhone gejming je u nedostatku boljeg izraza, neozbiljan i neme veze sa mojom idejom koja uključuje napredak igara.
Hendheld gaming je neozbiljan per se.

G@W prijatno si me iznenadio. Samo pravi Apple-fan može da ima ovakve misli i još i hrabrost da ih ispiše na javnom forumu.

A ja sanjam dan kada ću moći sve najnovije igre da igram na Mac-u, a tada ću konačno moći totalno da ostavim Windows (pa verovatno ne, jer su e-banking sistemi zaključani za IE).

Čini mi se da strategija Stiva Džobsa trenutno ide ka sve većoj kontroli cele računarske platforme koju proizvode. Stiv bi sigurno hteo da sam proizvodi i procesore i grafičke čipove, ali za to je malo rano sada. Jedini način da se do tle stigne je Apple kupi neku drugu firmu kora proizvodi čipove, a sad je pitanje dali Apple ima dovoljno novca i (da izvinete)muda da se sjedini sa AMD-om. Ovim bi dobio ATI koji trenutno ima bolje čipove od nVidia-e i bolju perspektivu. Problem je perspektiva AMD-a u odnosu na Intel. Ali to možda može i da poboljša samom kupovinom jer je moguće da sjedinjeni umovi Apple-a i AMD-a mogu da izvade performanse procesora iz trenutne, kako da kažem, bule.

A onda još jedna prilika, AMD i Apple bi koristeći Apple-ovu SoC ekspertizu i ATI-evu GPU ekspertizu mogli napraviti neverovatan čip sličan IBM-ovom Cell čipu koji je i sada dosta jaći od najjačeg Intelovog 6-jezgarnog. A to je zato što on nema samo obična procesorska jezgra već ima još i vektorske obradne jedinice koje znatno podižu snagu u FLOPS-ima po jedinici količne tranzistora. Glavni računarski zadaci se mogu podeliti u serijske i paralabilne. Što više bilo kakvih jezgara ima neki čip to je sposobniji za izvršenje paralelnih zadataka, a što više jezgara ima za istu količinu tranzistora to će imati veću snagu u FLOPS-ima. Skoro svi zahtevi računarski zadaci danas su paralelni, razna matematička računanja, simulacije fizike, renderovanje grafike, kompresovanje video materijala... Ma za igre danas nije ni potreban centralni procesor, on je potreban da bi se izvršavao operativni sistem i neki sporadični serijski zadaci i oni za koje je bolja superiorna snaga jednog jezgra koju poseduje centralni procesor (ja ne mogu da se setim ni jedne zahtevne operacije koja je takva).

Ali dosta je teško parlelno programirati bilo šta osim grafike, mada ne sumnjam u talenat koji Apple može daizvuče iz ljudi.

Oved dolazimo do računara koji bi Apple trebao da proizvodi. Kako bi bilo lepo kada bi jedan full fladged operativni sistem kao što je Mac OS X mogao da se vrti na PS3. To natera čoveka na razmišljanje zašto je Apple napustio PowerPC platformu. Ja iskreno nemam pojma. Mada Xbox360 sa trojezgarnim PowerPC Xenon procesorom je izašao posle objave prelaska na Intel, ali nije valjda da Apple nije znao šta IBM pravi pre nego što se odlučio za Intel switch jer je Cell procesor tada bio već odavno u razvoju. Ako je Xenon procesor na 3.2 GHz mogao da stane u onako malo kućište Apple je ladno mogao da ga turi u PowerMac-a. Uz poslušnost i posvećenost Apple developera mogo je Bog da ih vidi sa Cell-om, mada mislim da su Sony i MS napravili neke ekskluzivne ugovore sa IBM-om i da zato nije moglo.

Ali uz pomoć AMD-ATI konzorcijuma mogla bi da se ponovo ukaže propuštena prilika.

I još jedna poruka za Apple. Trebalo bi konačno da naprave jedan manji tower računar sa mnogo većim kapacitetom za hlađenje komponenti od iMac-a. Mogao bi imati jedno mesto za PCI-E grafičku kartu i slotove za memoriju pune veličine u jednom relativno kompaktnom pakovanju. Recimo da bi slot optički drajv, hard disk i grafička karta bili postavljeni vertikalno i bilo bi mesta za još jedan hard. Pošto bi im ovo hanibalizovalo prodaju displeya mogli bi da ponude paket koji bi se sastojao iz tog računara i LED Cinema Displey-a i koštao bi koliko i sadašnji iMac. A možda bi mogli da malo progutaju ponos i povećaju debljinu iMac-a, stave veće otvore za vazduh i pojačaju ventilatore.

Ako bi Apple uspeo sa AMD-om i ATI-em mogao bi dosta da snizi prodajnu cenu svoje platforme koja bi imala priliku da se (kol'ko-tol'ko) omasovi, a tada bi i razvojni timovi igara sami došli. Uz Apple-ovu posvećenost celom user expirience-u, ne sumnjam da bi kvalitet nastalih igara bio odgovarajući.

Izvinjavam se za ova naglabanja, ali zar nije to i poenta ove teme. Pa pročitajte ako 'oćete.

Poslednja izmena:
Mislim da Apple nece ici u tom smeru vec u smeru gaminga na handheld platformama..
ali ideja da se AMD/ATI uzme pod svoje nije losha.. shta vishe vrednost im je mala,
pa bi mogli da ih kupe chisto reda radi, da pokupe tehnologije, pa da ih posle nekom prodaju..

Iskreno pre bih se radovao da Apple pazari Adobe i jednom za svagda zaokruzi prichu
shto se tiche proizvoda vezanih za grafiku na rachunarima.. e to bi bio show :)

Pa osim Photoshopa, Apple vec ima bolji softver od Adobea :)

U kom smislu bolji softver. Apple za sada nudi samo softver za audio i video produkciju. Adobe ima još osim Photoshop-a i profi softver za vektorsku grafiku, publishing i web dizajn.

G@W čoveče jesi li ti vidovit.

Na MacRumors se upravo pojavila glasina da bi Apple mogao da koristi AMD procesore.

Ovo je prosto neverovatno, spekulišemo o nečemu u sferi maštarija, a glasina u vezi sa tim se pojavi na MacRumors istog dana.

EDIT: Upravo sam prvi put pročitao Wikipedia članak o AMD Fusion. Ovo je još neverovatnije, to je baš ono na šta sam mislio u velikom postu.

Poslednja izmena:

Da.. ali nema i Illustrator, InDesign i After Effects (koji je ruku na srce bolji od Motion-a.. znam jer sam radio na oba).

Glasine bogami bogato kruze netom da Apple ustvari ne prihvatanjem Flash-a za svoje uredjaje iPod-Phone-Pad hoce da oslabi Adobe kako bi ga shto jeftinije kupio .. hm..

Poslednja izmena:

Na MacRumors se upravo pojavila glasina da bi Apple mogao da koristi AMD procesore.

Ovo je prosto neverovatno, spekulišemo o nečemu u sferi maštarija, a glasina u vezi sa tim se pojavi na MacRumors istog dana.

EDIT: Upravo sam prvi put pročitao Wikipedia članak o AMD Fusion. Ovo je još neverovatnije, to je baš ono na šta sam mislio u velikom postu.

zaista neverovatno i ja sam to malochas prochitao na MacRumors-ima :D

http://www.appleinsider.com/articles/10/04/16/apple_in_advanced_discussions_to_adopt_amd_chips.html

da stvarno impresivno vidovito od strane G@Wa !! :)

idem da procitam sta je G@W gore napisao... ali ovo mi ipak ne lici na temu "jednom za svagda da raskrstim sa tim "naprednim tehnologijama" koje je Apple doneo" ;) :D

EDIT: evo ga:

" Kada bi ovako nešto uradili ja bih konačno priznao njihov pozitivan uticaj na IT industriju. Sve dok proizvode nepotrebne spravice i na njima mlate lovu mogu da zaborave na to "

lol! :) super si :)

Poslednja izmena:
par cinjenica:

- apple je vec imao konzolu http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_Bandai_Pippin a danas je njegov fokus iPhone, iPad.

- milion i jedan put se culo do sada da Apple treba da udje na trziste igara; sto i jeste ucino sa iPhoneom i sada handle gaming trziste izgleda ovako: link

iPhone_USportableGameShare_2009.png

- Apple je vec u par navrata ucestvovao u kreiranju procesora: mobilni ARM za Newton (danasnji ARM) i npr. AltiVec SIMD u PPC procesorima koji je odmah iskoristio za Quartz u Mac OS X.

- za sto bolje iskoriscenje multiprocesora Apple vec ima tehnologiju Grand Central u Mac OS X 10.6

- Apple ima preko 30 milijardi u keshu koje moze slobodno da trosi na ... kupovinu AMDa :D

- i ja bih, cisto onako navijacki, voleo da Apple uradi ovako nesto (kupi AMD) jer bi to bilo totalno u duhu Commodorea i Atarija - vertikalna integracija na delu ala Jack Tramiel ;)

Poslednja izmena:
Apple da koristi AMD procesore? Pa posle toga u zivotu ne bih kupio Apple proizvod.

Nije mi ovo realno. Jedina stvar u kojoj Intel koci apple je u diktiranju koriscenja GPU-a. Prosto mi je neverovatno da AMD moze da se takimici sa intelom u isporucivanju dovoljnog broja procesora (a to se spominje kao jedan od razloga)?

Iskreno vise bih voleo da apple napravi neki dil sa nV i da poguraju njihov x86 projekat i podrze CUDU. Jednostavno, mnogo se bolje pokazala od OpenCL-a i prihvacenija je. O sotwerskoj podrsci/drajverima da ne pricam.

A sto se nekog ozbiljnijeg gameinga tice, nece oni skoro razmisljati o konzoli ili platformi onako kako je vecina zamislja. IphoneOS je njihova platforma i tu ce se raditi na razvoju. Vec ima jako veliki broj kreativnih igara koje odlicno izgledaju. To ce vremenom izgledati samo bolje/vece. Jasno vam je naravno da ce to trziste biti preplavljeno nekim ModerndWarfare/NFS glupostima ... vec jeste.

:laugh:
Ako bude kako ovi predvidjaju,vise neces kupovati:

Apple prelazi na AMD? :d

Pa naravno da AMD moze isporuciti vise procesora kada ih niko ne kupuje :) Da im nije ATi-a odavno bi stavili kljuc u bravu.

O performansama da ne pricamo, kada AMD dostigne performanse i7 procesora, opet ce debelo kaskati za Intelom.

Da je bolji, to teško. Ali je činjenica da Adobe softver jako slabo napreduje iz verzije u verziju i kao posledica toga je opadanje prodaje CS paketa. Dobar test za Adobe bi bio puštanje Photoshop 7 u Open Source vode, da vidimo da li je OSS zajednica sposobna da taj kod unapredi i za relativno kratko vreme dovede na nivo novih verzija PSa. Photoshop je jedini Adobe softver koji nema ama baš nikakvu konkurenciju. Svi ostali imaju kakvu takvu konkurenciju (negde presuđuju navike korisnika jer su softveri po mogućnostima jako blizu).

Vidovit nisam a to je kao što sam kažeš glasina. Čak šta više, kažu da je to glasina koja se pojavljuje kvartalno već neko vreme. Apple je prošle godine rekao da nema ništa od toga ali...nikad ne reci nikad :)

Ovo je jedna jako zanimljiva tema (macrumors) gde svašta zanimljivo ima za videti. Prvo, većina korisnika bi bila veoma nezadovoljna odlukom Apple da pređe na AMD, većina njih zna jako malo o hardveru i to uglavnom o onom hardveru koji se nalazi u Apple mašinama (što je razumljivo). Postova ima raznih od prognoza kupovine AMD, korišćenja AMD procesora u budućim low budget Apple kompjuterima do onoga što je i meni najverovatnije a to je da ova glasina ima ulogu džokera u pregovorima između Apple i Intela.

Ono što je najinteresantnije u toj temi jesu postovi izvesnog cmaier-a koji navodno radio u AMD i koji je toliko napljuvao svoju navodno bivšu kompaniju do krajnjih granica. Zaključak izveden iz njegovih postova je da sve što je valjalo od AMD inženjera je napustilo kompaniju (uključujući njega) kao i iz AMD nikada više neće izaći dobar CPU. Meni je malo teško da poverujem u sve to, zvuči jako neozbiljno a lik kao običan fuder.

U svakom slučaju Mac korisnici iz nekog razloga jako gotive ATI GPU ali ne žele AMD CPU, Fusion se pominje u temi ali niko zapravo ne zna šta je niti su sposobni da vide prednosti takve arhitekture (uz pravilno napisan hardver takva arhitektura briše pod sa svim što Intel ima u planu za 2011. godinu).

Još jedna prednost Fusion arhitekture jeste što obuhvata kompletnu gamu proizvoda, od serverskih procesora, preko desktop, mobilnih pa sve do ultra mobilnih kakve koriste telefoni i tableti ala iPad. Čak i da performanse budu nešto slabije od konkurencije, pokrivenost svakog segmenta čini Fusion pobednikom u svakom slučaju. To je možda ono što interesuje Apple jer mu otvora mnogo mogućnosti, mnogo više nego ono što se očekuje od Intela u istom vremenskom periodu.

E sad, jedan od potencijalnih problema jeste ono što je taj cmaier prvo pomenuo a to je da x86 licenca nije transferabilna. Međutim to ne mora biti tako, pošto AMD verovatno može tužiti Intela (opet). Problem i najveća prednost Intela jeste njegova veličina. Intel ako oduzme AMD licencu ostaje sam aka monopolista pošto je najveći broj kompjutera baziran na x86 ISA. Intel je i danas monopolista zapravo on i AMD zajedno trže monopol i na osnovu toga bi sigurno cela PC ekipa mogla na sud kada bi postajala volja velikih država se bavi time (vlasnici Intela i AMD su iste firme, već decenijama održavaju odnos na tržištu gde Intel dominira a AMD deluje kao nekakva fiktivna konkurencija, čak i kada je AMD imao bolju ponudu Intel je dominirao što navodi na postojanje dogovora što bi trebalo da je protivzakonito).

To je verovatno razlog zašto Intel redovno gubi na sudu i sigurno bi postao jako zanimljiv ako nikome drugom onda EU ako ostane jedini x86 proizvođač (na vetrometini). Tako da je moguće da Intel odluči da ne oduzima AMD-u x86 licencu ako ga neko kupi. Inače ja o x86 licenci mislim isto što i ostalim patentima, kada prerastu neku granicu tj. pređu u masovnu upotrebu (skoro pa društveno dobro) onda tu ne bi smele nikakve licence i patenti da veže jer je od opšteg interesa da postoji zdrava tržišna utakmica da bi mi (korisnici) dobili najkvalitetniji mogući proizvod. Ali USA je naopaka i imperijalistička zemlja i njihov patentni sistem neće skoro doživeti reviziju iako su pritisci sa svih strana sve jači.

U svakom slučaju bitno je da da se nešto dešava, da je zanimljivo. Od velikih događanja u prethodnih šest meseci smo imali iPad i Fermi. Fermi je postao žrtva sopstvenog marketinga tj. nije dobar onoliko koliko su najavljivali pa je ostao gorak ukus u ustima. Sa druge strane iPad je takođe doživeo negativne kritike iako će se verovatno ispostaviti da to neće imati nikakvog uticaja na njegovu prodaju (kutija kupuje ipad a popljuvao ga je samo tako). Ali ostaje činjenica da je iPad još uvek samo gedžet bez koga se može (ali ga u svakom slučaju nije loše posedovati) a ja više volim velike vesti od priče o gedžetima.

http://www.appleinsider.com/articles/10/04/16/apple_in_advanced_discussions_to_adopt_amd_chips.html

da stvarno impresivno vidovito od strane G@Wa !! :)

idem da procitam sta je G@W gore napisao... ali ovo mi ipak ne lici na temu "jednom za svagda da raskrstim sa tim "naprednim tehnologijama" koje je Apple doneo" ;) :D

EDIT: evo ga:

" Kada bi ovako nešto uradili ja bih konačno priznao njihov pozitivan uticaj na IT industriju. Sve dok proizvode nepotrebne spravice i na njima mlate lovu mogu da zaborave na to "

lol! :) super si :)

Tvoja priča o iPadu kao nasledniku PC-ja i revolucionarnom proizvodu je u ovom trenutku realna koliko i moja o Apple AMD based gejming kompjuteru. Ima tu nešto ali će se verovatno ispostaviti da ništa od svega toga. Tako da, do daljnjeg iPad je samo gedžet a gedžeti su nepotrebni ali svakako poželjni i privlačni svakome od nas.

Apple da koristi AMD procesore? Pa posle toga u zivotu ne bih kupio Apple proizvod.

Kao što već rekoh, nisi jedini koji tako misli.

Poslednja izmena:
...uz pravilno napisan hardver...

;)Misliš softver. A to da briše pod već je dokazao IBM Cell procesorom. Toshiba je još 2008 napravila PCI-E x1 karticu sa Cell BE procesorom (radi na 1.5 GHz (u PS3 na 3.2), ima 4 SPE koprocesora (PS3 ima 8) znači duplo manje resursa od onog u PS3) i vrši transkodiranje video materijala duplo brže od Core 2 Quad-a na 3 GHZ, a pri tom troši 10-20 W energije.

I čini mi se da sadašnji format računara dolazi do svog kraja, suv centralni procesor ima sve manju primenu jer je snagom prevazišao većinu primena za koje odgovara, ali zato grafički procesori daleko prevazilaze centralne u primenama za koje oni odgovaraju, a za te primene nikad dosta snage. Pored toga je dosta lakše izvući snagu iz grafičkog procesora ne go iz centralnog. Suvi centralni procesori mogu da se primenjuju u serverima, dok je za personalne računare najbolji put integracija CPU-a i GPU-a. Tako bi jedan računar mogao da ima odlične performanse sa samo jednim takvim čipom pod uslovom da je odnos tranzistora dobro odmeren na centralu i sitne koprocesore.

Ne mogu da verujem da sam napisao hardver :d

Što je najgore ispravljao sam tekst i opet nisam primetio grešku.

Tvoja priča o iPadu kao nasledniku PC-ja i revolucionarnom proizvodu je u ovom trenutku realna koliko i moja o Apple AMD based gejming kompjuteru. Ima tu nešto ali će se verovatno ispostaviti da ništa od svega toga. Tako da, do daljnjeg iPad je samo gedžet a gedžeti su nepotrebni ali svakako poželjni i privlačni svakome od nas.

ne gledas pravilno na iPad - poenta je u iPhone OSu koji nakon Xeoraxa, prvog Macintosh... donosi potpuno novi nacin koriscenja racunara i zato je jako bitan. Naravno bitan je i iz razloga popularnosti, i ranije je bilo raznih pokusaja ali iPhone OS je sada definitivno tu da ostane. (70 miliona iPhoneova i evo vec pola miliona iPadova). Moze se gledati na iPad kao gedžet ali ce on zbog iPhone OS i cloud computinga promeniti nacin na koji poimamo rec personalni racunar.

"a ja više volim velike vesti od priče o gedžetima" - pa ja ne vidim nikakvu vest u ovoj [Benchfikciji] :D

kao sto rekoh, vertikalna integracija itekako ima smisla - verujem da ce Apple to pre ili kasnije i uraditi na ovaj ili onaj nacin. Commodore je kupovinom MOSa spustio toliko cenu C64 da je unistio kompletnu konkurenciju - prodali su vise C64 racunara nego cela kompjuterske industrija zajedno u ono vreme.

Apple u svetu konzola - samo preko iPhone OSa ;) (sto se i desava...)

U svakom slučaju Mac korisnici iz nekog razloga jako gotive ATI GPU
to sam i ja izvalio - neko je vec rekao na forumu da je Apple izvukao ATI iz bule u vreme Rage kartica jer su tada svi Macovi koristili iskljucivo ATI GPU, mozda je ta ljubav Mac korisnika prema ATIju ostala jos iz tih dana... :)

Poslednja izmena:
;)Misliš softver. A to da briše pod već je dokazao IBM Cell procesorom. Toshiba je još 2008 napravila PCI-E x1 karticu sa Cell BE procesorom (radi na 1.5 GHz (u PS3 na 3.2), ima 4 SPE koprocesora (PS3 ima 8) znači duplo manje resursa od onog u PS3) i vrši transkodiranje video materijala duplo brže od Core 2 Quad-a na 3 GHZ, a pri tom troši 10-20 W energije.

Cell ubija. Najtuznije od svega je sto postoji vec 4 godine... intel je pokusao da napravi nesto slicno u vidu Larabee ali nije uspeo. Nazalost cela Wintel industrija se oslanja na najmanji zajednicki imenilac a to je uvek low-end krshware tehnologija...

terba samo pogledati IBM Power procesore i videti gde je intel danas, a gde je IBM bio pre 5 godina...

Apple bi sigurno znao da nadje pravi nacin da se iskoristi nova i napredna tehnologija ukoliko kupi npr. AMD kao sto je uradio npr. sa AltiVecom 2001. godine...

I čini mi se da sadašnji format računara dolazi do svog kraja, suv centralni procesor ima sve manju primenu jer je snagom prevazišao većinu primena za koje odgovara, ali zato grafički procesori daleko prevazilaze centralne u primenama za koje oni odgovaraju, a za te primene nikad dosta snage. Pored toga je dosta lakše izvući snagu iz grafičkog procesora ne go iz centralnog. Suvi centralni procesori mogu da se primenjuju u serverima, dok je za personalne računare najbolji put integracija CPU-a i GPU-a. Tako bi jedan računar mogao da ima odlične performanse sa samo jednim takvim čipom pod uslovom da je odnos tranzistora dobro odmeren na centralu i sitne koprocesore.

Pa to ne pokazuje koliko je Cell dobar, vec koliko je PC hardver zastereo ili losh, ali zahvaljujuci monopolu jakih kompanija kao Intel i Microsoft, ne da prezivljava na trzishtu, nego je najbolje shto postoji...

Da je bolji, to teško. Ali je činjenica da Adobe softver jako slabo napreduje iz verzije u verziju i kao posledica toga je opadanje prodaje CS paketa. Dobar test za Adobe bi bio puštanje Photoshop 7 u Open Source vode, da vidimo da li je OSS zajednica sposobna da taj kod unapredi i za relativno kratko vreme dovede na nivo novih verzija PSa. Photoshop je jedini Adobe softver koji nema ama baš nikakvu konkurenciju. Svi ostali imaju kakvu takvu konkurenciju (negde presuđuju navike korisnika jer su softveri po mogućnostima jako blizu).

Pa gde bi ti da napreduje, poslednji Photoshop je mnogo bolji od 7, fora je u tome shto se doshlo do kraja, nema shta vishe da se izmishlja, i uopshte nije potrebno da nove verzije izlaze svake godine, ali kako drugachije da zarade neshto :) Druga stvar je da je vecina korisnika preshla na Lightroom/Aperture, i oni koji se vrlo ozbiljno bave obradom fotografije Photoshop danas pale samo kada moraju, dok je ranije Photoshop sluzio i kad hocesh da uradish resize jedne fotografije :)

Shto se tiche Apple vs Adobe, vecina paketa iz Applea su bolji, i to u samo poslednjih nekoliko godina se to sve desilo, za josh nekoliko godina Apple ce beskompromisno da vlada za foto, video i audio jer imaju potpuno drugachiji pristup pa su im zato paketi efikasniji, logichniji i jednostavniji, i u kombinaciji sa sistemom na kome rade i kako rade, Adobe nema shta tu da trazi.

Jedino gde apple jos uvek nije u samom vrhu je audio. Imaju odlican hardware (apogee) ali postoje bolji i jeftiniji a ljudi su i dalje zalepljeni za protools zbog podrske za digidesign hardware. Mada se pitam kako ce u buducnosti to sve ici posto je Avid kupio Digidesign... Ma ludilo :)

Ja nesto sumljam da ce apple da se vrati na neku svoju arhitekturu ili Cell...

- Apple ima preko 30 milijardi u keshu koje moze slobodno da trosi na ... kupovinu AMDa :D

- i ja bih, cisto onako navijacki, voleo da Apple uradi ovako nesto (kupi AMD) jer bi to bilo totalno u duhu Commodorea i Atarija - vertikalna integracija na delu ala Jack Tramiel ;)

Nemoguće :). Naime, s AMDom u krevet obavezno ulazi i Intel ... mala formalnost zvana "cross-licence agreement". Ukratko, AMD ne može biti kupljen. Bar ne bez velikog Intelovog blagoslova.

Poslednja izmena:
ionako je krsh da kupuje najgoru mogucu ISA - x86... ;)

Šta onda nisu ostali na PPC ;).
Moduli za hlađenje G5 u PowerMac-u su izgledali zastrašujuće, a za mobilnu platformu nije ni bilo čipa te generacije.

Poslednja izmena:
u pravu si Ace.

1. highend PPC je skuplji od intela jer ih je samo Apple koristio
2. Motorola nije uspela da napravi naslednika G4
3. IBM jeste napravio G5, naslednik G4, ali sa previsokim TDPom tako da nikada nisu uspeli da naprave verziju za laptopove

i zato je Apple presao na x86 - cena i roadmap.
IBMovi Power procesori su godinama ispred intelovih x86 procesora (i danas) ali nisu predvidjeni za desktop masine ;)

i jos jedna interesantna cinjenica: P.A. Semi je negde bas oko prelaska Applea na intel zavrsio novi highend PPC, naslednika G5! Koliko se secam, hvalili su mu preformanse i pricalo se da ce Apple koristi ovaj PPC u novim generacijama Macova ali sledece sto se desilo je da Apple prelazi na intel.

btw zasto sve konzole koriste PPC a ne x86? zasto telefoni koriste ARM a ne x86? zasto svaki uredjaj (ves masina, automobil, stampac, fotokopir...) koji ne mora da tera Windows ne koristi x86? :) x86 je preziveo sve ove godine zahvaljujuci Windowsu. Apple ga koristi jer je to jedini highend desktop chip danas posto je intel efektivno sahranio sve RISC procesore (MIPS, HPRISC, Alpha...) sa svojim itaniumom... + implementirao RISC like funkcionalnost u svoje x86 procesore.

Kako bilo, GPU je danas "zamena" za RISC kontrateg x86... ;)
CoreVideo, CoreAnimation... i ostale stvari u Mac OS Xu se oslanjaju na GPU, pa zatim na SIMD tako da bi bilo jako interesantno da Apple ima jos veci uticaj na razvoj novih CPUa i GPUa - sigurno bi svaki napredak direktno ispratio u softwareu i razvojnim alatima, mnogo bolje od bilo koje kompanije jer im je software+hardware pod istim krovom.

Poslednja izmena:
Vrh Dno