Šta je novo?

BENCH olovke, hemijske, penkale i ostali kancelarijski pribor

@Mitko

Mozes i markirane stvari da kupis preko Alija/Ebay-a, cak je veci izbor nego u radnjama kod nas, pogotovo ako vijas odredjenu seriju i velicinu pera. Ono sto pokusavam da kazem da lako mozes da se razocaras u markirane penkale, sto se i meni desilo. Net i forum kojeg sam gore pomenuo je prepun slicnih iskustava. Neki su zbog toga prestali da kupuju penkale. Jedini razlog sto kupujem preko interneta je to sto ciljam odredjene modele koji kod nas nisu dostupni, a dobro su se pokazali. Iskreno, radije bih kupio odmah nego cekao po mesec-dva na dostavu. Jedina sigurna varijanta je da kupis u radnji koja ima svog “nib smitha/meistera” koji ce da proba penkalu koja ce ti biti isporucena i da je podesi onako kako tebi odgovara.

Evo ti moj primer, roditelji su mi rekli da kupim sebi penkalu do 8000 din kao poklon za napredovanje u karijeri. Odabrao sam ovu. Kostala je 7500 din (pre ovih silnih poskupljenja) i stvarno je lepo izgledala, kupljena kod nas u trznom centru (da ne spominjem ranju), velicina pera je F(ine). Kada sam dosao kuci i poceo da pisem, samo sto me slog nije strefio. Pisala je kao flomaster, mastilo se razlivalo po papiru. Sve sam probao, da je ocistim, da promenim papir, i na kraju je morala da ide na podesavanje pera. Drugi slucaj, narucio sam Pilot 95S direktno preko drugara u Tokiju, placena 9000 din, inace je oko 12000 din. Uzivo brutalno izgleda. Kada sam poceo da pisem imao sam sta da vidim – pero lose klizi po papiru, dok u jednu stranu penkala skoro i da ne pise. Na kraju sam opet morao da podesavam pero i da je poteram po 10000 “smirgli”.

Evo sta ti ja preporucujem, a da sam prethodno kupio i probao.

https://www.ebay.com/itm/284733941395

https://www.ebay.com/itm/274996489434

https://www.aliexpress.com/item/1005003490796509.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.1fe21802SpnDII

https://www.aliexpress.com/item/1005003498703916.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.1fe21802SpnDII

Kod nas ima da se kupi Pilot Metropolitan koji izgleda sasvim fino, hvale ga dosta na netu, ali moram da ti priznam da sam imao bas losa iskustva sa njim, bas su mi losa pera zapala – kupio sam 3 komada (u Srbiji, USA i Kini). Sa druge strane, drugarici sam kupio Kaweco Sport kod nas u radnji u nekoj jeftinijoj varijanti (do 3000 din) i pise fino.

@zmanic

Moje licno iskustvo - nazalost, bio sam prinudjen da penkale kupujem na tim sajtovima bas zbog losih penkala koje sam kupovao kod nas ili narucivao iz poznatih prodavnica iz USA i Japana. Ja licno odavno cenu ne gledam, jer mi nije bas pouzdan pokazatelj, a znam i druge koji isto tako smatraju.
 
@Impreza
Jasno mi je. Mene penkala više ne zanimaju ni najmanje, odnosno ne zanima me ni njihova vrednost ni kada sam ih dobijao ni kada su kupovana. Imam sačuvanih desetak komada, i sva su prazna. Podsećaju me na njihove vlasnike ili darodavce meni, svi oni su već pokoni i ovo mi je uspomena na njih, dovoljno.

Spadam u generaciju koja je u osnovnoj školi morala da piše pismene radove penkalom, mislim od 3. do 8. razreda.
Čak smo u nekim razredima morali da pišemo i onim umetničkim perom sa plavim tušem (Pelikan je bio bolji od Leonardija - lakše se prao sa ruku), retko je bilo ali je bilo i te pedagogije: na časovima likovnog smo crtali time neko vreme crnim tušem, a posle par nedelja smo po jedan pismeni iz srpskohrvatskog morali da "kaligrafišemo".
Ne rapidografima koje su mnogi već zaboravili, nego baš perima sa onim perodržačima, kako smo ih zvali ...
Dosta od mene.
 
Poslednja izmena:
Naliv pero nije za svaki papir, na papiru koji previše upija dobija se efekat razlivanja, setite se razlike u kvalitetu sveski dikto i karo (u linije i na kocke :D) i blanko. U blanko svesci je bilo nemoguće pisati naliv perom, u stvari pisalo se ali su linije slova bile razlivene, predvidjena je za crtanje grafitnom olovkom gde grafit jednostavno ostavlja trag na papiru. Kod pisanja naliv perom poenta je da možda mali deo mastila bude upijen a da mastilo ostavi trag na papiru, da se osuši na papiru, nisu dž korišćeni upijači.

@Mitko
Naliv pero nije za stalnu upotrebu pogotovo za žurnalistkinju i htedoh da napišem da je više uspomena i još ako postoji gravura nego firma ali me je @zmanic preduhitrio.
 
Da, jasno mi je to. K'o sto rece @zmanic i sam sam morao naliv pero sa patronama da koristim na nekim casovima Osnovne Skole gde su neki nastavnici oslovljavali kao obavezu.
Naliv pero nije za stalnu upotrebu pogotovo za žurnalistkinju i htedoh da napišem da je više uspomena i još ako postoji gravura nego firma ali me je @zmanic preduhitrio.
Iz tog razloga mi je zapao ovaj artikal sto kosta 10.000 iz razloga sto u setu se dobija Nalivpero Im Royal Black GT. i Roler Im Royal Black GT.
 
Moja omiljena Uni-Ball Signo DX 0.38mm

193194.jpg
 
@Mitko
U Kini ima jako lepih naliv pera na oko i predvidjena su kao poklon ali nema u specifikaciji koje je pero u pitanju, jedino ući u komunikaciju sa prodavcem da bi se dobila informacija. Inače danas se skoro sva naliv pera proizvode u Kini te su kinezi debelo ušli u priču sa razvojem i proizvodnjom naliv pera što se može pročitati u mnogim blogovima. Ne mogu ti preporučiti a ni komentarisati o naliv perima tog tipa jer sam odavno izašao iz tih voda, intresujem se za pera sa kojima se bukvalno crtaju slova. Ono što si spomenuo za levoruke i desnoruke razlika je od standardog pera u tome što je vrh zakošen na levu ili desnu stranu, to je stvar navike pod kojim uglom (bočno) se drži pero i obično ljudi to sami doradjuju ili pak nose kod majstora.
@Impreza
Zaboravih juče da odgovorim, ostaje da kasniš sa nabavkom opreme za školu jer teško da stigne pošiljka iz Kine za par dana 😂.
Što se tiče četkica pročitao sam u komentarima da ih koriste čak i za tečni puder a njihova osnovna namena je za vodene boje gde istiskuješ vodu.
 
Sa zadovoljstvom prodjoh kroz temu, i sada se verovatno pocastim nekom lepom hemijskom :D

Evo moje parkerice, stare oko 20+god:
IMG_0179.jpg
 
Ja imam slicnu, isto je stara dosta :)
Inace ja u poslednje vreme pisem uglavnom obicnom olovkom to je patenticom, rotring 0.7.

Da li neko zna gde mogu da kupim A4 blanko svesko sa spiralom? To je pre bilo u stilos knjizari, medjutim vise nigde ne mogu da je nadjem.

IMG_1434.jpeg
 
Nabavi mu grafitne 2B i 4B olovke, a i posalji mi svoj email na PP ako klinac voli da crta zivotinje. Imam nesto interesantno za ucenje crtanja.
Mada izgledam moze legalno i ovako:
 
@dokolica
Odustao sam od kineza kada je ovo u pitanju, da za sebe uzimam sto je bas neko spomenuo i sam bih eksperimentisao, ovako je poklon pa ne gledam ni da stedim nesto preterano a niti da uzimam nesto najskuplje...
Svestan sam da maltene mnoge stvari poticu iz Kine, ali opet sve zavisi za kojeg proizvodjaca rade, i za koje trziste izbacuju robu, svi znamo da proizvodi u Nemackoj, Austriji - Made in P.R.C. nisu istog kvaliteta kao sto je za Srbiju, Rumuniju, donekle i za Madjarsku e t c...
 
Ja narucih sa Alija Jinhao 80, za 6 dana stiglo u srbiju (namerno malim), tako sam se radovao al evo otad proslo tri nedelje..
Nije normalno koliko se kradu posiljke u NS, ovo ce biti treca zaredom ako mi ne stigne. Sve im treba, mamu im lopovsku
 
Ja narucih sa Alija Jinhao 80, za 6 dana stiglo u srbiju (namerno malim), tako sam se radovao al evo otad proslo tri nedelje..
Nije normalno koliko se kradu posiljke u NS, ovo ce biti treca zaredom ako mi ne stigne. Sve im treba, mamu im lopovsku
I ja sam iste sudbine. Poručio i tako, za oko 10-ak dana je bilo ocarinjeno u BG-u, tako je makar pisalo na Ali track and trace-u, ali posle toga ništa. Zvao sam poštu, kažu da nemaju još ništa i tako, čekam pa će valjda doći u nekoj bliskoj budućnosti.
 
@zholinho
Ako ti nije u pitanju kvalitet papira uzmeš najjeftiniji 80g papir za štampače i u prvu kopirnicu ili kod knjigovesca koričenje sa plastičnom spiralom i 2 folije za 80 listova je 70-80 din.
 
@dokolica
Pa to sam i kontao da uradim, jedino sto je ova metalna spirala bolja sto mozes onako skroz da okrenes list ispod, mislim da sa plasticnom to ne moze, ako razumes sta hocu da kazem :)
 
Rade i sa metalnom spiralom, 100 listova oko 150 din, svaka ozbiljnija kopirnica ima to koričenje. Dobro se iskombinuj jer je mala razlika u ceni izmedju 20 i 100 listova, čini mi se da je max 150 listova.
 
Treba mi ulozak za Cross olovku, model classic century. Da li toga uopste ima kod nas u prodaji mada bi bilo OK i narucivanje sa neta po normalnoj ceni i troskovima slanja. Isto pitanje i za Parker onu klasicnu, mislim da se model zove Jotter.

Hvala na informacijama.
 
U doba kad sam išao u niže razrede osnovne, u mojoj školi učenici su morali da koriste penkala - hemijske olovke su bile zabranjene . Koristilo se penkalo upravo da bi deca naučila da pišu bez pritiskanja.
Pozdrav
I da nauče da drže. :) Ja sam se sit nadobijao batina od učitelja, svaki put kad bi me video da nepravilno držim olovku. I dan danas prokomentarišem kad gledam neku seriju/film gde vidim da je drže celom šakom,
E6FE348D-1400-49D7-B77E-F499AFC77DE2.jpeg
ili ovako,
ADA80379-A542-4D14-987A-99881A33C269.jpeg
umesto između 3 prsta.
8154DB5E-8BEE-4C6C-B60E-234D3C5D36D9.jpeg
Neverovatno da na zapadu niko na to ne obraća pažnju.
Ne znam kako je sad kod nas, ali nekad se znalo kako treba.
 
Pentel EnerGel 0.7 su mi trenutno omiljene hemijske za svakodnevno pisanje.
Uzeh par komada da probam i nekako mi na probno pisanje i ne leze bas. Ne leze u smislu da nekako razbacuju tintu/gel... sto se tice fizickog izgleda i izrade odlicne su mi,mehanizam deluje vise nego pouzdano. Jaci utisak sto se pisanja tice mi ostavljaju Xiaomi olovke (set od 10kom oko 600din),al je njihova manjkavost sto su samo u crnoj boji i vizuelno ne mogu prici Pentelu.
 
Uzeh par komada da probam i nekako mi na probno pisanje i ne leze bas. Ne leze u smislu da nekako razbacuju tintu/gel... sto se tice fizickog izgleda i izrade odlicne su mi,mehanizam deluje vise nego pouzdano. Jaci utisak sto se pisanja tice mi ostavljaju Xiaomi olovke (set od 10kom oko 600din),al je njihova manjkavost sto su samo u crnoj boji i vizuelno ne mogu prici Pentelu.

Imaš i 0.5 varijantu, te pišu tanje i "urednije".
 
Imaš i 0.5 varijantu, te pišu tanje i "urednije".
Uzeo sam obe varijante da probam,a iskreno samo malo sam probao neko podvlacenje i zaokruzivanje,to su sve kratki potezi i tu mi 0.7 rasipa.E sad nisam se jos posvetio maksimalno,da vidim da li pritisak ruke utice na sve to... 0.5.jos nisam ni otvorio (zbunila me u startu zastintna kuglica na olovkama :D).
Nisam razgledao po NETu kakva stvar je sa punjenjem?Jel se kupuju gotove patrone ili se kupuje gel pa se patrone pune? I ima li toga za kupiti kod nas?
 
To stvarno ne znam, mi ih kupujemo za kancelariju, pa uzmemo 30-40 kutija odjednom i ne dopunjavamo kad se isprazne.
 
To stvarno ne znam, mi ih kupujemo za kancelariju, pa uzmemo 30-40 kutija odjednom i ne dopunjavamo kad se isprazne.
Odusevile su me skljocanjem :D Ja sam uzeo desetak komada raznih boja i 0.5 i 0.7 tako da ce potrajati,nego cisto onako posto si u materiji reko da te pitam. A sto se rasipanja tinte tice,mislim da je to verovatno stvar navike i da cu se brzo prilagoditi
 
Jasno mi je na šta misliš i svakako nisu olovke za tehničko crtanje ili krasnopis, ali meni prijaju zbog lakoće pisanja i debljine traga. Mislim da će ti se 0.5 baš dopasti, rekao bih da one imaju te osobine. :D
 
Odusevile su me skljocanjem :D Ja sam uzeo desetak komada raznih boja i 0.5 i 0.7 tako da ce potrajati,nego cisto onako posto si u materiji reko da te pitam. A sto se rasipanja tinte tice,mislim da je to verovatno stvar navike i da cu se brzo prilagoditi

Jel si uzeo na ananasu, vidim da sa kuponom izađe lepa cena po komadu a možda bih i ja uzeo 0.5 da vidim kako pišu u odnosu na 0.7.
 
Nesto sto se ne vidja svaki dan
Omas
 

Prilozi

  • 20230116_204852.jpg
    20230116_204852.jpg
    157.1 KB · Pregleda: 68
  • 20230116_204905_001.jpg
    20230116_204905_001.jpg
    327 KB · Pregleda: 68
naleteo na Fisher Space Pen lutajuci netom, jeli neko ima iskustva sa tim?
 
Parker Frontier
 

Prilozi

  • 20230116_205038.jpg
    20230116_205038.jpg
    196.3 KB · Pregleda: 64
Nazad
Vrh Dno