Šta je novo?

[Bench-Market] Nokia 6630

Bane

Čuven
Učlanjen(a)
27.06.2000
Poena
619
Kada se davne 2000. godine pojavio prvi smartphone - Ericsson R380, niko nije mnogo obraćao pažnju na operativni sistem koji je bio osnova ovog aparata. Radilo se o prvom Symbian operativnom sistemu. Kako je vreme prolazilo, strasti su se dosta stišale, sve do naglog buma za koji su pre svih zaslužni Nokia i Sony Ericsson, koji su vinuli Symbian u zvezde...

Iako je jedan od osnivača i najvećih vlasnika, Nokia je dugo vremena držala Symbian u "zatočeništvu". Symbian je osnovan još 1998. godine od strane nekoliko vodećih proizvođača mobilnih telefona i PDA uređaja (Nokia, Ericsson, Motorola i Psion). Svi su oni želeli da novonastala kompanija radi na jednoj platformi na kojoj će biti bazirani mobilni telefoni budućnosti. Nešto više od godinu dana je trebalo Symbian-u da napravi prvi operativni sistem. Niko osim Ericsson-a nije bio preterano oduševljen operativnim sistemom, a najviše zamerki je imala Nokia, koja je smatrala da se sistem mora prilagoditi telefonima koji nemaju ekran osetljiv na dodir...

nokia_6630_21_small.jpg

Ceo test možete pročitati na Bench-Market web sajtu...

Poslednja izmena:
Ja imao R380 i najvaznija stvar je ubedljivo bila olovkica za lako pisanje, tada besplatnih SMS poruka :) po ekranu osetljivom na dodir.

Ma ne, ZoNi je cudo :D

ZoNi je napisao(la):
dobar test! bravo... jos kad sam ga prebacio u Word, pa stavio CRNA slova... ma, uzitak za citanje!
Još da si pametan pa da čitaš printer friendly version ;) ...

:wave:

Registruj se na sajtu (posebna baza podataka, nema veze sa forumom). Jedan sajt-nalog ti važi i za Bench i za Bench-market. Onda, kad se uloguješ, imaćeš opciju ispod "Pošaljite ovu vest prijatelju". Pojaviće se "Prilagođeno za štampanje".

Samo na brzinu ovako da ukazem na sitnu greskicu u tekstu... naime napisano je da je kao potpuno nova opcija u 6630 dodato "preimenovanje" labela za recimo mobilni, fixni itd. u neki novi po zelji... ta opcija je prisutna jos od Symbiana 6.1... nije strasno ali cisto zbog tacnosti
poz

14 odgovora i ni jedna ljudska pohvala za ovaj test? :trust: Bravo Bane, na više nego detaljnom testu. Upravo si sa ovim testom poneo onako najbolje kako neki IT novinar može. Dao si sve od sebe da ljudima koji ispred sebe nemaju 6630, u stvari što više dočaraš kakav je to telefon. Svaka čast još jednom.

To je zato što smo navikli na izvanredne testove na oba sajta, pa smo malo razmaženi ;) ...

pohvala? ma, TEST JE SUPER, ali preterano opsiran... po mom misljenju, to nije bas sjajna osobina... ali, svaka cast, ipak...

uzgred, za gledanje .3gp fajlova, Bane predlaze Apple QuickTime... Mislim da je ipak bolje resenje QuickTime Alternative (i Media Player Classic)...

hehe... najbolja je prva recenica iz zakljucka:
"De facto da je Nokia 6630 brža od modela 6600." :)

Poslednja izmena:
ZoNi je napisao(la):
uzgred, za gledanje .3gp fajlova, Bane predlaze Apple QuickTime... Mislim da je ipak bolje resenje QuickTime Alternative (i Media Player Classic)...

Heh... ZoNi ne i bio ZoNi, kad ne bi bilo ovakvog kometara :D

Shta fali Apple QT-u? Obichna verzija je free, tako da nikom ne izbijam pare iz dzepa :)

ZoNi je napisao(la):
slazem se... ali, QTA je mnogo "zdraviji" po resurse racunara... ipak je Aplle QT klasicni "bloatware"... a uz to je QTA open-source...

to nije bila kritika, samo dobronamerni komentar...

Ma ZoNi, opushteno ,) Znash me, znam te ;)

Zar postoji i QTA za Symbian :)?

ZoNi je napisao(la):
pohvala? ma, TEST JE SUPER, ali preterano opsiran... po mom misljenju, to nije bas sjajna osobina... ali, svaka cast, ipak...

hehe... najbolja je prva recenica iz zakljucka:
"De facto da je Nokia 6630 brža od modela 6600." :)

Pa nismo ni neki indijanci, pa da koristimo tamo neke alternative :) Drugo, da li je taj QT Alternative legalna stvar? Ozbiljno - nisam siguran. A i na sta bi licilo da u testu napisemo, skinite QT Alt i posle toga Media Player Classic, a sve u jednom ima kod Apple-a :)

ZoNi je napisao(la):
Delimire... jeste legalno... a u paketu se dobija i MPC (dakle, ne skidaju se dve stvari, nego samo jedna)

@ byMax: pricam o Windowsu :trust:

Nisam znao da je legalno, ali Quicktime je ipak de facto standard, a i rec je o multi-platformskom softveru :)

Narode, u tekstu se često spominje naziv Smartphone, zar to nije registrovan naziv za seriju aparata baziranih na Windows Mobile operativnom sistemu? Dok sam furao Symbian nije me doticalo, ali kad sam prešao na Smartphone skontao sam da je to ipak nešto drugo (iako je funkcionalnost slična), pa bi trebalo povesti računa i o tom detalju.

Inače tekst je odličan, kompletan.

@Bane: Daj još! :D

nidza je napisao(la):
Narode, u tekstu se često spominje naziv Smartphone, zar to nije registrovan naziv za seriju aparata baziranih na Windows Mobile operativnom sistemu? Dok sam furao Symbian nije me doticalo, ali kad sam prešao na Smartphone skontao sam da je to ipak nešto drugo (iako je funkcionalnost slična), pa bi trebalo povesti računa i o tom detalju.

Vec je bila ta rasprava na forumu u threadu:

http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=66636

Ako te mrzi da chitash thread, evo ti o chemu se radi:

Definitions of Smartphone on the Web:

* A generic name for voice centric mobile phones with information capability. The Ericsson R380 Smartphone is an example of such a Symbian OS phone.
www.polyphonic-ringtones-ring-tones.co.uk/glossary.html

* A combination of a mobile phone and a PDA. Smartphones differ from normal phones in that they have an open operating system and local storage, so that the user or corporation can add information and applications to the phone as they could with a PDA.
www.dir.state.tx.us/tex-an_ug/docs/texanusergroup/glossary_tug_090202.htm

* smartphones, such as the Treo Handspring phones, combine the functions of a cellular phone and handheld computer in a single device.
www.trekmail.com/howto/glossary.asp

* A combination of a phone and a handheld computer allowing the user to store information, work with emails and install programs.
www.chin.gc.ca/English/Digital_Content/Tip_Sheets/Wireless/glossary.html

* A handset which is an all-in-one device that offers the flexibility and facility of a hand-held computer with the communications ability of a mobile phone.
www.defra.gov.uk/corporate/ebus/maffrole/annexe.htm

* A smartphone is generally considered any handheld device that integrates personal information management and mobile phone capabilities in the same device. Often, this includes adding phone functions to already capable PDAs or putting "smart" capabilities, such as PDA functions, into a mobile phone.
en.wikipedia.org/wiki/Smartphone

---

A ako ti ni ovo nije dovoljno, onda idi na zvanichni Nokia sajt, pa vidi kako Nokia zove svoje telefone sa Symbian OS-om:

http://www.nokia.co.uk/nokia/0,8764,18043,00.html

Bane je napisao(la):
Vec je bila ta rasprava na forumu u threadu:

Definitions of Smartphone on the Web:

i ti ga baš ozbiljno argumentova... :) Microsoft se u principu ne usteže od korišćenja generičkih naziva (neko reče Windows?)... :D

Povlačim primedbu, u svakom slučaju. ;)

Vrh Dno