Šta je novo?

BENCH Kucni ljubimci ...... ;)

Šarplaninci definitivno nisu obični kućni ljubimci, pogotovo za grad i okolinu pa makar ih držao na lancu. Vežu se samo za jednu osobu a za sve ostale, čak i ukućane, su potencijalna opasnost. Po naravi su naj bliži vukovima ali još jači. Sećam se jednog od komšije u Sarajevu koji je odrastao u dvorišu ali su ga posle odveli na Trebević ili Jahorinu jer više nije bio za grad. Tamo je jedne zime ubio dva vuka i ako je bio na lancu i dugačkoj sajli. Dok je bio štene, svi smo se igrali sa njim ali kada je odrastao, oko godinu dana samo je gazda smeo da mu priđe i hrani.
Zaboravio si da napišeš da, kad oseti da će d' umre, šarac čeka pun mesec, pa da ritualno prekolje gazdu.

Ajde, uozbiljite se malo u temi :D

@Ulrich I sta bi sa alabajem u onoj situaciji sa slike. Podavili bi se svi grupno i onda bi vas ovaj pastir muceni sve izrokao i otisao kuci.
Suzavac je efikasan za pse pretpostavljam da ni sakali nisu imuni

macke su cuvari.
iako bi neko rekao da su djavolje tvorevine,
ali u svom zivotu jos uvek nisam upoznao nikog ko bas tako kaze,
a da je zavrsio osnovnu skolu

Macke obavezno. Kada ti iskoci divlji vepric dok hajkujes ti odma macku iz ranca frk na njega. I gledas okolo neku grabovinu da zasiljis kolac za razanj.

@Ulrich I sta bi sa alabajem u onoj situaciji sa slike. Podavili bi se svi grupno i onda bi vas ovaj pastir muceni sve izrokao i otisao kuci.
Suzavac je efikasan za pse pretpostavljam da ni sakali nisu imuni

Ne sumnjam da bi jedan (u punoj snazi) razbesneli alabaj ako ne baš podavio te (mršave i izmučene) šarplanince,onda bi ih bar razjurio i rasterao sa puta ....sve zajedno sa tim glupim čobaninom koji je video da se psi zaleću na mene i 'ladno se okrenuo i otišao,nije ni pokušao da ih smiri....da sam ga i ja stigao,pitao bih ga je li normalan ako uopšte ima smisla bilo šta pričati čobaninu ili to samo da biješ...

Ti izgleda nisi svestan koliko je moćnoi 80 kg psećih mišića kad se pas razbesni i zaleti...imaš video snimke da ovi alabaji kidišu ne samo na vukove,nego i na medveda 😁

Inače,kakav crni suzavac....naročito za čopor šakala

Poslednja izmena:
Macke obavezno. Kada ti iskoci divlji vepric dok hajkujes ti odma macku iz ranca frk na njega. I gledas okolo neku grabovinu da zasiljis kolac za razanj.
Nosim uvek za pojasom veliki bowie nož,ne treba kolac.....nego samo razbesneli alabaj i biće divlje svinjetine za jelo 😁
macke su cuvari.
iako bi neko rekao da su djavolje tvorevine,
ali u svom zivotu jos uvek nisam upoznao nikog ko bas tako kaze,
a da je zavrsio osnovnu skolu

Voleo bih ja da imam lava kao kućnog ljubimca i čuvara.....ali nemoguće je iz puno razloga,pa onda posmatram alabaja kao kompromis izmedju želja i mogućnosti...

Ulrich kad nabasa na random cobana

Crocodile-Dundee_4b0187bd.jpg

Zaboravio si da napišeš da, kad oseti da će d' umre, šarac čeka pun mesec, pa da ritualno prekolje gazdu.

Ajde, uozbiljite se malo u temi :D
OK seriuosly, Mora da znaš bolje o psu zs koga nisi čuo, čiji je vlasnik bio trener policiskih pasa , na mestu na kome nikada nisi bio, slučajno si propustio da pročitaš u novinama o tome kao i da su vukovi ulazili čak u Sarajevo zimi. I to sve pre jedno 65 godina kada se verovatno nisi ni rodio. U to vreme ('50ih godina) Trebević i Jahorina su vrveli od ovaca, na hiljade je paslo a bili su zimi u velikm torovima. Bilo je dosta vukova i po koji medved pa je zato bilo i puno raznih ovčarskih pasa.
Kada smo već kod toga, u tom policiskom centru za obučavanje pasa su specijalizari za crne belgijske ovčare (one rutave) i ja sam d obio jednog vrlo mladog, negde 1952e, zvao se Džeri i bio je mnogo dobar i druželjubiv. Majka mu se zvala Nora i bila je jedna od rasplodnih kuja koje je Tito dobio od nekoga odmah posle rata. I sada bih voleo da imam takvog jednog ali verovatno koštaju kao manji automobil.

Opušteno Majk, imao sam šarplanince pa znam o čemu pišem.
Verujem za te specifične slučajeve sa planine, nego ne treba generalizovati na način koji si ti to opisao (da ne citiram sad te dve-tri rečenice).

@hsv.stoned jel te tvoj sarac udavio na spavanju kad mu je za to vreme doslo (uz povoljnu astrolosku situaciju) ?

Prvi put sam preživeo i oprostio vernom psu. Drugi put me je prihvatio za gušu na spavanju, i od tada živim dvostrukim životom, kao čovek i kao vukodlak. Mada, s obzirom da tražim all-in-one trimer, više sam ovo drugo.

uzmi stihl, ... i macku....
Necu da se izvinjavam, ovo iznad nije bila sala

Pa nisu svi ''preagresivne zveri''.

Čudno,ali izgleda da ova odgajivačnica alabaja (možda jedinstvena i jedna od najvećih u ovom delu Evrope godinama) više ne postoji...video je sa kraja 2022 i eto godinu ipo kasnije nestade odgajivačnice

Vlasnik je koliko sam shvatio i vlasnik "oktopod travela"....bah,biznis i biznismeni u Srbistanu....🤮

Znači, treba zabraniti čivave?
naravno da ne treba, ali definitivno treba "zabraniti" neke vlasnike, između ostalih i neke vlasnike čivava. treba uvesti obaveznu školu za pse, tj. za vlasnike prvenstveno, jer vlasnici umeju da budu problem, ne psi. i naravno novčane kazne za neposlušne vlasnike.. tako to ide u malo uređenijim zemljama.

Mene nikada nije ujeo ni jedan pas ali zato jeste jedan zec, zubi skroz kroz dlan između palca i kažiprsta. Ogromni Angora zec, mački skoro odgrizao uvo. Treba ih zabraniti 🍸.

Kome duzmes zeca ?
Treba se posvetiti zecu, raditi sa njima,stimulacija, igra, termicki ih obradjivati i bude dobar zeka.

Hajde da se držimo teme :)

Kome duzmes zeca ?
Treba se posvetiti zecu, raditi sa njima,stimulacija, igra, termicki ih obradjivati i bude dobar zeka.
Komšijin (Slovenac) zec na pozajmicu da se igra sa mojim psićem Medom u dvorištu, Zvao se Mucika i bio umiljat ali se nije dao da se diže, pogrešno sam ga digao a imao 5-6 kila pa me mljacnuo. Inače smejurija kako su se oni igrali, malo pas juri njega pa sledeći krug zec psa. Tako zabava satima.

Da

• Like
Reagovanja: Ira
Šnaucer mora biti crni :)

Srednjoazijski ovcar, velika pasmina, posto je veliki pas moras shvatiti da moras biti alfa i kad te slucajno udari ili ogrebe, ne smes se bojati, moras biti 'musko' i ne povlaciti se kad se igra tj skace itd. Malo su tezi za dresuru jer su tvrdoglavi, vole da budu alfe gde god se nalaze zato kazem da moras ti biti, nije isto za pikinezera i psa od 80kg biti alfa. To vazi za sve vece pse! Alabai kao Alabai nije agresivan pas, cak naprotiv boli ga dupe za sve oko sebe, usporeni, dokle god neko ne dira tvoje ili udje nasilno u dvoriste tj iznenadi ga, e onda je druga prica. Moja je oko 50kg i od malena je socijalizujem i nema problema ni sa strancima. Juce je lik dosao i bez problema je mazio, nije agresivna uposte.Problem nastaje oko male dece jer su veliki psi pa se nekad desi da sruse dete. Pas kao pas ne voli da je sam, ako nisi cesto kuci nabavi dva psa. I psi su drustvene zivotinje. Sto se tice hrane pojede izmedju 1 i 2kg hrane bez problema znaci uz lekove(kalcijum, i zastite od parazita i srcanog crva) racunaj 100e na psa mesecno.
Veoma jak pas, osiguraj sve ograde do komsija, vole da kopaju i grizu sve dok su mladji, imaj u vidu da su u mogucnosti da pokidaju zicu debljine 2.5mm i prodju kroz nju... Nikako nemoj biti gen z i praviti od njega vegana... Hrana treba da je pogata proteinima, ja mojima uzimam iz mesare sto prave i kupujem pilece glave i nogice pa im to kuvam i kupujem i granule. Takodje im dajem hleba, jaja i jogurta. Imaj u vidu da je moja zenka, muzijaci su dosta veci i malo vise teritorijalni. Svaki pas moze biti agresivan ako je gazda takav i tako ih uci... I nikako nemoj drzati pse na lancu! Ako treba da su zatvoreni kad nisi kuci napravi im veci box, Najbolje je kad su pusteni i imaju veci prostor za igru i trcanje!

Poslednja izmena:
Šnaucer mora biti crni :)

Mogu biti crni, biber-so i "srebrni". Imao sam srednjeg biber-so i malog biber-so.

Srednji, Alfi, se otrovao na ulici, kada je imao 6 godina, kada sam ja tek završio srednju školu, to sam teško preboleo. Okupao sam ga taj dan, i planirao da vodim sa sobom kod babe i dede u stan koji sam čuvao preko leta, mama me dovezla sa njim, i ispred vrata sam ga poslao sa njom nazad kući jer sam se setio da dolazi drugar koji se plaši pasa. I brat kad ga je šetao to veče nešto je drpio na ulici, iako su ga odmah vodili kod veterinara nije mu bilo spasa. 2 meseca nisam u kuću ušao, i dan danas iako je prošlo 28 godina mi bude teško kad ga se setim. Bio mi je i brat i drug.
Posle toga smo uzeli malog, Arčija, on je bio divan, doživeo je skoro 17 godina. Sad imam bostonca, to je jedna opičena rasa.

Naša se bostonka slaže samo sa crnim šnaucerima, a kod veta čuli da se crni ponašaju drugačije od biber-so i srebrnih. Samo zato sam napisao ono gore.

Nazad
Vrh Dno